Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 04:13 715 4

ЕС обсъжда промените в бюджета, подкрепата за Украйна и обстановката в Близкия изток

  • европейски съвет-
  • заседание

Първо заседание на Европейския съвет за годината

ЕС обсъжда промените в бюджета, подкрепата за Украйна и обстановката в Близкия изток - 1
Снимка: consilium.europa.eu

Европейският съвет ще заседава днес за първи път тази година, като дневният ред на извънредната среща предвижда да бъдат обсъдени въпросите за промяна на бюджета на ЕС до 2027 г. и за обстановката в Украйна и Близкия изток, предаде БТА.

В навечерието на срещата Унгария, която попречи за приемане на необходимите решения в полза на Киев през декември миналата година, даде знак, че е готова на отстъпки.

Преди няколко месеца Европейската комисия предложи общият бюджет да бъде променен така, че в следващите четири години да бъдат осигурени 50 милиарда евро в помощ на Украйна. Същевременно комисията освободи 10 милиарда евро за Унгария и запази възможността по-нататък да осигури още около 25 милиарда евро от спрените временно средства. В отговор Европейският парламент предупреди, че ще потърси отговорност от ЕК за предоставянето на средства на държава, срещу която не са отпаднали забележките за състоянието на върховенството на закона.

В навечерието на днешното заседание европейски медии съобщиха, че се обсъждат възможности за предоставяне на средства на Киев със заобикаляне на съпротивата на Будапеща. Засега официалното становище на европейските институции е, че стремежът остава да се постигне единодушие. Унгария изразява готовност да се присъедини към останалите страни от ЕС, ако помощта за Украйна преминава през ново одобрение всяка година.

На фона на днешната среща в Брюксел се подготвя протест на земеделци от ЕС, които настояват за по-добри условия на труд и за ограничаване на вноса от чужбина. Още от снощи белгийската столица е под обсадата на трактори, макар че вчера ЕК предложи мерки за временно облекчаване на европейското земеделие.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    6 1 Отговор
    Ес да Обмислят да Има Мир а не да Провокирват Разпалват Войни Правейки Животът на Хората Рисков Жесток

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ха ха ха ха

    1 0 Отговор
    Господарят, фащ рече: - Пари нема, действай! И мишоците ентусиазирано се 0 . . пиха.
  • 4 защо

    0 0 Отговор
    ЕК - мерки за временно облекчаване на европейското земеделие.
    ЕС - пари за Украйна докато е нужно.
    Ти ли ми криво каза или аз те криво разбрах:) :)