Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 19:50 1 349 19

Сергей Рябков: Кремъл няма да разполага ядрени оръжия в съседни държави

  • сергей рябков-
  • русия-
  • беларус-
  • ядрено оръжие-
  • ракети-
  • владимир путин-
  • александър лукашенко

Руският президент Владимир Путин обяви на 25 март 2023 г., че Москва, по искане на Минск, ще разположи своите тактически ядрени оръжия в Беларус, подобно на това, което САЩ отдавна правят на територията на своите съюзници

Сергей Рябков: Кремъл няма да разполага ядрени оръжия в съседни държави - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Русия няма намерение да разполага своите ядрени оръжия в други страни освен Беларус". Това е заявил Сергей Рябков, заместник-министър на руското външно министерство, предаде ТАСС.

"Не, не планираме", е заявил той, отговаряйки на въпрос дали Руската федерация планира да разположи ядрените си оръжия в друга страна освен Беларус.

Дипломатът е отбелязал, че "Русия проявява максимална отговорност по въпроса за разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус. Разполагането на тактически ядрени оръжия на територията на Беларус беше извършено като част от противодействието на все по-агресивните и все по-заплашителни дейности на Северноатлантическия алианс, ръководен от Съединените щати, политиката на алианса за нанасяне на стратегическо поражение на Русия, разширяването на практиката на съвместни ядрени мисии на НАТО и много други страни".

"Съвместните ни усилия с решението на Минск да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус се дължи на линията на колективния Запад. Разликата между нас и НАТО е огромна, ние проявяваме максимална отговорност", е заявил Рябков.

Той е допълнил, че "Москва и Минск предприемат тези действия в рамките на единна съюзна държава, която има общо пространство за сигурност. В същото време съвместни ядрени мисии на НАТО се провеждат на територията и въздушното пространство на страни, които са се обявили за свободни от ядрени оръжия по смисъла на Договора за неразпространение на ядрените оръжия. Сега западната група и техните лидери в лицето на Съединените щати, на първо място, искат да пренесат тази практика в Азиатско-тихоокеанския регион", е пояснил Рябков.

"Това умножаване на ядрени съюзи или квазиалианси в много части на света е отражение на агресивно ядро, враждебно настроено към мирното развитие на онези страни, които се застъпват за равенство, взаимно уважение и прогресивния път на цивилизационно движение", е заключил заместник-министърът на външните работи на Руската федерация.

Руският президент Владимир Путин обяви на 25 март 2023 г., че Москва, по искане на Минск, ще разположи своите тактически ядрени оръжия в Беларус, "подобно на това, което САЩ отдавна правят на територията на своите съюзници".

Москва предаде на Минск ракетната система "Искандер", която може да носи ядрено оръжие, и помогна за преоборудването на беларуските самолети, за да могат да носят специални боеприпаси.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бум

    2 37 Отговор
    Да "разположи" една ракета върху Белия дом

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 реру

    36 0 Отговор
    "... няма намерение да разполага своите ядрени оръжия в други страни освен Беларус..."


    Беларус вече не е независима страна страна, а кремълска губерния.
    Мечтите на Кремъл за нови губернии нямат край...
  • 4 Плъха

    19 1 Отговор
    Пълен смях русия два танка не може да разположи
  • 5 Идйот

    6 0 Отговор
    Охота на волков
  • 6 ФИНЛАНДИЯ

    26 0 Отговор
    1300 КИЛОМЕТРА ГРАНИЦА С РУСИЯ...АКО НАТО РАЗПОЛОЖИ ЯДРЕНИ РАКЕТИ КВО ПРАИМ..ЗА СЕКУНДИ МОГАТ ДА ИЗПАРЯТ САНК ПЕТЕРБУРГ И МОСКВА ...
  • 7 Укропат

    1 20 Отговор
    А па нии потопихме цял катер! Голяма работа че не останаха танки. Не останаха хохлизафронта. Загубихме още територия . А ония летящи боклукчийски кофи ф18 ги върнахме на австарлииците. Залужни вече го сърби отзад , а шефчето не спира да плюе руски цинизми по Тръмпака.

    Коментиран от #11, #16, #17

  • 8 Гост

    20 0 Отговор
    и къде другаде ще разположат ядрени... ушитата.... освен при някой Васали от бившият СССР...
  • 9 мдаааа

    17 0 Отговор
    .. " освен Беларус " . Разполагаш ли ядрени оръжия на територията си , бъди сигурен , че си ядрена цел ... И Путин няма как да ти помогне , Лукашенков . Защото ще е загрижен за собствената си сигурност ..
  • 10 ТРЯС

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бум":

    Нека опитат!
  • 11 така,така

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Укропат":

    60 хиляди украински военни се обучават ЕС по натовски стандарти и още токова във Великобритания.Смятай какъв кютек я чака блатната кочина!
  • 12 пак тоз

    0 19 Отговор
    Може да занесат няколко в Куба, и да направят дежавю на краварника. Време е да се събудят вече.

    Коментиран от #13, #15

  • 13 мдаааа

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "пак тоз":

    Те се опитаха , ама явно си млада ошанка и събитията са ти неизвестни ...

    Коментиран от #14

  • 14 тоз пък

    0 5 Отговор

    До коментар #13 от "мдаааа":

    Пише се ушанка, и вероятно съм по-възрастни от дядо ти!

    Коментиран от #18

  • 15 реру

    17 0 Отговор

    До коментар #12 от "пак тоз":

    "Може да занесат няколко в Куба, и да направят дежавю на краварника..."


    Може... обаче сега сме 2024 год, а не 1962 год. Дали кубинците от XXI са като ония от XX век и не знаят какво да правят, а само да слушат този, който им се правеше на батко и ги залъгваше /то това му е първо хоби/, но в един момент ги изостави тотално...
  • 16 реру

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Укропат":

    "А па нии потопихме цял катер! Голяма работа че не останаха танки..."


    Колко е голяма една работа зависи и от гледната точка. Този катер е един от трите по проект 1241.1.
    Не трябва да се забравя и екипажа, който на тези катери е около 40 моряци и офицери...

  • 17 А не си ли задаваш

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Укропат":

    въпроса защо НАТО се разшири точно с бившите участнички от Варшавския договор (доскорошни "верни" съюзници на СССР) дори с бивши съюзни републики като трите Прибалтики и досега миролюбивите Финландия и Швеция? Какво стана с тия които не се присъединиха към НАТО - Грузия, Украйна, Беларус? На Грузия ѝ взеха Абхазия и Южна Осетия с война 2008г., на Украйна Крим,ЛНР и ДНР и война от 2014г. и 2022г., тоталитарен проруски режим в Беларус с ядрени руски ракети на територията превръщайки я в цел за НАТО. Сега се заканват на Приднестровието, Молдова, Казахстан, Армения.
  • 18 мдаааа

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "тоз пък":

    Вероятно , щом и двете ти личности са по-възрастни от дядо ми ...
  • 19 Радката

    9 0 Отговор
    Че кой ги иска вече тези беZаналогови путлеристищини
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания