Last news in Fakti

27 Януари, 2024 13:40 2 370 61

Ако почетем всеки от тях, ще мълчим 11 години и половина

  • холокост-
  • втора световна война-
  • нацисти-
  • евреи-
  • жертви-
  • аушвиц-
  • геноцид

Над половината от всички евреи, живеещи в Европа по това време, са били убити по време на Втората световна война

Ако почетем всеки от тях, ще мълчим 11 години и половина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Всяка година по повод Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста Световният еврейски конгрес лансира кампанията "Ние помним" и призовава милиони хора по света да се поучат от историята, да размишляват върху уроците от миналото и да напомнят на младите какво може да се случи, когато омразата се разпространява безконтролно. За да имаме какво да помним обаче, трябва да знаем какво се е случило, кога е започнало, защо се е случило и кой е участвал.

Това беше в основата на проект за изработване на три документални филма, около който преди няколко години събрахме малък екип от съмишленици. Задачата беше в рамките на 45 минути да бъдат проследени събитията от Втората световна война, довели до унищожаването на повече от половината евреи в Европа - и да бъдат разказани така, че да бъдат разбрани от учениците в горните класове и колежите на САЩ, Полша и Унгария.

Не помня, защото не знам

Днешните ученици и студенти в САЩ имат доста мътна представа за общия политически контекст в Европа по време на Втората световна война. Изследване на американския независим социологически център "Пю рисъч" отпреди три години показа: по-голямата част от анкетираните не знаят, че Адолф Хитлер е станал канцлер на Германия по силата на избори. Същият е процентът на тези, които никога не са чували думата "Аушвиц". В общественото съзнание отвъд океана онзи период се свързва предимно с т.нар. D-Day - деня "Д", в който започва десантът в Нормандия. А го знаят, защото този епизод от войната е разказван не един път от Холивуд и по холивудски.

Не искам да помня, защото знам

Съвсем различна е картината в Европа. Не само защото именно тук се е случвало всичко, което не бива да забравяме, за да не се повтори. А и защото паметта за онова, което се е случило, включва и епизоди, които местното население отказва да припознае като част от своята история заради съучастието си в преследването и избиването на евреите.

Един от най-зловещите примери сред множеството подробно документирани истории се разиграва в североизточната част на Полша. На 10 юли 1941-а година полски мъже се събират в градчето Йедвабне с намерението да участват в предумишленото убийство на местните еврейски жители. Събрали се, изкарали евреите от домовете им, отвели ги на пазарния площад, накарали ги на колене да плевят троскота между плочите. После ги затворили в една плевня и ги изгорили живи. Загинали най-малко 340 мъже, жени и деца. Извършителите били около 40 етнически поляци, за които историкът Ян Грос твърди, че са участвали "по собствена свободна воля" в деянието. И до днес обаче не е еднозначно доказано кой е инициаторът на клането. Полски изследователи на Холокоста застъпват тезата, че нацистките окупатори са подстрекавали местните граждани към престъплението, на което присъствали и германски военни.

Знанието за клането в Йедвабне се разпространява масово едва в периода 1999-2003 година. Страната е шокирана от констатациите, които оспорват общоприетите разкази за Холокоста в Полша, фокусирани върху полското страдание и върху твърдението, че поляците не носят отговорност за съдбата на полските евреи и че за всичко са виновни единствено германците. Документалните филми, посветени на Холокоста, би трябвало да станат част от учебната програма в съответните държави. Това едва ли ще смути учителите по история в американските колежи, но е трудно да си представим, че образователните министерства в днешна Полша и днешна Унгария ще допуснат подобно съдържание в часовете по история. И Полша, и Унгария се придържат по-скоро към салонния прочит на собственото си минало, който не допуска тъмни петна върху парадната униформа. В същата категория - страници от миналото, които не желаем да прочетем - попадат и действията на българската армия и жандармерия по време на депортацията на евреите от Беломорието и Тракия.

Езикът преди и след Аушвиц

Имре Кертеш нарече Аушвиц "непоправимата реалност". И написа: "Вече не може да се говори за Аушвиц с езика отпреди Аушвиц, защото този език е загубил своята валидност, поне що се отнася до Аушвиц. Така думата "неразбираем" принадлежи на езика отпреди Освиенцим. Преди Аушвиц това беше наистина неразбираемо, а в Аушвиц и след Аушвиц стана естествено". Ето и един откъс от документалните филми, посветени на Холокоста и предназначени за ученици в САЩ, Полша и Унгария: когато Червената армия достига района на лагера Аушвиц на 27-и януари 1945-а година, войниците се натъкват на зловеща картина. Оцелели са само около 7000 затворници, повечето от които неизлечимо болни, включително 500 деца. Малцина са можели да стоят прави.

Шест милиона евреи - над половината от всички евреи, живеещи в Европа по това време, са били убити по време на Втората световна война. Ако почетем с минута мълчание всеки от тях, ще мълчим 11 години и половина...

Автор: Еми Барух


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Списъкът на Шиндлер

    40 6 Отговор
    Чичо Хитко започвам да го разбирам...
    А на Дойче Зелле само заглавието
    им е немско.
  • 2 Сатана Z

    60 4 Отговор
    А за останалите,избити от немските нацисти хора няма ли да тъжим,а само за евреите да ни е мъчно?

    Коментиран от #13

  • 3 Леон

    2 30 Отговор
    Без обидни коментари ,моля!

    Коментиран от #17, #27, #55

  • 4 Адрес 4000

    10 10 Отговор
    Как върви протеста пред козяк
    Остават 15тина минути до началото
    Искаме после репортаж
    Напоследък липсват качествени комедии
    А ни трябва качествено забавление
  • 5 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    39 5 Отговор
    Колко повече минава времето и всяка година с тия споменавания за геноцид над юдеите, все повече се изяснява,че такова нещо не е имало. Сега като гледаме, че юдеите са навсякъде по света и навсякъде са по етажите на властта, алчни, нагли и свирепи, изобщо не ми се вярва, че са били някога те жертви!
  • 6 Дядо Йоцо гледа

    24 11 Отговор
    СЛАВА КРАСНАЯ АРМИЯ НЕПОБЕДИМАЯ , СЛАВА ВНУКИ Z ,СЛАВА РОССИИ !
  • 7 202и

    34 5 Отговор
    А ние ще помним Палестина.
  • 8 да де

    26 3 Отговор
    Мошетата са добри ученици сега правят същото с палестинците както някога е правел с тях оня с мустачките.
  • 9 Някой

    41 3 Отговор
    Само евреите ли са дали жертви? Другите, казвате, нямат значение.
    Да ви кажа, другите поне са се били за живота си и за страната си. Евреите не са - просто са бягали. Не са се били нито за живота си, нито за страната си.
    Та, казвате само за тях да мълчим...
  • 10 Сатана Z

    9 1 Отговор
    Няма да е излишно ,редакцията на DW да сподели нещо и за дневника на Ани Франк и как бедното дете стана символ на Еврейската пропаганда?
    Първо трябва да разберете какъв е оригиналният дневник на Ане Франк. Първоначално момичето живее с родителите и сестра си в Германия, но през 1933-1934 г., след като Хитлер идва на власт, семейството се премества в Амстердам. През 1940 г. Германия окупира Холандия, след което настъпват трудни времена и за еврейските семейства тук. Ото, бащата на Анна, се опитва да кандидатства за виза за Съединените щати или Куба, но единствената одобрена молба през декември 1941 г. е отменена поради влизането на американците във Втората световна война. Колкото по-нататък, толкова по-ясна става заплахата, надвиснала над семейството, и на 16 юли 1942 г. родителите планират да се преместят в приют, разположен във втората част на сградата, където работи Ото Франк. Достъпът до тази пристройка беше само през един проход, маскиран като шкаф за документи:

    Коментиран от #12

  • 11 бишъп

    15 5 Отговор
    Явна почит се оттдава от страна на еврейте и швабите.Швабстерите отново възраждат нацизма в нова обвивка,ноооо еврейте финансират и ръчкат чрез англо-саксонците и сащ срещу тези спасили ги от пещите.Е време е да се запалят отново.
  • 12 Сатана Z

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    Тъжната история продължа:
    Но поради внезапна повиквателна заповед членовете на семейството да се явят за изпращане в концлагер, бягството в приюта става по-рано - на 6 юли 1942 г. Три седмици по-рано Анна навърши 13 години. Освен всичко друго, тя получи тетрадка с червена, бяла и зелена корица - това, което се смята за първия й дневник. Завършва на 5 декември 1942 г. Вторият оцелял дневник, ученически бележник, обхваща събития от 22 декември 1943 г. до 17 април 1944 г. И накрая, третата и последна част от бележките е посветена на периода от 17 април до 1 август 1944 г. Три дни след датата на последното влизане представители на Гестапо и холандската полиция нахлуват в убежището и арестуват всички укриващи се там хора, които чакат концентрационен лагер.

    Коментиран от #14

  • 13 Нюрнберг

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    След края на ВС по време на нюрнбергския процес е осъден немския нацизъм ! Щото по света други нацисти е нямало 😁 и нищо, че пияндето ЧърчИл е казал: Мечтая си Англия да има велик лидер, като Мусолини !

    Коментиран от #19, #40

  • 14 Сатана Z

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Сатана Z":

    Тази актуализирана версия обхваща главно събития от декември 1942 г. до декември 1943 г. Когато Ото се завръща в Амстердам след войната и чрез Червения кръст научава за смъртта на дъщерите си, бившият колега Миеп Гизе му дава бележките на Анна, които според нея са били събрани по това време в семейния приют.

    След като се запозна с дневника, Ото започна да превежда отделни фрагменти на немски и да ги изпраща на майка си в Швейцария. Когато му предложиха да публикува дневник, той първоначално отказа, защото, първо, не искаше да разкрие някои интимни неща, които намери в дневника, и второ, страхуваше се да не опетни неволно паметта на други жители на „ Трезор“. След това, след като се съгласи да бъде публикуван, Ото Франк състави трета, съкратена версия на дневника, премахвайки, според него, всичко ненужно. Така днес има цели три версии на дневника на Ане Франк: оригиналът, преработен от Ан и преработен от баща ѝ. И трите версии са издадени под една и съща корица едва през 80-те години, няколко години след смъртта на Ото Франк.

    Това е за неуките ,които подържат фашизма
  • 15 малко факти

    15 4 Отговор
    Толкова ли сте функционални неграмотни, вие големите събития в историята си мислите, че се случват ей така рандъмарската ли?Всяко нещо е аранжирано много преди това, но мозъчетата ви само виждат резултата+ медиите си изиграват игричките и обръщат жертвата в заподозрян...така де холокоста както го наричат не е толкова голямо събитие, защото не е било такъв холокост какъвто го пишат, а и целта ли- преса от страна на германските нацисти по онова време да напуснат страната или ще бъдат избити а питате ли се защо?ЗА ДА СЪЗДАДАТ СВЕТОВНОТО ЗЛО ИЗРАЕЛ и да правят кръвопролития чрез формированието ционизъм, което издига народа им ужким като избран народ на Бог.Това е жалката истина, вече ако искате ме псувайте, аз искам да достигна до хората, които наистина имат акъл в главите и могат да научат нещо полезно.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кое му е обидното бе

    24 1 Отговор

    До коментар #3 от "Леон":

    Леоне? Че има и убити от други народности, но не бива да се споменават ли, те не са ли хора?

    Коментиран от #58

  • 18 Ами да

    20 1 Отговор
    Полезно е евреите да поразмишляват за уроците от миналото и да спрат убийствата в Газа! А също и анексирането на чужда земя!
  • 19 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    13 5 Отговор

    До коментар #13 от "Нюрнберг":

    Много бъркате идеологиите! Хитлер по принцип е национал социалист и с тая идеология тръгва. Фашизъм в чист вид е имало само в Италия и монархо фашизма в Япония и България. Днешните неолиберали диви капиталисти по нищо не отстъпват на истинските фашаги.

    Коментиран от #28

  • 20 Факт си е

    6 11 Отговор
    По голем антисемит от путинофила. Е бил само Хитлер

    Коментиран от #22

  • 21 През последното хилядолетие

    19 1 Отговор

    До коментар #15 от "малко факти":

    Мушетата са били гонени със всичките съпътстващи мероприятия от Русия до Франция, и от Швеция до Италия ❗ Даже от любимата на 🐑🐑🐑 уКраИна имат неприятни спомети.
    Защо ли ⁉️

    Коментиран от #46

  • 22 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    10 3 Отговор

    До коментар #20 от "Факт си е":

    Хитлер наполовина е бил евреин, бе момченце!

    Коментиран от #25, #29, #36

  • 23 123123123

    4 1 Отговор
    Тия горките решиха,че само ако имат държава няма да ги голят. А пък и това не помогна.
  • 24 както е ставало

    5 0 Отговор
    Времената са били такива . Кой където го хванат на кюше го" пердашат" . От там нататък снарядите, танковете самолетите , и хора които не жалят своя живот , са отредили кой от коя страна на историята да застане . При нас поне е ясно . Нашите управници скачат с ентусиазъм на блудници в леглата на тези които им се сторят властни и силни. И там каквото Бог дал , им дават да (го) ядът .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ефрейторчето — художник

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Е бил лидер на малката партия
    националсоциалисти .
    От къде им идват парите/спонсорите/
    как така изведнъж
    се разраства ?! Риторичен въпрос.
    Но това е минало свършено време,
    сега имаме клоун –просяче...

    Коментиран от #39

  • 29 пояснение

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Както и мнозинството германски индустриалци . Щото развита индустрия се прави с огромен капитал. А кой държи световните финанси ?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Бегай !

    18 2 Отговор
    Достатъчно е да прочетеш - Тайните протоколи.За евреи не ми говори ! Сган от фанатици.

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 цензурата трие

    6 1 Отговор
    Но псевдодемократите трябва да "помълчат" допълнително още много години и за онези "от земя 404" загинали в палестинските земи. Но те не са в техния демократичен план за устройството на света.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 някой

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ефрейторчето — художник":

    Двама крупни германски индустриалци си говорят . - Слушах речта на един човек, на събрание от хора , трябва да го видиш . Наистина може да ни е от голяма полза .

    Коментиран от #44

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 чувал

    7 2 Отговор

    До коментар #36 от "Смърфиета":

    Има такава легенда . Като бил малък , и обикалял по стаите . Много огладнял , видял чиния покрита с вестник , и в чинията прясно добити "Калмари По Родопски " . Момчето си помислило , че е нещо за ядене . Дете , не разбира . После като се осъзнал , какво е ял , му останала силната омраза към евреите.
  • 43 СЕГА

    10 2 Отговор
    ДА СЕ ВЪРНЕ ХИТЛЕР ЩЕШЕ ДА СВЪРШИ ХУБАВА РАБОТА.
  • 44 Не знаех

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "някой":

    Че шефовете на Форд и Дженерал моторс
    са немци ! 😁
  • 45 Дойче зеле

    5 2 Отговор
    са нацисти и винаги ще останат нацисти
  • 46 Забрави за

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "През последното хилядолетие":

    египетския фараон и Навуходоносор.
  • 47 Бандера

    2 1 Отговор
    Жалко! Само половината!
  • 48 Луд

    8 1 Отговор
    Ако почетем всички Индианци , Африканци ,Азиатци ,Латиноси избити от Сащ и Европа и ако почетем всички избити от Християни и мюсолмани . Няма да проговорим нигога повече. Сега обаче еврейте за поледните 30 /40 години са избили не по малко Араби.
  • 49 Историк

    9 0 Отговор
    А защо никой не сеща за жертвите на СДС-Чумата?
  • 50 За това

    6 0 Отговор
    Статията е за това,че поляци са избивали евреи ,както преди 1944г. така и няколко погрома до 50-те години. А би трябвало да се добавят ураинците, влашорите, хърватите,унгарците. Май половината евреи не са утилизиране от немци.
  • 51 СВД

    2 0 Отговор
    Соломон Арух - роден в Егейска Македония Балкански шампион по бокс преди войната! Концлагерист, шампион на Аушвиц, както поляка Тадеуш Пиетшиковски! Добре са се забавлявали нацистите да карат лагеристите да се бият като гладиатори! Фашизмът се надига в Киев!

    Коментиран от #59

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 НАПРАВО Е ГНУСНО

    6 1 Отговор
    ДА ТИ СЕРВИРАТ СЪЧИНЕНИЯ.
  • 54 напъните на евреина барух

    7 1 Отговор
    да ни убеждава имат тоно обратен ефект.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 А дали тази Еми Барух

    1 1 Отговор
    Ще напише подобен материал за убитите палестинци, които без съмнение са повече от убитите евреи?
  • 57 Ха ха ха ха

    4 1 Отговор
    Някой прочете ли до край лъжливите пропаганди на ц и о н и сти ш е велето? И ние вечно трабва да сме сАпричастни? Кой беше с нас съпричастен за 500 годишния геноцид?! Тея за две три години реват като саранска мечка, че и задължават и другите. Доста нагло, а?!
  • 58 Смешен въпрос

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Кое му е обидното бе":

    Ами в талмуда, кабалата и другите им сатанински строфи пише, че всички други не са хора, а гои. Така е според ранно осакатеното им съзнание и изкривена психика.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Р.К.И.

    0 1 Отговор
    Щом ще си говорим в цифри, искам да попитам: евреиските фамилии на Уолстрийт през ВСВ, колко милиарди спечелиха.
  • 61 африканеца

    2 1 Отговор
    1000 филма направете, пак няма да са достатъчни да измиете кръвта на хиляди палестинци-жени , деца терористи според вас. Колко е лесно от лансирана жертва да станеш агресор извършващ геноцид. Ако бях евреин щях да вляза вдън земя ,не да искам съчувствие от света.