Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 04:43 850 10

Байдън похвали Шолц за германската военна помощ за Киев ВИДЕО

  • джо байдън-
  • олаф шолц-
  • камала харис

Американският вицепрезидент Камала Харис ще вземе участие в Мюнхенската конференция по сигурността следващата седмица

Байдън похвали Шолц за германската военна помощ за Киев ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че американският Конгрес ще бъде виновен за „почти престъпно пренебрежение“, ако не успее да приеме финансиране за Украйна и благодари на германския канцлер Олаф Шолц за неговото лидерство в осигуряването на германска военна помощ за Киев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Шолц пристигна във Вашингтон, за да подкрепи усилията на Байдън да получи финансиране за Украйна и се срещна с президента в Белия дом.

Байдън и Шолц обсъдиха войната на Русия с по-малката ѝ съседка, както и кризата в Близкия изток.

В изказване пред журналисти преди срещата Шолц каза, че е насърчен от решението на Сената на САЩ в четвъртък да придвижи законопроект на стойност 95,34 милиарда долара, който включва помощ за Украйна, Израел и Тайван, след като републиканците блокираха компромисното законодателство, което включваше реформи в имиграционната политика.

Белият дом от месеци предупреждава, че отказът на законодателите да предоставят помощ на Киев би накърнил способността на Украйна да се бори с Русия две години след руското нахлуване в съседната държава.

„Провалът на Конгреса на САЩ, ако се стигне дотам, да не продължим да подкрепяме Украйна, ще е почти престъпна небрежност. Това е възмутително“, каза Байдън пред горящата камина в Овалния кабинет на седналия до него Шолц.

„Много съм щастлив, че в Европа взехме решения да осигурим необходимата финансова подкрепа за бюджета“, каза Шолц на английски. „Както и, че Германия беше готова да увеличи подкрепата си с доставка на оръжия." Канцлерът добави, че се надява Конгресът, Камарата (на представителите), „да ви последват и да вземат решение за предоставяне на необходимата подкрепа."

Германия напоследък направи решителен принос в подкрепа на Украйна, за отблъскване на пълномащабната руска инвазия, подчерта Шолц.

„Сега същото трябва да се случи и в останалата част на Европа и в Съединените щати“, допълни той, отбелязвайки, че руският президент Владимир Путин разчита подкрепата за Украйна да отслабне.

„Има ясна цел и това е желанието на руския президент да анексира част от Украйна“, каза Шолц.

Междувременно стана ясно, че американският вицепрезидент Камала Харис ще вземе участие в Мюнхенската конференция по сигурността следващата седмица и ще произнесе реч пред участниците, съобщи Белият дом, цитиран от ДПА и БТА.

В рамките на събитието Харис ще се срещне със световни лидери, с които ще обсъди продължаващите военни действия в Украйна и Газа.

Миналата година Харис отново беше начело на американската делегация на Мюнхенската конференция – важен форум, който събира експерти по сигурността и външната политика от цял свят.

Никой американски президент досега не е участвал в събитието.

Около 50 световни лидери, сред които германският канцлер Олаф Шолц, ще се съберат в Мюнхен на 16 февруари. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще открие конференцията.

Има очаквания украинският президент Володимир Зеленски също да пристигне за събитието, но все още няма официално потвърждение от Киев за участието му.

Редица министри и други високопоставени служители от целия свят също се очаква да се пристигнат в Мюнхен.

Както и миналата година, и сега официални лица от Русия и Иран не са поканени на конференцията.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка 🇷🇺

    21 2 Отговор
    А добро утро......и в двата смисъла ))
    Шолц и Урсула убиха Германия 👎
  • 2 Швейк

    10 3 Отговор
    Aбe тиквo изкyфeлa, нeдей да хвалиш ами давай ракети !
  • 3 Тия

    17 2 Отговор
    ще ядат дървото !
  • 4 АСС

    12 0 Отговор
    При КУКУТО е дошъл на гости Хелмут КОЛ а той скоро ще посети митеран да го види
  • 5 Щирлиц

    6 5 Отговор
    Бавно и полека Западът ще реши проблема със замразения , но дотогава ще умрат още доста
    орки . За съжаление украинци също.
  • 6 Този Шолц

    12 1 Отговор
    Не може да мисли самостоятелно. Само каквото му каже дедо Байдън. Такава шушумига. Дребен, вреден фашага. Най лошия и слаб немски политик. Съсипаха с Урсула и Германия и Европа. Дано има Господ и да им се връща тъпкано. Заедно с дедо Байдън ще горят в ада. Амин.
  • 7 123456

    2 0 Отговор
    Стария водопроводчик знае как да опуши всяка спукана тръба ...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 444444

    0 0 Отговор
    Браво васале мой, давайте вие че ние вече нямаме и сме потънали до уши в дългове и .....
  • 10 МНОГО ПОХВАЛНО !!!

    1 0 Отговор
    За какво да го похвали друго???А щом за още смърти в У, а това е най- добрата им ивистиция щом убиват р-ци ,според един конгресмен. Разбира се че ще го похвали. Че загинаха близо милион млади хора ,ранени и осакатени, те ще пращат оръжие и няма да позволят на напушения да се съгласи на мирни преговори, за кой ли път ???ХОРАТА ЗА ТЯХ СА НИЩО . "ПОМОЩА " ИМ Е УЧЕВИДНА.