Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 17:20 3 243 76

Какви са фактите за съдбата на евреите от Тракия и Македония

  • нацисти-
  • българия-
  • история-
  • български евреи-
  • тракия-
  • македония-
  • втора световна война-
  • холокост-
  • треблинка

Игнорирането на документи от миналото и премълчаването на част от историята за българските евреи хвърля сянка

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Еми Барух:

Осемдесетата годишнина от спасяването на българските евреи, по повод на която бяха организирани редица прояви в страната и в чужбина, за пореден път показа как историческите факти около това забележително събитие могат да бъдат пренебрегвани и с патриотарска реторика да се тиражират пропагандни политически клишета.

В България беше създадена “цялостна Национална програма” под патронажа на президента Радев, по случай 80-та годишнина от спасяването на българските евреи, която избра плакатната плоскост в публичните изяви, акцентирайки единствено върху онези исторически епизоди, които целят да покажат “значимата роля … на българската държава и институциите ѝ” в спасението, пренебрегвайки участието на страната в депортирането и гибелта на 11 343-ма души.

Опити за отричане на историята

Тенденциозният разказ за миналото не започва сега. Новото сега е кресчендото, с което звучат ревизионистки и дори негационистки гласове (отричащи Холокоста - б.ред.). Един от най-извратените опити в подобна интерпретация на историята е твърдението, че подписаното на 22 февруари 1943 г. споразумение за депортирането на 20 хиляди евреи - споразумението Белев - Данкер (между българския комисар по еврейските въпроси Александър Белев и германския пълномощник СС хауптщурмфюрер Теодор Данкер), е фалшиво.

Документът се съхранява в Държавна агенция “Архиви” (ДАА) и притежава всички реквизити и атрибути, изискуеми за архивна единица от тази категория. След направената графологична експертиза от Института по криминалистика при МВР и поредица научни изследвания, заключението на председателя на ДАА доц. д-р Михаил Груев и неговия екип е категорично и еднозначно – твърденията, че става дума за фалшификат, не отговарят на истината, те са несъстоятелни и е повече от нелепо разпространяването на подобни манипулативни внушения.

Каква е целта на такива откровени лъжи? Нима е възможно компрометираните кръгове, които ги тиражират, да търсят емоционален баланс на твърдението, че правителството, което внася Закона за защита на нацията и подписва присъединяването на България към Тристранния пакт, не носи никаква отговорност за съдбата на евреите от новите предели на Царство България? Излиза, че договор няма, българското участие във “вдигането” на евреите е под чужда диктовка, а това, което е извършено там, е военновременна рутинна обноска, че българските държавни железници не са предоставили свои вагони, че експонатите в музея на Холокоста в Скопие са подправени….

Какво научаваме от документа на Държавна агенция архиви

Този наратив сам по себе си не е изненада. Изненадва безочието, с което е поднесен. И преди да продължим да си задаваме въпроса кого обслужва такава драматургия, нека разгледаме един от многото документи, които се съхраняват в Държавна агенция архиви. Документът се публикуван за първи път и от тази архивна единица научаваме следното:

Главна дирекция на железниците и пристанищата издава удостоверение, което да послужи като оправдателен документ на Комисарството по еврейските въпроси (КЕВ), че цената на билетите на двата специални влака, с които са били превозни на 25 март 1943 г. 1748 възрастни и 197 деца от 4 - 10 години от еврейски произход от Скопие до Треблинка и на 28 март 1797 възрастни и 395 деца от 4 - 10 години от еврейски произход, възлиза на 7.144.317 лева. “Тези влакове бяха пуснати по искане на Комисарството по еврейските въпроси, което изплати стойността на тези два влака.”

Българските архивни фондове десетилетия наред съхраняват документи, описващи подробно „покритата с мълчание болезнена история на изпратените в нацистките лагери […] както и материалите, свидетелстващи за степента на информираност на българското общество за случващото се с евреите в Тракия и Македония“, (Надя Данова). Но българските управници и историци (без изключение) не пожелаха българското общество да се запознае в цялост с тези документи. Бяха публикувани само грижливо подготвени и ограничени по обем техни подборки.

