Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Февруари, 2024 13:36 3 541 49

В руско приемно семейство: какво говорят на украинчетата там

  • русия-
  • украйна-
  • деца-
  • война

За нарушаването на техните права отговорност носи Русия, а не приемните семейства, предупреждават експерти

В руско приемно семейство: какво говорят на украинчетата там - 1

По официални данни около 400 от хилядите отвлечени в Русия украински деца вече са настанени в руски семейства. За нарушаването на техните права отговорност носи Русия, а не приемните семейства, предупреждават експерти.

Селото на Костя е окупирано още в началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. За 14-годишното момче, което живеело с по-големите си сестри и баща им, който се нуждаел от постоянна грижа, станало още по-страшно, когато евакуирали семейството му в Нова Каховка, докато той не си бил вкъщи. Костя останал да живее сам няколко месеца. "Разочарован бях, че не са ме взели”, разказва момчето. Окупационните власти му предложили да иде в лагер на руското Черноморие. Оттам децата били изпращани другаде в Русия.

Костя е едно от над 19 500 украински деца, за които Киев твърди, че са били незаконно депортирани в Русия от окупационните власти. Представителката по правата на децата в Украйна Дария Херасимчук казва, че това включва и децата, които са избягали в Русия заедно с родителите си заради войната. През март 2023 г. Владимир Путин и Мария Лвова-Белова, представителката за правата на децата в Русия, бяха обвинени от Международния наказателен съд във военни престъпления за отвличане на украински деца.

Ново семейство в Русия

В лагера на Костя му обяснили, че ще бъде изпратен в нов дом, ако семейството му не го потърси. Той успял да се обади на сестра си и я помолил да го измъкне оттам. Тъй като е непълнолетна, тя не успяла да направи нищо.

Скоро след това Костя бил уведомен, че са му намерени осиновители. Първоначално момчето отказвало, но в крайна сметка склонило. Разказва, че семейството било от Донецк - украинци с руско гражданство, които се преместили в Русия след окупацията на Донбас през 2014 година.

Според комисаря по човешките права към украинския парламент Дмитро Лубинец около 400 украински деца са били осиновени от руски семейства. Украинската неправителствена организация "Регионален център за човешки права” е установила местоположението на 378 депортирани деца. Ако детето е осиновено, то вече има статут на биологично дете на родителите. "В рамките на шест месеца те могат да му сменят първото име и фамилията, мястото и датата на раждане. После детето не може да бъде открито”, обяснява Катерина Рашевска от организацията.

Кои са приемните семейства?

Активистите от организацията са установили имената на 69 осиновители. Повечето от тях отглеждат по няколко осиновени деца. Голямата част от тях са учители и военни, включително такива, които са се сражавали в Чеченските войни, но също и културни работници и представители на църквата, активисти и служители на благотворителни фондации.

Един от осиновителите - Владимир (името му е променено, б.ред.), отглежда няколко деца. Едно от тях е Максим (името му е променено, б.ред.), който е доведен от т.нар. Донецка народна република два дни преди началото на пълномащабната руска инвазия. Дадено му е руско гражданство - по думите на Владимир, за да може да получи медицински грижи. Осиновителят подчертава, че семейството му е против войната на Русия срещу Украйна. Той обяснява на Максим, че Русия е нападнала Украйна, а не обратното.

Кой носи отговорност?

Позицията на Владимир обаче е изключение. Дмитро Лубинец разказва, че в руските семейства на децата казвали, че вече са руснаци и трябва да говорят на руски. "Казват им: забравете всичко от преди и започнете нов живот. Ще ходите на училище и ще учите руски. Ще бъдете отгледани като истински руснаци и трябва да сте благодарни, че сме ви спасили”, обяснява Лубинец. Според него руските семейства нарушават правата на украинските деца - свободата на придвижване и правото да говорят на майчиния си език.

Според активистката Катерина Рашевска изпращането на украински деца в руски семейства е престъпление. Експертката обаче смята, че отговорност носят властите в Русия, а не приемните семейства. По думите на активистката именно те са създали тази система, при която семействата, които осиновяват украински деца, биват поощрявани.

Обратно при семейството

Костя изкарал по-малко от месец в приемното семейство, преди сестра му, която междувременно навършила пълнолетие, да успее да го изведе от Русия. В началото Костя се противил и казвал, че се чувства добре там, където е. "Колебаех се, защото ни притискаха. Мислех, че няма да имам какво да ям в Украйна, а в Русия ми обещаваха да имам всичко”, разказва Костя. Осиновителите му казали, че решението си е негово, но го посъветвали да остане. Даже предложили цялото му семейство да дойде в Русия.

Костя решил да се прибере в Украйна, където организацията "Спасете Украйна”, която се опитва да открие отвлечените в Русия деца, го настанила на първо време в Киев. Сега момчето е при приемно семейство в Украйна и казва, че не съжалява, че се е върнал.

Трудното връщане

По информация от Киев засега в Украйна са върнати 390 депортирани деца. Целият процес се пази в тайна, но се знае, че не всички деца са били настанени при руски приемни семейства. Председателят на "Спасете Украйна” Микола Кулеба смята, че всички деца трябва да бъдат върнати обратно и да им бъде обяснена истината - че са били отведени насила в Русия. Кулеба признава, че това е противоречив въпрос.

"За нас като държава остава фактът, че това са украински деца”, казва Дмитро Лубинец. Според него решението за това къде да живеят децата трябва да бъде взето от семейството или, ако няма семейство, от украинските власти. "Ако лицето е на 18 години, за нас е достатъчно да чуем, че то е доволно, смята се за гражданин на Русия и иска да остане там. Но знам, че много пълнолетни ще кажат, че искат да се върнат в Украйна", казва Лубинец.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емили с Тротинетката

    88 15 Отговор
    Не дават на децата да си сменят пола.Как не ги е срам тези родители?!
  • 2 На Дойче Зелле

    90 15 Отговор
    Само заглавието им е немско !
    Важното е, пропагандите и внушенията
    да вървят на конвейр...
  • 3 Истината

    80 17 Отговор
    Е, че са руснаци, окупирани от евроатлантически нацисти. Русия е спасението!
  • 4 да питам

    36 14 Отговор
    Интересно ми е , какво става , ако "приемното семейство" са алкашори ...
  • 5 ТаУмВзе

    68 6 Отговор
    Праведната Пропоганда вече и деца използва!

    Коментиран от #10

  • 6 КОТарАК

    7 53 Отговор
    ми кво да им говорят-простотиите на джуджа по 2 но със борш , а не с чер хайвер
  • 7 КОТарАК

    40 16 Отговор
    А аз си мечтая да ме отвлекат
    отвъд океана
    и да си имам ροΔΝτελ 1 и 2.
  • 8 Знаещ

    20 78 Отговор
    Русия да не се прави на ощипана, а да плати на България 500млрд евро, заради 45 годишния окупационен период.

    Коментиран от #36, #39, #41

  • 9 Хага

    6 32 Отговор
    Чакам те, Адолф...
  • 10 КойТиУмВзе

    7 42 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Важното е да уточниш , коя е "праведната пропаганда" ... "Православната" ли ?!
  • 11 Иванушка 🇷🇺

    65 9 Отговор
    Ахааа...Дойче Веле значи

    Що изпадналата в нищета Дойч Веле не пише за Катастрофалната икономическа и социална ситуация в Германия, гладните селски бунтове и недохранените, некъпани германски дечица налазени от кърлежи и въшки ? Добре че има обективни западни медии които осветляват трагичното германско всекидневие и с анализи как само за две години някога първата икономика на Европа в момента е в пълен колапс ))

    Коментиран от #23

  • 12 джони инглиш

    58 8 Отговор
    Дария Херасимчук казва, че това включва и децата, които са избягали в Русия заедно с родителите си заради войната. Това в цялата пропагандна евроатлантическа статия казва всичко. И не разбрах децата ги искат укрите за да ги пратят демократично на фронта или да ги продадат на родител1 и родител 2 в демократичния запад.
  • 13 Руски дебил

    19 15 Отговор
    Как така украинчетта налинукраинците са руснаци.Разлика защо се прави
  • 14 Кирил

    10 53 Отговор
    Учат ги да стават еничари и да служат на имперска русия
  • 15 това да си русофил

    10 49 Отговор
    е равно на извращение

    Коментиран от #19

  • 16 БЕГАЙ

    60 7 Отговор
    Мда бе да. Приемните руски семейства отишли и споделили на Дойчовото зеле какво казват на децата.
    Аре бее....

    Коментиран от #17

  • 17 Айде бе ,

    6 35 Отговор

    До коментар #16 от "БЕГАЙ":

    Слушай само ТАСС и Димон Ядрения ..🤭😁

    Коментиран от #21

  • 18 Реконтра

    49 8 Отговор
    А какво говорят на украинчетата в приемни гей двойки в Германия? Как да си сменят пола?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Последния Софиянец

    27 6 Отговор

    До коментар #19 от "Копейката и децата да му вземе оня":

    Твоите деца и внуци отдавна ти ги взеха хазарите на запад .

    Коментиран от #25

  • 21 БЕГАЙ

    20 1 Отговор

    До коментар #17 от "Айде бе ,":

    казах. Арее бее!!! М@РШ!
    @къл от чехъл не искам.

    Коментиран от #26

  • 22 бай Иван

    43 4 Отговор
    В Донецк и Луганск 70% от населението са руснаци, има деца на които са убити родителите, а като са украинчета защо зеленски не ги прибра в Киев?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 зрител

    42 4 Отговор
    детето било рускоговорящо , но не му давали да говори на "окраински" ?!
  • 25 Последната несофиянска копейка

    10 4 Отговор

    До коментар #20 от "Последния Софиянец":

    Има ли хора във въображаемия ресторант или затворихме?
  • 26 Айде бе ,

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "БЕГАЙ":

    Правилно , Звезделине ... Ако досега не ти е дошъл @къла , нема и да дойде .. 🤭
  • 27 хххх

    8 32 Отговор
    Всеки, който подкрепя кремълския режим и разпространява пропагандата му е съучастник в това и рано или късно кармата му ще го застигне.

    Коментиран от #29, #38, #43

  • 28 Ветеран от протеста

    41 3 Отговор
    По добре в руско семейство,отколкото за донори на органи или забавление за дррртии педо фили.
  • 29 Ами

    24 1 Отговор

    До коментар #27 от "хххх":

    Тя кармата вече те е застигнала,кукувица ти е изпила акъла.
  • 30 Дойче зеле..

    38 2 Отговор
    Бла, бла, бла... То за това при тях, в Германостана чаршафите колят с брадви и бодът с ножове местното население! А спрете се бе!
    Ако има зомбита, трябва да им.се покаже нормалната истина. В Укра са хвърлили милиарди зелена хартия да ги побъркат. Еми тези деца трябва за се възпитат в доброто. Там в Кийф онези зомбита ходеха с факли и крещяха: "Московчаните на въжето"! Това нормално възпитание ли е? И това беше далеч ПРЕДИ войната!
  • 31 аааа

    5 30 Отговор
    Не вярвам! Не мога да допусна, че човек, който нападна Чечня и уби стотици хиляди, нападна Грузия и уби десетки хиляди, нападна Украйна и уби може би над милион вече, е способен на толкова лошо нещо, като да отвлече деца. На мен Путин ми изглежда свестен и добър човек, започнал кариерата си в благотворителна организация. Винаги е бил честен и добър. Не вярвам да е извършил такова ужасно престъпление.
  • 32 безпартиен

    23 2 Отговор
    Осиновени са от УКРАИНЦИ С РУСКО ГРАЖДАНСТВО!
  • 33 Ний ша Ва упрайм

    28 3 Отговор
    тотална гьобелсова дезинформация за раята с промити мозъци
  • 34 В българско

    9 4 Отговор
    приемно семейство:
    какво говорят на македончетата тук?
  • 35 Чудя се

    25 4 Отговор
    Как не написахте, че руснаците са го изяли.
  • 36 да да

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Знаещ":

    Да бе..ей сега..Виж ,някой може да ти каже пий си хапчета..НО аз ти казвам СПРИ..защото не помагат..
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 х -х eл

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "хххх":

    отвори си хълката ,да го поемеш с мерак....
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 и тези

    7 0 Отговор
    избягали по свое желание в русия ги водят избити от руснаците страшно нещо е пропагандата
  • 41 ще,ще

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Знаещ":

    кол в главата да ти направят още една гънка и да станеш двуклетъчен поне да можеш равновесие да пазиш
  • 42 Сократ

    9 2 Отговор
    Напишете какво стана с дечицата, които отмъкна хунтата на зеленски и ги изпрати в Европа. Май станаха резервни части. Листата на чакащи за трансплантации за последната година и половина е намаляла с повече от 60%.
  • 43 4ХЛ

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "хххх":

    ЧЕКАЙ И СИ КУПИ КОСТЕНУРКА ТЕ ЖИВЕЯТ НАД 250 ГОДИНИ ДА ВИДИШ КАРМАТА НАД РУСОФИЛИТЕ А МОЖЕ И С НОСТРАДАМУС ДА СЕ ВИДИШ
  • 44 Чума

    7 2 Отговор
    Хе! Когато тук започнаха да се настаняват първите присигнали от Украйна, някъде се промъкна информацията, че украински деца, попаднали в цивилизована и културна Европа са попаднали в ръцете на трансплантаторската, а в Нидерландия и на сексуалната мафия! И тези ще говорят за Русия, която си ги е приютила! Гледах репортаж с рускинята, отговоряща за грижите за децата, набедената от Хага Малия Белова. Ами, събрала ги като нвачка пиленца, обича ги и те и се радват! За Вас това е престъпление!? Може! На Запад ценностите са в обратна посока! Всичко извратено! Нима трябва да ги обучават от малки на третополово поведение и водят по гейски мероприятия?
  • 45 НИЩО НЕ ИМ ГОВОРЯТ

    3 4 Отговор
    НАПРАВО ГИ ПРАЯТ НА КОНСЕРВИ
  • 46 стоян

    2 1 Отговор
    Защо са в приемни родители тия деца - къде са семействата им - защо руснаците са откраднали децата от родителите
  • 47 Анджо

    1 3 Отговор
    Има ли по гадно нещо от руснака.
  • 48 3 Март

    2 1 Отговор
    Отоманците са вземали еничари, но това е било преди 500 години. Русия се нарежда плътно до тях.
  • 49 Чичо Гошо

    0 0 Отговор
    Алоо велето, стига глупости. Вече не минават.
    Това да не ви е Европето. Тук не ни минават вашите литания.
Новини по държави: