Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 23:40 1 580 5

Катедралата „Нотр Дам“ ще отвори вратите си отново на 8 декември

  • нотр дам-
  • франция-
  • катедрала-
  • париж-
  • църква-
  • религия-
  • пожар

Преди пет години голям пожар унищожи част от величествената сграда

Катедралата „Нотр Дам“ ще отвори вратите си отново на 8 декември - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Катедралата „Нотр Дам“, един от символите на френската столица Париж, ще отвори врати отново на 8 декември тази година, предаде Aleteia.org. На 15 април 2019 година пожар разруши част от готическата катедрала. След мащабна реконструкция красивата сграда отново ще отвори врати, а събитието ще бъде отбелязано с чествания и различни програми.

Очаква се на 8 декември да се състои първата литургия в католическата катедрала след огромния пожар преди пет години. Очаква се във френската столица да се стекат вярващи и туристи не само от Франция, но и от целия свят.

Архиепископ Лоран Улрих отправи гореща покана към всички (обществени личности, дарители, реставрационни екипи, пожарникари, които смело спасиха сградата, и разбира се, „хората на Париж“) да се присъединят към колективната радост и да станат свидетели на прераждането на любимата катедрала на Париж. Катедралата „Нотр Дам“ е символ на надеждата и изкуството, една от най-красивите и величествени сгради в Париж.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    6 0 Отговор
    Съвпадение или не ,но .....
    ⚡️Оказва се, че Елена Зеленская и съпругата на Адолф Хитлер, Ева Браун, са родени на един и същи ден - 6 февруари.
  • 2 Я го знам !

    4 0 Отговор
    До тогава лилавите ще я палнат още веднъж.
  • 3 И кво ще

    1 0 Отговор
    правят без покрив там?
  • 4 Хаберий

    2 2 Отговор
    Тангра беше разгневен от комерсиалните френски католици и запали „Нотр Дам“. Този храм е посторен на мястото на погазеното древно тенгрианско българо-келтско светилище на почитателките на Умайбика на острова на "Голямата река" ("Сена"), съществувало до средните векове. Не случайно тази храм е наименуван и от католиците на жена, на Божията майка, а не на мъж, като Св. Петър и Павел например, защото е било женско светилище. Исторически фиксирано е, че то е управлявано от света Женевиева (Шаневаба) при посещението на хон-българския император Атила в Леутъйш ("Градът на дракона" > "Лютеция") в 451 г. А този дракон под българското име "Барадж" е бил почитан в това светилище. От името Барадж възниква името на Париж!

    Коментиран от #5

  • 5 Хаберий

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хаберий":

    На 15 април 451 г. Атила е бил в Лютеция, бъдещия Париж. На същата дата през 2019 г., макар по нов стил, Нотр Дам изгоря. Бир Тангра ( Един е Тангра)!
Новини по държави: