Last news in Fakti

27 Януари, 2024 07:45 1 698 46

Съветът за сигурност на ООН свиква заседание заради решението на съда в Хага за Газа

  • хага-
  • оон-
  • газа-
  • израел

Вчера европейските магистрати призоваха Израел да предотврати геноцид в размирната зона

Съветът за сигурност на ООН ще заседава следващата седмица във връзка с решението на Международния съд, който призовава Израел да предотврати геноцид в Газа, предаде БНР. Израел отхвърли решението на съда и го определи като възмутително.

Заседанието на Съвета беше свикано от Алжир, чието министерство на външните работи заяви, че ще даде "обвързващо действие на произнасянето на Международния съд относно временните мерки, наложени на израелската окупация".

Израел трябва да предотврати извършването на геноцид в Газа, включително убийствата на палестинци, причиняване на психологически травми, и умишлени действия към влошаване условията на живот и възпрепятстване на ражданията. Това гласи решението на Международният съд на ООН, което обаче не призова за прекратяване на огъня.

Решението е историческо и отправя ясно послание, че трябва да има примирие, заяви палестинският посланик в ООН Рияд Мансур.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че се надява Израел да се съобрази с решението на Международния съд. В отделно изявление ръководителят на ООН заяви, че е "ужасен" от сериозните обвинения, уличаващи няколко служители на Агенцията на ООН за палестинските бежанци в нападенията на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Междувременно израелската офанзива в ивицата Газа продължава. Телевизия Ал Джазира съобщи, че болница Ал-Насър в град Хан Юнис е прекратила почти напълно функциите си, заради ожесточения обстрел и тежките сражения, които се водят в непосредствена близост до лечебното заведение.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бен Гурион

    14 22 Отговор
    Служители на ООН са участвали в атаката на Хамас на 7ми октомври.

    Съвета за сигурност на ООН няма никакво значение. ООН отдавна е наясно, че финансира терористите от Хамас.

    Коментиран от #4

  • 2 Вашето Мнение

    41 9 Отговор
    С половин уста марионетките в хага признаха, че израел извършва геноцид. Защо нашата демократична общност мълчи по този въпрос, като женски п.... орган?

    Коментиран от #9

  • 3 Гориил

    20 4 Отговор
    Русия и Китай няма да отслабят натиска.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бен Гурион

    7 18 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    Откакто Съвета на сигурност на ООН дава трибуна и членство на диктатури и авторитарни режими, ролята му като пазител на международното право е напълно дискредитирана.

    Коментиран от #7

  • 6 Анонимен

    9 32 Отговор
    Това е чудовищна новина. Незабавно спиране на всякакво финансирате на UNRWA и незабавно разформироване. Да участваш с бандитите от ХАМАС в нападението над мирни хора е престъпление. Господата от международният съд нещо не са в ред. Не виждам решение за осъждане зверствата на ХАМАСките ислямски терористи, от 7-ми октомври 2023г, при вероломно нападение на държавата Израел. Безумствата извършени от тези убийци, няма как да се опишат. Терористите нямат право физически да съществуват.ХАМАС трябва да бъде изтрита от лицето на света. Господа съдии от международният съд, засрамете се. Осъдете убийците и изнасилвачите от терористичната групировка ХАМАС. Виновните за конфликта са те, а не Израел, която е правото си да се защити! Съд и Затвор за служителите от UNRWA участвали заедно с убийците на ХАМАС на територията на държавата Израел. София, 27.01.2024г.

    Коментиран от #10, #23, #44

  • 7 Вашето Мнение

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бен Гурион":

    Ника на автора алкохолик е бен гурион.
  • 8 Гориил

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Вашето Мнение":

    Какво общо имат палестинците с битката на титаните?
  • 9 Анонимен

    7 24 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето Мнение":

    Недей да лъжеш. Кой пръв тръгна да убива на 7-ми октомври 2023г Не бяха ли ХАМАС? Хората отишле на концерт, приматите с ножове и ятагани тръгнали да убиват. Безумни типове. Глупави чаршафи.

    Коментиран от #11, #13

  • 10 Бен Гурион

    7 11 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Немислимото се случва - диктатури, отговорни за странданията и смъртта на десетки милиони, и държащи в репресивна хватка собствените си народи, диктуват дневния ред на организации, които са призвани да съблюдават върхвенството на Закона и защита на човешките ценности.

