Last news in Fakti

24 Януари, 2024 21:12 2 131 9

В Белград: Сърбия иска да запази статута си на военно неутрална държава

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • александър боцан харченко-
  • милош вучевич

Министърът на отбраната Милош Вучевич изрази в разговор с посланика на Русия в Белград Александър Боцан Харченко своята благодарност за постоянната подкрепа, която Москва оказва за запазването на суверенитета и териториалната цялост на Сърбия

В Белград: Сърбия иска да запази статута си на военно неутрална държава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският вицепремиер и министър на отбраната Милош Вучевич изрази днес в разговор с посланика на Русия в Белград Александър Боцан Харченко своята благодарност "за постоянната подкрепа, която Русия оказва за запазването на суверенитета и териториалната цялост на Сърбия", съобщи Танюг, цитирана от БТА.

Вучевич изтъкна, че дългосрочният стратегически ангажимент на Сърбия е да запази статута си на военно неутрална държава, без членство в нито една от съществуващите военно-политически организации, съобщиха от сръбското министерство на отбраната.

Вучевич информирал руския посланик за актуалната ситуация със сигурността в Косово и "едностранните ходове, предприети от временните институции в Прищина с цел предизвикване на конфликт и дестабилизиране на региона". Боцан-Харченко благодарил на Вучевич за гостоприемството и възможността "да обсъдят актуалната ситуация със сигурността в южната сръбска провинция" и двустранното сътрудничество между двете страни, включително сътрудничеството в областта на отбраната.

Той констатирал, че е необходимо да бъде спазвано международното право по отношение на териториалната цялост и суверенитета на Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    13 0 Отговор
    Разбирам, че сме сключили договор за охрана на българското въздушно пространство с турски самолети.
    Сигурно това е имал предвид Пеевски като каза, че скоро тъмнината ще се разсее и ще дойде СВЕТЛИНАТА..
    Вие как мислите?

    Коментиран от #6

  • 2 А гледахте ли сърбите в руската армия

    8 4 Отговор
    Може ли да сме неутрални и пак да ни земете. Мола ви са много сме убави правим и убава ракия.
  • 3 ха ха хааа

    10 8 Отговор
    Много се кефя на снимките на Вучин и Путич заедно , в цял ръст ... 🤭😁
  • 4 Умен по цялата глава

    11 5 Отговор
    Сърбия е асоцииран член на Организацията на договора за колективна сигурност - военен съюз в рамките на ОНД от 2013 та година
    Основатели: Русия, Казахстан, Армения, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан...
    Това е руското НАТО. - ОДКС...Що ни пускат по Пързалката тия бе...Те са Военен съюзник с руския Окупатор???
  • 5 Ветеран от Протеста

    8 2 Отговор
    Това членство позволява на Русия да изпрати силите за Бързо реагиране на ОДКС при вътрешни междуособици,както бяха Протестите в Сърбия,които са около 20 хиляди ...Те нахлуха в Казахстан при междуособици ...
    Обединеният щаб на ОДКС е постоянно действащ работен орган на Организацията, който заедно с министерствата на отбраната на страните-членки формира, обучава, ръководи, координира и изпраща Колективните сили за бързо реагиране (КСБР) в случай на нужда.
    И това ако е Неутралитет???
  • 6 РЕАЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Абе имаше един генерал Радев -началник ВВС, който си даде оставката, щото чужди самолети, щели да пазят въздушното ни пространство. И ква стана сега?

    Коментиран от #7

  • 7 БСП в Бунището

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    Престъпника Гечев от БСП пък заплаши Тагарев,че иска да оборудва с противовъздушни и противокорабни ракети Българската армия...След 30 години умишлено Разоръжаване на армията ни от БСП и Русофили..
  • 8 Дедо Пене

    2 2 Отговор
    КАК НЯМА ДА Е ОПОЗИЦИЯ КАТО СЕ ИМА ЗА ВЕЛИК КАУНСКИ ШИНЕЛ, КОГОТО ВСИЧКИ В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ТШЕСЛАВЯТ? ОТ 1950 ДО ДНЕС НЕ СМЕ ИМАЛИ ВИСШ ОФОЦЕР С УМСТВЕН БАГАЖ-ВСИЧКИТЕ СА БИЛИ КРЕМЪЛСКИ ПОДЛОГИ! Военен за Президент не е подходящ даже при война, а ние го избрахме два мандата???НИКОГА ПОВЕЧЕ
  • 9 Сърбия УЖКИМ е военно неутрална държава

    0 0 Отговор
    А в същото време......"Сръбският вицепремиер и министър на отбраната Милош Вучевич изрази днес в разговор с посланика на Русия в Белград Александър Боцан Харченко своята благодарност "за постоянната подкрепа, която Русия оказва за запазването на суверенитета и териториалната цялост на Сърбия"...........Тия за малоумни ли ни мислят!
Новини по държави: