Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Януари, 2024 17:01 2 513 169

Вълна от аварии в отоплителната система на Русия

  • русия-
  • украйна-
  • зима-
  • отопление-
  • авария-
  • газ-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • комунални услуги

Системата за топлоснабдяване в Русия се износва по-бързо, отколкото може да бъде модернизирана

Вълна от аварии в отоплителната система на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Продължават авариите в топлоснабдяването на различни региони в Русия. Явлението е сезонно за страната, а тази година е предизвикано и от рекордните студове, обясняват експерти. Но проблемът е системен и се задълбочава всяка година. Продължителният ремонт на топлопроводите свидетелства за сериозния характер на авариите.

В зависимост от региона износването на топлофикационните мрежи в Русия варира между 30 и 70%. В близките години лъвският пай от бюджета ще бъде изразходван за военни цели, а разходите за жилища и комунални услуги ще спаднат до рекордно ниски нива за последните шест години. В същото време натоварването на топлопроводите ще се увеличава ежегодно, като се има предвид активният темп на ново жилищно строителство. Това означава, че в бъдеще страната я очакват нови сривове в комуналните системи.

Още новини от Украйна

Улиците се превръщат в реки от вряла вода

Най-голямата комунална авария за момента бе тази в Подолск, където хиляди хора останаха без отопление в продължение на почти четири дни. Топлоподаването беше възстановено на 17 януари.

В Новосибирск също се случи много голяма авария, която остави около 400 домакинства без отопление, както и болници, училища, детски градини. Спукалата се тръба е била положена през далечната 1974 г., а аварията превърна една цяла улица в река от вряла вода. Подобен инцидент се случи и в Нижни Новгород, където 16 души дори са получили изгаряния от врялата вода, заляла улицата.

Протестите - "заплаха за конституционния ред в Русия"

В някои региони недоволството на останалите без отопление руснаци прерасна и в протести. В Московска област някои от тях запалиха огньове по улиците и публикуваха клипове с викове “замръзваме!”. Протестът бързо доби популярност в социалните мрежи и привлече вниманието на властите - проблемът беше отстранен, а на протестите се сложи край.

Активист в Новосибирск поиска разрешение от кметството на града да проведе митинг във връзка с авариите в комуналните служби и общото състояние на жилищните и комуналните услуги в града. Както се и очакваше, му бе отказано, а чиновниците формулираха отказа доста необичайно: "мероприятието представлява заплаха за правата и свободите на човека [...] и обществената сигурност, включително конституционния ред".

Авариите на отоплителната система са сред сезонните проблеми, с които руското население отчасти е свикнало, поради което няма и много протести, обяснява Владимир Гелман, политолог и професор в Хелзинкския университет. Това до голяма степен се дължи на факта, че властите в регионите се назначават от Москва и нямат задължението да се отчитат пред жителите: "Те нямат и силни стимули да се грижат за благосъстоянието на гражданите".

От време на време федералният център се намесва, като демонстративно наказва регионални служители, а Путин поема ситуацията "под личен контрол". Но това не променя системния характер на проблема, казва Гелман. Поради строгата вертикална йерархия на властта местните служители не са в състояние да съдействат за отпускането на достатъчно средства за ремонт на топлофикационната инфраструктура, заключава политологът.

Мрачни перспективи до 2030 г.

На проведена през 2022 г. среща за “жилищната стратегия” на Русия до 2030 г. беше отбелязано, че през 2021 г. страната е достигнала рекорден за всички времена темп на въвеждане в експлоатация на нови сгради - 92,6 млн. кв.метра, от които половината са жилищни кооперации.

Основният проблем, освен разрастващите се квартали, е натоварването на съществуващите отоплителни мрежи, които са износени. На подмяна подлежат 50 от общо 167 000 километра отоплителни инсталации в страната. Средно всеки месец има по 6600 аварии. В доклада от срещата се посочва, че през следващите години ситуацията ще се влоши. Амортизацията обхваща средно 3% от инсталациите годишно, а средства за ремонт има за не повече от 1-2%.

В тази ситуация частният бизнес би могъл да окаже подкрепа, като съоръженията се модернизират под формата на публично-частно партньорство. Бизнесът обаче не е заинтересован от модернизирането на такива съоръжения - особено в населените места и малките градове.

Бюджет за отбрана, но не и за комунални услуги

Миналата година Държавната дума одобри бюджета на Русия, в който военните разходи ще се ползват с най-висок приоритет до 2026 година. За национална отбрана са предвидени около 30% от всички разходи в размер на 10,8 трилиона евро. За първи път вниманието към социалната и комуналната сфера ще бъде изместено на заден план. Планира се радикално намаляване на разходите за жилища и комунални услуги.

Според изчисленията на украинската версия на Forbes през първите шест месеца на 2023 г. Русия е похарчила около 167,3 млрд. долара за войната. Същевременно са необходими поне 570 млн. долара за реконструкция на отоплителните мрежи на Санкт Петербург, които според експертите са износени с около 40%. Модернизацията на една котелна централа струва около 3 млн. долара - почти толкова, колкото една зенитно-ракетна система С-300.

Автор: Алексей Стрелников


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    48 20 Отговор
    Матушката сгъна
  • 2 Мисирки

    22 47 Отговор
    Те знаят ли,или предполагате, или така ви се иска!!!

    Коментиран от #33, #47, #111, #115

  • 3 честен ционист

    18 17 Отговор
    Кому бананы, кому снег — я живу в России
  • 4 Българин

    60 17 Отговор
    Оказа се, че Матушката не е дори и бензиностанция с ракети

    Коментиран от #118

  • 5 хххх

    58 11 Отговор
    Мацква пак на студено!

    Коментиран от #119

  • 6 Нито едно правителство

    12 17 Отговор
    Не мисли за своя народ ! НИТО ЕДНО !

    Коментиран от #12

  • 7 Българин

    43 17 Отговор
    И на Путлер му е студено във фризера

    Коментиран от #15, #27

  • 8 Реалист

    24 38 Отговор
    Защо трябва да вярвам на пропагандната черна станция на ЦРУ в Европа Dw?
  • 9 Цели квартали на Маскал ум'ират от студ

    52 20 Отговор
    А уж Европа щяла да мръзне?!!
    Тия човекоподобни вегетират като ско-тове! Без ВиК, без газ, без парно но със..призовки и дървени нужници

    Коментиран от #121, #131

  • 10 Информационно затъмнение

    22 37 Отговор
    Защо само за Русия пишете? Аз искам да знам как е в Кальфорния, люлката на демократите и всякакви там полове и полюции.

    Коментиран от #29, #38, #123

  • 11 Фродо

    34 10 Отговор
    Така е в мордор, Сам.
  • 12 Българин

    20 8 Отговор

    До коментар #6 от "Нито едно правителство":

    Не сте прав-г-н Зеленски е отдаден изцяло на каузата на Украйна

    Коментиран от #17

  • 13 реру

    29 11 Отговор
    "... Най-голямата комунална авария за момента бе тази в Подолск..."


    Виновникът за комуналната авария в Подолск вече е известен... Ръководството на РПЦ е свикала комисия за отстраняване на последствията от няе.комунална авария в Подолск.

    След като е проучила техническата документация на отоплителните системи, предоставена от общинските власти и наредбата за годишното освещаване на комуникациите, духовенството е установило, че митрополит Подолски Евпраксий провежда обред през август 2023 г. с многобройни нарушения: тайнството е било 7 min и 36 s вместо предписаните 15 min, а по време на неговото прилагане sa използвани само ДВА литра светена вода вместо предписаните ПЕТ.

    В своя защита митрополитът е казал, че спасява светена вода, и два литра обикновено са достатъчни за висококачественото освещаване на отоплителни системи на селище с население от 300 хиляди души – такива стандарти са установени като допълнителен протокол към държавния стандарт през 1976 г.

    Свещеникът е добавил, че в предишните години в Подолск и други градове на Московска област няма такъв брой общински произшествия. Виновникът на извънредното положение според него е твърде мразовито време.

    Коментиран от #116

  • 14 Професора

    15 29 Отговор
    DW през социализма пишеха, че в България живели варвари които спяли по пода на черги.

    Коментиран от #159

  • 15 Пръц

    18 8 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    "И улиците се превръщат в реки от вряла вода"Ми който си го има.Няма да спестяват с 1 градус я

    Коментиран от #134

  • 16 Лъжи от ДВ

    13 26 Отговор
    ДВ прости сте
  • 17 Браво Вальо.

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Няма втори като теб.
  • 18 Лъжливо зеле

    14 30 Отговор
    Голям повод за злорадство щом авариите се случват в Русия.Ама нито дума за подобни при укрите,Полша,Германия и т.н.

    Коментиран от #120

  • 19 Българин

    38 10 Отговор
    На алкохолиците не им трябва отопление, водката им е достатъчна
  • 20 Рушия замръзна

    37 11 Отговор
    Благодарение на Ботокс 1.

    Имат газ , но за Китай .

    Хахаха

    Холодомора продължава вече над 10 дена .

    Но жалко че пак го отнесоха Бедните Крепостни

    Коментиран от #126

  • 21 Трол

    37 9 Отговор
    Каква ирония:
    Най-богатата на ресурси държава мръзне...
    Вожда е окрал всичко и няма инфраструктура,но нашите копейки много искат да ги управлява някакъв такъв справедлив старец...

    Коментиран от #36, #127

  • 22 Някой си...

    20 7 Отговор
    To даесамо в отоплителната.. канализа ционната и отходна система също е траш..ма нали имацинкови кофи във високотехнологичната Рашия.. а и доставките на кокоши крака са ритмични та..абе нема проблем
  • 23 Българин

    31 6 Отговор
    Варено яйце - мечтата на всеки руснак

    Коментиран от #37

  • 24 Владимир Владимирович

    18 6 Отговор
    ЗАМЕРЗАЕМ

    ПОМОГИТЕ

    НАС КИНУЛИ .

    Хахаха
  • 25 Аз съм веган

    21 5 Отговор
    Орките са свикнали, даже им харесва

    Коментиран от #28

  • 26 Ветеран от протеста

    8 20 Отговор
    Вълна от аварии в Русия,па в Сащ над 90 умряли от студ последните дни само.Дего чукаш,де се пука?

    Коментиран от #32

  • 27 Хи Хи Хи

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Апа на Ленин ко му е..
  • 28 стоян георгиев

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "Аз съм веган":

    Но пък ставш прекрасна храна за грух грух,те са всеядни.
  • 29 Ююю

    12 18 Отговор

    До коментар #10 от "Информационно затъмнение":

    Сибирски студ и снежни виелици блокираха САЩ, Мисисипи е застрашен от торнада
    Предупреждава се за опасност от измръзване в Айова

    Сибирски студ и снежни виелици блокираха САЩ, Мисисипи е застрашен от торнада
    Десетки милиони американци се оказаха засегнати от снежни бури, преминали през Северозапада и Средния Запад. Наводнения застрашиха Източното крайбрежие, а в Юга е застрашен от торнада, предаде Ройтерс. Авиокомпаниите съобщават за закъснения вчера при над 7600 полета в САЩ. Над 2200 полета бяха отменени. Самолетите на международното летище "ОХеър" в Чикаго останаха на земята заради бурни ветрове и гъст снеговалеж. Голяма част от северните райони на Средния Запад беше обхваната от снежни бури с обилни снегове и силни ветрове със скорост до 96 км/ч. Националната метеорологична служба (NWS) предупреди, че се очаква те да продължат и днес.

    Коментиран от #39

  • 30 Рускините на колене се молят на путин

    22 6 Отговор
    Замерзаем, замерзаем.
    Убежим в Болгарию.
  • 31 Хахахаха

    25 6 Отговор
    Това са европейците които щяха да мръзнат. Преместили са се в раша и са научили руски. Хахахаха.
  • 32 Да ти кажа..

    21 8 Отговор

    До коментар #26 от "Ветеран от протеста":

    Ха.. а Русия ги броят га се стопи снега пролетта, че иначе не знаят колко са под него
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ред Нек

    28 6 Отговор
    Вчера в Севастопол опашки за вода .
    Водоноските не могат да смогнат.
    Топят сняг , пълнят кофи със дъждовна вода .

    Уникална мизерия във Блатото.

    Коментиран от #46

  • 35 Българин

    24 9 Отговор
    Ква работа само...нормалния човек мечтае за хубава работа, добър автомобил, просторно жилище, почивка на екзотично място...-а рушляците си мечтаят единственно за едно варено яйце и вътрешна тоалетна

    Коментиран от #42, #50, #75

  • 36 Пръц

    5 13 Отговор

    До коментар #21 от "Трол":

    Бе нали вече питах.Как мръзне с врящи улици?

    Коментиран от #43

  • 37 Заку Рамафани

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Заповядай,очакват те 2,плюс бонус врабчово гнездо и шпек Бургас.
  • 38 Ццц

    10 14 Отговор

    До коментар #10 от "Информационно затъмнение":

    Снежната буря в САЩ отне живота на най-малко 19 души при инциденти, свързани с метеорологичните условия, и остави без ток над 1,7 млн. домове и работни места в цялата страна. В цялата страна са били причинени катастрофи по заледените пътища и други последици от бурята.

    Коментиран от #44

  • 39 БАРС

    8 5 Отговор

    До коментар #29 от "Ююю":

    ХИХИХИХ..МА СИ ПА КУХ БЕ,,БАШ КАТО ПРОБИТ ЛИГЕН ..ЗИМАТА.. И ТОРНАДА.. А СТИГА ВЕ!!

    Коментиран от #52, #62

  • 40 Путинофил

    21 5 Отговор
    Трябваше по плану путина, Европа да замръзне без руска газ. А получилось как всегда!
  • 41 Шваба

    7 17 Отговор
    "Според изчисленията на украинската версия на Forbes"

    Големи изчислители се оказаха укрите ама сметките им все не излизат.

    Явно положението в укрия е направо катастрофално щом вкиснатото зеле взе да се занимава с топлото в Русия. Само да попитам всяка седмица ли се къпят швабите или през седмица защото всички почнаха да ухаят на кравешка тор докарана им от фермерите.

    Коментиран от #140, #144

  • 42 Ами

    7 8 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Уж си нормален ,а си мечтаеш за безплатен як натър тващ а.ален сеххх.

    Коментиран от #128

  • 43 Хахахаха

    17 4 Отговор

    До коментар #36 от "Пръц":

    Е па само бездомните у раша спат на топло. На улицата топло, а по апартаментите адски студ.

    Коментиран от #60

  • 44 Хи Хи Хи

    8 6 Отговор

    До коментар #38 от "Ццц":

    Тва от ТАСС ли ти го казаха, или в Камсамолская Правда го прочете.. абе, що биете негрите кат препиете кока -кола ва..хихихихи

    Коментиран от #56

  • 45 ттт

    6 13 Отговор
    Защо не напишете, колко американци (повече от 200 000) напуснаха домовете си, за да отидат на места с отопление?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ние както нямаме газ, петрол,

    28 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мисирки":

    вече не копаем и въглища даже, сме на топло. Отделлно, че в магазините ни има яйца и пилешко, колкото щеш, има гориво по бензиностанциите-колкото щеш, пенсионерите не гладуват и студуват и т.н.
    Пътуваме където си искаме. Никой не ни мрази(с озкллючение на руснаците), вземаме по-големи заплати и пенсии, спим си спокойно и т.н.
    Кой е по зле?
    Рашибозука или българите?

    Коментиран от #72

  • 48 Българин

    20 5 Отговор
    Путлер стори това, което Чингис Хан, Наполеон и Хитлер не успяха-унищожи Русия за нула време
  • 49 Винкело

    8 10 Отговор
    Ма я вижте изпукалите тази зима от студ в САЩ, пък вижте в Русия, а? Ся, друг въпрос е, че братушките може да намерят техните към Първи май...
  • 50 Да ти кажа..

    18 5 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    В ерата на късния Путинизъм е така.. човешкото щастие е съизмеримо с кора турски яйца и кило кокоши крака

    Коментиран от #65, #71

  • 51 ОМРЕАХМЕ ОТ СТУТ БЕЗ РУЦКИ ГАЗ БЕ

    12 6 Отговор
    СУРУСОИТИ ПРОДАЖНИ.ЦЕНТАДЖИЙ ГАТДНИ!

    Коментиран от #58

  • 52 РЕД ДИК

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "БАРС":

    Куха ти е входната тръба Ред Неко,да ти я позапълня временно,рииииш?
  • 53 кюмюра от Драгалевци

    9 14 Отговор
    Кой го каз ? Държавата в коята тракторите са по улиците , хората стачкуват и не виждат бъдеще в старната си . Засрамете се !
    Всичко свърши , илюзиите свършиха и идва време разделно !

    Коментиран от #67

  • 54 Гринго

    8 12 Отговор
    Бряяях! Вълна сллед вълна от аварии , пък не мрат тия руснаци веееее... А при нас в Грингостан 90 парчета дадоха фира.

    Коментиран от #88

  • 55 Викат, че Русия била велика.

    20 7 Отговор
    Никой не казва с кво.
  • 56 Тъп4о

    7 12 Отговор

    До коментар #44 от "Хи Хи Хи":

    БНТ 1 Влез в сайта им. Тази информация за САЩ я има във всички сайтове. Хихихи. Хахаха Днес съобщиха за 90 умрели от студ

    Коментиран от #63, #64

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Българин

    15 5 Отговор
    Руснак да си е участ зла-болест тежка и незнайна...
  • 60 Пръц

    7 15 Отговор

    До коментар #43 от "Хахахаха":

    Ми то по-добре да си бездомник в Раша,отколкото с изключени радиатори в България

    Коментиран от #66

  • 61 РЕД ДИК

    7 0 Отговор

    До коментар #57 от "Безполов Бацил":

    Безполов е бил жал кия ти баща,щото съседа Карагьоз е помагал.

    Коментиран от #69

  • 62 Кух си ти

    6 4 Отговор

    До коментар #39 от "БАРС":

    Гледай БНТ 1
  • 63 Българин

    12 10 Отговор

    До коментар #56 от "Тъп4о":

    В Русия умират по 100 за минута, но нямат документи и никой не ги води на отчет

    Коментиран от #70

  • 64 А в Раша са хиляди

    15 9 Отговор

    До коментар #56 от "Тъп4о":

    Кремъл е наредил на местните власти никаква информация за умрелите от студ.

    Добре че има съвестни граждани да снимат
    И плачат .въпреки забраните

    Владимир Владимирович

    Замерзаем .

    Хахаха

    Коментиран от #80

  • 65 реру

    21 5 Отговор

    До коментар #50 от "Да ти кажа..":

    Всяко нещо с времето си... в т.ч. и диетите...

  • 66 Рамзан ага

    5 16 Отговор

    До коментар #60 от "Пръц":

    Ама в Булгаристан и за изключени радиатори плащате,а тарикати?

    Коментиран от #73

  • 67 Язе да ти кажа

    18 2 Отговор

    До коментар #53 от "кюмюра от Драгалевци":

    В тракторите има парно.И у домовете на германските трактористи има топло.

    Коментиран от #101

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 А теб сигурно

    2 2 Отговор

    До коментар #61 от "РЕД ДИК":

    Некой Кадировец те е пляскал , че си станал Гейзърче.

    Коментиран от #76

  • 70 Българка

    6 9 Отговор

    До коментар #63 от "Българин":

    Като нямат документи в Русия и ти си го измисли маааа нгааал А в САЩ има документи и световните медии го казаха. Язък, че твоята новина никой не я съобщава, освен Фитки
  • 71 Бат Сали-Енергото

    4 3 Отговор

    До коментар #50 от "Да ти кажа..":

    Имам турски шпеш за теб,а яйцата ти са халал.

    Коментиран от #114

  • 72 Живеят зле само русофилите,

    17 7 Отговор

    До коментар #47 от "Ние както нямаме газ, петрол,":

    защото са аутсайдери!

    Коментиран от #77

  • 73 Пръц

    11 0 Отговор

    До коментар #66 от "Рамзан ага":

    Ми като нямаме врящи улици
  • 74 Сатана Z

    9 12 Отговор
    Русия е с територия от 20 000 000 квадратни километра.В Европейският Райх не се ли случват аварии?Дбили!

    Коментиран от #113

  • 75 рада дълбоката

    5 11 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    И къде ги видя нормалните например в Сглобката като те правят включително и тебе (Поддържката) на тотален ид..т . Т.е ти повече си маз...ист от колкото нормален така ли ? Не ставайте смешни и заради един парапетко , тулуп , един еничер и банда измамници да ставате подлоги ......
  • 76 РЕД ДИК

    1 1 Отговор

    До коментар #69 от "А теб сигурно":

    Ела да те понапляскам Реднече,догато още си тесняк,после ще трябва във Факултета вече да ходиш муцка.

    Коментиран от #79

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Хаха

    3 0 Отговор

    До коментар #76 от "РЕД ДИК":

    Магистрална Ха.й.та .
    На автостоп ли си , каква е тарифата за да играеш
    Пинг понг.

    Коментиран от #83

  • 80 УСА

    10 5 Отговор

    До коментар #64 от "А в Раша са хиляди":

    А тук в САЩ са хиляди умрелите от студ
  • 81 Али Турчинът

    2 5 Отговор

    До коментар #68 от "Българин":

    Падам си по гърци и по власи.Има едни палавници Алкеос и Илиян Илиин Мокрия,ако знаеш какви чудеса вършат на нашите партита.А ти си намери някой надарен кубински ром.
  • 82 Квиик

    2 1 Отговор

    До коментар #78 от "Буревестник 333":

    Заминавай да провериш лично
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Швейк

    3 1 Отговор
    Язък, че те са измислили парното.
  • 85 Напредват под ръководството на Путен

    12 4 Отговор
    Блатните хора поне от сняг разбираха сега разбират от нищо с Н
  • 86 Кой разбрал, разбрал...

    8 6 Отговор
    Успокоителна статия за потърпевши от авариите по централното отопление в България. То в Русия, дето е най големия износител на енергийни ресурси не могат да се оправят, а какво искате тук?
  • 87 Алекс

    5 5 Отговор
    Надявам се поне хамстерите да са добре. Че от мyрзилкитe всичко се очаква
  • 88 Маскалите се топлят с водка

    10 6 Отговор

    До коментар #54 от "Гринго":

    и всяка година по 1 000 000 дават фира.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Мръзнат ли братушките????

    16 6 Отговор
    Може и да мръзнат, на кой му пука за тия гове.... д.... важното е че санкциите направиха руската икономика най-силната в света, тяхният БВП лети нагоре като хиперзвукова ракета Кинжал, рублата е най силната валута в света, и побеждават наляво и на дясно който хванат, туй НАТО, туй ЕС, САЩ, Украйна, че щели да за мръзнат алкашите голяма работа.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 В.В.П.

    9 9 Отговор
    Пък в сащ умряха 500 янки от студ...без аварии..без нищо ..Пукнаха от студ ,,Във цивилизацията ,Сащ...

    Коментиран от #98, #136

  • 93 Илиян Илиин

    3 3 Отговор

    До коментар #78 от "Буревестник 333":

    Ти па кво против нас lgbtq-wtf uмаш?И знаеш ли в тези тежки времена колко семейства оцеляваме благодарение на Маман Галя?
  • 94 Пфу мама му

    6 3 Отговор
    Аз мислех че Европа щехме да измръзнеме
  • 95 Русофил

    10 2 Отговор
    Руснаците да палят газта на открито и да се топлят. Имат мнооого газ.
  • 96 Абе Нешка жива, ли е?

    4 3 Отговор
    За Нешка Робева питам.
  • 97 Али Турчинът

    2 2 Отговор

    До коментар #91 от "СТУУТ БЕ !":

    Илиянчо пак си се подмокрил,а уж си мокър?Ще те прокарвам пак с големия
    анадолски разширител.
  • 98 Да в цивилизацията САЩ

    10 6 Отговор

    До коментар #92 от "В.В.П.":

    Където живее на Сергей Лавров дъщеря му американска гражданка и където искаше да живее Иля Медведев синът на Димитри Медведев но му иззеха визата,и където Хрушчов младши даже и се самоубие...не ми вярвайте а си проверете сами

    Коментиран от #103, #104

  • 99 Ае,копейките

    8 4 Отговор
    Тук сте слаби.Прехвърлете се в Дир.ру.Там пропускат само пропутински коментари.

    Коментиран от #102, #108, #109

  • 100 РЕД ДИК

    2 2 Отговор

    До коментар #91 от "СТУУТ БЕ !":

    Мажи хубаво 10тката но не прекалявай.Обичам тесня ци.
  • 101 Има, ама друг път

    3 4 Отговор

    До коментар #67 от "Язе да ти кажа":

    Точно от това се оплакват трактористите. Даже и на плакатите им го пише. Нещо не позна. Измисли друга лъжа.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Виждал,ли си

    4 2 Отговор

    До коментар #98 от "Да в цивилизацията САЩ":

    внучката на Сталин.Терминатор,баце.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 ха ха

    7 6 Отговор
    щото ние сме много прокопсали та хвърляме милиарди за рисунки на самолети и още милиарди за самоходни контейнери за боклук , ако имаме такава зима ще намалеем с 10% от "държавническите грижи "

    Коментиран от #110

  • 106 ДОЛУ

    8 3 Отговор
    МОЧАТА
  • 107 А пък у нас

    7 3 Отговор
    Костя по цял ден лъже хората и нищо не му правят им
  • 108 Хахаха

    4 6 Отговор

    До коментар #99 от "Ае,копейките":

    Там вас джендита не ви пускат? Или ви е.ат мамашата. Хахаха. Много сме. Малко сте.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Да обобщим

    5 2 Отговор

    До коментар #105 от "ха ха":

    Ако дойде такава зима у нас,копейките ще мумифицирате по кофите.Май месец ще ви разпознават по моргите

    Коментиран от #125

  • 111 Още ли не си разбрал

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мисирки":

    СВО се води на руска територия!
  • 112 АУУУУУ

    0 3 Отговор

    До коментар #109 от "Херлок Шолмс":

    И ТИ СИ ОТ СУРУСИДИТЕ МАСКИРАН,БЕ!

    Коментиран от #129

  • 113 Сатанинчо

    7 4 Отговор

    До коментар #74 от "Сатана Z":

    Много често взеха да стават тези аварии.И ЩЕ СТАВАТ ВСЕ ПО ЧЕСТО И ПО ЧЕСТО!! ПОЗНАЙ ОТ ТРИ ПЪТИ ЗАЩО?
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Боли ли те

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мисирки":

    Българо отстъпнико
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 А бе

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Лъжливо зеле":

    Май не са аварии,чиста проба диверсия е! Нека ватите усетят как им беше на украинците миналата зима!
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Блог.

    11 1 Отговор

    До коментар #116 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    В Русия не броят умрелите
    нема лади нема и шуби.
  • 123 Калифорниец

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Информационно затъмнение":

    Искаш да си сменяш пола ли

    Коментиран от #133, #143

  • 124 Не че нещо... АМА...

    8 4 Отговор
    Когато някой живее четвърт век в тъмно и мрачно подземие, и газовата лампа ще му се стори слънце. А когато някой почти двадесет и пет години е бил гражданин на така наречения Съветски съюз, тогава и най-мизерното жилище ще му се струва палат, парчето сух хляб - божествено ястие, още повече, че всекидневно се втълпява в главата му, че в другите, неболшевишки страни, хората въобще нямат какво да ядат. Москва бе превърната в един затворен свят. Догматични партийни доктринери, ловки евреи и алчни държавни капиталисти обсебиха и завладяха посредством безподобно лукав заговор намиращите се в Съветския съюз народи. Онези, които още си спомняха времето преди болшевизма, бяха избити. Хората в Съветския съюз не виждаха и не познаваха други страни и затова не беше кой знае колко трудно да се излъжат, че животът им е бил рай, когато той беше ад. Това е най-голямата и най-рафинираната измама, извършена спрямо някой народ, която историята познава. — Старият фронт. 26 юни 1941 г.
    Политически речи на доктор Гьобелс

    Коментиран от #132

  • 125 ха ха

    2 6 Отговор

    До коментар #110 от "Да обобщим":

    копейките пак ще трябва да спасяват нежните цивилизовани демократчета , макар че не заслужават и въздуха който дишат
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Магарето

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Ами":

    Ама ти не го ли осъзна за седмица при мен,не ти ли стигна ,немаситнико

    Коментиран от #135

  • 129 Али Турчинът

    1 1 Отговор

    До коментар #112 от "АУУУУУ":

    Алкеос не прекалявай с културните посетители,че ще те успокоявам с анадолския бибе ронн.
  • 130 Руски шушшумиги

    8 5 Отговор
    Измръзна, ли Европа,бе!Немците още,ли ядат,,супа от хамстери?
    Къде сте тръгнали да се зъбите на богатата Европа и свръх богатата Америка?

    Коментиран от #138

  • 131 Събеседник

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Цели квартали на Маскал ум'ират от студ":

    Я кажи отворко колко щата в Ю Ес Ей нямат ток ,и колко хиляди мръзнат.
    Ако не знаеш ,гледай новините ,днешните новини
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Не може!

    0 0 Отговор

    До коментар #123 от "Калифорниец":

    В ралън полът се сменява само по медицински причини ю
  • 134 Още тази вряла

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Пръц":

    вода с колко градуса е повишила температурата на около😊?
  • 135 Прокопи Катъра

    1 0 Отговор

    До коментар #128 от "Магарето":

    Ела да ти върна услугата.
  • 136 А бе

    5 1 Отговор

    До коментар #92 от "В.В.П.":

    менте вовка,стига тези злобни простотии.дай нещо от мозък.....
  • 137 Да не ти е

    2 1 Отговор

    До коментар #132 от "Лаврентий Берия":

    Лошичко?

    Коментиран от #142

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Путин

    5 1 Отговор
    Важното е,на мен да ми е добре,народа ако ще да мре!
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 руzzия

    3 0 Отговор
    вЯликая смехдэржава
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Баро

    3 1 Отговор

    До коментар #123 от "Калифорниец":

    Абе,Утре Пак ,ква Келъфорниа те гони,ти от родното си Горно Уйно навън носъ подавал ли си си?
  • 144 А бе

    5 3 Отговор

    До коментар #41 от "Шваба":

    То и отоплението им на блатните е като магучая и непобедимая-смях и резил. Имали суровини и ресурси? Имат.но глави нямат!Евреите нищо нямат,ама имат глави!

    Коментиран от #145

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Трол

    7 1 Отговор

    До коментар #127 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Умрели са не от студ,а от катастрофи и инциденти,следствие на студа,копейко...
    А иначе да не мислиш,че някой в рашия брои клетниците,умрели буквално от студ?!
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 ЦАДАЛ

    1 0 Отговор

    До коментар #145 от "Пала Марко":

    загрял съм поялника за аспуха ти

    Коментиран от #154

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Тц.. Тц...

    2 0 Отговор
    Тези аварии най вероятно са диверсия на злите врагове на матушка Русь...и са заподозрени Зеленски, Залужний, Буданов, Тагарев, Иво Инджев и Зинченко от "Арсенал"
  • 152 Блогър от Външнокенефск

    2 0 Отговор

    До коментар #126 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Язък, че вие сте измислили парното !

    Коментиран от #153

  • 153 Пала Марко

    0 1 Отговор

    До коментар #152 от "Блогър от Външнокенефск":

    Поялника го забий на благоверната си в смрррр деляка.А с коже ния реотан щети повдигна градуса.

    Коментиран от #155

  • 154 Пала Марко

    1 0 Отговор

    До коментар #148 от "ЦАДАЛ":

    Поялника го забий на благоверната си в смрррр деляка.А с коже ния реотан щети повдигна градуса.
  • 155 Пала Марко

    0 0 Отговор

    До коментар #153 от "Пала Марко":

    Това не беше за теб,но ако ти хареса няма проблем
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Хаха

    0 1 Отговор
    Щом Дойче зеле го казва сигурно е така .Ама мълчаха като нас.....ни за стачката на немските фермери. Зимата още не е свършила да не се окаже че швабите са на студено.
  • 158 Тити

    2 0 Отговор
    Това е нормалното състояние на кочината наречена Рашистан.
  • 159 стар

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Професора":

    Дойче веле при комунизма говореха, не пишеха. Понеже ги слушам от 52 г.никога не са говорили такива глупости. Критикуваха комунизма у нас. От тях напр.чух,че в ГФР можеш да отидеш с парите си в магазина и на момента да си купиш нова кола.
  • 160 Мразя до гроб Русия безплатно

    3 0 Отговор
    Тез москалски пияници не си гледат дрисливия зад.ник, ами харчат пари за ракети, за да убиват украинци. Типична руска простотия...
  • 161 Кат Русия

    1 0 Отговор
    Втора няма , тъй мизерна на света .
  • 162 Голям праз

    1 1 Отговор
    Стига бе, това ни го писахте е преди месец. Я нещо за протестите срещу Алтернатива за Германия дето събраха един милион, а щяха да са поне 80 милиона ако полицията не се беше намесила. Апропо, имаше един протест в Берлин за който писахте, че са участвали 17 хиляди и обслужващите медии тук повтаряха лъжата ви. Който иска да види , какви измамници сте, може да си намери записите ! .Повръща ми се от вас, не случайно Алтернатива за Германия беше създадена в бившето ГДР, там хората не можеш да ги излъжеш с евтина пропаганда!
  • 163 Логично

    1 0 Отговор
    След 23 години управление на най-великия управленец в историята Е ТАКА.
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания