Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 05:19 645 0

Колумбия се предложи за посредник в заложническата криза с "Хамас"

  • заложници-
  • колумбия-
  • хамас-
  • израел-
  • густаво петро

Президентът Густаво Петро изрази готовност да се включи в преговорите

Колумбия се предложи за посредник в заложническата криза с "Хамас" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колумбийският президент Густаво Петро предложи в сряда да преговаря за освобождаването на израелците, държани като заложници от палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Петро е предложил това в писмо, с което отговаря на писмо на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Колумбийският лидер предлага да бъде създадена "комисия на мира".

"С ясната цел да постигнем консенсус (...) смятам, че е от първостепенна важност бързо да напреднем към спирането на насилието и да започнем преговори за освобождаването на всички заложници", се казва в писмото на Густаво Петро.

Петро, който е представител на левицата, е отявлен поддръжник на палестинската кауза, отбелязва АФП.

"Предлагам да продължим напред, като създадем комисия на мира, в която да участват различни страни, за да гарантираме освобождаването на заложниците и да постигнем по-голямата цел - слагане на край на насилието между Израел" и палестинците, изтъква Петро в писмото си, с което отговаря на писмо на Нетаняху.

В писмото на Нетаняху, публикувано от колумбийски медии и потвърдено от израелското посолство в Колумбия, израелският лидер призовава колумбийския президент да направи "всичко възможно", за да посредничи за освобождаването на заложниците.

На 7 октомври миналата година бойци на палестинското ислямистко движение "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу Израел, като убиха 1140 души, по-голямата част от които цивилни, и взеха за заложници около 250 души.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА