Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Януари, 2024 14:41 2 157 42

Украйна и Русия: войната на дроновете

  • украйна-
  • самюъл бендет-
  • русия-
  • война-
  • дронове-
  • иран-
  • байрактар

Предимство във войната между Русия и Украйна ще получи този, който намери начин да надделее над противника в областта на дроновете

Украйна и Русия: войната на дроновете - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На 21-и януари украински безпилотни самолети за пръв път атакуваха Ленинградска област, включително пристанището в Уст-Луга, като нанесоха щети на газовия терминал на "Новатек". По-рано бе поразен и петролен терминал в Брянска област. Изследователят от вашингтонския Център за военноморски анализи Самюъл Бендет споделя по този повод мнението си, че подобен ход се е очаквал от дълго време.

ДВ: Украински дронове за първи път атакуваха най-важното руско пристанище и два пъти удариха регион, който досега не е бил обект на нападение - Ленинградска област. Какво мислите по този въпрос?

С. Бендет: Това, което се случи, се очакваше отдавна. Очевидно е, че ударите по енергийната и индустриалната инфраструктура, която захранва и поддържа военните действия, са абсолютно необходими. Украйна вече показа, че може да нанася удари по граждански цели в цяла Русия, включително Москва и Кремъл. Но това са цели с нисък приоритет, защото те не влияят на реалното отношение на обществото към войната, тъй като повечето руснаци са се примирили с конфликта.

В момента Украйна е избрала стратегията да отговаря на ударите. Ако Русия нанася удари по украинската инфраструктура, Украйна трябва да покаже, че може да отвърне със същото. Ако нещо се случи с петролните и енергийните терминали в Русия, това ще се отрази и на обществото. Но все пак основната цел е да се унищожи промишлената инфраструктура, която подкрепя военните действия.

ДВ: Ако става дума за ситуацията с безпилотните летателни апарати в тази война като цяло: кои са най-важните тенденции, които бихте откроили?

С. Бендет: Наближава втората годишнина от началото на тази кървава война. За две години много неща се промениха. Това, което наблюдаваме сега, е бързото нарастване на FPV дроновете (FPV - "first-person view", това са устройства, които предават заобикалящата ги физическа реалност на дистанционен пилот във вид на виртуална реалност). Те вече могат да летят на по-големи разстояния, да пренасят повече експлозиви и са по-устойчиви.

Наблюдаваме същевременно развитието както на украинската, така и на руската култура на високотехнологични промишлени стартъпи, както и бързото увеличаване на технологичните пробиви.

ДВ: В своя статия в британското списание "Икономист” украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужний говори за патова ситуация във военните действия и добавя, че изходът може да бъде пробив в технологичните иновации. И Вие ли смятате така?

С. Бендет: И украинските, и руските наблюдатели, военни блогъри и експерти са обезпокоени от предстоящата поява на цял рояк атакуващи безпилотни самолети. Експериментите с изкуствен интелект и машинно зрение биха могли да осигурят по-ефективни мерки за противодействие на системите за радиоелектронна борба, както и да подобрят способността на тези дронове да летят в голяма група. Днес за всеки дрон е необходим пилот, но какво би станало, ако един пилот може да контролира няколко дрона или дори десетки? Изведнъж технологията може да се окаже много по-изгодна за нападателни или за отбранителни операции.

Вече не се говори толкова много за "Байрактар" или "Орион", нали? Те летят бавно, лесни мишени са, но имат много добра оптика и със своите камери и сензори могат да предоставят важни данни за ситуацията на бойното поле, като същевременно се намират далеч извън обсега на конкретните системи за противовъздушна отбрана.

В Русия продължават да казват, че страната, която ще спечели, е тази, която ще предложи решения в промишлени мащаби, и аз мисля, че това е отчасти вярно. Но какво ще стане, ако и двете страни успеят да се адаптират навреме? Затова смятам, че безизходицата на фронта, за която говори Залужний, е много по-дългосрочна тенденция, дори ако вземем предвид новите пробивни видове оръжия, като например рояците безпилотни летателни апарати с малък или среден обсег, или дори роботите, които влизат на фронта преди войниците.

ДВ: Какъв би могъл да бъде ходът на войната през тази година?

С. Бендет: Мисля, че войната вероятно ще продължи да прилича на тази, която вече сме виждали. Дори на голям технологичен пробив може да бъде отговорено с огледален, който да сведе успеха на противника до нула. Ключови области, струва ми се, ще бъдат противовъздушната отбрана, защитата от безпилотни летателни апарати и радиоелектронната война. Който измисли начин да надскочи противника в областта на дроновете, вероятно ще получи предимство в този конфликт. Това е технологична надпревара, в която след всяко авангардно решение следва контрамярка и т.н. А ние сме по средата на тази надпревара.

Автор: Михаил Бушуев


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    11 26 Отговор
    абе я...,,русофилите,, тука да почнат за Сармати , Кинжали ,Посейдони да пишат! веднага

    Коментиран от #12, #17, #33

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Браво Зеленски винаги точен

    10 23 Отговор
    Дори настоящите приятели на Путин в Пхенян и Техеран просто използват неговата лудост, докато той все още разполага с технологии и ресурси, за да им плати. Никой не вярва в бъдещето му и не инвестира в него. И ние, всички ние, днес, дори повече от вчера, трябва да инвестираме в приближаването на мира – мир, който е едновременно справедлив и стабилен“, заяви Зеленски.
  • 4 Последния Софиянец

    16 12 Отговор
    Българи! Пиша от протеста който започна в 14 часа пред посолството на САЩ в подкрепа на Русия! Събрахме се точно 21 човека повечето възрастни граждани! По маршрута за нашия протест ни причакаха много Софиянци с Български и Украински знамена които упражняват насилие върху нас! Полицията не се намесва защото я командват Кирчо ,Кокорчо и Боко! Явно Българския народ вече масово подкрепя Украйна! Извикахме за помощ че ни малтретират но никой от органите на реда не се отзовава! Подкрепете ни!

    Коментиран от #35

  • 5 Стойко

    10 21 Отговор
    В 21 век една първобитна държава живееща още в средновековието със жизнен стандарт по нисък от племето Бантут в Камерун (Русия) нападна една независима страна (Украйна) защото завидя за покачващия се стандарт на Украинския народ! Като си помисли че за няколко дни ще я завладее и ще граби и нейните природни ресурси! За радост Украинския народ не се поддаде,излезе и започна да ликвидира агресора! Целия свободен и демократичен свят е с Украинския народ и президент Зеленски!
    Слава на Украйна!

    Коментиран от #31

  • 6 Укропат

    6 5 Отговор
    Шефчето каза че терминатора е на наша страна. Убеден е че е нает да проведе контранаступа. Не можем да го убедиме че е просто филмов измислен герой. Сега търси връзка с Железния човек и Мегатрон.
  • 7 Идват нови прекрасни новини

    11 15 Отговор
    Украйна удари руски полигон и уби 84 военни

    Вместо съчувствие Русия си навлече критики в ООН

    Руски и украински Телеграм канали съобщават за украински удар на руски военен полигон до окупирания Иловайск. Загинали са 84 руски военни. На 24 януари на територията на военна част N 78528, недалеч от село Покровка, е имало обучение на военнослужащи по управление на дронове. Вървял е нещо като изпит. Военните са докарани с 2 автобуса. След изпита чакали до паркираните уазки и микробуси. В 14.40 ч. са ударени с реактивна система Himars. На място са загинали 82-ма военнослужащи. Телата на още двама загинали са открити по-късно. Трима ранени военни са настанени в болница. От удара са разрушени уазките и микробусите. В Телеграм се появи видео от попадението. 

    Коментиран от #22, #39

  • 8 Абе не знам

    7 15 Отговор
    Ама на уж супер сила като рушлямистан да и вият сирените на противовъздушната охрана всеки ден и да и потъват кораби и подводници падат самолети нещо не вървят на добре нещата с уж супер силата

    Коментиран от #36

  • 9 Учител

    10 9 Отговор
    Уча децата ви в 12 клас лятото да гласуват за възраждане! ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!

    Коментиран от #30

  • 10 Сатана Z

    11 12 Отговор
    Окрайна не съществува

    Коментиран от #11, #13, #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Просто безаналогови са

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Ама на хартия само
  • 13 Хухахуха

    8 13 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    Уж няма Украйна

    А Груз 700 хиляди досега продължава.

    Руски резил на най високо ниво

    Да те млати държава която я няма .

    Хахахажаха
  • 14 Бийк

    8 3 Отговор
    Какво става с протеста пред Козяк
    Искаме видео после
  • 15 Дойчо Велев

    13 3 Отговор
    То немците пак не са си написали домашното както трябва .
  • 16 Макаренков

    5 4 Отговор
    От фашизирани лумпени какво друго да очакваш. Само като им видиш мутрите по факелните им шествия изкривени от злоба и бело, и ти става ясно...
  • 17 мдаа

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Забрави Авангард, Циркон, Булава. Май имаше и още, хахаха.

    Коментиран от #23

  • 18 Несъществуващата украйна

    5 12 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    Попиля втараята в мире корабите и на дъното самолетите и в полето разпарчедосани армията и в чувалите с гнус 200 икономиката и на опашки за турски пилешки крака
  • 19 реално

    9 9 Отговор
    Какво щеше да стане, ако Украйна нападнеше на запад, а не на изток? С тяхната войска, а и въоръжение бързо щяха да стигнат до Берлин, а и до Брюксел. И щяха да имат по-голяма полза. Е, резистанс, бели ленти, нали така, но все пак.

    Коментиран от #29

  • 20 Нови прекрасни новини от днес

    6 7 Отговор
    САЩ ще разположат ядрено оръжие с най мощните детонатори във Великобритания
    Причината е заплахата от страна на Русия
    Днес, 12:46

    Коментиран от #21

  • 21 Да а на първата ядрена ракета

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "Нови прекрасни новини от днес":

    Завързана челядта на путя...Какво по радостно от това
  • 22 Гледам видеото и танцувам

    7 10 Отговор

    До коментар #7 от "Идват нови прекрасни новини":

    Разкъсани тела на рашистки окупатори летят във въздуха ,без глава ,ръце ,крака...Да би в Раша стояло не би чудо видяло 🙋
  • 23 Американците

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "мдаа":

    Правят анимационни филмчета супер мен батмен и т..н рушистите правят анимационни ракети безаналогови, прави му сметката
  • 24 Сащ на ръба на гражданска война

    7 5 Отговор
    Хора от цяла Америка се отправят към Тексас, за да защитят държавата срещу престъпната администрация на Байдън.


    Заявено е участието на 700 000 камиона от цялата страна.

    Коментиран от #26

  • 25 Ма как така война бре

    1 4 Отговор
    Специална военна операция за денафицирването на Киев на третия ден и арестуването на зеленски, казах 🤪
  • 26 Абе не знам

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "Сащ на ръба на гражданска война":

    Ама пригожин готвача почти стигна до Москва да сготви пусин и Герасимов и еленовъда ескимос, помните ли как викаше готвача

    ГЕРАСИМОВ КЪДЕ СА НИ ОРУЖИЯТА

    ГЕРАСИМОВ ОТГОВАРЯШЕ АМИ НА ХАРТИЯ СА САМО Безаналогови 😂🇷🇺💩

    Коментиран от #27

  • 27 Сащ на ръба на гражданска война

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Абе не знам":

    Така беше, но сега е ред на Байдън - как ще го сготвят

    Най-много боли когато някой друг използва американски методи, ..срещу американците ))
  • 28 фашагите на Са(т)урн

    4 4 Отговор
    27.01.2024 г. - 14:10 ч
    Руската армия унищожи опитен нацист - лидер на "Белите демони" (СНИМКА) | Руска пролет

    Руската армия унищожава опитния нацист Васил Яременко, лидер на "Белите демони", с позивна "Ярый".

    Нацистът ръководи отряд в Националния батальон Карпатска Сич.

    Боецът е роден на 11.03.1973 г. и ликвидиран на 25.01.2024 г. в боевете за Макеевка (ЛНР) в посока Купянск-Лиман.
  • 29 рада дълбоката

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "реално":

    Напрвиха същата грешка като Хитлер . Явно историята учи ама само тези които мозък в главата и за съжаление урките не са от тях
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Преминаващ

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Стойко":

    Надявам се Истински да Сте Истинския Стойко Защото се крадът никове да Ви Попитам Защо Последния Софиянец подиграва под различни никове Хора които не Познава Същия се Пише Разкрит Анатоли културиста и тъй нататък това е форум и всеки има право на мнение но да използва за присмех нечие заболяване не е Норвмално грешките са от клавитурата бързо пиша да си Знаеш Същия Може и Вас да Подиграва Защото Стойко когато някой пише говори пред някой срещу някой така и за Вас също може да го стори ПРИЯТЕН УИКЕНД

    Коментиран от #32

  • 32 Стойко

    4 6 Отговор

    До коментар #31 от "Преминаващ":

    Аз съм истинския и ще ме познаете по това че като 85 процента от населението на България подкрепям република Украйна която бе нападната но унищожи армията на агресора Русия и прати разбития Путин в бункер. А видях коментарите не е само Софианеца русофил а още много подкрепящи Украйна, познавам ги по стила на писане. А някой с моето име който пише за разбитите рашисти е ментето. Обиждат Валентин козлодуйския защото мислят че с ника Акула е той и затова жестоко го подиграват!

    Коментиран от #34

  • 33 Гориил

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Рано се радваш. Вашето военно учение „Steadfast Defender 2024“ вече срещна сериозни проблеми при управлението на безпилотни летателни апарати. Руснаците активно тестват своите системи за радиоелектронна борба в Калининградска област, Санкт Петербург и Карелия. В повечето западни региони на Русия системите за ПВО са наситени със системи за радиоелектронна борба. 100% непроницаемост на въздушното пространство изисква 1,5 - 2 хиляди мощни източници на навигационни смущения и центрове за контрол на прихващането. Руската радиоелектронна индустрия произвежда около 500 системи за радиоелектронна борба годишно. От това става ясно, че до есента на 2024 г. ще бъде постигната пълна електронна блокада на Украйна.
  • 34 Преминаващ

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Стойко":

    Благодаря
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Фактите

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "Абе не знам":

    Каква суперсила,като Русия не покрива нито едно изискване за "суперсила." Русия е със статут на регионална сила с ограничени възможности.

    Коментиран от #37

  • 37 Гориил

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "Фактите":

    Статусът на суперсила е огромна пещ, в която се изгарят колосални ресурси. Нито една европейска държава не е суперсила. Да се ​​обявите за суперсила означава да финансирате хиляди изключително скъпи и тежки проекти, свързани с амбиции за суперсила. Но ви уверявам, че дори най-великата суперсила на планетата усеща студа на смъртта. Светът се промени и фигурите на глобалната шахматна дъска се движат бързо. Руснаците винаги са били отлични шахматисти.
  • 38 Мишел

    6 5 Отговор
    Русия има превъзходство в количеството дронове от 8 - 15 , до стотици пъти при различните видове дронове и това превъзходство само нараства. Същото е и при автидронните оръжия и РЕБ. Това предопределя победителя във войната на дроновете.

    Коментиран от #41

  • 39 Мишел

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Идват нови прекрасни новини":

    Участвали са 27 човека и 3 обучаващи. Загинали са 16, ранени са 14.
    Русия вече няколко пъти ( поне 3 пъти ) унищожава групи украински войници , събрани за повишаване квалификацията при водене на FPW дронове.
  • 40 факти

    0 0 Отговор
    Русия няма нужното технологично развитие да създаде дронове и затова се налага да взима такива от третия свят,а именно от Иран.
  • 41 гостгост

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Мишел":

    Русия и дронове ? Ти чуваш ли се.Руснаците нямат представа какво е това чудо дрон
  • 42 русофоба

    0 0 Отговор
    слава украини
Новини по държави: