Last news in Fakti

26 Януари, 2024 10:34 925 14

Балканският маршрут е ключов коридор за незаконната търговия с хероин в ЕС, сочи анализ на Европол

  • европол-
  • балкански маршрут-
  • хероин-
  • ключов коридор-
  • балканите-
  • европейски съюз-
  • незаконна търговия

Балканският маршрут включва Гърция, Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора, Сърбия, Косово

Балканският маршрут е ключов коридор за незаконната търговия с хероин в ЕС, сочи анализ на Европол - 1
Снимка: Shutterstock

Според анализа на Европол, Балканският маршрут играе ключова роля като коридор за незаконната търговия с хероин в Европейския съюз, предаде босненската редакция на телевизия Ен 1 и БТА.

Балканите са един от четирите маршрута за трафик на хероин от Афганистан в Европа, като т. нар. Балкански маршрут включва Гърция, Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора, Сърбия, Косово, Северна Македония и България. Докато Балканският маршрут остава ключов коридор за търговията с наркотика в ЕС, според проучването на Европол залавянето на нарушители по този маршрут се случва все по-рядко въпреки по-строгия граничен контрол по сухопътната граница на България и Турция.

Освен по Балканския маршрут, трафикът на хероин към Европа се извършва и по Южен, Кавказки и Северен маршрут, посочва анализът. Трафикантите се приспособяват към маршрутите и методите на търговия, за да сведат до минимум рисковете и да се възползват от новите възможности.

В анализа се отбелязва, че търговията с хероин по Южния маршрут към ЕС се увеличава. Това може да се види по големите количества от наркотика, които идват от пристанищата на Иран и Пакистан, както и значителните конфискации по европейските пристанища.

Европол разглежда в анализа си европейския пазар на хероин от производството и търговията до дистрибуцията и употребата. Детайлно са описани процесите, материалите и престъпниците, включени в различните етапи и нива на пазара. Където са налични, данните за хероина са допълнени с информация за други наркотични вещества, с които се търгува и които се консумират в ЕС.

Пазарът на дребно на хероин в ЕС се оценява на най-малко 5,2 милиарда евро годишно, отбелязва телевизията. Количеството хероин, което страните членки на ЕС са заловили, е нараснало двойно през 2021 г. Тогава са конфискувани общо 9,5 тона от наркотика, което е най-голямото конфискувано количество в последните 20 години.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 2 Отговор
    Затова ГЕРБ и ДПС държат службите.

    Коментиран от #10

  • 2 дом

    14 0 Отговор
    Само те не го знаеха. Защо мислите е борбата за Капитан Андреево, да не мислите, че е заради доматите и краставиците?! През будката на Таки са влезнали такива неща в страната, че в Европол ще решат, че гледат научно-фантастичен филм.

    Да не мислите, че само дрога е минавала се вкарва от там ?! Да не бъдем наивни предлагам.
  • 3 Сандо

    11 0 Отговор
    Ако търсите експертно мнение по въпроса,обърнете се към един прославен наш политик,всеобщ любимец на мисирките.
  • 4 ЕВРОНЮЗ

    12 0 Отговор
    Изгледал съм почти всички филми за мафията от последните 25 години в Италия.. Във всички случаи където има трафик на наркотици и оръжие има замесени бивши участници в операциите на НАТО в Ирак и Афганистан... Интересно какво искат да ни подскажат режисьорите.????
  • 5 е отровата я

    2 1 Отговор
    карат на поръчка . плащаш при доставка , а заявяваш на картела - в еквадор, колумбия или авганистан и пакистан . не се занимаваш . казват ти 2 месеца дай 5 000 евро и вземаш на 2 месец 1 кило хероин и 1 кило опиум подарък . брендо го хващаха 8-9 пъти ама се оправя . както иска си жевее . с кило боса прави мрежа от дилъри , те омешват с пико и фантинол, амфети и става 15 кила за улицата . от 7 дилъра 5 ще ги арестуват , но два ще утроят 5 бона . така с 20-25 бона пак . тогава прави боса услуги - на политици , на хора в сигурността , на други босове . като корлеоне на бонасио . с разбиране . танто за танто . за година 200 бона . по 1-2 години живеят босовете . конкуренция, дилъри в затвора , крадци . все някой го застрелва - по 2 с пистолет или взривява . От картела също пращат заличители . Да . Навсякъде се продават . хората обичат . хахааха
  • 6 Боро

    3 1 Отговор
    Незаконната търговия с хероин... Ами пуснете ни в Шенген по суша и ще я узаконим.
  • 7 бандит методиев борисов

    7 1 Отговор
    аз тея "магистрали за какво ги правя ?
  • 8 Нури

    4 0 Отговор
    Нарко Акулите са Недосегаеми Имат Мощен Гръб Отчитат се по Веригата
  • 9 Нури

    5 0 Отговор
    Дрогата е бИЧ ОТРОВА СМЪРТ
  • 10 Нури

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Квартал Люлин София е Спалнята на Бг ъндънграунд
  • 11 БамБам

    2 0 Отговор
    Че то законна .....има ли?
  • 12 Бивш канадец

    4 2 Отговор
    Интересно...миналия декември Интерпол обяви, че основният трафик на дрога минава през Амстердам и Антверпен. Европол нещо много удобно пропуска този факт - защо ли?
  • 13 Манука

    2 0 Отговор
    А от години наред вече в България БОПа изобщо не си вършат работата в полза роду, а точно обратното, вихри се безбожна далавера с всякакви дроги. При всички случаи тая служба е организатор на търговията и я контролира. Трябва да бъде разпусната генерално. От време на време гърми някой новак, който още не се е услушал и не си е платил процентите на босовете от МВР.
  • 14 КонТрол

    0 0 Отговор
    "ключов коридор за незаконната търговия с хероин" това предполага че някъде има и ключов коридор за ЗАКОННА търговия с хероин.