Известни са имената на всичките 11 343-ма души, натоварени от българската полиция и армия в запечатани вагони и депортирани в Треблинка. Известен е и начинът, по който български войници и офицери са се отнасяли с тях от името на България и под български флаг. Документирана е удивителната жестокост в последните дни на техния живот. Всичко това се съдържа в два внушителни тома, издадени преди 10 години под съставителството и редакцията на Надя Данова и Румен Аврамов – „Депортирането на евреите от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот“ – колосален труд, който тогава ДАА, Софийският университет и издателството на БАН отказаха да публикуват.

Пренебрежение към документалните истини

Демонстративното пренебрежение към документите от миналото и премълчаването на част от историята хвърля сянка дори върху величието на онези достойни българи, чиито действия доведоха до опазването на петдесет хиляди човешки живота.

Умишлените усилия да се оправдаят последиците от случилото се по време на Втората световна война с еврейското население в Тракия и Македония, да се омаловажат действията, извършени със съдействието на държавната машина, представлява пример за отричане и изопачаване на Холокоста според дефиницията на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, към който България се присъедини.

По повод 80 години от събитията, назовавани Спасение на българските евреи, историците Румен Аврамов, Александър Везенков и Стефан Дечев, професорите Лиляна Деянова - социолог и Стилян Йотов - философ призоваха българската държава да признае своята отговорност в преследването и депортирането на евреите през Втората световна война, “да намери език, с който да отбелязва два неотделими и същевременно полюсно противоположни исторически факта: съхраненият живот на евреите от предвоенните територии на България и депортирането към Треблинка (4-29 март 1943 г.) на тези от окупираните през април 1941 г. земи.”

….Би било достойно към паметта на идните поколения

Към това мога да добавя само, че няма никакъв морал в зловещата аритметика, според която животът на 50 000 е “платен” с живота на 11 343-ма. Пропускането на половината част от това печално “уравнение”, превръща “80-та годишнина от спасяваното” в поредния епизод от политическата употреба на българските евреи.

*Публикуваното факсимиле е на архивна единица, притежаваща всички официални реквизити, които потвърждават силата ѝ като документ


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ггггг

    79 10 Отговор
    Стига с тези евреи. Само те ли са страдали?

    Коментиран от #8

  • 2 културДРЕГЕР

    36 3 Отговор
    Четете "Жидов гроб" и "Дизраели"

    Коментиран от #27

  • 3 Провинциалист от провинция Тракия

    59 6 Отговор
    След болниците в Газа всяко споменаване на холокост, антисемитизъм и т.н. е проява на безочие.

    Коментиран от #35

  • 4 00014

    60 6 Отговор
    Колелото на историята се върти - жертвите на нацистите стават нацисти.

    Коментиран от #28

  • 5 Софиянски

    26 27 Отговор
    Мале мале, докъде го докарахме. Под патронажа на русофила фърчилков ;) цирк. Истината е че русофилите от БКП изфабрикуват “доказателство” че сме били депортирали евреите, а после я подаряват Македония на сърбите.

    Коментиран от #7

  • 6 Хасковски каунь

    11 6 Отговор
    Срам ни е да го признаем. Абе, мен ме е срам
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ПСР

    70 2 Отговор

    До коментар #1 от "ггггг":

    Въпросът ми е,за съдбата на над 100 хиляди избити тракйски българи след 13.07.1913 г.и още поне 300 хиляди изслени,погърчени,ограбени по тези земи.За тях изобщо не се говори.

    Коментиран от #25, #50

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    31 7 Отговор

    До коментар #7 от "Хихихи..":

    Май сте в грешка! Въпреки, че Народното Събрание на България определи комунизма като ПРЕСТЪПЕН РЕЖИМ, то ЕВРЕЙСКИЯТ културен дом в София продължава и до ден днешен да носи името на КОМУНИСТА-ТЕРОРИСТ ЕМИЛ ШЕКЕРДЖИЙСКИ и дори организират паметни годишнини на "ГЕРОЯ".
  • 10 редник

    39 2 Отговор
    /Към това мога да добавя само, че няма никакъв морал в зловещата аритметика, според която животът на 50 000 е “платен” с живота на 11 343-ма. /

    Този месец най-нашумелият филм бе "Опенхаймер" - та едва ли е случайно, че изпепеляването на Хирошима и Нагазаки се оправдава с принудата Япония да капитулира и да се спасят милион войници - това зловеща аритметка ли е?

    Жертвите от ненужните бомбардировки на Дрезден са колкото в Хирошима и Нагазаки...
    Не можем от днешно време да мерим случилито се тогава - можем да съжаляваме за загиналите и да си извадим поука това да не се повтаря, но знаем, че единствената поука от историята е, че не се взима поука...
    Авторката защо не пише за 13 000 деца и жени, избити този месец в Газа...

    Коментиран от #17, #53

  • 11 Хахо

    48 7 Отговор
    Македония въпреки окупирана от бг войски беше немски протекторат .За това как и по какъв начин ще бъдат третирани евреите там.Цар Борис и правителството не бе в позиция да диктува . В българската държава в нейната територия за която цар и правителство бяха отговорни Не бе допуснат нито един бг евреин да отиде в концлагер.Македонските евреи НЕ БЯХА БГ ГРАЖДАНИ!!! За това и днешните евреи в Израел са ни благодарни ...Барух да не се опитва да заблуждава читателите.

    Коментиран от #57, #74

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    26 3 Отговор
    Защо някои искат да омаловажат действията на България тогава.

    Дойче желе, една мидия на народа който е изби
  • 14 Хббн

    28 3 Отговор
    Алоо еврейчетата, жалете се на царчето. Баща му е бил действащ монарх, той също. Нищо че е имало регенти. Стига с това българите , България. Има хора които са управлявали еднолично , нали така вие казвате. Е неговия пряк наследник си е жив и здрав и живее в бг.
  • 15 Зная

    37 2 Отговор
    че има евреи, които бягат от Егейска Македония и отиват в границите на България, където получават българско гражданство и биват спасени.
    Това също не може да се отрече.
  • 16 !!!?

    5 15 Отговор
    Радев - спасител на евреите...лицемерието на антимакедонските постсъветски патриоти !!!?
  • 17 Сандо

    32 3 Отговор

    До коментар #10 от "редник":

    Защото задачата и е явно да излъска образа на евреите и държавата им.По-интересно е обаче защо и по чия заповед започна това демонизиране от България.Имаше един топ-журналист,Георги Коритаров - един от най-добрите в професията си и пълен морален инвалид.Той беше от първите,които започнаха тази кампания,и като имаме предвид неговата продажност и алчност,няма съмнения,че започна една поръчкова кампания срещу България,която впоследствие се разрастна.Сега е дошло явно времето да се съживи наново.И остава да виси въпроса:Защо и с каква цел?Един от отговорите е,че искат да ни натрапят чувство за вина,както на германците,и после на тази основа да ни експлоатират.

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хартум

    11 0 Отговор
    Аман си вас бе
  • 20 Гост

    32 0 Отговор
    Когато чете човек такива лъжи се чуди, защо трябваше да спасяване дедите на сегашните неблагодарници ...

    Коментиран от #23

  • 21 редник

    22 1 Отговор

    До коментар #17 от "Сандо":

    /.Имаше един топ-журналист,Георги Коритаров - един от най-добрите в професията си и пълен морален инвалид./
    и доносник! Господ забавя, но не забравя...

    Коментиран от #38

  • 22 ссср

    24 10 Отговор
    След 09.09.1944 г. в НРБ останаха около 3000 евреи-комунисти и голяма част от тях станаха съдии и обвинители в т.н "народен съд", който по заповед на Москва изби цветът на българската нация!