    Китай, пресдставляващ авторитарен режим упражняващ от десетилетия репресии и етническо прочистване срещу над 5 милиона уйгури, стотици хиляди Тибетци, в който състоянеито на правата на човек а е трагично и

    Русия, в момента нападнала и разрушаваща една мирна държава, извършител на безбройни военни престъпления, чийто президент е обявен за издирване,

    диктуват "морала" на ООН.

    Това е пълна капитулация на ООН като организация със значение за демократичния свят и никоя демократична държава не трябва да се чувства обвързана с дейността или подкрепата й.

    Израел със сигурност няма да я счита за легитимен фактор в международния ред за в бъдеще и ще действа в съответствие единствено със своите интереси на демократична държава.
  • 11 Вашето Мнение

    19 5 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    А кой в продължение на години избива палестинци, отнема териториите им и се отнася с тях като със животни?
  • 12 Гориил

    15 1 Отговор
    Близкият изток се превърна в главоболие за Вашингтон и загуба на съзнание за Лондон. Но това е само началото на голямо и дълго торнадо. Ще трябва да инвестирате многомилиардни ресурси в тази прокси, двусмислена и уклончива война. Нито Пекин, нито Москва няма да ви дадат почивка.Повече ресурси.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бен Гурион

    11 8 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    " Убихте над 30 000 СЪВСЕМ НЕВИННИ жени, деца и старци бе!!"

    Кой се бие с израелската армия и изстрелва все ден ракети срещу Израел?

    Коментиран от #18

  • 15 Гай Турий

    20 2 Отговор
    Европейският съд отсъди, че Натаняху и Израел провеждат геноцид над палестинците. Демократичният цивилизован европейски съд, не аз или някой друг... И да не сте посмели да триете нашите истински коментари, че тия които реват от 80 години за един измислен холокост, те най-нагло го провеждат наистина.

    Коментиран от #17

  • 16 Израелски чфутин

    13 3 Отговор
    Хитлер е наш учител и брат! И ние като него сме американски марионетки.
  • 17 Бен Гурион

    6 8 Отговор

    До коментар #15 от "Гай Турий":

    "Европейският съд отсъди, че Натаняху и Израел провеждат геноцид над палестинците."

    Европейския съд не е отсъдил нищо такова.

    Коментиран от #21

  • 18 Механик

    17 5 Отговор

    До коментар #14 от "Бен Гурион":

    Кой в продължение на 50 години, тормози палестинците? Кой им спира тока и водата? Кой мине-немине и току навлезе в Газа и поубие дестина палестинеца? За тия 50 години, колко палестинци убихте под удобно-затворените очи на ООН и Хага?
    И не, не съм фен на арабите. Ама фактите са си факти.
    Разпенил стой от сабахлян и ще слага категории!!
    Като сте големата демокрация, кой направи кибуците бе? Кой натика там евреите и ги остави безправни? Палестинците ли го направиха? Сами си го направихте. В същност, ако говорим за истински фашисти, това сте точно вие .

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Бен Гурион

    5 11 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    От "50 години" (всъщност са почти 80) арабските държави около Израел не спират да го атакуват, включително т.нар. "палестинци"

    Ако не знаеш нищо, е по-добре да не пишеш: така поне няма да се уверят всички, че не знаеш.
  • 20 Бен Гурион

    4 9 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    "И не, не съм фен на арабите."

    Не си фен на арабите - ти просто мразиш Запада, и ставаш фен на всеки, който може да му навреди - Русия, Китай, Арабите, Хамас, марсианците, ... който и да е.

    Това е истината.

    Коментиран от #25

  • 21 Механик

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "Бен Гурион":

    Да, ралено е така. Тоя измислен съд не ви осъди, макар да имаше всички основания. Тоя съд само ви ПРЕПОРЪЧВА да (забележете) да ИЗБЯГВАТЕ геноцида. Тоест, това до сега не е геноцид, а вие гледайте да го избягвате в бъдеще. Да го ИЗБЯГВАТЕ. Тоест, попривардвайте се, па ако стане геноцид, стане. Само да не е много често.
    Но то е така с тоя съд. Той не закача евреите, щото холокоста, намсиквоси и пр. Не им се иска да се забъркват в антисемитски скандали,, дто се вика.

    Коментиран от #22, #26

  • 22 Бне Гурион

    5 8 Отговор

    До коментар #21 от "Механик":

    Тоя съд не осъди Израел, защото няма доказателства за това в което го обвиняват арабите.

    Същите араби, които няколко пъти се съюзяваха за да унищожат Израел.

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Грую

    10 6 Отговор

    До коментар #22 от "Бне Гурион":

    Мястото на Израел не е там. Да си направят държава в Германия или САЩ. Истината е че САЩ ги създадоха в Близкия изток и им повериха ролята на американски питбул в региона. Свърши тая работа, ще трябва да се изнасят. И защо трябва да имат държава черните чфути? Дай да присвоим територия и да направим ромска държава.

    Коментиран от #28, #33

  • 25 Механик

    14 4 Отговор

    До коментар #20 от "Бен Гурион":

    Безмислено е да се спори с евреин.
    Само ще си позволя да кажа, че много скоро пак ще ходите из пустинята и ще държите тоягата на оня, косматия.
    Всеки път когато много се вземете насериозно се случва това нещо.
    Кажи ми, защо според тебе, всички ви мразят, а тия който ви приемат най-радушно, много скоро ви прогонват с камъни?
    Целия свят ли му има нещо или нещото се крие у вас?

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 7357

    8 3 Отговор
    Невероятно, макар и с половин уста но го казаха.
  • 28 Механик

    10 3 Отговор

    До коментар #24 от "Грую":

    Ами то като се замисли човек, ромите и евреите имат много общо.
    Не обичат да работят, но обичат парите. От как свят светува те скитат като визитарки, а където се заселят, много скоро от тях пропищява всичко живо наоколо и ги погва с гегите. И двата етноса имат проблем с хигиената. Обичат да си пускат дълги коси бради, които мазно да се навиват на воля.
    Толкова много общо имат, че почвам да си мисля, че са нещо рода.

    Коментиран от #43

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бен Гурион

    5 9 Отговор

    До коментар #25 от "Механик":

    "кажи ми, защо според тебе, всички ви мразят"

    Не знам кои са тия "всички".

    Имам (и не само аз) стотици приятели, които не са "евреи". Всъщност, всеки, който харесва прогреса и развитието генерално се възхищава на Израел:

    Израел превърна пустинята в градина.

    Сравни го с останалите му арабски съседи, които са заринати от петродолари и основното, което правят с тях, е да да ги пилеят в безмислици.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бен Гурион

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "Механик":

    Само че това е друг човек.

    Това, че си толкова параноичен и си позволяваш такива неверни спекулации, само показва в какво състояние е мисленето ти.
  • 33 Бен Гурион

    5 7 Отговор

    До коментар #24 от "Грую":

    "Мястото на Израел не е там."

    Ето я ИСТИНАТА за тези, които защитават Хамас и техните господари.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бен Гурион

    3 6 Отговор

    До коментар #34 от "Я го знам !":

    Това е реалната позиция на ООН, приютила най-злите врагове на Израел.

    "Решението" са се опитвали няколко големи империи да го "приложат" и всичките са ИЗЧЕЗНАЛИ.

    Изводите оставям да си ги направи всеки.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Анонимен

    4 4 Отговор
    Време е да бъдат пуснати помпите в тунелите в ГАЗА и един път завинаги да се приключва със зловещата терористична групировка ХАМАС. Сбирщина от изнасилвания и убийци. София, 27.01.2024г.
  • 40 ттт

    3 2 Отговор
    А бе, Исраел ще участва ли на олимпиадата? Франсета, спите ли или сте умрели?
  • 41 Лумпен

    2 3 Отговор
    Много меки са всички към Израел!
    По твърдо трябва!
    Че те мошетата само от тояга ще влязат в час!

    Коментиран от #42

  • 42 лупканата

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Лумпен":

    за тебе има кожени геги.корави
  • 43 пастелинец

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Механик":

    ти лоша кадъна!лъже и краде лири!
  • 44 Хей,

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Zionисте много се разпени! Хамас са ваш продукт,не на арабите или персите.Жидовете само войни разпалване ,а белите гои ви плащат сметките...

    Коментиран от #45

  • 45 шабеш гой

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Хей,":

    ще те произведа в гурия
  • 46 Анонимен

    4 0 Отговор
    Защо още не са пуснати помпите в тунелите в ГАЗА? Какво още се чака и защо? Нима цивилизованият свят не разбра, че преговори с тия примати от ХАМАС е излишно губене на време. Един път завинаги с тях трябва окончателно да се приключи Напомням, зловещата терористична групировка ХАМАС представлява сбирщина от изнасилвачи, касапи и всякакви убийци. София, 27.01.2024г.