Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 15:11 1 024 10

Раиси: Иран няма да предизвика война, но ще отговори на всеки, който се опитва да го тормози

  • ебрахим раиси-
  • иран-
  • война-
  • отговори-
  • тормози

Вчера, Си Би ЕС съобщи, че САЩ са одобрили планове за възможни удари в Ирак и Сирия срещу различни цели през следващите дни

Раиси: Иран няма да предизвика война, но ще отговори на всеки, който се опитва да го тормози - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Иран, Ебрахим Раиси, заяви, че страната му няма намерение да започне война, но обяви, че ще реагира решително на всеки, който се опита да я доведе до нападение, предаде ДПА и БТА.

Тези коментари на Раиси бяха направени след дни на спекулации относно възможни действия на Вашингтон след удар с дрон, причинил смъртта на трима американски войници в базата им в Йордания, извършен от подкрепяна от Иран групировка миналата събота.

Вчера, Си Би ЕС съобщи, че САЩ са одобрили планове за възможни удари в Ирак и Сирия срещу различни цели през следващите дни, включително срещу ирански военни и обекти в тези региони, цитирайки американски официални източници.

"Ние няма да започнем война, но ако някой иска да ни тормози, ще получи силен отговор", заяви Раиси в излъчвана по телевизията реч. "Преди, когато те (американците) искаха да разговарят с нас, казваха, че военният вариант е на масата. Сега казват, че нямат намерение да влязат в конфликт с Иран", добави държавният глава.

"Военната мощ на Ислямската република в региона не е и никога не е била заплаха за никоя държава. Напротив, тя осигурява сигурност, на която страните от региона могат да разчитат и да се доверяват", подчерта президентът.

САЩ смятат, че дронът, който уби трима техни войници и рани повече от 40 други военни, е произведен от Иран. Източници твърдят, че елитните ирански Революционни гвардейци изтеглят висши офицери от Сирия.

Ирански съветници помагат на въоръжени групировки както в Ирак, където САЩ разполагат с около 2500 военнослужещи, така и в Сирия, където Вашингтон е изпратил 900 войници. При нанесения днес удар в близост до Дамаск е загинал най-малко един иранец, по данни на ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    8 1 Отговор
    Краварите с посредничеството на Швейцария са питали Иран дали имат нещо против САЩ да обстрелят обекти в Сирия и Ирак?В отговор, Иран е показал среден пръст на краварите.
  • 2 Сила

    3 10 Отговор
    ШУБЕ му се вика, СТРАХ....... усетихте се, че ще стане дебело..... Чалмите не са войници, само търчат напред назад и вият на умрело

    Коментиран от #4

  • 3 Кирил петков

    6 1 Отговор
    А пък аз ще се сваля гащите пред всеки, който се опитва да ме тормози хехе продължаваме надупването 😉
  • 4 С иранския народ имаме

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сила":

    много общо ! Съветвам ги да си сведат главата за да се размине бурята А тя може да стане жестока
  • 5 Последния Софиянец

    1 1 Отговор
    Защо вместо удари по Иран ще удрят Ирак и Сирия?

    Коментиран от #8

  • 6 Иран

    5 2 Отговор
    При сериозна конфронтация със САЩ има чисто техническата възможност да попилее всяка американска база в региона, както и всеки техен кораб, включително самолетоносачите. И ракети има достатъчно, и спътниково разузнаване. Това не е нито Ирак, нито Афганистан, нито САЩ са това, което бяха преди 30г. Американските военни много добре го знаят това, и затова е цялото това сдържано поведение и суетене. Факт.
  • 7 стоян георгиев

    3 2 Отговор
    Иран ще попилее амерканските окупатори
  • 8 Защото

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Знаят какво ще стане, и няма да им хареса.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ИНЖ

    0 0 Отговор
    Да де, ама Хамас и Хисбула си действат????