Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Януари, 2024 18:51 4 670 58

Украинките поемат "мъжките" професии

  • украйна-
  • професии-
  • украинки-
  • война-
  • русия-
  • мобилизация-
  • украинци-
  • жени

Украинският пазар на труда се променя из основи заради недостига на кадри

Украинките поемат "мъжките" професии - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Продължаващата почти две години война повлия сериозно на пазара на труда в Украйна - кадри липсват и заради принудителната миграция на милиони украинци, и заради мобилизацията. Търсейки начини да се справят с недостига на работници, някои компании все по-често ангажират жени, които да поемат специалностите, практикувани до момента основно от мъже.

Държавната служба по заетостта на Украйна отчита, че жените все по-често намират работа в "мъжки" професии - като операторки на помпени станции, кранистки, монтажистки, товарачки, шофьорки.

Трудовите процеси се реорганизират

"Преструктурирахме някои производствени процеси, за да облекчим работата на жените и виждаме, че те я приемат с желание", казва директорката по човешките ресурси в голяма верига бензиностанции в Украйна Евгения Кузминская. Традиционно работата в бензиностанциите се е извършвала основно от мъже.

В същото време Кузминская подчертава, че има някои длъжности, за които все още не е възможно да се наемат жени. Например - всички шофьори, които работят с взривоопасни товари, са мъже. Това се дължи на факта, че жените нямат съответната квалификация и необходимата категория шофьорска книжка.

Защо компаниите предпочитат жени

След избухването на войната през 2022-а година и един от най-големите аграрно-промишлени холдинги в страната - "Кернел", започва да предпочита жени за определени позиции. Ръководителкта на кадровата политика на "Кернел" Наталия Теряхина разказва пред ДВ, че и преди 2022-а година компанията активно е набирала жени за длъжности, които са свързани с тежко физическо натоварване, но обичайно за тях е имало много повече кандидати мъже.

След февруари 2022-а фирмата е започнала да наема по-активно именно жени - включително за да намали риска от загуба на служители, обяснява Теряхина. Производството в заводите на "Кернел" е автоматизирано и е от затворен тип, респективно не е свързано със значителна физическа натовареност, която би ограничила жените.

Жените са готови да се преквалифицират

Основният проблем на условното разделение на женски и мъжки професии се крие не толкова в невъзможността да се върши тази или онази работа, а в половите стереотипи за мъжете и жените, казва Наталия Теряхина. Този проблем започва още при избора на образование или професия. А впоследствие именно липсата на специализирано образование се превръща в основна пречка за трудовата реализация на жените, ако става дума за "мъжки" професии, казва кадровичката.

В същото време Държавната служба по заетостта отбелязва, че от втората половина на 2023-а година насам расте броят на жените, които избират традиционно "мъжки" професии за обучение. Системата на службите по заетостта включва центрове за професионално обучение, в които миналата година нова квалификация са придобили 25 200 жени. Сред тях има такива, които са се обучавали за оператори на котли, шофьори на трамваи и тролейбуси, оператори на дървообработващи машини и електрозаварчици.

Войната създава търсене на нови професии

Анна Цицак, координаторка на Фонда на ООН за населението (UNFPA) в Украйна, разказва пред ДВ за готовността на жените да усвояват нови професии, включително "мъжки". Под егидата на фонда функционира центърът за кариера и бизнес "ВОНА", който оказва съдействие на жените при намирането на работа или започването на собствен бизнес.

"Жените най-често избират професии в козметичната индустрия, а ние им обясняваме, че за тях има повече възможности, че няма разделение на мъжки и женски професии", казва Анна Цицак. След началото на войната, посочва тя, търсенето на такива професии като специалисти по 3D-принтиране и пилоти на дронове е нараснало - клонът на "ВОНА" в Лвов вече провежда курсове за обучение по тези специалности.

От части за дронове до сувенири

Марина Т. е една от жените, преминали курс по 3D-принтиране в центъра на "ВОНА" Лвов. Тя е от Лисичанск, където имала свой бизнес - продавала празнична украса, детски играчки и дрехи. Но след руската инвазия всичко било унищожено, разказва тя пред ДВ.

Съпругът на Марина се сражава във войната и тя и семейството ѝ се преместват в Лвов, където успява да отвори работилница за подаръци, картички и сувенири. А след това се записва в курса за обучение по 3D-принтиране, предлаган от центъра "ВОНА". Жената разказва, че си представя как в бъдеще ще произвежда части за дроновете, които използва украинската армия и така ще помага. След края на войната пък възнамерява да пренастрои принтера и да печата на него сувенири в собствената си работилница.

В момента "ВОНА" набира ученички за курс за електротехници, от каквито пазарът изпитва остра нужда. В най-скоро време ще започне и курс за шофьори на тролейбуси.

Автор: Даря Нинко


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    17 108 Отговор
    УКРАЙНА ЩЕ ПРЕБЪДЕ

    Коментиран от #9, #15, #39

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    12 92 Отговор
    СЛАВА НА ГЕРОИТЕ

    Коментиран от #47

  • 4 Трябва

    78 10 Отговор
    Всяка украинка да се трансформира в машина за деца
  • 5 БгТопИдиот🇧🇬

    86 9 Отговор
    Укрококошките да одят да свалят от поста белоноско.

    Щото и те са наред за месомелачката.тъй са му наредили френдовете от Да.во-с.
  • 6 ДОЙЧОВОТО ВКИСНАТО ЗЕЛЕ

    79 7 Отговор
    Преди часове уж пишеше за липса на кадри в Русия, пък сега изведнъж украинките щели да поемат мъжките професии. А бре вие 0.тка.4. €ни ли сте, бе ...?
  • 7 Акула

    9 21 Отговор
    Няма Срамен и Честен Труд

    Коментиран от #48

  • 8 НАБЛЮДАТЕЛ

    49 3 Отговор
    Поемали и са и пак ще поемат.
  • 9 йорго

    29 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Начело с теб !
  • 10 име

    51 2 Отговор
    Дойче WЦ каквито и да ги разтяга, всички знаят единствената причина да има недостиг на мъже в Украйна!
  • 11 Кнаус 485

    45 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Ти си подкрепяи какво искаш, ама аз ще подкрепя музикантката на снимката, даже и финансово, ако знае и други неща и има съответните умения......
  • 12 Благодарен съм на инициативата на

    42 4 Отговор
    Съединените щати и тези които раздаваха бисквитки защото много обичам жени а......след няколко месеца ще има само и много свободни украинки.
    Мъжете са денафицирани от приятелски огън от собствения си е Реал и от задголямото блато.

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Жоро Бекъма

    46 3 Отговор
    Украинките ще поемат мъжки ...ове. Както и досега, но вече ще са евроатлантически.
  • 15 Да бе

    46 8 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    УКРАЙНА ЩЕ ПРЕБЪДЕ-на бунището на историята,друг вариянт просто няма.
  • 16 Да,

    28 3 Отговор
    с голямо удоволствие носят тежки товари, бичат нощни смени и копаят в забоя.
  • 17 А курс

    17 2 Отговор
    за автоматчици кога?
  • 18 А знаешли колко

    28 2 Отговор

    До коментар #12 от "Благодарен съм на инициативата на":

    сирийци, афгани, сомалийци ги зяпат тия украинки и ръцете им все в тия дълбоки джобове стоят.

    Коментиран от #35

  • 19 Гошо

    7 1 Отговор
    Ще си слагат по един ... с каишка и ще ги почват останалите...
  • 20 Соваж бейби

    38 3 Отговор
    Ако не махнат вкисналата зелка след още една година и жени няма да има .По скоро и тях праща на война не работят там е война до последното укра накрая Зелчо с фамилията му последните украинци ще ги гледаме в зоопарк последен вид на Земята
  • 21 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    35 2 Отговор
    При силно намалелия брой на мъжете в Украйна,
    цената на украинките, която и до сега не беше висока, ще падне още повече...
  • 22 Абе

    40 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    На теб кой ти даде право да говориш от името на България.АЗ НЕ ПОТДЪРАЖАМ БАНДЕРОВЦИТЕ И НЕ СЪВЕТВАМ НЯКОЙ ДА ГИ ПОТДЪРЖА.

    Коментиран от #58

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Исторически парк

    18 2 Отговор
    на ви феминизъм ;)
  • 25 Сандо

    24 1 Отговор
    А дали в окопите ще има родилни отделения?
  • 26 БгТопИдиот🇧🇬

    28 1 Отговор
    Ако екарат така след некой друг ден ще има "геройска" статия а ла:

    Оксана картечарката загина покосена от орките.

    Е тва е тъпи са укрите и цялата им 404 !!
  • 27 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    20 2 Отговор
    През 90-те години на миналия век имаше повече украинки у България и бяха евтини и лесни, сега уж бягат оттам обаче тука ги няма и сигурно не са толкова лесни, а искат богаташи и те!
  • 28 Уса

    33 1 Отговор
    Глупавите им мъже загинаха за сорос.Които са се предали на Русия ще бъдат върнати а те хиляди

    Коментиран от #32

  • 29 макдоналдс тръмп

    16 1 Отговор
    ша са оплождат една друга ли ба .....гоУеми ба,гоУеми.....
  • 30 Дгх

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    За съжаление не си прав. Като гледам ръчички те надолу.
  • 31 Опитал

    18 1 Отговор
    Стават за ..работа украинките.
  • 32 Основна причина...

    27 2 Отговор

    До коментар #28 от "Уса":

    ...украинците умишлено да си гръмнат 65 свои воини,обстрелвайки превозващият ги самолет е за назидание на всеки,който посмее да се предаде!
    А масовото предаване на цели украински военни части,нежелаещи да воюват на фронта, стана ежедневие!

    Коментиран от #36, #49

  • 33 Цент Тавър

    20 1 Отговор
    Стане ли някой авер с кравата, неминуемо се стига до тук
  • 34 😆😆😆

    13 1 Отговор
    Украинците поемат мъжките професии-🙄?
    Еее тая дупка я имат 😆😆😆😆😆
  • 35 Украинките са

    16 1 Отговор

    До коментар #18 от "А знаешли колко":

    за еднократна употреба като мокрите кърпички и всичко останало няма никакво значение.
    Препоръчвам ви да използвате презервативи за да не се раждат момчета за месомелачката.
  • 36 👏👏👏

    19 2 Отговор

    До коментар #32 от "Основна причина...":

    Те за това депутатите в Радата напускат доброволно, зада не ги убие собствения им народ 👏👏👏
  • 37 Васил

    2 10 Отговор
    Какво толкова в Щатите даже жените работят по строежите.
  • 38 Пурко

    16 1 Отговор
    Хммм, то е ясно че мъже няма, ама кой ги сайдисва всичките тези жени?

    Коментиран от #41

  • 39 Ще пребъде

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    в отвъдното.
    Предполагам че си сляп защото тя вече е там от две години.
  • 40 Мдааа

    18 1 Отговор
    Не им е лесно на украинките вече на запад нови "ценности" изпейpacтиха се и вече не ги търсят и искат в украйна все мъжка работа им предлагат, аве мъже няма вече дефицитна стока, която пък от друга страна зеленото еврейче нацистче с лека ръка харчи и разменя! В един момент, ще стане много кът истинският мъж и ще стане, като в онова племе 7 мъже на 3000 жени и жълтопаветниджендъри, мдааа...
  • 41 Джендърите ги

    15 1 Отговор

    До коментар #38 от "Пурко":

    сайдисват ама те не могат да го направят качествено.
    Така се получава напрежение.

    Коментиран от #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Нинко Палавника

    8 2 Отговор
    Аз пък подбирам мъже вече за женските услуги. Поне у нас все още се намират.

    И защо автора на статията от DW e жена?
  • 44 Ъхъ

    12 1 Отговор

    До коментар #41 от "Джендърите ги":

    Справка джендъpчето Кирчо парапета с изсулените гащи дето пpъца, като заек, ама само женски прави.
  • 45 Опарвете

    16 1 Отговор
    загравието:Украинките го поемат мъжаката,като професия.
  • 46 ДрБр

    13 1 Отговор
    Окрайна умря!
  • 47 СТИГА БЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    На кои,... тези на Шипка ли
  • 48 Айде бе

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Акула":

    Вие какво точно работите?
  • 49 завалията ми той

    2 5 Отговор

    До коментар #32 от "Основна причина...":

    до тук освен теб още 13 неосведомени лица са те подкрепили ! самата истина за свалянето на самолета е заради определени личности които е трябвало да бъдат в него но русия не ги е пуснала в последния момент!!! русия е трябвало да изпрати 190 човека а са пратили само 63 или 65 забравих точно колко точно защото са ги осведомили че украинците се каня т да свалят самолета…
  • 50 хахахаха

    11 0 Отговор
    като гледам от снимката се разбира че украинските мъже са били цигулари
  • 51 Верно ли

    10 1 Отговор
    Аз па си мислех, че заминават на фронта, че укрото свърши!
  • 52 Анонимен

    13 1 Отговор
    Зеления съсипа тази държава. Заради едно НАТО , умряха стотици хиляди.
  • 53 ти ли бе

    7 0 Отговор
    Те се тракат отдавна....лизи-млизи ! Да ли си го бутат целия за кеф! Само ,че почнаха да миришят ....
  • 54 Защо ли, лицемерно зеле?

    10 1 Отговор
    "Защо компаниите предпочитат жени", ми защото Зелю ги прати всички мъже на заколение. Пък тия които можаха избягаха и избегнаха касапницата. Не вярвам вече някой избягал украинец, някога да се върне в бившата окрайнъ
  • 55 Механик

    9 1 Отговор
    Украинките поемат към фронта. Това е последната заповед на салорейха.
    Щом е на 18 и нагоре години, се мобилизира и отива да захранва месомелачката. Сатаниста Байдън от това се нуждае.
    А честито на укрите! Браво!

    Коментиран от #57

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Що си не гледаш механизмите?

    0 3 Отговор

    До коментар #55 от "Механик":

    В натовските армии жените са над 15% от личния състав. Във ВСУ Тетяна Чубар постъпи като мерач на САУ, а после стана командир. Сигурно още мята снаряди по орките. В ЦАХАЛ два женски танкови екипажа с Меркава IV разчистиха кибуц от хамасци. Дори в руската армия има женски танков екипаж, поне за международни състезания. Между там сега другото сега "канят" затворничките на фронта срещу опрощаване на греховете.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: