Last news in Fakti

27 Януари, 2024 03:11 1 280 32

27 януари – Международен ден за жертвите на Холокоста

  • холокост-
  • международен ден-
  • евреи

Аушвиц остава символ на нацисткия геноцид

На 27 януари се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на Холокоста.

Датата е определена с резолюция на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 1 ноември 2005 г. На този ден през 1945 г. малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц са освободени. Това става в процеса на победата на Съюзническите войски над Хитлер и влизането на Червената армия в лагера.

Аушвиц остава символ на нацисткия геноцид. В него са депортирани няколко милиона души от цяла Европа.

В Аушвиц са депортирани около 232 000 деца,

от които приблизително 216 000 са с еврейски произход, 11 000 с ромски произход, около 3 000 с полски произход, повече от 1 000 с беларуски и няколкостотин с руски, украински и друг произход.

В Аушвиц са убити над 200 000 деца. Напълно невинни, добри, любопитни към живота, обичащи близките си, доверчиви деца. Никога допреди светът на възрастните, който много често е несправедлив и жесток, не е проявявал толкова силно своята безсърдечност и злост. Това не може да бъде оправдано от никаква идеология, никакви съображения, никаква политика. Искаме да посветим тазгодишното честване на освобождението на най-малките жертви на лагера - заяви директорът на музея д-р. Пьотр М. А. Цивински.

Общо в лагерите загиват милиони, като с точност цифрите трудно могат да бъдат изчислени. Унищожено е почти цялото еврейско население на Европа, около 6 млн. души. Известно е, че в нацистките лагери на смъртта, освен евреи и военнопленници, загиват и критици на Хитлер, хуманисти, комунисти, демократи и всякакви политически опоненти на нацистите.

Първоначално нацистките лагери са създадени именно за политическите опоненти. Преследвани и избивани са още хомосексуални, роми, славяни.

Геноцидът срещу евреите става част от самата основа на нацистката идеология.

Невъобразима е и жестокостта, с която е осъществен, не е подминат никой. Бедни и богати, атеисти и религиозни, бебета и старци: достатъчно е било да си евреин, следващата характеристика е била само подробност.

Холокостът е знаков не само с броя на избитите евреи и безпрецедентната жестокост, но и с факта, че е това е геноцидът, който поради размерите си получава най-много гласност. Затова и споменът за този срамен момент в историята на човечеството действа като напомняне докъде може да стигнат идеологии, основани на расизъм и идеята за превъзходство на една етническа или национална общност над друга.

77 години след освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц на 27 януари 1945 г.,

членовете на ЕП ще почетат Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

Церемонията ще бъде открита в 13.30 ч. (българско време) с реч на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, последвана от музикална интермедия.

100-годишната Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, ще се обърне към евродепутатите.

Възпоменанието ще завърши с минута мълчание в памет на жертвите на Холокоста и втора музикална интермедия.

Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, ще направи изказване на специалното пленарно заседание по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Марго Фридлендер е родена през 1921 г. в Берлин. През 1943 г. майка ѝ и брат ѝ са депортирани в Аушвиц, където и двамата са убити. До 21-годишна възраст тя се укрива, но през 1944 г. е проследена и депортирана в концентрационния лагер Терезиенщат. Тя е единственият оцелял член на семейството. Заедно със съпруга си Адолф Фридлендер, когото познава от Берлин и среща отново в Терезиенщадт, Марго се премества в САЩ през 1946 г. През 2010 г. се връща в Берлин.

Марго Фридлендер все още пътува из Германия, разказвайки своята история и житейски опит в училищата. "Те ме слушат внимателно", казва тя в едно интервю. "Получила съм - не знам - хиляди писма. Говоря от името на тези, които не могат да говорят. И не само на шестте милиона евреи. Говоря от името на всички, които са били убити и които са страдали".


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 8 Отговор
    Михaйлoв,или Венци пияндето, ти cи мaлoгрaмoтeн, мoйтo мoмчe. Oткaжи ce oт тaя журнaлиcтикa. Нe ти върви, caм виждaш.
    Бeзнaдeжднo e. Oткaжи ce. Глeдaм пo цeнтърa ce търcят прoдaвaчи в някoлкo мaгaзинa. Цaни ce тaм и зaбрaви зa тaзи мъкa ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА. Нe e зa тeб...
  • 3 СЛАВА НА ГИТЛЕР

    17 10 Отговор
    ОНЯ С МУСТАЧКИТЕ МАЛКО Е ТРЕПАЛ ЕВРЕИТЕ.. ПОВЕЧЕ Е ТРЯБВАЛО ДА ТРЕПА
  • 4 ТрампЛин

    3 19 Отговор
    Този който ни освободи, той ще ни пороби!
    Този който освободи евреите от концлагерите, той днес ги подлага на нов геноцид!
    Тоз който се бореше против Хитлер и хитлеризма, днес го издига в култ!

    Коментиран от #11, #27

  • 5 Фен на Копейкин шч.ики.ята

    0 8 Отговор
    Браво супер
  • 6 00014

    34 5 Отговор
    Да отидат в Газа да го отбележат върху гробовете на палестинчетата.
  • 7 Артилерист

    24 7 Отговор
    Това е невероятна жестокост на човешкия род. Как може да се проявява такава диващина, да се избиват невинни хора и тези убийци са имали толкова много подражатели и последователи. За съжаление фашизма и най-гадната му крайност нацизма не са изкоренени. Те се проявяват в различна форма, но съдържанието им е същото. Най-разпространената форма на неофашизма и неонацизма е американския хегемонизъм или стремеж за властване над света. Американците се считат, както хитлеристите, за предопределени да водят света и в този си стремеж намират различни обвинения да нападат, убиват, разрушават и ограбват несъгласните с тях. Американците практически воюват непрекъснато през цялата 240-годишна история на съществуването си. Огромната им армия, военновъздушен и морски флот нападат и вършат истински геноцид спрямо нападнатите. Американците пренаписват историята и се пишат победители над фашизма, но те помагат материално на Червената армия, но се включват в бойните действия в последната фаза. Техните общи загуби с британците са по-малко от жертвите, дадени само в Ленинград-1 милион. Докато Съветския съюз дава 27 милиона, от които 19 милиона военнослужещи.
    Американците воюват по целия свят, за да се "отбраняват" или да налагат мир и демокрация, но новите поколения в страната им не знаят що е това Червена армия...

    Коментиран от #8

  • 8 Акула

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Артилерист":

    Точен Вие Коментарът господине
  • 9 Румбата

    16 4 Отговор
    Какво ти почитане, на днешния ден , окраиннските герои на Запада , цял ден ще псуват руснаците , че са им избили нацистките идоли .
  • 10 Р.К.И.

    22 8 Отговор
    Единствените евреи загинали в България ,са жертвите от бомбардировките на евреина Розенфелд (партизанско име Рузвелт) над София през ВСВ.
  • 11 ССУ

    23 4 Отговор

    До коментар #4 от "ТрампЛин":

    За укрите говориш , те си татуират нацистки свастики и вдигат една ръка за поздрав като че ли са в 3-тия Райх през 1940г. .....а руснаците ги гонят да ги трепат като през ВСВ немските нацисти
  • 12 💠🔆♻️

    5 1 Отговор
    Това ли е светът, който Израел иска да въведе геноцидни намерения и действия, да попитам за един Еврейски приятел, не че нещо,
    за Ислям -а знаем нищо не се е променило от времето на Мохамед?
  • 13 💠🔆♻️

    1 1 Отговор
    Андрю Наполитано, Проф. Джефри Сакс, МС и Дипломация.

  • 14 💠🔆♻️

    7 3 Отговор
    Преди Аушвиц да бъде символ на Еврейският Геноцид, Аушвиц е символ на Полският Геноцид.
    За Третият Райх Германски Райх, Полша е трябвало да бъде унищожена!!

    Коментиран от #18

  • 15 💠🔆♻️

    8 0 Отговор
    На Славянски, Аушвиц е Освиенцим.
  • 16 Доротея

    15 3 Отговор
    Рестартирайте темата в 08.05 часа, Моля, за да я видят и се засрамят повече нео фашисти и замислят кого подкрепят днес! Не така по нощите надве - натри, за да не прочетем, че са освободени от руснаите, като преди това са убивани от фашистките бандерюги!
  • 17 Павел пенев

    15 1 Отговор
    Еврейските терористи злоупотребяват с този Холокост, а според Иранските власти такова чудо не е имало.
  • 18 уйко калеко

    8 5 Отговор

    До коментар #14 от "💠🔆♻️":

    Не само поляците.Хитлер е имал план при победа ,да унищожи въобще славянската раса.НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ БИЛИ НА 7-8 МЯСТО ЗА УНИЩОЖЕНИЕ,МАКАР ДА СМЕ БИЛИ СЪЮЗНИЦИ.
  • 19 мдаа

    4 2 Отговор
    Това е една голяма лъжа
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Калъч

    10 1 Отговор
    Кое е обидното - истината ли?
    Не е имало такъв, какъвто ни го представят 80 години. Днес Израел провежда геноцид над палестинците в Газа. Пред очите на цял свят виждаме истински холокост, огромни и зверски разрушения на цели градове, под развалините на които не се знае какво има.
    Днешните убийци на азотна диета.

    Коментиран от #26

  • 25 Ха ха ха ха

    7 0 Отговор
    А международен ден за жертвите на ционизма няма ли да има? Че някои реват да са жертви, па излиза болен, здрав носи.
  • 26 уйко калеко

    0 6 Отговор

    До коментар #24 от "Калъч":

    Около 6 млн.европейски евреи са избити в концлагерите.Според теб това как трябва да се нарече.Може да се поинтересуваш и ще разбереш,че спрямо евреите в ЕВРОПА е имало доста издевателства и преди нацизма , Това е(холокоста) едно от най големите, масови и целенасочени унищожения на даден етнос в човешката история

    Коментиран от #28, #32

  • 27 Ха ха ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "ТрампЛин":

    Да! Ционистките англия и фащ са "освободителите" и те наистина поробиха по - голямата част от света. Но сега котка им мина път и понеже се самозабравиха , и нямат в нищо мяра, изтичат в канализацията на историята. Независимо от отчаяните им опити да се задържат на повърхността.
  • 28 !!!?

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "уйко калеко":

    След края на ВСВ, тези жертви са били под един милион и до днес неизвестно как "нарастват" на 6 милиона.
  • 29 Коментар

    3 0 Отговор
    Холокоста не е бил само за евреите.Към края взимат решение да са първия унищожен народ в газовите камери,а после са си имали планове и за други.Цели трактати са написали по темата защо е било нужно да се унищожат другите народи и да е само тяхната арийска раса.Правили са опити с деца.Това е тъмно минало от историята на човечеството и никога не трябва да се завръща.
  • 30 ДНЕС

    4 0 Отговор
    на 27 януари 2024 е 80 годишнината от премахването на нацистката блокада на Ленинград
    Траяла е близо 900 дни. Над един милион са избити или умират от глад.
    Вечна им памет.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "уйко калеко":

    Тази статистика винаги ми е била интересна, защо е трябвало да ги карат в лагери за да ги убиват? Много по-евтино е да ги убиват на място....Промили са ти мозъка човече, внимавай!
Новини по държави: