Last news in Fakti

25 Януари, 2024 04:05 1 222 4

Започна 12-часова стачка срещу реформите на президента на Аржентина

  • аржентина-
  • хавиер милей-
  • стачка-
  • синдикати

Недоволството срещу намеренията на Милей е организирано от най-големия синдикат на страната

Започна 12-часова стачка срещу реформите на президента на Аржентина - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-големият синдикат в Аржентина започна вчера 12-часова стачка срещу бюджетните икономии и икономическите реформи на новия президент Хавиер Милей, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Десетки хиляди трудещи се излязоха на демонстрация в центъра на столицата Буенос Айрес.

Стачката, която засегна различни сектори - като се започне от транспорта и се стигне до банките, е най-голямата проява на противопоставяне срещу плановете на Милей за намаляване на бюджетните разходи и за приватизации, откакто той встъпи в длъжност миналия месец.

Милей спечели президентските избори в края на миналата година с обещания да се справи с проблемите на аржентинската икономика, която изнемогва под тежестта на инфлация от 211% и на огромни дългове. Стачката бе организирана от влиятелната Обща конфедерация на труда.

"Трудовата реформа на правителството има за цел да бъдат орязани правата на трудещите се", каза Пабло Мояно, лидер на синдиката на шофьорите на тежкотоварни автомобили.

Въпреки че стачката обхвана много сектори, правителството на Хавиер Милей се зарече да не се отклонява от плана си за реформи. Позицията на новото правителство е, че строгите мерки са необходими след години на твърде големи бюджетни разходи, които са поставили Аржентина в тежко положение с оглед на дълговете, които има към местни и чуждестранни кредитори.

"Няма стачка, която да може да ни спре, няма заплаха, която може да всее страх у нас", заяви министърката на сигурността Патрисия Булрич в социалната мрежа "Екс".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    12 1 Отговор
    Опппаля, и там имало будно общество. Усещам че тези които забатачиха Аржентина с подкупи за да вземат заеми от мвф скоро ще бъдат разпънати и говедата и оттам ще получат един шут в г,,,. Този нещо искаше да връзва и песото с долара, ама май ще го пуснат вързан от някой стълб
  • 2 Защо го избрахте

    9 1 Отговор
    Защо
  • 3 дядо поп

    8 0 Отговор
    Този още започнал не започнал и го метнаха , явно няма да го бъде!
  • 4 Марадона

    3 0 Отговор
    Тоя ционист иска да продаде държавата на еврейте.
Новини по държави: