Last news in Fakti

20 Януари, 2024 16:35 2 147 16

Мащабна акция за екологично земеделие в центъра на Берлин

  • германия-
  • протест-
  • екологично земеделие

Мотото е: „Добрата храна има нужда от бъдеще – за селско и екологично земеделие, без ГМО!

Мащабна акция за екологично земеделие в центъра на Берлин - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Няколко хиляди души в Берлин участват в демонстрация в подкрепа на по-екологични методи на земеделие. Демонстрацията протича под мотото „Добрата храна има нужда от бъдеще – за селско и екологично земеделие, без ГМО!“ и „Уморихме се от агропромишления комплекс!“, съобщава кореспондент на ТАСС.

Организаторите изчисляват, че за демонстрацията са се регистрирали 10 000 участници. Акцията се провежда на фона на откритата в навечерието Международна зелена седмица - изложба-продажба на селскостопанска продукция. Около 12:00 часа протестиращи се събраха на митинг пред централата на Социалдемократическата партия на Германия - партията на канцлера Олаф Шолц. „Земеделието и по-екологичното земеделие е правилният отговор на климатичната криза, изчезването на видове и глада по света, а не генното инженерство, патентите и глифозата!“ - се казва в анонса на проявата.

Много от участниците са облечени като пчели или крави и държат знамена на екологични организации. Освен това много активисти носят табели с лозунги като „Оставете ни на мира“, „Генна храна? Не, благодаря“, „Мисля, че е вредно“ или „Не на индустриалното земеделие“. Протестът е съпроводен със силни тъпани и гайдарска музика.

На метри от активистите се движат трактори и микробуси. Сутринта пристигнаха около 40-50 трактора от районите. Транспарантите гласят, наред с други неща: „Земята принадлежи на фермерите“, „Храната е политически въпрос!“ или „Селяните са пред корпоративните интереси“. Очаква се протестиращите да преминат през правителствения квартал, покрай Бундестага, до Федералното канцлерство, където ще се състои последният митинг.

Сутринта фермерите представиха на германския министър на земеделието Джем Йоздемир протестна нота, озаглавена „Спрете несправедливостта и глада – укрепете правата на фермерите по света“. Той също така критикува твърде плахия подход на федералното правителство, например при осигуряване на планиране и финансиране за трансформация на земеделието. Йоздемир прие исканията на протестиращите, които пристигнаха на панаира с няколко десетки трактора. В събота там се проведе международна конференция на министрите на земеделието, председателствана от Йоздемир.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    33 0 Отговор
    Еко земеделие със генномодифицирани семена от Монсанто! Гениално е.
  • 2 Русофил

    4 16 Отговор
    За да има екологично земеделие в Германия е необходимо удесеторяване
    на производството на оръжия. Руснаците не са никак екологично настроени.

    Коментиран от #3

  • 3 КОТарАК

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Имам един стелт стра П он S 25 /6.Заповядай да го изпробваш.
  • 4 Дете Индиго

    7 8 Отговор
    Еволюция няма , всички растения и всички животни са произведени (направени,създадени) чрез генно инженерство така че каквото и да ядеш то е ГМО продукти създадени от природата НЕ съществуват !!!

    Коментиран от #6

  • 5 Опааа

    25 0 Отговор
    Мисирките във “Факти” НЕ отразяват протестите на фермерите в Берлин,а ни занимават с глупости!🤦‍♂️

    Коментиран от #7, #12, #15, #16

  • 6 Леонсио

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дете Индиго":

    Яж ми .уя тогава ,той поне е натюрел.
  • 7 не точно

    26 0 Отговор

    До коментар #5 от "Опааа":

    Никак не са глупости. ЕК се гласи да одобри употребата на ГМО на територията на съюза. При това без изискване за посочване на етикетите на храните, че съдържат ГМО. Ние вече се храним с такива храни от Украйна, но скоро това ще стане официално разрешено. Ракът вече стана епидемия и без ГМО, само от глифозата на Монсанто. Храната е здравето на хората, не е шега работа.
  • 8 Калпазанин

    25 2 Отговор
    Спрете с вашите лъжи, и това ли измислихте да прикриете стачката на фермерите и превозвачите за намаляване на субсидиите и вдигане на тол таксите, това е стачка и против раздаването на пари на укрия и исраел, аман вече не сме толкова прости и деца не може да залъжете вече, и само за уточнение европейците отдавна ядем гмо боклук във всичко произведено от краварски марки
  • 9 Порно

    11 0 Отговор
    Едно е генна селекция, друго е да привнесеш гени от един вид организми в друг. Като домати с гени на акула, или царевица с гени от мишки и камила.
  • 10 УдоМача

    11 0 Отговор
    Чакайте първо руснаците да направят Берлин на разорана нива и тогава почвайте.
  • 11 Тиква

    15 0 Отговор
    Ех Миленче, какви няколко хиляди? Колко са? Дай снимки какво е в Берлин от 5 дни! Как ръсят с фекалии всички продажни институции. И стига преписва
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Измамата "просперитет"

    7 0 Отговор
    Влизам в хипермаркета и виждам "кисел продукт" и не е заместител на оцета, а на БЪЛГАРСКОТО КИСЕЛО МЛЯКО!!! Не само бактерията замениха с техните съмнителни гмо-та, но и основната съставка даже не е сухо мляко, а някаква имитираща субстанция. Когато започнат да ви растат косми като борчета, сетете се за "Мухата" един филм предупреждение и за това кокво с "немско качество" сте яли на младини!!!!
  • 14 Ний ша Ва упрайм

    0 0 Отговор
    тия са без АЕЦ сега и без торене на реколтата ще им остане сал кюмюра ааа и газ немат
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: