Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Януари, 2024 18:42 5 413 211

Лъжи за Украйна и САЩ, НАТО и ЕС

  • украйна-
  • лъжи-
  • дезинформация-
  • ес-
  • русия-
  • сащ-
  • нато-
  • жозеп борел

Това е един от най-големите рискове за сигурността в днешно време

Лъжи за Украйна и САЩ, НАТО и ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейската служба за борба срещу дезинформацията бие тревога. В навечерието на предстоящите избори за Европарламент, които ще се проведат през юни, ЕС публикува доклад, в който са изброени 750 случая на целенасочена дезинформация, разпространявана от чуждестранни структури. Повечето публикации идват от руски източници, които "се опитват да оправдаят нападателната война на Русия срещу Украйна", пишат авторите на доклада.

Това не е бомба, а отрова

Още новини от Украйна

По-голямата част от лъжливите новини са били насочени срещу Украйна, след това в списъка се нареждат САЩ, Германия и Полша. Цел на дезинформационната лавина са били близо 150 институции - сред които ЕС и НАТО, но и медии като Дойче веле, Ройтерс и Евронюз.

В този втори доклад за дезинформацията срещу ЕС често става дума за продължителни "преднамерени, стратегически и координирани опити да се манипулират фактите, да се създава объркване у хората, да се сеят разкол, страхове и омраза". През последната година особено са зачестили дезинформациите, свързани с полово-сексуални теми, както и с ЛГБТ+ общността.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел, в чийто ресор е службата за борба срещу дезинформацията, често пъти сам става жертва на целенасочени дезинформационни кампании. При представянето на доклада той предупреди: "Това не е бомба, която може да те убие - това е отрова, която атакува твоето мислене." Това е един от най-големите рискове за сигурността в днешно време, каза още той.

Примерът с Франция и Давидовата звезда

Борел даде пример с един случай от Франция. Няколко седмици след терористичното нападение на Хамас срещу Израел, което беше извършено на 7 октомври 2023, в Париж по фасадите на 250 сгради се появява Давидовата звезда. Картинките бързо се разпространяват в социалните мрежи, а акцията веднага е приписана на хора от мюсюлманската общност - включително и от някои коментатори. Съвсем скоро обаче френските служби установяват, че вероятно става дума за руска кампания с цел дестабилизация. Малко по-късно френското външно министерство обвини за разпространяването на тези снимки руската мрежа Recent Reliable News (RRN), а още през юли седем души, свързани с RRN, попаднаха сред лицата, санкционирани от ЕС.

Експертите на европейския проект за борба срещу дезинформацията твърдят, че при RRN става дума за "многопластова операция в онлайн пространството, която тръгва от Русия и e взела на прицел различни страни". Извършителите често се представят за медии или пък за официални западни институции, например френското Министерство на външните работи.

Тази година половината от възрастното население на земното кълбо е призовано да гласува на 60 различни избори. Много от тези избори се превръщат в мишена за "злонамерени чуждестранни дейци", опасява се Борел.

Такава атака имаше в Испания миналата година. "Два дни преди изборите руски агенти фалшифицираха официалния сайт на регионалното правителство в Мадрид", припомня той. Тогава дезинформаторите искаха да предизвикат паника с "новината", че официално разпуснатата баска терористична организация ЕТА се била завърнала и планирала атентати срещу изборни секции. Европейските експерти за борба срещу дезинформацията установяват, че през ноември миналата година и в десетте наблюдавани европейски държави са били разпространявани фалшиви новини, свързани с изборни процедури.

"Целта на фалшивите информации беше да делигитимират изборите чрез разпространяване на недоказани твърдения за изборни измами, чрез чуждестранно въздействие върху изборите и нечестни изборни практики", пише в цитирания доклад.

Русия е главният виновник. Но не само.

Борел и ловците на фалшиви новини в ЕС обвиняват главно Русия, но казват, че понякога дезинформация идва и от източници в самия ЕС. Томазо Канета, представител на една организация, занимаваща се с проверка на фактите, поставя акцент най-вече върху изявления на политици пред традиционните медии. В интервю за ДВ той дава пример с пандемията и ваксинациите. В държави като Ирландия и Португалия, където бяха регистрирани най-високите проценти на ваксинирани хора, медиите и политиците единогласно следваха препоръките на науката. В България и Румъния обаче, държавите с най-нисък процент ваксинации, различните политически лагери бяха силно поляризирани, което пък логично се отрази на публичния дебат.

Най-често се появяват дезинформации, свързани с Украйна, но ловците на фалшиви новини редовно се натъкват на лъжи и относно климатичните промени, миграцията и бежанците. В Италия например се разпространяват неверни твърдения за електрическите автомобили, които уж по-лесно се подпалвали от бензиновите, а през зимата били по-заплашени от буксуване и засядане. Канета дава и друг пример: фалшиви новини, свързани с бежанците и жилищната криза, напоследък предизвикаха безредици в Дъблин.

Борел говори за "битка между наративите", която Европа трябва да спечели. За руските дезинформации той дава следното определение: "инструмент на войната, разработен в максимална степен".

Цитираният доклад предупреждава, че потенциалните рискове, свързани с дезинформацията, не бива и да се надценяват. Авторите му припомнят, че за хората е много важно фалшивите новини бързо да се разкриват и опровергават, а ключова роля играе повишаването на медийната компетентност на населението.

Автор: Елла Джойнър


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 104 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    21 134 Отговор
    Украйна Победи и Разгроми Агресора

    Коментиран от #86

  • 2 Селянин

    187 16 Отговор
    Цял свят им видя знамената и татуировките с пречупените кръстове на украинските превратажии, само подлогите и марионетките са слепи и нищо не виждат.
    За щастие, нормалните хора на този свят са повече от извратеняците.

    Коментиран от #154

  • 3 Дякон Унуфрий АраллампиевЩ

    31 2 Отговор
    Ще минат години и ний ще ги стегнем тогава На дните водите ще стегнем в бетонен ръкав
  • 4 Последния Софиянец

    19 128 Отговор
    Украинците се оказаха смели герои и унищожиха втарая

    Коментиран от #42

  • 5 Аз съм веган

    16 83 Отговор
    Те това могат в мордор. Да крадат, да лъжат и да пият

    Коментиран от #13, #77

  • 6 Механик

    153 16 Отговор
    Оф, зеле, зелеее! За какви лъжи говорите вие бе?
    Цяло лято ми обяснявахте как контрата върви и укрите са пред портите на Москва, а в последно време ми разправяте за някакви трудности и за "провала на контраофанзивата" (точно преди час имаше статия в която пишеш точно това и точно така.)
    Как да ви вярвам бе? За лопатите ли да ви вярвам или за свършилите ракети??? А ? За санкциЙте ли дето работели???
    Точно вие да ми говорите за лъжи и истини, някак не ми се връзва.

    Коментиран от #27, #51, #73, #194

  • 7 Селянин

    17 108 Отговор
    Цял свят се възхищава на героя Зеленски разбил могучая и парадная

    Коментиран от #176

  • 8 Ихуууй

    125 16 Отговор
    Дезинформстора ни пази от дезинформация. Спряха руските телевизии, за да не черпим информация от източника .. за да ни преразказват, перефразират действителността според говеждите им възгледи. Но не са познали в този технически век нищо не може да се скрие
    Истината излезе ФАЩ губи на всички фронтове. Затова е този магарешки рев..
  • 9 Мехaник

    17 88 Отговор
    Никой преди войната не е предполагал че русия е толкова слаба ,жалка и безпомощна
  • 10 А пък у нас

    17 71 Отговор
    Костя по цял ден лъже хората и нищо не му правят.
  • 11 БгТопИдиот🇧🇬

    17 85 Отговор
    Русия стана за подигравка и смях пред света
  • 12 Някой

    70 7 Отговор
    Горките те! Облечени в бяло и несправедливо охулени.
    Истински мъченици!
  • 13 Механик

    75 12 Отговор

    До коментар #5 от "Аз съм веган":

    Аууу, ма само в "мордор" ли правя така бе?
    Я погледни офицалната статистика на "Евростат"! Май там друга държава е обявена за най-корумпирана. Ама не е изгодно да кажете думата Украйна.
    п.п.
    И, корупция има в цял свят. Дори в ЕС. На скоро заключиха едни евро-чиновници за някакви милиони, откраднати от сделки с Катар (по спомен)

    Коментиран от #47, #124

  • 14 Тези пък.

    14 64 Отговор
    Рашистите излъгаха цял свят,,че ще се разходят до Киев за три дни.

    Коментиран от #198

  • 15 НАТО, ЕС, САЩ

    66 9 Отговор
    Руснаците ни ср@х@вгащите
  • 16 Хахаха

    80 9 Отговор
    Че то по- голям лъжец от ДВ няма. До сега каквото казаха, после го опровергаха
  • 17 Гост

    12 59 Отговор
    рушлямците се оказаха една ходеща циркова трупа която един комедиен актьор направи за смях
  • 18 ОСТАВКА НА

    15 37 Отговор
    МУНЧО
  • 19 Сатана Z

    84 8 Отговор
    Гьобелсовата пропаганда е като невинна девица спрямо днешните медийни дезинформации ми технологии като ДВ или Свободна Европа,УНИАН или ББС и за капак Капитал,Дневник и Козяшка правда.Ме мога д а подмина и Бесарабски фронт на ЦРУ и фабриката за тролове на Козяк щрасе 16.
    Победа будет за нами!
  • 20 Ами кво да кажем

    75 9 Отговор
    По голема дезинформация от руската се оказва ЗАПАДНАТА ХИБРИДИЯ... хора пазете се!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Само питам

    86 6 Отговор
    Лъжа ли е че всички държави от западна Европа са колонизатори и са имали роби ? Че са се занимавали с пиратство ?
    Истина ли е че никоя държава от Източна Европа не е имала колонии и роби ?
    И сега всички в една кошара - и вълците и овцете .

    Коментиран от #32, #48, #152

  • 24 Гост

    78 9 Отговор
    Зеленски си Погуби Народа

    Коментиран от #66

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    3 21 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Тук се Пише а не Говори

    Коментиран от #31, #36, #65

  • 28 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    33 14 Отговор
    Стига с тази Украйна и смазана Русия бе!!!

    Помислете за нас гладните Българи!

    Аз умирам от глад с инвалидна пенсия която като се раздели на ден стига за един голям дюнер от 12,50 лв.

    С 390 лв. инвалидна пенсия толкова !!!

    От социалния патронаж моля да ми носят храна и дават енергийни помощи да не умра от студ!!!

    Те се загрижили че Украйна смазала Русия!
  • 29 Обобщение

    62 7 Отговор
    В цялата си история запада се е занимавал само с лъжи . Нямат спазен нито един договор .
  • 30 Унищожил

    22 4 Отговор

    До коментар #21 от "Акула":

    Чак като гледам и твоя акъл.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тук не можеш да питаш

    9 50 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    Питай си в Русия.
    Как колонизира над 100 народа от Кавказ,Сибир до Чукотка.И им краде природните ресурси.

    Коментиран от #46

  • 33 Хохо Бохо

    49 4 Отговор
    Първоначално се заклеймяват като лъжи в последствие се оказва, че е истина. Не ли? Колко пъти до сега? За Тексас беше лъжа, след 3 дни се оказа истина. Така работят добрите медии борещи се срещу лъжливите новини
  • 34 и това ли е лъжа

    55 4 Отговор
    В Брюксел е имало "човешки зоологочески градини", негри са държани в клетки и белгийците са ходели да ги наблюдават. Последната human zoo е затворена през 1958г. ХИЛЯДА ДЕВЕТСТОТИН ПЕТДЕСЕТ И ОСМА година. Много форумци са родени преди това и разбира се не знаят. А тинейджърите се радват, че живеят в евроатлантическа България която се управлява от Брюксел.

    Коментиран от #68

  • 35 Хаха Лъджибитикю

    55 4 Отговор
    Не четем руска пропагана бе, просто ви гледаме евробрюкселсия резил, тъпите политици и корумпираните Урсули.
    Сами си режете клона.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Така Така

    52 4 Отговор
    Г-н , г-жа Ела Джендър, Западналият свят си отива начело с фащ. Егати и кефа :)
  • 38 филип ейджи

    45 0 Отговор
    никой не може да излъже преживялите социализма
  • 39 Фактите сочат

    50 6 Отговор
    ЕС унищожи земеделието и енергетиката на българите. Държавата вече е само формалност от както ни набутаха в ЕС и НАТО.
  • 40 европа е отровено и мръсно блато

    42 5 Отговор
    и трябва основно да се денафицира и демитализира
  • 41 ДюДю

    42 1 Отговор
    Европейската служба за борба срещу дезинформацията...Защо не се представят като Министерството на Истината!
  • 42 Хохо Бохо

    38 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    За украинците не знам, украинките се оказаха много дащни и евтини по зимните курорти.

    Коментиран от #49

  • 43 Швейцарците

    48 6 Отговор
    пуснаха видео, как са унищожени Северните потоци 1 и 2! С много факти и проучвания, доказателства от специалисти!
    Взривена е атомна бомба с мощност 1 Килотон. САЩ са го направили.
    САЩ си го търсят и едва ли това ще им се размине?
    "Русия винаги си идва за своето!"
  • 44 Сатана Z

    41 2 Отговор
    "Държавният департамент на САЩ ще отпусне 900 хил. долара по проект за медийна грамотност в България"
    А Козяшките тролчета заработват тук за паница леща,а други прибират парите.
  • 45 Артилерист

    48 5 Отговор
    Ривете американски пропагандисти! Напразно се морите! Вижда се краят на диктатурната хегемония на американците и западняшката им глутница. Процесът на промяната е необратим...
  • 46 да обаче

    16 7 Отговор

    До коментар #32 от "Тук не можеш да питаш":

    Всички тях ако ги питаш - гордо казват че са Руснаци . И те са Руснаци .
    Ходи се изправи в Грозни и кажи че са азиатци ! Яко опрашване те чака после .

    Коментиран от #52

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Запознат

    22 3 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    Те затова са богати на хартия защото са били и са колонизатори в момента.
  • 49 Обратен

    19 4 Отговор

    До коментар #42 от "Хохо Бохо":

    А,и украинците са дашни.Дават си жените на всеки

    Коментиран от #58

  • 50 Павел Николаев

    42 3 Отговор
    Всеки човек с повече от двуцифрено IQ ще си даде сам сметка какво е лъжа, какво е истина и защо се стигна до тук. Русия предупреждаваха от 2006та/2008ма, че Грузиа и Украйна в НАТО е червена линия и ако това се случи, Русия ще бъде принудена да атакува. Няколко експанзии на НАТО се разминаваха но си има червени линии, които не бива да се присичат. Америка и Европа създадоха и помогнаха за тази война (във всички отношения). Живеем в опасни времена - това е простата истина.

    Коментиран от #57

  • 51 Хи Хи Хи

    6 20 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Искаш проверени факти ли? Ми добре..Ето ти един. Депутатът от руската дума ,Игор Коротченко като млад лейтенант е бил изгонен от армията за мъжеложство и развращаване на редовия състав. Проверено и потвърдено на 100%

    Коментиран от #63, #98

  • 52 И кой идioт

    5 19 Отговор

    До коментар #46 от "да обаче":

    ще побегне при козарите в Ичкерия?
  • 53 Въпрос

    37 4 Отговор
    Защо им трябваше на украинците да пращат Азов да трепе и да не спазват Минските споразумения, и повече от 20 години да крадат руски газ от тръбите без да го плащат ... все лъжи значи !
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Напреднал

    39 2 Отговор
    Съвременната цензура днес се крие под формулата за "Борба с Дезинформацията". Днес всяка не-лицеприятна информация представяща атлантистите на власт в не-розова светлина е "дезинформация", с която трябва да се "борим" и да не й вярваме.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Интересно защо Русия мълчи,

    7 3 Отговор

    До коментар #50 от "Павел Николаев":

    за Финландия и Швеция?Любопитно.

    Коментиран от #76

  • 58 Аз съм веган

    3 3 Отговор

    До коментар #49 от "Обратен":

    Само ти не можеш да се уреди и за това злобеееш
  • 59 Аз от нашето Село

    24 3 Отговор
    Европейски шайки. Нима някой ви вярва? Но да, много са! Тези които не знаят кои са,какви са, нямат вяра, без път, без убеждения, само такива вярват на вас!

    Коментиран от #130

  • 60 лъжата е че

    34 4 Отговор
    Тагаренко заминал за америка по тяхна покана .
    Тагаренко заминал за америка без покана , също става ясно, че военният министър е приет на унизително ниско ниво, от обикновени чиновници. От позицията на жалък натрапник, отишъл в Саш като гост без покана, Тагарев подлага на унижение българската държава .
  • 61 Ццц

    23 1 Отговор
    Ако има обществен консенсус за политиките на ЕС, какъвто би трябвало да има, нямаше да има почва за "пропаганда". Това, че тези, които са "избрани" да ни служат, служат на други интереси и то очевидно, не означава, че сме жертва на пропаганда, а че все още не сме робите, които им се иска да сме. Няма как мнозинството да е заблудено, а "просветените" да са малка част "елити". Кой европейски гражданин избра Борел, фон дер Лайън и т.н, че сега да претендират, че не мислим еднакво, но те са правите?
  • 62 Защо на евроизборите ще участва партия

    6 24 Отговор
    Изсраждане?След като искат да напускат ЕС и НАТО?
    Който ми отговори ще му пратя едно кило рубли.
  • 63 Само питам

    16 3 Отговор

    До коментар #51 от "Хи Хи Хи":

    И как го провери това ? Или се те опрашили и тебе ? За това ли мразиш руснаците ? Или защото не те търсят вече ?
  • 64 Аспарух

    8 23 Отговор
    Нашите безродни токсични русороби се хранят с токсичните путлеровска отрова
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Обобщение

    22 7 Отговор
    американските лешояди са вкусили славянска кръв и няма да спрат да унищожават руснаците (украински и руски) докато Вл. Путин не удари с ядрени ракети Вашингтон. цел на шайката около джо деменцио е да извлече възможно най-големи ползи от войната, без активно участие на US армия и тя ще продължи да изпраща оръжие на еврейчето „зе“, като количеството му ще е дозирано за продължаване на бойните действия, но не и за постигане на победа. а украинците и руснаците ще продължат да плащат кървава цена за това, че все още не са обърнали съвместно оръжията си срещу американските сатанисти...

    Коментиран от #75, #79

  • 68 Граничарското куче..

    4 14 Отговор

    До коментар #34 от "и това ли е лъжа":

    Тия ги разправяй на дедовците у хоремаго на Чапръчане.. то за това всички от Източния лагер искаха да бягат - я у Белгия, я у Англия.. щото там може и да е имало такъв зоопарк, ама тука целия Източен лагер си бе един огромен зоопарк..пазен зад телени мрежи, и граничари с кучета, които стреляха на месо за 10 дена домашен отпуск..казвам го като бивш граничар на застава Къпинка..
  • 69 Сатана Z

    3 2 Отговор
    Не зная но е видно че след клетвите и подигравките на всички тук всичко се връща към един болник с инсулт и глух Вальо от Козлодуй! Другите са здрави а той болен и прикован! Явно клетвите и подигравките на всички читатели стигат него!
  • 70 истината за Тагаренко

    20 2 Отговор
    Той е отишъл там да замества Остин, докато Остин е бил в болницата ...
  • 71 Мих си очите, омърсени от DW

    26 4 Отговор
    Тази или този Елла Джойнър да не мисли, че само завършили в Харвард ще му четат дивотиите? Трябва да си тотално приобщен към ЛГБТ дружинките им, за да не виждаш разликата между нормалните времена и днешното лъжевремие. Иран и Русия са им проблем, защото там корените на вярата са дълбоки, а не като техните.

    Коментиран от #85

  • 72 Оруел

    14 2 Отговор
    ,,Лъжата в истина. Истината е лъжа." ,,Войната е мир. Мирът е война."
  • 73 Вижда, ли се

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Киев на хоризонта.
  • 74 Самата истина

    4 2 Отговор
    През м. май 2024 г. ще има редовни президентски избори в Украйна.
  • 75 Да ти кажа..

    3 12 Отговор

    До коментар #67 от "Обобщение":

    Хахахаха..споко, нема нужда да се пенявиш. Те и без това славяните толкова им е умствения багаж , че сами се изтребват..не им трябва много -много.. Още на времето Александър Невски и Дмитри Донской са требели славянски племена , ако не са се издължили на монголската орда.. Нищо ново под слън цето
  • 76 Павел Николаев

    12 4 Отговор

    До коментар #57 от "Интересно защо Русия мълчи,":

    Нямам мнение за тези две страни. Във всеки случай при тях нямаше изкуствено възкресяване на националистически движения както в Украйна (Бандера). Преди войната в Украйна си мисля, че Русия поддържаше добри отношения с тези две страни и не вярвам нещо да ги вълнува в това отношение (че са в НАТО).
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 относно истината

    14 4 Отговор
    Невежеството е опасна сила, по-опасна от атомното оръжие. Западните общества са пропити от невежество, и го изнасят напоително в глобален мащаб. Мога да кажа много неща за измеренията и показателите на това невежество. Някои от тях интервюираният вече ги е посочил. Мисля, че все пак основният грях пред човешкото у съвременния човек е вменяване на самочувствие, откърмено в нишата за консумация на живота.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Забележете.

    5 14 Отговор
    Като се написа за руските лъжи,веднага се включиха да пишат руснаци.
  • 81 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Механик":

    да ти се връшща
  • 82 Българин

    20 4 Отговор
    Всички правителства в ЕС са корумпирани и измамни
  • 83 самочувствието на западняците

    16 3 Отговор
    Питай французите кои са, няма и да си спомнят че са клекнали на Хитлер за един месец. Или англичаните, е г а т и високомерното племе! Или австрийците, със или без унгарците все тая, все са си империя. Я питай гърците кои са? Или италианците. Дотук само Европа. ..... Я иди виж в Южна Америка как си разказват историята. Или в Африка, Египет например. Или защо не Мароко. Всички са с имперско мислене. Само че императори няма!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Целия цирк на на най... само запада в бя

    18 3 Отговор
    Та по тоя повод ВИЦА за невинния запад DW със страшният номер. ........ цял живот всички и за всичко са виновни сал той запада е непорочен и е в бяло!!!!!............... ..... .....
    „Излиза той DW на манежа, целият в бяло –..... бял фрак, бял цилиндър, бели ръкавици, бели обувки и бели чорапки, – ....оркестърът свири туш, над манежа се издига огромен бял балон, той DW вади бял пистолет, прожекторите гаснат, той стреля, балонът пуква, прожекторите светват .....целият цирк в л@.л@.йн@, само той запада представен от DW в бял фрак, бял цилиндър, бели ръкавици, бели обувки и бели чорапки…оркестърът свири туш.....“》
  • 88 Механик

    5 15 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 530 000 кабзончици, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?

    Коментиран от #92

  • 89 западняците и Русия

    6 5 Отговор
    това на изброените е реваншизъм, защото вече не са империи, а Русия е, дори по времето на Ленин, когато белогвардейците са предали Русия на интервентите, които са стигнали Петербург и са си поделили цяла Русия, Червената армия съставена изцяло от доброволци си възвръща всички територии, възстановява империята в предишните ѝ граници, Ленин между другото е също дворянин, имали са голяма къща със стая за всяко дете, всички сестри и братя на Ленин са завършили гимназия със златен медал, да Германия е платила за връщането на Ленин в Русия, за да спре войната, но това е добре и за руснаците, ние ще си върнем всичко казва Ленин и така става след ВСВ, това са всъщност териториите за които претендира Полша и в които не живеят почти никакви поляци, опитали се да я колонизират и полонизират, но не успели, това е довело да бандеровизма и волинското клане, жертвите са точно тези колонисти, затова украинците не го признават. Най-много страда Англия от разпадането на империята, която е донесла толкова страдания, включително и сега, защото Израел е английско творение, те започват прочистването на палестинските територии и заселването им с евреи
  • 90 Отец Дионисий

    2 14 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.
  • 91 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    4 15 Отговор
    Що му трябваше на пуcин да започва тази война в Украйна и да хвърля колосални средства на вятъра когато можеше да подобри с тези средства живота на ватите, Но paбcия винаги се изживявала като империя с крепостници и психопата пycин се помисли ,че може да се нарече император петър велики и че в болния си мозък от шизофренията си , може да води реваншистка война с целия цивилизован свят за да покаже надмощие над НАТО, Но реалността и истината е друга и руските градове замръзват, и се обстрелват с ракети, магазините се изпразват, икономиката боксува и черните чували с трупове на руски войници пристигат на конвейер и ватите колкото и да да са лъгани и потискани да живеят в мизерни условия, разбират, че са управлявани от терористичен и фашистки режим,който е отговорен за войната в Украйна, където огромни суми пари са похарчени за една безсмислена война , когато можеше да бъдат инвестирани в подобряването на качеството на живот, на руския народ, а не да живее в бедност и лишения...❗❗❗
  • 92 ха ха ха

    16 7 Отговор

    До коментар #88 от "Механик":

    Това ли ви е истината бе мамул . Руснаците участват със 120 000 човека и помляха окраинците а натовците ги матираха . Окрайна тръгна първоначално с армия от 800 000 човека и прави после още осем мобилизации ! Къде са сега ? По гробищата ?
    Защо сега нямат кого да мобилизират?

    Коментиран от #99, #100, #121

  • 93 Да ти кажа..

    6 3 Отговор

    До коментар #79 от "Аз съм веган":

    ...и не само- мокши, кипча ци и каква ли не сг ан, събирана от кол и въже.. До Иван Грозни нямат дори история, а всичката им История е фалшификат, създаден от Историческата комисия на Германката и граф Шувалов.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Последния Софиянец

    5 3 Отговор
    От това миене на чинии са ми постоянно мокри ръцете и не мога да пиша, а и в миалното долу няма нет, а и тоалетните ме очакват, та все забравям да ви кажа, че няма в мире по пропаднало, продажно, крадливо и лъжливо от пияния ватник и прегладнелия му проскубан балкански раб, а вие си говорете каквото си щете и аз бях заблуден като вас и чаках на оная опoвpъщаната да ме нахрани и се наслушах на лъжи и пиянски истории! Сега си бачкам и всичко е наред, рядко минавам тук да видя старите дрогаре до къде са потънали, понякога даже ми е жал за тях, но всеки си избира пътя, те хванаха тоя за Суходол и Гара Яна, а аз съм си Софиянец все пак, дори и мияч!
  • 96 зпадняците са в канавката

    11 4 Отговор
    Французите са били с имперско мислене. Днес са една депресирана нация, смачкана от жестоко налагана политкоректност, с отслабващо международно влияние поради глобалистките слуги, които са им наложени за управляващи… При англичаните е подобно. Австрийците днес са глухи провинциалисти с единствената амбиция да се пазят от навлеци. Гърците също са “пречупени”. Италианците са келеши и опърничави, но настъпят ли ги Великите сили - клякат. Все пак може да се отчете италианска икономическа експанзия както и нарастващо човешко присъствие в Макаронезия, Караиби и Южна Америка…В Южна Америка НЯМА страна с “имперско мислене”, няма историческа основа. Египет, Мароко - това не е сериозно.

