Last news in Fakti

20 Януари, 2024 10:41 3 453 46

20 януари - Ден на национален траур в Азербайджан

  • азербайджан-
  • траур-
  • клане

През нощта на 19 срещу 20 януари 1990 г. съветската армия и спецчастите, както и контингенти на вътрешните войски извършват безпрецедентно клане срещу цивилни граждани в столицата Баку и други градове на страната

През нощта на 19-ти срещу 20-ти януари 1990 г. подразделенията на съветската армия и спецчастите, както и контингенти на вътрешните войски извършват безпрецедентно клане срещу цивилни граждани в столицата Баку и други градове на Азербайджан.

В резултат на това кърваво престъпление загиват 150 цивилни граждани, 744 биват тежко ранени, а 4 души са в неизвестност. Съветската армия навлиза в Азербайджан по заповед на ръководството на СССР, за да потуши насилствено националното движение за независимост, което започва най-вече в отговор на масовото изселване на стотици хиляди азербайджанци от историческите им родни земи, намиращи се на територията на днешна Армения, а също и неоснователните териториални претенции на Армения към азербайджанския регион Карабах. Това кръвопролитие обаче не успява да угаси стремежа към свобода на азербайджанския народ, който възстановява националната си независимост, макар и с цената на своята кръв.

Това жестоко убийство на невинни хора на 20 януари 1990 г. е обявено за терористичен акт и военно престъпление срещу човечеството, а датата 20 януари за Ден на национален траур в Азербайджан.

Трагедията от 20 януари има решаващо въздействие за възстановяването на независимостта на Азербайджан. На този ден азербайджанският народ пише славна страница от своята история. 20 януари 1990 г. остава в историята на Азербайджан като трагичен ден, но и като ден на национална гордост, тъй като азербайджанският народ доказва на света, че заслужава да живее свободен и независим. Въпреки че са изминали 34 години от извършването на това кърваво клане, което представлява грубо нарушение на международното хуманитарно право, до този момент на е направена международна правна оценка в това отношение. Според международното право клането от 20 януари е престъпление срещу човечеството и неговите подбудители и извършители, в случая ръководителите на СССР, трябваше да бъдат наказани.

Трагедията от 20 януари се превръща в символ на националното единство и патриотизъм. Тя отразява героичната история на борбата за свобода на азербайджанския народ. Всяка година на тази дата милиони хора посещават Алеята на мъчениците, изградена на най-високата точка в столицата Баку, за да възпоменът жертвата на своите сънародници, отдали живота си за свободата и независимостта на Азербайджан.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен-_ Язовец

    50 42 Отговор
    Лъжи, Руската армия влиза в Баку след серия кървави нападения от групи азери срещу арменци. Това пуликуваното е ярък пример на антируска пропагандата

    Коментиран от #21, #38

  • 2 Искаме мир, а не НАТО!

    29 32 Отговор
    Няколко граждански организации се събират на протест пред американското посолство в София на 27 януари, събота.
    Те се обявяват срещу намесата на САЩ във вътрешните работи на страната ни, срещу въвличането ни в чужд военен конфликт и срещу изопачаването на историята и рушенето на паметници.
    Те посочват, че на фона на военния сблъсък между Русия и НАТО в Украйна Черноморско-Балканският регион се превръща не просто в прифронтова зона, а в бойно поле. И днес ние наблюдаваме процес на въвличане на нашата Родина във въоръжения конфликт в Източна Европа.

    „Сега, когато гледаме политиката, която водят т.нар. „некоалиционно мнозинство“ в Народното събрание, правителството на „сглобката“, а също така министърът на войната Тагарев, заплахата България да бъде включена чрез жива сила да участва в бойни действия, е повече от реална.
    На цялото българско общество е ясно, че всички гореспоменати „български нотабили“ се подчиняват на волята на Посолството/-ата/. То/те/ решават накъде да върви Отечеството ни, а нашите „послушници“ само изпълняват.“
    Обръщайки се към американското посолство те питат: „След като Вашите деди и бащи са се били заедно с руснаците против нацизма, на основата на какви ценности не само не спирате, но поощрявате неофашистки елементи в България да рушат паметниците на Червената армия, внесла огромен принос в разгрома на нацизма и фашизма?“

    Коментиран от #16

  • 3 Калпазанин

    32 28 Отговор
    Долнопробна лъжа, и защо трябва да пишете съветски след като са били арменски войски, от едно котило с еврейското. Или тука се опитвате да променяте и историята целта е да се изкара виновна пак Русия
  • 4 Хисторик

    28 23 Отговор
    Карахаския регион е от хиляди години населен с арменци, а азерите са иранци живели доста по на юг от карабах.

    Коментиран от #31, #33

  • 5 Ред Нек

    33 22 Отговор
    Така е
    Азърбайджан се отърва от Руските Окупатори.

    Браво.
  • 6 Пийпинг ТОМ

    24 27 Отговор
    Защо не пишете такива статии и за кланетата , които САЩ извършват постоянно във всевъзможни точки по света ? Примери има колкото щеш , само очи и желание да имате вие като медия ! Иначе ставате съмнителни в слугинажа си !

    Коментиран от #32

  • 7 Тартаковер

    27 24 Отговор
    А има ли ден на траур за избитете милиони ИНДИАНЦИ , в САЩ ? Не се ли отбелязва и деня , в които те бяха вкарани в т.нар. РЕЗЕРВати - концлагери ? Къде са няколкостотин азери , къде са МИЛИОНИ индианци ? А ?

    Коментиран от #11

  • 8 Пийпинг ТОМ

    27 19 Отговор
    А кога в САЩ е ДЕНЯ на ТРАУРА на негрите-роби , чийто живот е струвал колкото 1 щипка тютюн ?
  • 9 няма по долно племе

    20 17 Отговор
    от рошняците.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 а вие защо

    23 3 Отговор

    До коментар #7 от "Тартаковер":

    биете негрите
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хахаха

    12 15 Отговор
    Такива дни на траур , причинени от говедарите , имат десетки държави по света! Да не говорим пък за индианците и вноса на роби!
  • 15 ЯМБОЛИЯ

    16 5 Отговор
    Северното блато и малобройните му привърженици по Света сте сте пътници към Ада.

    Коментиран от #34

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Логично

    14 11 Отговор
    Ами, съветските "асвабадители" така са действали. Така действат и днес руските "асвабадители".
  • 21 От ЮАР

    16 13 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    Антируската пропаганда бледнее пред помията, която идва от Кремъл.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 дедо

    11 13 Отговор
    САЩ избиха 114 милиона индианци , но не му казват на това геноцид.

    Коментиран от #25

  • 24 стоян

    11 9 Отговор

    До коментар #10 от "Ото фон Щирлиц":

    До 10 ком - другар войната във Виетнам е заради преврата организиран от московските чикисти за сваляне на законно избраното виетнамско правителство - което се обръща за помощ от САЩ - САЩ се намесват винаги след опити за преврат от московските чекисти - Виетнам Ангола Мозамбик Куба Никарагуа Корея и много други

    Коментиран от #26, #42

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 много си

    5 10 Отговор

    До коментар #24 от "стоян":

    А защо избраното правителство има нужда да го спасяват отвън?!!!
    Поради тази причина американците могат да се въоръжават... просто няма как
    да избият 50 % от населението, което е въоръжено... за да кажат, еми тея избиратели нещо не знаят за кой да гласуват...
    Тук някакви с под 20% избор определят съдбините на България... Ама направете референдуми за НАТО, за ЕС. Абе как е в Швейцария...?!

    Коментиран от #27

  • 27 стоян

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "много си":

    До 26 ком - казваш с 20 % тук управлявало правителство - ами гласувайте бе - ако 20% са управляващите от народа значи партия израждане са 1% - и ако са мажоритарни изборите - никога такива партии като израждане няма да влезат в парламента
  • 28 От ЮАР

    11 3 Отговор
    Много е добре, че го честват този ден всяка година и всяка година напомнят, че именно СССР ги държа под ботуша си (по-рано е била Русия). Сега обаче, е трижди по-важно, защото предстои освобождение на доста народи в Кавказ и по целия Тюркски пояс. Башкоростан вече започна вълненията. На хората им е писнало от Русия, която ги ползва като пушечно месо в Украина. Чечня, Дагестан, Кабардино-Балкария, Татарстан и още и още има да се вдигат. В целия Тюркски пояс симпатиите са на страната на Украина.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Азерите

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хисторик":

    не са иранци, а турци. Само че те не са сунити, както са тези в Турция, а шиити. По - голямата част от азерите живеят в Иран, не знам колко милиона са, но не са малко.

    Коментиран от #43

  • 32 Напълно си прав,

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Пийпинг ТОМ":

    но колониалното правителство няма право на собствена мисъл и постъпки. Те само повтарят като ехо това което им спуснат и изпълнява заповедите от митрополията.
  • 33 Ти по-скоро си хистерик

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хисторик":

    В Карабах преди 1918г. няма нито един арменец дори за аромат

    Коментиран от #37

  • 34 Ха ха ха ха

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "ЯМБОЛИЯ":

    Мислиш ли преди да изръсиш някоя глупост? Учи руски, ще ти бъде от полза. Инак другата ти перспектива са хероиновите палаткови градове на западната "цивилизация". Стават все по - големи и масови. Дори се появяват и в гЕвропката. Избирай. И не ползвай кухи клишета.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Моля?!!!

    4 5 Отговор

    До коментар #33 от "Ти по-скоро си хистерик":

    Ама никак не си добре. И ти си от безкнижниците. Напротив! Истинското име на Карабах е АРШАК и са древни арменски земи. Там са повечето от гробниците на арменските царе. Арменски земи са и в Турция до и окло езерото Ван. Преди мюсюлманските нашествия Армения е била голямо и могъщо царство. И точно благодарение на Русия ги има още Грузия и Армения. Техните владетели с молби са се присъединили към Русия, за да не бъдат съвсем заличени от турците.

    Коментиран от #39, #40, #41

  • 38 Ами не е точно така

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    Нападенията срещу арменци са инспирирани от клането на азери в Карабах. Иначе и до сега в Баку живеят хиляди арменци, докато в Ереван няма азери.
  • 39 Я ми покажи една гробница

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Моля?!!!":

    На арменски цар. За 30 години окупация все щеше да бъде изроовена. Както съм ти казвал много пъти пить надо меньше, а читатъ больше.

    Коментиран от #45

  • 40 Освен това арменската държава

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Моля?!!!":

    Изчезва още през 4-5век под ударите на римската империя. Когато идват османците няма и помен от нея. Чети, чети, то четенето и кьоравото прави окато
  • 41 Белогвардеец

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "Моля?!!!":

    Какъв Карабах те гони бе Агоп,там всичко приключи,ама така ви се пада като другарувате с янките и франсетата и си запишете,Русия не ви е длъжна с НИЩО,вие сте длъжни на Русия
  • 42 КонТрол

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "стоян":

    Дрогар като не си запознат с причините довели до индокитайските войни защо си проветряваш между ушието. По принцип се изказваш доста неподготвен и незнаещ. После започваш да плюеш по всеки който не е съгласен с теб. Намали малко злобата, че ще се поболееш.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 А.С.А.Л.А.

    2 0 Отговор
    Да го на всички азери, турци, цигани и други дето жалят тази ксенофобска расистка гнусна държава!!!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 До русоробите

    3 0 Отговор
    Ето, вижте какви не нормалници и подкрепяте! Поробители на всички народи около Москва... Мислете, малко. умници!