    Коментиран от #37

  • 23 Сандо

    14 5 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Същият въпрос,малко префасониран,но също толкова актуален,звучи така:Защо им трябваше на руснаците да подаряват държава на укрите?
  • 24 Перо

    28 1 Отговор
    НС даде надлежен и научно обоснован отговор, /преди няколко години/, на ционистките организации за депортацията на еврейте от окупираната от Вермахта Югославия и Гърция и наказателната юрисдикция на СС по тези земи! Земите под българско общинско управление никога не са влизали в границите на българската държава и законите на БГ не са се отнасяли за защита на чужди граждани в чужди държави! Ционистите ползват избирателно и в контекста, определени документи, борещи се да създадат настроение за страдалци и виновност на БГ. Хитлер не е нито първия, нито последния, който е преследвал еврейте и се предполага, че има причини за това. Известно е, че с Решение на 30- сесия на Общото събрание на ООН, ционистката идеология беше забранена! Еврейските уйдурми за случилото се в Македония и Беломорска Тракия, отдавна е изяснен и приключен и сега се работи за някакви други политически и финансови цели!
  • 25 Един

    2 9 Отговор

    До коментар #8 от "ПСР":

    евреин е равен на 1000 българи ( не според мен)
  • 26 Нагли навлеци

    14 2 Отговор
    Още и на жертви ли ще се правят?
  • 27 Допълвам

    22 2 Отговор

    До коментар #2 от "културДРЕГЕР":

    Трябва да се четат и за старозагорските кланета през Рускотурската Освободителна Война, организирани и осъществени с помощта на същите съплеменници на жидовската гняс. Да излезе по - пълно истинското лице на тяхната "доброта" и "невинност". Предвождал ги е така нареченият сюлейман/соломон паша, завършил Сорбоната. Френски възпитаник, но действията му не са цивилизовани много. Ама никак даж
  • 28 666

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "00014":

    Разбрали са го ,че по-добре жив нацист,отколкото страдащ или мъртъв еврей
  • 29 темата се ползва превратно

    9 2 Отговор
    Прекалено дълго Русия издевателства с еврейско-фашистката тема. Българите бяха белязани като Монархо-Фашисти за да могат поколения наред абпфк да живеят на гърба на народа. Сега на власт се връщат трето и четвърто поколение отрочета на криминални елементи накичили се с Антифашистки лозунги. Дори войната в Украйна падна жертва на антифашизма, където Зеленски /казват че бил евреин/ е наричан фашист от Путин за да оправдае своето нашествие.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 факуса

    9 2 Отговор
    напразно са спасени,това племе е вредно за планетата,не напразно са казали ако се затрият 50те най богати еврейски фамилии и войните в света ще свършат
  • 32 Достатъчно

    13 2 Отговор
    Когато един евреин се роди, двама гърци плачат. Народна поговорка.
  • 33 Гого

    11 1 Отговор
    Усещане за неблагодарност.....
  • 34 Хейт

    16 1 Отговор
    Тази статия е блестящ пример как еврейските медии пишат само гадости за нас. Напразно българите имаха добри чувства към евреите и ги смятаха за приятели. Тази кампания се започна срещу нас още в началото на 90-те. Президентът Желев дори напусна обиден един подобен форум, но Петър Стоянов тичаше да поема вината и да се извинява от името на България. А пък спасяването на българските евреи беше заметено под килима и изглежда много им пречи.
  • 35 Всъщност,

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Провинциалист от провинция Тракия":

    "животът на 50 000 е “платен” с живота на 11 343-ма" не е зловеща аритметика. Тя отразява реалната борба на българите да спасят своите евреи в едни зловещи времена. Само завистници и демагози могат да отричат това, което българите наистина са направили за своите евреи

    Коментиран от #47

  • 36 Питане

    6 0 Отговор
    Кой е провеждал тази политика и каква отгоеорност е понесъл? Авторите май не са отшли толкова далече...
  • 37 Двойка

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "ссср":

    Слаба подготовка по ботаника.
  • 38 Сандо

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "редник":

    Наистина забравих за тази страница от биографията му.Но пък си спомних колко жалък беше,когато се оправдаваше и как хвърляше кал по органите,от които години наред е грабел с пълни шепи,предавайки и продавайки всекиго и всичко,за което може да му се плати.
  • 39 Читател

    9 0 Отговор
    Да бяхте поне обяснили, коя е тази Еми Барух...

    Иначе целта на всички подобни "коментари" е да накарат днешния българин да поеме вината за онова, което не е вършил - и да бъде готов да плати милиарди евро обещетения на правнуците на ликвидираните евреи.
  • 40 Барухче,

    6 0 Отговор
    ......цялата територия е под немски контрол, като завоювана от Райха. Под същия контрол е и Българската администрация... Присъединяването на "Новите земи" е щяло да стане с договор след войната, като същевременно и Италия е имала претенции към част от територията..
    След като Германия изтърбушва държавната банка на Югославия, знаеш ли по какъв курс си обменят "хартийките" за ЛЕВОВЕ??
  • 41 Генерал 🇧🇬

    9 1 Отговор
    Казусът е кристално ясен от правна гледна точка, новозаетите територии не са анексирани от България, а окупирани от Германия, ерго цялата отговорност за окупираното население на тези две области пада изцяло върху окупатора:
    РАЗДЕЛ III. -- ЗА ВОЕННАТА ВЛАСТ НАД ВРАЖЕСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ
    Това е част от Хагската конвенция от 1907( нея все я пропускат), по която Германия е страна, където много точно е определено какво е окупация и какви са правата и задълженията на окупатора.
    България в конкретния случай не е окупатор, защото не воюва нито с гръцката, нито с югославската армия, за да окупира бивша гръцка и бивша югославска територия. Германските и италианските въоръжени сили, завладели териториите им, придобиват правата и задълженията на завоевател, определени в Хагската конвенция за водене на война от 1907 г. България не участва по никакъв начин в бойните действия и няма статут на завоевател.
    Така наречената “спогодба” с Берлин никога не е последвана от междудържавен договор, определящ окончателния статут на двете области.

    България не анексира тези територии, защото, за да има анексия, България трябва да е сключила договор с определена държава, чиято територия анексира, в случая България няма такъв договор нито с бивша Югославия, нито с бивша Гърция, нито с окупатора Германия.

    Коментиран от #42

  • 42 Генерал 🇧🇬

    10 1 Отговор

    До коментар #41 от "Генерал 🇧🇬":

    Затова поданството, което България дава на българите и другите националности в тези земи всъщност е било валидно единствено за старите територии на България. България и да е искала не може да предложи поданство на еврейските граждани на бивша Югославия и бивша Гърция, без разрешение на окупиращата сила, защото там окупационната власт, която се разпорежда с територията по силата на цитирания раздел по-горе е Германия, а не България.

    Следователно цялата отговорност за изселването/депортиране на тези бивши югославски и гръцки граждани от еврейски етнос пада върху нацистка Германия, която в момента се е разпореждала с окупираната територия.

    Българската полиция и войска, които провеждат депортирането, реално са били маша и параван на германските окупационни власти, техен подизпълнител за арестуването и транспортирането на тези хора до друга окупирана от Германия територия, Полша.

    Контрастен и напълно противоположен е случаят с Добруджа, която е анексирана и там евреите получават автоматично българско поданство.През септември 1940 г. България придоби(си върна) Южна Добруджа - област, която преди войната принадлежеше на Румъния. Анексът беше направен според международните закони. Всички евреи в Южна Добруджа получиха българско поданство и не бяха депортирани през 1943 г. Действията на България относно евреите в Южна Добруджа доказаха, че когато тя можеше, тя спасяваше евреи.
  • 43 Генерал 🇧🇬

    11 0 Отговор
    Цитат: Румен Аврамов – „Депортирането на евреите от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот“ – колосален труд, който тогава ДАА, Софийският университет и издателството на БАН отказаха да публикуват.
    --
    Отказват защото е манипулация.

    „Между България и Германия е сключено споразумение, по силата на което евреите на всяка една от страните се третират в другата според действащото там законодателство”. Но има едно голямо НО! Румен Аврамов не се спира на това споразумение, по силата на което евреите в Беломорието и Вардарска Македония попадат под немското законодателство, онова законодателство, което влиза в сила от момента когато Вермахта окупира съответната територия и тя влиза в германска юрисдикция. Румен Аврамов го посочва като го извежда под линия. Той, ако е искал да търси истината, би следвало да се е съобразил с това споразумение. Но визирайки в работата си това споразумение цялата „логика”, ако въобще може да говорим за логика на това негово „преднамерено изследването”, се сгромолясва.

    Исторически факт е, че българските власти не могат да дадат българско поданство на евреите от „новите земи”. Затова и цялата прилагана „научно изследователска” еквилибристика от Румен Аврамов, за да може да посочи в разговора си с Вас, че: „Гражданското изолиране на еврейските общности в Беломорието и Македония става със съзнателни решения именно на българската държава”, не отговаря на истината.
  • 44 Хххххххххххх

    7 0 Отговор
    А за българите в Източна Тракия?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 въпрос

    8 0 Отговор
    Всъщност, може ли някой да ми напомни кога евреите са се застъпили за някой българин? А е имало случаи. Априлско въстание, нашествието на Червената армия. 45 години комунизъм ...
  • 47 Допълнение

    13 1 Отговор

    До коментар #35 от "Всъщност,":

    В крайна сметка, къде бяха прославенитв македонските герои, та не спасиха своите 11000 евреи, а хвърлят пепел срещу българския подвиг

    Коментиран от #67

  • 48 алес

    7 0 Отговор
    Антибългарска статия. Насаждане на омраза между българи и евреи. Спасените семейства, ако искат да благодарят, ако не искат да не благодарят. Който спасен-спасен. Не виждам за какво българският народ трябва да бъде обвиняван, направил е каквото е можал. Лошо отношение към депортираните от български войници? Много, много мирипе на антибългарска компания. Сефте, колкото и на някого да не му се иска, България и българи ще има много дълго време.
  • 49 Вижте Сега,

    9 0 Отговор
    Статията звучи така: Не е възможно една малка България да спаси 50 000 евреи, когато други "велики" народи не са успяли да направят това. Не Ви се признава!
  • 50 някой

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "ПСР":

    При загубена война, и грешни политически решения е така . Някой плаща сметката . И най-често сметката плащат , не истинските виновници по върховете на властта . А най-беззащитните маси народ.
  • 51 обективно

    1 3 Отговор
    Ние , като част от "Тристранният Пакт" обвързващ ни с хитлеристката коалиция . Сме поели задължения относно "Решаването На Еврейският Въпрос" . По този план държавната машина е започнала да работи , със всички гнусни средства , като пропаганда , системен тормоз , и като краен завършек , ешелоните към Треблинка. Евреите в България са очаквали с приготвен багаж влаковете , макар да не са знаели много къде отиват. Тежкото поражение на Вермахта при Сталинград , надвисва като тъмен облак над главите на българските управляващи . Края на ПСВ и резултатите от нея , не са толкова отдавна. Цар Борис с прякор -Лисицата , ги знае много добре . Трябва да се търсят начални контакти със съюзниците за по-снизходително отношение след края на войната. Но това не може да стане , ако в момента пращаш 50 000 от техните , на гибел. Задейства се план -Б . Дипломацията на Цар Борис успява . Германците през 1943г. не са това което са били през 1941. Тъмните облаци са надвиснали и над тях , и са били принудени от обстоятелствата , да са много по-отстъпчиви спрямо съюзниците си , по разбираеми причини. Може да се каже , че евреите в България , в този период , са били загубили всичко - къщи , дюкяни , манифактури , фабрики , и магазини , ценности , но са останали живи .
  • 52 И к'во ?

    6 1 Отговор
    11 340 евреи пострадали от България за цяла война ! Тъжно , но ... Евреите избиват по толкова палестинци на ден в Газа !
  • 53 Търновец

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "редник":

    Хари Труман първоначално даде заповед първата атомна бомба да се хвърли над Киото - историческа и културна столица на Япония с население 2 милиона през 1945 - добре че съветници го разубедиха. Труман беше Еврей - пудел на Франклин Рузвелт - също Еврей който вдигна нефтени ембарго срещу Япония през 1941. Аз бях в САЩ - от Американец знам че бойни кораби от Пърл Харбър са блокирали достъпа до Индонезия на Японски търговски кораби - през 1941 80% от нужния за Япония нефт идваше от Индонезия
  • 54 Мошето Ционист

    8 0 Отговор
    Да попитам многоуважаемата ционистка - ако не бяхме сключили пакт с Хитлериска Германия, колко щяха да бъдат не спасените евреи?? Колко над 60 000?! И кой щеше да бъде отговорен тогава??

    Излиза, че България не е трябвало да влиза в съюз с Хитлер, така днес нямаше да имаме проблеми от децата на останалите живи евреи.

    Коментиран от #55

  • 55 Някой

    1 6 Отговор

    До коментар #54 от "Мошето Ционист":

    Има резон във въпроса. Но я си представи , че България , следователно и Румъния бяха застанали срещу Германия. Тогава се получаваше една свирепа ос , от целият балкански полуостров срещу Германия , подпомагани от Англия. Дори за Вермахта щеше да е много трудно да пробие. През Румъния и България Вермахта мина през меките части и получи голямо стратегическо предимство над Югославия и Гърция. В историята няма "АКО" , но мисля , че АКО бяхме застанали и ние срещу Германия , всички евреи щяха да са живи и здрави , с изключение на тези загинали на бойното поле. Но и никой не е луд , да тръгне срещу 5 държави едновременно. Дори и Германия.
  • 56 Даа!,

    5 0 Отговор
    Грубо,но вярно ...от д жид благодарност,и от змия- фтичка! .Благодарят( само с голи думи) когато имат решен техен интерес.Съвсем наскоро ша ломчето ни благодариха по медиите - леко, тънко и еднократно.
    За това,че същите тези българи- по точно техните внуци,им подариха над четири декара( идеално каре) в топ локация - пазар Д.Петков. Да си построят комплекс - от детска градина,до гимназия. Разбираемо- за малките и не толкова малки шал омчета. За българските деца от района, бившата кметица не разреши строеж.За тях- с радост! За да израснат бъдещи лорерчета и премиери

    .
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 7788990

    5 0 Отговор
    Какво общо имат влаковете ,дали са български,немски ,сръбски при депортацията ,по-скоро са били сръбски ,вие не правите разлика между немска окупация и съюз?И защо БГ да не се гордее, че българските евреи поданици на БГ са спасени от лагерите под носа на Хитлер?,Защо южните сърби ( македонци ) и техните събратя сърбите не скочиха да спасяват евреите от този район и ако всички са изпратени ,то и днес в РСМ живеят евреи.Но има и спасени от българските власти ,които са могли са спасили.Накъде го въртите като титовите комунисти и потомци ?
  • 60 Прекалявате г- жо

    5 0 Отговор
    И какво като е имало документ ,шефовете германци нареждат за евреи от тяхна окупирана територия ?И защо българите да са виновни за евреите в Македония ,аз нямам обяснение ?Почвам да мисля,че сте на македонска плата ,както и други подобни .
  • 61 Баба ти

    4 0 Отговор
    Еврейската публикация в Дойчето е доказателство за вечната дружба между хитлеристка и днешна Германия и евреите. Госпожата се жалва, че били натоварени 11 хиляди евреи и изпратени на лагер в немско. А госпожата публикува ли доказателства, че те са били избити там, или по-скоро са пратени на почивка и спасение от валяка на войната, който се задава на Балканите. Да пусне статистика, кои от тях не са се върнали тук след войната.

    Коментиран от #62

  • 62 До авторката

    5 0 Отговор

    До коментар #61 от "Баба ти":

    Как така българските поданици евреи са спасени за сметка югославските поданици евреи в окупираната от Германия Вардарска бановина ( днешна РСМ).Време е да спрете с тези елементарни манипулации и внушения.Българвките са спасени защото като български поданици държавата е издействала да останат тук в наши трудови лагери ,а не в концентрационните.И ред други неща ,които са известни.И Югославия е окупирана от Хитлер ,не от България То вече срамота!
  • 63 Е стига

    4 0 Отговор
    И тази стана проводник на сръбския македонизъм.Намериха заместник на проф .Дичев Бог да го прости.То нищо чудно предците й са осъждали точно спасителите на българските евреи по време а Народния съд,а тази е била с привилегии през комунизма.
  • 64 Вижте какво

    5 0 Отговор
    Другарко,цялото имущество на депортираните от Вардар е подробно описано от българските власти и пазено в БГ до края на войната.След ВСВ е предадено по опис на Сърбия ,след като сърбите с измама си връщат Бановината от " южни сърби" вече под името Македония като част Федерацията .Тогава гражданите стават македонци чрез насилие и убийства за заличаване на българската идентичност.Вие какво искате от българите и българската държава,сърбите вашите спонсори върнаха ли нещо на евреите и колко евреи депортираха в началото ?
  • 65 Несериозно

    5 0 Отговор
    Малко странно ,дори нахално точно от ДВ ,от държавата ликвидирала милиони евреи ,извършила геноцид ,та от Дойчето да ни държат сметка ползвайки небезизвестната Барух станала сръбска провокаторка.Вместо да помогне на сънародниците си които в момента са във война.
  • 66 Спас Ташев

    2 3 Отговор
    Публикувайте и документа, с който Царство България се задължава да плати на Германия по 300 златни дойче марки за "всяка изселена еврейска глава"! Както и Парижкия мирен договор от 1947г. с който Царство България/НРБ-ия се задължава да върне на евреите собствеността на конфискуваните по Закона за зашита на нацията имоти и ценности, както и да не одържавява и конфискува повече собственост по политически, етнически и идеологически причини, което не е изпълнено от НРБ и комунистите и ДС-агентите! Също публикувайте и списъците с изкъртени златни зъбни коронки и гепени (на чист прабългарски език) семейни ценности от благородни метали, които са били конфискувани на изселените в конц-лагерите евреи от българските власти!

    Коментиран от #73

  • 67 Спас Ташев

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "Допълнение":

    Акцията за спасяване на евреите в Царството е била поддета от македонците! Членът на ЦК на В.М.Р.О. Владо Куртев организира акцията заедно с членове на забранената тогава В.М.Р.О.! Македонските Братства организират изпращането на многохилядни протестни декларации до цар Борис-3! Много от македонските бежанци в София приютяват еврейски деца, жени и старци в домовете си за да ги спасят от вандалските нападения, погроми, палежи, насилие, .... от страна на казионните националистически формирования като бранници, легионери, ратници и прочие овълчени за грабеж наци-екземпляри! За тази оказмана помощ и закрила македонски семейства са били подлагани на репресии от страна на влстите и полицията в самата България!
  • 68 резервист

    3 0 Отговор
    Евреите от Македония, станали жертва на нацизма не можеха да бъдат спасени от България по ред причини. Безпрецедентното спасяван на 50000 живота, въпреки силният натиск от страна на Германия е събитие с което се гордеем. Всеки опит то да бъде омаловажено с натяквания от сорта "Да ама македонските евреи не спасихте" е словоблудство!
  • 69 Хайрсъзина

    3 0 Отговор
    Бе тия неблагодарници 80г. тръбят,че те са най важни на Земята.Царството не е отговорно за еврейте от Тракия и Македония.
  • 70 Хайрсъзина

    4 1 Отговор
    И стига с това измислено число за 6 000 000 загинали евреи в нацистките лагери.Числото е 20 000 загинали от изтощение.На нацистите им трябвала работна ръка,а не да ги избиват.
  • 71 И защо

    4 0 Отговор
    на цял свят трябва да му пука за съдбата на евреите, откъде-накъде?
  • 72 Съжаляваме

    5 0 Отговор
    че и тези 50 000 не предадохме на немците - щом така ни плюят и са толкова неблагодарни…
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Точно така е!!!

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хахо":

    Във старите регистри от тогава в Македония има 802 домакинства, които са декларирали, че са от еврейски произход и са им били предложени български документи с пасавани, за да бъдат откарани и спасени като български граждани в България. Българските Посолства в цяла Европа са печатали български документи и пасавани дори за евреи, които са нямали нищо общо с България!!! Обаче сега тези неблагодарници, размахват някакъв супер смешен “документ” правен правен на Акробат с фотошопа, че имало (забележете, преди 4-5 години бяха 3000, после станаха 6000, 9000) и сега 11343-ма от фалшификата, който са си изфабрикували!!! Егати и МОШЕниците.
  • 75 Вуте

    2 0 Отговор
    Е правете извод защо тия неблагодарници са гонени в миналото.
  • 76 Матракчи

    2 0 Отговор
    Султан Сюлейман е много виновен да ги има еврейте по нашите земи.Подгонени от Испания той ги е приемал с охота.