    Коментиран от #167

  • 97 мдаааа

    9 5 Отговор
    Оказва се, че по голема дезинформация от руската е ЗАПАДНАТА ХИБРИДИЯ с манекен дв..
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Бацо Гацов

    5 12 Отговор

    До коментар #92 от "ха ха ха":

    Така са ги помлели, че от десет години превземат последната спирка на автобус №1 на Донецкия градски транспорт .. а трите дня на Киеве станаха 703...па я си ги чакам да ма асвабаждают на Лисабоне..ма май в тоа жизнь нема да ги дочакам..
  • 101 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    2 15 Отговор
    Кармата на пycлеpoвич е да доведе руската империя на злото до нов разпад ❗ ❗
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗
    пycлеp, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби ❗ ❗
    Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят ❗ ❗
    Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗
  • 102 всички са излъгани

    7 2 Отговор
    в хора с наглосаксите първа (или поне автентична) цигулка не можеш да свириш .
  • 103 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    7 16 Отговор
    А цял свят се възхищава на Президента Зеленски ! Той е новия символ на борбата за свобода и независимост от тиранията ❗
    Цял свят ненавижда масовия убиец пycлеp❗
    Думите на Президента Зеленски ще се помнят векове❗
    "Дори през непроницаемата тъмнина Украйна и цивилизованият свят ясно виждат тези терористични актове❗
    Умишлени и цинични ракетни по гражданска критична инфраструктура. Не по военни съоръжения❗
    Все още ли си мислите, че можете да ни уплашите, да ни пречупите, да ни накарате да отстъпим?
    Наистина ли нищо не разбрахте?
    Не разбрахте ли кои сме ние? За какво сме? За какво говорим?
    Четете по устните ми:
    Без газ или без вас? Без вас.
    Без вас или без светлината? Без вас.
    Без вода или без вас? Без вас.
    Без храна или без вас? Без вас.
    Студът, гладът, тъмнината и жаждата не са толкова страшни и смъртоносни за нас, колкото вашето „приятелство и братство“.
    Но историята ще постави всичко на мястото си.
    И ние ще сме с газ, осветление, вода и храна… и БЕЗ вас❗
  • 104 да бе палячо

    6 2 Отговор

    До коментар #99 от "Механик":

    Колкото и да рИвеш пак ще си останеш пр03д.

    Коментиран от #131

  • 105 вий

    13 6 Отговор
    Да си спомним Мариупол ....кой наричаше герои военните ,които държаха цивилните като щит и не ги пускаха да излязат от тунелите . Цялата еропейска преса наричаше “Азов“ герои , ето това е дезинформация и пропаганда .
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Хи Хи Хи

    2 0 Отговор

    До коментар #98 от "Механик":

    хАХАХА ..Я ВИЖ КАК ГИ РАЗБИРАШ НЕЩАТА.. ДАЛИ ПЪК И ТИ НЕ ПОЛЗВАШ СЪЩИТЕ МЕТОДИ, ЧЕ ДА СИ ТОЛКОВА НАВЪТРЕ, ММ?
  • 108 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 12 Отговор
    64 километровата рашистка военна колона тръгнала на парад в Киев и парада й все пак се състоя...Хиляди изгорени рашистки танкове и бронирани машини бяха докарани на буксир в Киев и дефилираха под овациите на жителите на столицата ,ето статията в този сайт от тогава -Случи се - Военния парад на Руската армия в Киев все пак се състоя..Руските окупатори искаха да проведат военен парад в центъра на украинската столица Киев. И най-накрая той се състоя.
    Активистът Серхий Стерненко публикува кадри от централната улица „Крешчатик“, на която е площад Майдан Незалежности, на който се състоя Революцията на достойнството през 2013 г. На булеварда бяха изложени руски военни машини, унищожени от украинската армия след 24 февруари, когато Русия започна пълномащабна непредизвикана война.
    Киев експо“ представя на гражданите и гостите на Киев „безаналоговите“ руски военни машини, но в не много приличен вид. Армията от военнопрестъпници на Владимир Путин беше разгромена в първите седмици на войната, въпреки че планираше да превземе Киев за 3 дни. Военните стратези в Кремъл не изчислиха правилно своите възможности и волята за съпротива на украинския народ. Така тридневната операция по превземане на Киев вече продължава 180 дни.
    Руските нашественици извършиха ужасяващи престъпления срещу цивилното население на Украйна, които никога няма да бъдат забравени. Унищожените танкове и бронирани машини са напомняне за диктатора Владимир Путин, че не може да спечели тази война.
  • 109 козяк пусна б о т о в е т е

    8 5 Отговор
    това е истината .
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 от Франция

    8 2 Отговор
    Бон дйо ! Каква самонадеяност ! Живея от 21 години в тази страна и мога да напиша няколко романа по въпроса. Soulignez ! Французите са абсолютни депресари ДНЕС. Какво са били през щастливите 70-те е едно, а какво са днес е съвършено различно. Младите в голям процент пият и пушат канабис като за световно. Не се интересуват от нищо и чакат НУЛА от бъдещето. Средното поколение е смазано от ежедневието, от притеснение за децата и мрачните перспективи, от никак не-високите доходи /маста работещи са между 2-3 хил. € което си е на ръба и затова работят и мъжа и жената. Възрастните са поделени на две контрастни групи. Оперени , оптимисти , не взимат никакви лекарства, отказват “ваксинации”, водят активен социален живот - рандонета, туризъм, жардинаж… и другата група, която за съжаление став все по-голяма, особено след 2020. С депресии , с по 15-20 лекарства, хипохондрици, напълно изгубени възрастни ! Французите днес НЕ гледат право в очите живота, защото ако започнат да го правят, каквито са дълбоко чувствителни хора, ще настъпи вълна от самоубийства. Животът на французите преминава в безкрайни групови раздумки за дребнотемията.Какво пуснали на промоция, къде отишли децата на лагер, в отсъствие на отсъстващия - да го оклюкарят. Тези групови сеанси на много бърборене и нищо не казване успокояват французите. Психотерапия ! Французите СА сантиментални, макар че рядко го показват. Тяхната висока любезност и учтивост е един “буферен механизъм” на ежедневно ниво, който

    Коментиран от #132, #138

  • 112 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    6 9 Отговор
    Безогледно жесток терорист без никакво притеснение каза,че няма да има Украйна, това е целта му. Нашите изроди като проф.историчка от СУ дарина григорова каза путин след като приключи с денацификацията на Украйна трябва да дойде да денацифицира България. Такова гнусно национално предателство може да се разреши само в България безнаказано. Това същество учи нашите деца, съвсем ли са обезумяли всички отговорни органи за национална сигурност? Този изрод трябва да бъде изгонена от България и депортирана в москва при любимия и убиец.
  • 113 от Франция

    6 1 Отговор
    Французите СА сантиментални, макар че рядко го показват. Тяхната висока любезност и учтивост е един “буферен механизъм” на ежедневно ниво, който омекотява общуването и заглажда конфликтите. Но пък лошата страна на това е че те много натрупват отвътре “j accumule » , и после в един момент избухват и не можеш да ги познаеш… Французойките в такива случаи реват. Много по-ревливи от българките са…
  • 114 Зелето, челника на най-гнусната пропаган

    12 2 Отговор
    "Европейската служба за борба срещу дезинформацията". Зелето се занимава не просто с дезинформация, зелето направо извършва дефекация в умовете на нашите и чужди юроатлантици. Трябва да си голям лапнишаран да повярваш и на дума от зелевата пропаганда. Видяхме ги вече с ваксите, как зелето лъга като за последно. И виждаме сега как всеки ден се споминат млади хора без време, внезапно, но се крие че са набодени. Обаче истината така или иначе излиза наяве
  • 115 от Франция

    5 10 Отговор
    Но като се замисля що трябваше на един 71г. комлексар да си търси белята. С шойгу на лов и риболов(той от друго не разбира), с кабаева и недоносените деца на дачата в Геленджик, на водка с медведя, маша, лавров и песков, мезетата от пригожин, от кадир козара печеното яре. Печелеше по $2млрд. на ден от газ, нефт и ценни метали, на всеки руснак по $15 на ден. Щяха да пият, пеят и да те възхваляват в цяла рабсия. Какво гледаш петър първи, екатерина втора и иван грозни - те са били млади когато са правили грабежите си, двамата починали на 52г., 53г., а екатерина на 67г. Стар глупак е пуся.
  • 116 относно краварника

    6 4 Отговор
    Който се е набълбукал с реднешки ценни книжа и няма собствена производствена база ще пие една студена вода.... :))
  • 117 Очевидец храбър

    8 6 Отговор
    Няма да му са плаУшите братя мириканци !!!! Пратете още 100-200 милиарда на Зеленчука и сичко ще е ток и жица !!! А иначе редниците имат огромно производство на зелена тоалетна хартия, от печатането на която получават около 1 000 000 000 000 $ годишно сам от ТРАНЗАКЦИИ по света, без да си мръднат пръста !!! А за капак имат 100 ПЪТИ ПО – ГОЛЯМ ВЪНШЕН ДЪЛГ ОТ РУСИЯ !!!
  • 118 ха ха

    5 3 Отговор
    зелето се грижи да сме "правилно" информирани , за което получава сочни субсидии , явно свободната борса за информация е доста корумпирана
  • 119 Пошьол

    7 12 Отговор
    Пълно с тролове на бункерния путин навсякъде. Копейкаджии дезинфирматори и пропагандатори. Безаналогово рашистко-фашистко блато

    Коментиран от #126

  • 120 Бай Дън

    8 2 Отговор
    Няколко седмици след терористичното нападение на Хамас срещу Израел, което беше извършено на 7 октомври 2023, в Париж по фасадите на 250 сгради се появява Давидовата звезда Малко по-късно френското външно министерство обвини за разпространяването на тези снимки руската мрежа Recent Reliable News (RRN), а още през юли седем души. Ето това е дезинформация атентата е през октомври а са обвинени седем души през юли.
  • 121 Някой си...

    7 7 Отговор

    До коментар #92 от "ха ха ха":

    Благодарение на далновидната външна политика на Владимир Владимирович, хладилниците в мазето на нашата болница са винаги пълни- интервю на Главния лекар на Областната болница на Ростов на Дон, дадено пред репортер на Первий Канал на Руското телевидение.... ( предполагам се досещаш, за кои хладилници става на въпрос)
  • 122 Гробар

    11 5 Отговор
    Долу фашистка Германия, душманинът на Европа. Гьобелс и Хитлер живеят в сърцата на германците до ден днешен.
  • 123 Жоро

    8 6 Отговор
    Щом бивш върховен Федерален съдия на Саш judge Napolitano ,в собствен ефир може да каже ,че в неговия квартал са с л а й н я н к и-камиони и кладенци за вода /НЯМАТ ЦЕНТТАЛЕН ВиК/,значи и по Американските Бояна ,квартали не всичко е цветя и рози ,mate !
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Няма са пуашите !

    7 2 Отговор
    Пратете още 100-200 милиарда на Зеленчук и сичко ще е ток и жица !
  • 128 това лъжа ли е

    14 9 Отговор
    В България официално има четири американски военни бази и те са на издръжка от българския бюджет!!! Тагарев е обещал на Белия Дом да увеличи броя на американските войници в България. Издръжката им ще я поеме България, правителството даде милиарди долари за самолети и бронетранспортьори на ВПК на САЩ. Братя по оръжие.

    Коментиран от #133, #134, #162

  • 129 Шизолумпен

    2 3 Отговор
    Некой знае ли откъде може да се купи контрабандно американско оръжие от Украйна?

    Коментиран от #146

  • 130 Ами личи си

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Аз от нашето Село":

    че си от село....стой си там.

    Коментиран от #135

  • 131 Любопитeн

    1 0 Отговор

    До коментар #104 от "да бе палячо":

    Кой ти внуши ,че си умен,или самовнушения си правиш?
  • 132 Някой си...

    6 6 Отговор

    До коментар #111 от "от Франция":

    Това и за Русия важи в пълна сила.. а като добавим реденето сутрин рано на спирката на Белата Газела за евтини турски яйчица, пакет кокожш крака.. да не забравя да спомена за един домакински уред , на висока почит в повече от 2/3 от руските домакинства, да , за цинковата кофа става на въпрос, в която си вършат естествените нужди нощем.. .. картинката става ясна..

    Коментиран от #141

  • 133 Криминален Параноик

    6 2 Отговор

    До коментар #128 от "това лъжа ли е":

    Тагарчук е първи в списъка на българския Миротворец заедно със сина си. Няма да се отърве комунистическото джудженце завършило в ссср.

    Коментиран от #148

  • 134 Да ти кажа..

    6 4 Отговор

    До коментар #128 от "това лъжа ли е":

    Ами да, лъжа е.. базите са НАТО вски , а не американски..или ти не правиш разлика..така де, нерде Ямбол, нерде Стамбол..

    Коментиран от #136

  • 135 Чай бе

    1 0 Отговор

    До коментар #130 от "Ами личи си":

    ти да не си гражданин бе селски?
  • 136 Торен бръмбар

    1 0 Отговор

    До коментар #134 от "Да ти кажа..":

    Почти правилно отбеляза другаря земеделски.
  • 137 А бе

    2 2 Отговор

    До коментар #86 от "КовидманЯк":

    И аз реагирах като тебе,Взрив в подстанция в Москва.Тъй ли, кога?

    Коментиран от #206

  • 138 Хи Хи Хи

    3 4 Отговор

    До коментар #111 от "от Франция":

    Интересно.. а какво правиш там, та не си побегнал след Депардийо за страната на големите възможности.. начи ше излезеш последния абдал май..
  • 139 Тук много русофиляк много нещо

    7 9 Отговор
    Доста затвори ще трябва да строим.

    Коментиран от #143, #144, #153, #168, #172

  • 140 Запознат

    7 4 Отговор

    До коментар #125 от "Нищо ново под слънцето!":

    Правилно са постъпили.В Русия всичко е от менте надолу!!
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Бармалейка

    5 7 Отговор
    Ааахахаха.... те в Русията цъфнали, че вързали.. а Салавьов иска да спре войната , че да си идел в Италия...хахаха .. май не е разбрал още, че с ходенето в Италия приключи..Остава му само Северна Корея или КИтай като опция

  • 143 да де

    2 1 Отговор

    До коментар #139 от "Тук много русофиляк много нещо":

    що бе ще самоизолирате ли вътре ?
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 На твое място

    1 1 Отговор

    До коментар #133 от "Криминален Параноик":

    Не бих се таралежил толкова.Не е решил не те е намерил!
  • 149 Хи Хи Хи

    1 1 Отговор

    До коментар #141 от "Леонсио Парчето":

    Измисли нещо друго ве, каиш..тоя лаф се е изтъркал, та изтъркал.. иначе такива като тебе са само на ляляне.. карат ме само да се надявам и накрая..нищо..
  • 150 Всяка новина

    13 4 Отговор
    която определя Русия за победител в СВОто е"дезинформация"!Гьобелсови пропагандатори!Ще изгубите евроизборите,и пак Русия ще ви е виновна!
  • 151 от русофилитик

    4 2 Отговор

    До коментар #144 от "Ами":

    по смррдит няма. Добре че напомни за Белене, ще трябва малко да го преобразим, калорифери за лятото, машини за лед през зимата, крокодили, павиани да си говорите и социален контакт.... Ще го измислим, максимум 6 месеца под небето и отлиташ в небесата.

    Коментиран от #155

  • 152 Само казвам:

    8 7 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    ние сме колонизирани,и сме роби на западняците и краварите!

    Коментиран от #158

  • 153 Не трябва да строим

    4 2 Отговор

    До коментар #139 от "Тук много русофиляк много нещо":

    Има тояги, камъни.........
  • 154 Ксаниба

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    Именно!! И, къде са ДВ и останалите разкаяни фашисти? фашисти сър!!

    Коментиран от #157

  • 155 С право на избор

    7 3 Отговор

    До коментар #151 от "от русофилитик":

    Белене или московлийско.
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Абе ксанибата

    6 6 Отговор

    До коментар #154 от "Ксаниба":

    Всичкото фашисти са в московлийско и реабилитират сатрапа сталин.
  • 158 А бе

    4 7 Отговор

    До коментар #152 от "Само казвам:":

    На кого му пука как се чувстваш. Чувствата при всеки са негов личен проблем.Ние не се чувстваме роби и колонизирани.Заминавай тогава за Русия,да почувстваш"свободата" в "рая на земята",може да ти се отрази добре.
  • 159 Голям аргумент извади

    3 2 Отговор

    До коментар #85 от "поп Вечерко":

    Вярата в цял свят не една, но хората се делят на вярващи и неверници. Тези които са вдигнали в култ, пара, кола и телефон, са от вторите.

    Коментиран от #166, #174

  • 160 В.В.П.

    9 6 Отговор
    Преди бяха за сащ и запада ,сега съм за България и изтока ..Да живее България!!!. Слава РОССИЯ!!.
  • 161 В.В.П.

    8 6 Отговор
    От Иззрайна ще остане мазно петно на картата .Путя им го обеща ..

    Коментиран от #177

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 аха

    9 4 Отговор
    Борел говори за "битка между наративите", която Европа трябва да спечели./ европа загуби заради бандитското си управление , и ще продължава да губи
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 В.В.П.

    10 6 Отговор
    В момента демокрацията и свободата на словото са пълен тъшак..Има и криза в Европа.хората обедняват като за световен шампионат.Ксто ще ли пак е виновен Руския човек ,и Путин специално.

    Коментиран от #175

  • 166 поп Вечерко

    2 2 Отговор

    До коментар #159 от "Голям аргумент извади":

    Хмм.. така ли мислиш. Я да видимкакво мислят самите русна ци по въпроса.. и какво е отношението на поп Гундяев към богатството ..да не се срамуваш после от думите си.. слушай внимателно какви ги говори Главата на РП църква на 2та минута. И това ако не е ерес...

    Коментиран от #180

  • 167 Лелеее

    4 6 Отговор

    До коментар #96 от "зпадняците са в канавката":

    От както се помня,все ги пращате западняците в канавката ,но те са все по напред и по напред! И вие също ,но в мизерията!!
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Даа бе

    14 4 Отговор

    До коментар #156 от "Абе":

    Всеки който е против Русия е фашист и нацист!Тази дрънчаща балалайка вече я знаем!!
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Любо

    10 4 Отговор
    Швабите от Дойче зеле години наред лъгаха и избиваха безогледно хора по целия свят и плячкосваха богатства и територии, а сега ни поучават и ни учат на морал, що за наглост!?????

    Коментиран от #173

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 поп Вечерко

    3 2 Отговор

    До коментар #159 от "Голям аргумент извади":

    Та , изхождайки от ФАКТИТЕ, и от твоите критерии, към коя категория причисляваш поп Гундяев..мм?Надявам се изгледа клипчето и че разбра за какво говори той..???
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 ХА ХА ХА! ХА ХА ХА!!!!ХОО ХО!

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "Селянин":

    ХА ХА ХА..ХИ.ХИ ХОО..НАРКОМАНА ПИШМАН АРТИСТ..ПИШМАН ПРЕЗИДЕНТ, НОО,ПРИЗНАВАМ МУ ЕДНО - УБИЕЦ ПЕЧЕН!!! НАУЧИ СЕ ОТ САЩ УБИЕЦА...И ЩЕ УНИЩОЖИ. УКРАИНСКИЯТ НАРОД - "до последният...украинец"...
    И ЩЕ ГО СТОРИ!

    Коментиран от #183, #184, #188, #191

  • 177 Даа бе

    2 8 Отговор

    До коментар #161 от "В.В.П.":

    НЕ СИ ПОЗНАЛ!! Путин ще е олицетворение на мазното петно в Хага! Заслужил международен престъпник-рецидивист!
  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Дивергент

    3 2 Отговор
    Статията е в стил пледоария на защитата в хипотетичен съдебен процес.
  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Хихихихихи

    3 1 Отговор

    До коментар #172 от "ХА ХА":

    Бързо на брега на Дунав да посрещате дядо ви Иван.Зад вас са Ханс картечаря и печкаря от Биркенау. Ще се погрижат за вас.
  • 182 Путин е агресора и военнопрестъпника

    8 10 Отговор
    Ама как си я мислеше Путин тази работа...??? Че може безнаказано в 21век да нахлува в чужда държава за да окупира територии и да извършва геноцид и масови убийства с разрушения на жилищни сгради и цивилната инфраструктура без никой да му потърси сметка и отговорност. за извършеното и да не се окаже помощ на Украйна и да се създаде антируска коалиция..???
    Не...Целия демократичен и цивилизован свят се обедини и мобилизира срещу руските варвари и диктаторско фашисткия режим на Путин и няма да ги остави безнаказани за кървавите злодеяния които извършват...???
    Да се обвиняват САЩ и НАТО че са искали да нападнат и да воюват с Русия си е чиста руска демагогия и лъжлива руска дезинформация за вътрешна заблуда на руския народ, защото колко пъти Байдън , Макрон и всички европейски лидери се бореха да има мир и предупреждаваха Путин да не започва война в Украйна, защото това ще доведе до тежки последици и стратегическо поражение за Русия, Но психопата Путин обзет от манията си за величие и шизофреничната си лудост не спази международните договорености и принципите на ООН и най брутално нападна и започна завоевателна война в Украйна...!!!
  • 183 КУХ

    2 1 Отговор

    До коментар #176 от "ХА ХА ХА! ХА ХА ХА!!!!ХОО ХО!":

    ЗАЩО СИ ТОЛКОВА МНОГО БЕ?
  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 В.В.П.

    2 5 Отговор
    Окропите победиха .Това е истината .Само трябва Путин да разпише капитулацията .и да плаща 500 год на хахлята ...Ахахаха ..Честно , руснаците са навсякъде ..
  • 186 В.В.П.

    8 4 Отговор
    Как си я мислеше Зеленски...че ще бомби руските ,и ще му се размине .. Ахахаха..това е окропска. шизофрения ..
  • 187 В.В.П.

    4 3 Отговор
    Хунтата в Киеф извърши милиони престъпления в Донбас..Как си мислеше ,че ще се отърве ли ??.
  • 188 Хи хи хи хи

    2 2 Отговор

    До коментар #176 от "ХА ХА ХА! ХА ХА ХА!!!!ХОО ХО!":

    Нали в Русия нямало украинци,всички били руснаци?
  • 189 В.В.П.

    7 6 Отговор
    Колкото и да лъжете и мажете ,,и съчинявате легенди за великите окропи ..Путя ги преби като УЛИЧНИЦИ...Възвърна 135000 км територия .руска ,открадната от Киеф през 1991...Киеф е в развалини .и няма едно летище ,няма ток и вода ..Голям уййй.е..Искат още ??.Но проблем.

    Коментиран от #192, #193

  • 190 Пурко

    5 1 Отговор
    Министерството на Истината 1984, винаги казва истината.
  • 191 Лелее

    2 1 Отговор

    До коментар #176 от "ХА ХА ХА! ХА ХА ХА!!!!ХОО ХО!":

    Кога те изтърва д-р Гълъбова?
  • 192 А бе

    4 2 Отговор

    До коментар #189 от "В.В.П.":

    Вовка,като те видят докторите, побягват ли?
  • 193 Ами да

    4 2 Отговор

    До коментар #189 от "В.В.П.":

    Още еди с истеричен пристъп.
  • 194 ...

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    ...чети си итар тасс бе,другарю!
    Защо четеш и коментираш тук?!
  • 195 90 процента

    6 2 Отговор
    от дезинформацията се пускат от Фабриката за лъжи ЦРУ.
  • 196 Марк Твен

    6 2 Отговор
    За добро или зло ние (американците) продължаваме да поучаваме света. Никой не ни е избирал за тази длъжност, просто си я присвоихме.
  • 197 Не всичко е така еднозначно

    5 9 Отговор
    Много е относително всичко. Защото примерно руската пропаганда казва. Че в европа мръзнат и мизерстват. А путинофилчето верно мръзне и мизерства в европа. Руската пропаганда казва че в европа е пълно с нацита. А путинофилчето от възраждане верно си е наци. Много такива примери има.

    Коментиран от #207

  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Перо

    6 2 Отговор
    Отново джендъризъм на унтерменшите от БГ екипа на DW!
  • 201 Васко Делчев

    12 4 Отговор
    Заради такива нереални анализи ЕС си отива, и по-добре...... Сега е време и терористичната организация НАТО и тя да си иде...
  • 202 бацеее

    3 4 Отговор
    Аз на джендърите не вервам защото са хитри и умни и се пробват да ме лъжат. А на руснаците не се сърдя. Те не ме лъжат. Те просто са си глупави като тия дето им се водят по акъла.
  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Перо

    11 5 Отговор
    Който не одобрява политиката на джендърията и ционизма, значи е руски агент! Не се допускат други убеждения!
  • 205 Харон

    4 7 Отговор
    "ЕС публикува доклад, в който са изброени 750 случая на целенасочена дезинформация, разпространявана от чуждестранни структури. Повечето публикации идват от руски източници, които "се опитват да оправдаят нападателната война на Русия срещу Украйна", пишат авторите на доклада." НА ЦЯЛ СВЯТ РАЗПРОСТРАНЯВАТ ЛЪЖИ, ДЕЗИНФОРМАЦИЯ, ХАОС И НЕ САМО "руската мрежа Recent Reliable News (RRN)" АМИ И ЧРЕЗ КОМУНИСТИЧНИТЕ И ВСИЧКИ ТЕЗИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ КОИТО СА НАСТРОЕНИ СРЕЩУ ДЕМОКРАЦИЯТА, ЗАПАДА, САЩ. ВИЖТЕ САМО КОЙ ПОСРЕЩТА НА ВИСОКО НИВО ПРЕДТАВИТЕЛИТЕ НА ХАМАС? РФ наистина е империята на злото на Сатана.
  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 всички знаем

    3 0 Отговор

    До коментар #197 от "Не всичко е така еднозначно":

    Нека си спомним че Хитлер беше първи секретар на Германската Национал-Социалистическа Партия.
  • 208 Шматка

    6 0 Отговор
    Интересно ми е как още не са обвинили рашките за протестите на фермерите в Белгия, Франция и Германия? Или пък за снежните бури в Илинойс?
  • 209 Хитлеристи

    3 1 Отговор
    Са на власт в Украйна! Но и в ЕС!
    След като Борел каза: “Няма място за птимирие между Русия и Украна!” Такъв цинизъм е жесток!
    „Трябва да е така: не излязъл от колата - прострелва се в коляното. Трябва да е така, иначе няма да спечелим. Ще ли да си играем на демокрация?“ - каза офицера (украйнски), както съобщава украйнския телеграм канал.” Според него не е достатъчно просто да се раздават призовки на улицата, защото мнозина успяват да избегнат принудителна военна служба.
  • 210 Гост

    3 0 Отговор
    Борелчо пред фактите и боговете мълчат.... когато една държава бомбардира друга държава под предлог, че пази демокрацията как му викате в ЕП? Корея през 1950 година, Гватемала през 1954 година, Индонезия през 1958 година, Куба през 1959 година, Конго през 1965 година, Виетнам през 1961 година, Гватемала през 1967 година, Камбоджа през 1969 година, Иран през 1980 година, Никарагуа през 1981 година, Либия през 1986 година, Панама през 1989 година, Ирак през 1991 година, Босна през 1995 година, Судан през 1998 година, Сърбия през 1999 година, Афганистан през 2001 година, Ирак през 2003 година, Хаити през 2004 година, Либия през 2011 година и Сирия през 2014 година....
  • 211 флипп

    0 0 Отговор
    "Европейската служба за борба срещу дезинформацията" - тоя Оруел писа фантастика, ЕС го чете като наръчник. Психопати