Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 12:12 1 838 4

Новият премиер на деветата най-голяма страна в света е едва на 43 години

  • казахстан-
  • премиер-
  • президент-
  • назначение

Бектенов е бивш ръководител на администрацията на президента Токаев

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев назначи бившия ръководител на своята администрация Олжас Бектенов на поста министър-председател на републиката. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

„Да назначи Олжас Абаевич Бектенов за министър-председател на Република Казахстан, като го освободи от досегашната му длъжност“, се казва в президентския указ.

Преди това на заседание депутатите от Мажилиса (долната камара на парламента) с мнозинство дадоха съгласието си на президента да одобри кандидатурата на Бектенов за поста ръководител на правителството.

„Казахстан трябва да получи нов икономически тласък, за което е необходимо да се вземат наистина бързи и решителни мерки. Ще предприем мерки за стимулиране на местното производство – необходимо е да се увеличи делът на местните продукти. Ние ще стартираме напълно системата за договори за закупуване", каза Бектенов.

Според него основната задача на правителството е подкрепа за казахстанския бизнес. "Важно е оптимално и ефективно да се използва потенциалът на селското стопанство. Ще работим активно за осигуряване на водни ресурси и пестене на енергия. Ще развием транспортни мрежи, ще разширим възможностите за използване на изкуствен интелект и нови технологии и ще предприемем мерки за гарантиране на върховенството на закона“, продължи новият премиер.

Правителството ще работи в полза на Казахстан и за неговото развитие, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой си

    4 0 Отговор
    Вампирите са изкуфяли старчета.Браво за избора.
  • 2 Ден

    0 1 Отговор
    Да не се окаже само калинка!
  • 3 Оракула от Делфи

    1 1 Отговор
    "Слушал Иванчо, купили му Капелка"!
    Индиянците действат!
  • 4 Малийййй,

    0 1 Отговор
    ум има у Миленката, деветата в света, ама полупустиня!