Last news in Fakti

30 Януари, 2024 04:28 638 2

Вашингтон деактивирал китайска хакерска мрежа

  • хакери-
  • сащ-
  • китай

Тя е била насочена към критична инфраструктура

Вашингтон деактивирал китайска хакерска мрежа - 1
Снимка: МО

През последните месеци американското правителство започна операция за борба с широко разпространената китайска хакерска мрежа, която успешно компрометира хиляди свързани с интернет устройства, съобщиха двама западни експерти в областта на сигурността и едно лице, запознато с въпроса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министерството на правосъдието и Федералното бюро за разследване поискаха и получиха законово разрешение да деактивират дистанционно китайската хакерска кампания, заявиха източниците.

Известна като "Волтов тайфун"(Volt Typhoon), злонамерената кибердейност е алармирала служителите на разузнаването, които твърдят, че тя е част от по-голямо усилие за компрометиране на западната критична инфраструктура, включително военноморски пристанища, доставчици на интернет услуги и комунални услуги.

Такива пробиви могат да позволят на Китай, твърдят експерти по национална сигурност. да наруши дистанционно работата на важни съоръжения в Индо-тихоокеанския регион, които под някаква форма подпомагат или обслужват военните операции на САЩ.

Говорител на министерството на правосъдието отказа коментар. Говорител на ФБР и китайското посолство във Вашингтон не отговориха на молбата за коментар, посочва Ройтерс.

Когато западните държави за първи път предупредиха за "Волтовия тайфун"през май, говорителката на китайското външно министерство Мао Нин заяви, че твърденията за хакерската атака са "колективна дезинформационна кампания" от страна на страните от "Пет очи" - препратка към инициативата за обмен на разузнавателна информация между САЩ, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Великобритания.

 

 

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хай Ай Ти

    3 1 Отговор
    Няма ли някое ИТ да се изкаже професионално тук как точно е била "дезактивирана" тази мрежа или каквото и да е там? Само се преписват политически и други кухи изявления и декларации.
  • 2 Урюрвкос

    0 0 Отговор
    кви военни операции правят Щатите в Индо-тихоокеанския регион...и после пак много бежанци тръгнали към тях