Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Февруари, 2024 04:35 1 027 5

Израел ликвидира двама командири на Хамас в Рафах

  • израел-
  • рафах-
  • газа-
  • дейвид камерън

Дейвид Камерън заяви снощи, че е "дълбоко обезпокоен" от планираното израелско сухопътно настъпление срещу южния град

Израел ликвидира двама командири на Хамас в Рафах - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелските военновъздушни сили са ликвидирали двама командири на "Хамас" в Рафах - град, намиращ се в южната част на ивицата Газа, на границата с Египет, където намериха убежище стотици хиляди разселени палестинци, съобщи в изявление израелската армия, цитирана от Ройтерс и БТА.

Един от убитите, Ахмед Елякуби, е отговарял за сигурността на лидерите на "Хамас", а другият, Иман Рантиси, е бил високопоставен командир на групировката, се посочва в изявлението. В него се допълва, че при въздушните удари е бил убит и още един боец на "Хамас".

Още новини от Украйна

Междувременно британският външен министър Дейвид Камерън заяви снощи, че е "дълбоко обезпокоен" от планираното израелско сухопътно настъпление срещу южния град Рафах в ивицата Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Рафах, през който минава границата на населения от палестинци анклав с Египет, все още не е атакуван от израелските сухопътни сили, като приютява повече от половината от населението на Газа от 2,3 милиона души.

ДПА отбелязва, че след повече от четири месеца на война това е последният останал бастион в ивицата на радикалното палестинско движение "Хамас", чието нападение срещу израелска територия на 7 октомври доведе до ответна офанзива на Израел.

"Дълбоко съм обезпокоен от изгледите за военно настъпление в град Рафах - там са намерили подслон повече от половината жители на Газа. От първостепенна важност е незабавното спиране на сраженията, за да има местното население достъп до хуманитарна помощ и да се освободят израелските заложници, а след това да се пристъпи към дълготрайно и устойчиво примирие", написа бившият британски премиер Камерън в социалната платформа "Екс".

Изявлението му идва, след като министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху даде знак, че ще има настъпление срещу Рафах с нареждането си армията да изготви план за евакуация на стотици хиляди цивилни от там.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    6 4 Отговор
    Там се крият тези терористи от Хамас!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гориил

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен язовец":

    Ама чафутите унищожават само жени и деца.

    Коментиран от #4

  • 4 Също

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    И фашисти, които драскат тук.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.