Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 14:14 1 357 71

Четири отбранителни приоритета на НАТО за предстоящата среща на върха във Вашингтон

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • русия-
  • украйна

Предстоящата среща на върха предлага възможност на Алианса да даде приоритет на нови и трансформиращи способности

Четири отбранителни приоритета на НАТО за предстоящата среща на върха във Вашингтон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На своята седемдесет и пета юбилейна среща на върха през юли НАТО трябва да се увери, че е толкова годен за бъдещето, колкото е бил през последните десетилетия, в целта си да засили възпирането и да осигури колективна отбрана. Постигането на тази цел обаче ще изисква от Алианса да трансформира подхода си към отбраната, като се съсредоточи върху четири приоритета: 1) включване на нови технологии във военни способности, 2) ангажиране на нови защитници извън традиционния държавноцентричен военен модел, 3) увеличаване на своя капацитет за операции с множество домейни и 4) добавяне на нови ресурси в подкрепа на тези промени, пишат за Atlantic Council и RAND Франклин Д. Крамър, член на борда на Атлантическия съвет и бивш помощник-министър на отбраната по въпросите на международната сигурност и Анка Агачи, чуждестранен сътрудник в Инициативата за трансатлантическа сигурност на Центъра за стратегия и сигурност Скоукрофт към Атлантическия съвет и в момента работи като анализатор на (отбранителната) политика в RAND.

Заплахата, която Русия представлява за членовете на НАТО, е най-непосредствената причина за необходимостта от тези трансформации. Докато войната срещу Украйна продължава, Русия засилва военния си капацитет. Съобщава се, че руските разходи за отбрана се покачват до 6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година, а руската отбранителна индустрия значително се разширява. Тези разширени усилия биха могли да позволят на Русия да възстанови сухопътните си сили още три до пет години след края на войната в Украйна, според оценки, цитирани в неотдавнашна статия в New York Times.

Когато се добави към нейните значителни въздушни, военноморски, кибернетични и космически способности, това би превърнало Русия в сериозна армия в относително близък до средносрочен план. Освен това, в случай на конфликт с НАТО, Русия вероятно ще получи значителна подкрепа от Китай, Иран и Северна Корея. В края на краищата Москва вече разчита на икономическа и технологична подкрепа, произтичаща от нейните "безгранични" отношения с Пекин. За сравнение Техеран и Пхенян са предоставили муниции и въоръжение на Русия за използване срещу Украйна и може да се очаква да предоставят подобна подкрепа в случай на конфликт между Русия и НАТО. Накратко, съюзниците от НАТО са изправени пред последващ военен противник в Русия, най-вероятно в дългосрочен план.

Независимо от това, НАТО може да запази възпирането и ефективната отбрана, като предприеме четири трансформационни подхода, за да ръководи Алианса напред.

Да прегърнем технологичната революция

Първо, НАТО трябва да включи ключовите елементи на текущата технологична революция, илюстрирана от безпилотни превозни средства, адитивно производство, сателити в ниска околоземна орбита и изкуствен интелект. Войната на Русия срещу Украйна показа значителния ефект на бойното поле, който имат подобни технологии. Например безпилотните летателни апарати се използват широко в Украйна за събиране на разузнавателна информация, като сили за нападение и поддържащи способности и дори като експлозивни снаряди вместо артилерия. Безпилотните морски превозни средства са повредили или унищожили както военноморската инфраструктура, така и корабите. Адитивното производство е осигурило производствени възможности и логистична поддръжка за артилерия, особено критични части. Сателитите в ниска околоземна орбита, допълнени от изкуствен интелект, предоставят информация за насочване, разузнаване, наблюдение, разузнаване и ключови изображения, наред с други приложения.

НАТО трябва да включи тези ключови елементи на новата технологична революция в цялата си отбранителна архитектура, от развитието на способности до придобиването до операциите. Съединените щати предприемат важни стъпки за безпилотни превозни средства чрез инициативата Replicator и в космоса чрез разчитане на търговски компании за изстрелване, наблюдение и комуникационни способности като бърз начин за компенсиране на предимствата на противника, но Алиансът като цяло трябва да приеме тези нови подходи. В края на спектъра за научноизследователска и развойна дейност, Ускорителят на отбранителните иновации на НАТО за Северния Атлантик може да представлява важна вътрешносъюзническа платформа за идентифициране, инвестиране в и евентуално разширяване на критични нововъзникващи технологии.

Като важна стъпка в капитализирането на технологичната революция в операциите на НАТО, Алиансът трябва да приеме доктринални и стратегически насоки на срещата на върха във Вашингтон за придобиване и използване на съвременни технологии. Най-важното е, че срещата на върха трябва да гарантира, че изискванията за нови технологии са включени в новите цели на способностите на Процеса на планиране на отбраната на НАТО (NDPP), които започват по-късно тази година. Например, NDPP ще трябва да определи цели на съюзническите способности за космоса, включително разузнаване, наблюдение и разузнаване; комуникации; и контра-пространство. Подобни цели също могат да ръководят новия план за действие на НАТО за отбранително производство.

Включване на подходи от частния сектор за отбрана

Второ, НАТО трябва да установи системен подход за включване на нови защитници като част от своите оперативни способности чрез допълване на традиционния държавен военен модел с подходи на частния сектор и индивидуални подходи.

НАТО трябва да даде приоритет на ангажирането на частния сектор за критични оперативни дейности по време на война. Такива усилия на частния сектор са "шести домейн" (допълващ петте военни домейна въздушен, сухопътен, морски, кибернетичен и космос), със специален фокус върху ключовите области на устойчивост на критична инфраструктура и осигурени комуникации по време на война.

Държавите от НАТО трябва да установят договорни споразумения с доставчици на киберсигурност от висок клас, за да защитят критичните инфраструктури, необходими за ефективността по време на война, включително въздух, железопътен транспорт, пристанища, електрическа мрежа и тръбопроводи. Следва също така да бъдат установени сравними договорености с комуникационните компании и особено компаниите, експлоатиращи сателити в ниска околоземна орбита. Такива договорености трябва да включват обучението и ученията, необходими за ефективна устойчивост във военно време, като необходимите разходи са включени в бюджетите за национална отбрана или сигурност.

Държавите от НАТО също трябва да подобрят собствените си военни кибернетични способности. По-специално, всяка нация от НАТО трябва да създаде капацитет за увеличаване на броя на персонала за киберсигурност, наличен по време на война. Това може да стане чрез създаването на национален цивилен резервен корпус за киберсигурност и/или разширяване на способностите за киберсигурност на военния резерв. Що се отнася до този персонал, държавите трябва да се съсредоточат — както направи Обединеното кралство — върху киберспособностите на индивида и не трябва да изискват същите физически способности, които обикновено се изискват от военния персонал.

Освен това моделът на операции на "преследване" на киберкомандването на САЩ - който предоставя отбранителни способности на нации с по-малко опит в киберсигурността - трябва да бъде разширен по време на война, за да осигури непрекъсната поддръжка на ключова критична инфраструктура в целия Алианс (както и в Съединените щати). Нации освен Съединените щати с експертни кибер способности като Франция, Естония и Обединеното кралство могат да предприемат подобни дейности за преследване заедно със Съединените щати, инициатива, която също може да се превърне във важно вътрешносъюзническо усилие за изграждане на капацитет.

Комуникационният и енергийният сектор на държавите от НАТО зависят в значителна степен от подводни кабели и тръбопроводи, които са силно уязвими за атаки. Признавайки този проблем, НАТО вече създаде Морския център на НАТО за сигурност на критичната подводна инфраструктура. Тази организация обаче по същество е само организация за споделяне на информация. НАТО трябва да отиде отвъд споделянето на информация и трябва да работи с нациите за създаване на международен корпус за защита на подводната инфраструктура, който да комбинира правителствени и частни дейности в подкрепа на операции, които осигуряват устойчива защита, включително ремонт и възстановяване на подводни кабели и тръбопроводи. Първоначално тази група може да включва Съединените щати, Обединеното кралство, Франция и Норвегия - всички държави със съществуващи подводни морски способности - както и ключови кабелни и тръбопроводни компании от частния сектор.

Съсредоточаване върху операции в множество области

Трето, НАТО трябва да преразгледа подхода си за водене на война, за да се съсредоточи върху операции в множество области. Това ще изисква комбиниране на възможности от висок клас с евтини, но все пак високоефективни технологии. От гледна точка на високите разходи, съюзниците от НАТО, в допълнение към Съединените щати, придобиват повече от петстотин самолета F-35, които ще осигурят ключови елементи на комуникациите и мрежи за насочване към многодомейнни операции в допълнение към техните способности за стелт за атакуващи мисии като потискане на противовъздушната отбрана на противника.

В областта на ниските разходи срещата на върха на НАТО трябва да възложи на военните власти да създадат многодомейни оперативни групи. Тази инициатива ще се основава на усилията, които понастоящем се предприемат от Съединените щати, включително съществуващата многодомейнна работна група на армията на САЩ, която действа в Европа.

Такива работни групи могат да осигурят рамка за такива способности като евтино мултидомейн наблюдение и сензорни мрежи; динамична логистика и поддържане, включително използването на изкуствен интелект за осигуряване на логистична ефективност по време на конфликт с висока интензивност; и интегрирано кибернетично и кинетично нападение, насочено срещу противникова логистика и инфраструктури, поддържащи войната. Важно е, че такива способности могат да бъдат приети в краткосрочен и средносрочен план.

Увеличаване на разходите за отбрана и ефективност

Четвърто, НАТО се нуждае от правилните ресурси, за да позволи своята трансформация на защита и възпиране. Повече харчене е важно и споделянето на тежестта ще бъде ключова тема на срещата на върха във Вашингтон. Въпреки че през 2023 г. само единадесет от тридесет и една държави-членки на НАТО изпълняваха целта на Алианса за разходи от 2 процента от БВП, срещата на върха трябва да увеличи тази цел и да постигне съгласие за цел от 2,5 процента. Това ще бъде важен политически сигнал, че НАТО е сериозен по отношение на отбраната и ще осигури обединяваща вътрешна цел за съюзниците. Освен това съюзниците трябва да обмислят начини за стратегическо обединяване на ресурси, когато това е от полза. Например, комюникето на НАТО трябва да подкрепи създаването на бюджет за сигурност и отбрана на Европейския съюз, фокусиран върху мобилността, устойчивостта и устойчивостта на критичната инфраструктура.

Ефективното харчене е също толкова важно, колкото и харченето на повече. За да увеличи максимално резултатите от националните разходи, НАТО трябва да организира многонационални консорциуми за разработване и придобиване на ключови способности под егидата на Агенцията на НАТО за подкрепа и снабдяване. Един пример за такъв консорциум биха били инвестициите в евтини безпилотни превозни средства, които са показали последващи ефекти на бойното поле в Украйна. За усилията на Европа за превъоръжаване ще бъде важно да се включат средства като разузнаване, наблюдение и разузнаване, въздушна и противоракетна отбрана и способности за електронна война в тези инвестиции и да се балансират способности от висок клас като F-35 с по-ниски разходи, но критични активи като обикновени стари артилерийски снаряди.

Предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон предлага възможност на Алианса да даде приоритет на нови и трансформиращи способности. С тях НАТО може да продължи да осигурява възпиране и отбрана за населението на своите държави-членки (сега повече от един милиард души) в бъдеще, точно както е правил през последните седемдесет и пет години.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Приоритет номер 1️⃣

    20 5 Отговор
    На терористичната групировка НАТЮ
    Член 5️⃣-ти не работи 🤣

    Коментиран от #5, #15, #70

  • 2 Хохо Бохо

    24 3 Отговор
    Нато е мападателин съюз, никога не е бил в отбрана. Добре е да се знае
  • 3 Да бе да ясно

    5 18 Отговор
    А адеевка кога ще превземе втората армия в света с помощта на Китай Иран Корея...или ще чакаме още две години като за село Бахмутово? Все пак трябваше парад на победата с арматите в Киев на третия ден

    Коментиран от #17

  • 4 Наркос

    11 2 Отговор
    Планове за обещания икономически растеж явно няма... Аз не помня да сме подписвали меморандума в Будапещ..., който го е подписвал да си изпълни обещанията

    Коментиран от #6

  • 5 Бойко

    5 15 Отговор

    До коментар #1 от "Приоритет номер 1️⃣":

    Да ама путинлиликапутин не мисли като тебе за това вече близо две години пълни чувалите с трупове пред едно село от 3 хиляди души, нас това какво ни интересува, има матирял за груз 200 колкото искаш

    Коментиран от #11

  • 6 Русия го подписа

    3 11 Отговор

    До коментар #4 от "Наркос":

    Да гарантира териториалната цялост на Украйна за предаването на ядрените оръжия на Украйна за скрап

    Коментиран от #37

  • 7 Смех в блатото

    3 10 Отговор
    А Казахстан изключва руските пропагандни канали в страната, включително тези с предаванията на Салавьов и Скабеева :))))

    Коментиран от #8

  • 8 Нарушаването на правата на руските гражд

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Смех в блатото":

    Нарушаването на правата на руските граждани да гледат телевизия? Това си е обявяване на война срещу ядрена държава ?
  • 9 Ха-ха-ха

    14 3 Отговор
    Путине, гръмнете още една Цьр бомба- показно в океана, да им покажете на тия тъпи тикви, че са маруля? Ким гърми всяка седмица и тези умират от страх от него. Вие имате още от преди 60 години над 60 Мегатона, Ким не е сънувал още до такава мощ.
    Тогава, 1961 ва година, тътенът от взрива на водорода е обиколил 3 пъти планетата!
    Направете им пак ПОКАЗНО!!!
    При мощност от 200 Мегатона на един единствен взрив на това място се цепи земната кора..
    Кво ги е страх от Ким, а Русия се смята за "слаба ракия"? Тя ако взриви от лудост всичките си бойни глави, даже и на тяхна територия, света отива на кино! Чухте ли бе, натовци??? Ясно ли е?

    Коментиран от #12, #13, #20

  • 10 Рушия

    5 13 Отговор
    🪆💣💥☠️

    Да бе в блато стяло не би НАТО видяло
  • 11 Хохо Бохо

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бойко":

    Прав си, има материал за груз200 от хохлобандери. Бая оредяха нацбатальоните напоследък

    Коментиран от #16

  • 12 Оне

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "Ха-ха-ха":

    Що бе, първата показуха вече не хваща дикиш ли?

    Коментиран от #21

  • 13 Мегатона гигатона

    3 11 Отговор

    До коментар #9 от "Ха-ха-ха":

    И завърши сесесерето с опашки за хляб 🍞 в програмата петрол срещу храни

    Коментиран от #27

  • 14 Сатана Z

    10 4 Отговор
    Отбранителен съюз беше Варшавският договор,който бе създаден да противодейства на агресивния блок НАТО.Всеки българин,който е ходил войник се е заклел да се бори против НАТО с цената на живота си ,но командващите клетвоотстъпници нарушиха тази свещена клетва дадена пред българския народ.
    Те са в парламента , президенството,армията и навсякъде около нас!

    Коментиран от #19

  • 15 да питам

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Приоритет номер 1️⃣":

    Фъркат ли руzките дронове Шахед ве ... 🤭😁
  • 16 Се в гъ з

    3 11 Отговор

    До коментар #11 от "Хохо Бохо":

    Нали путлера каза че били руснаци 👍 братски народи с една и съща кръв, с междувременно НАТО вече е квартал на Санкт Петербург с нова хиляда километрова граница, а честито ушанки
  • 17 Абе ква

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Да бе да ясно":

    Амдеевка? Путин им каза:
    От двете страни на фронта са РУСНАЦИ!!!
    Ако беше, както в Газа, Русия може само с един залп и Кийф щеше да е пустиня . А това означава- Няма страната укрия, няма но кого да се "помага", няма милиарди долари и всякакви оръжия за тази война!!!
    Русия може още днес да ПОБЕДИ, но не иска да изтрие Кийф! Ясно??

    Коментиран от #23

  • 18 Провинциалист от провинция Тракия

    10 0 Отговор
    Във всяка първа статия за НАТО се обяснява как ватите са привършили лопатите и окрали освен пералните и сушилните, във всяка втора - как ватите са на крачка от това да прегазят цяла Европа.
  • 19 Варшавския договор

    2 6 Отговор

    До коментар #14 от "Сатана Z":

    Последва историята на насесесерето 🚾💩🇷🇺 насссра се 😁😂

    Коментиран от #25

  • 20 Хаххааа леко перко

    2 8 Отговор

    До коментар #9 от "Ха-ха-ха":

    А ние в Нато имаме само прашки да знаеш ха-ха-ха пий ракията и стига скача да не видиш наистина Нато

    Коментиран от #29

  • 21 Не, тези са

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Оне":

    Деменции. Забравили са...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Не е ясно

    2 8 Отговор

    До коментар #17 от "Абе ква":

    А чия колона от танкове 100 километра дълга беше се запътила към Киев? Руската армия която даже се разбяга от Харков и Херсон панически, ти въобще на кой свят живееш?

    Коментиран от #42

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Моля дежурните минусджии

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Варшавския договор":

    Да обяснят кое не е вярно във факта че варшавския договор се насссра въпреки над 30те си хиляди ядрени ракети тип ЦАР ?
  • 26 Мдаа

    8 1 Отговор
    В НАТО 50% са "халки"-те и затова са там-за ласки....
  • 27 Глупак

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мегатона гигатона":

    Кирчо,Кирчо
  • 28 Интересно

    2 6 Отговор
    Долу някой пенсионер заговори за варшавския договор сега ще има спомени мечти колко велик беше съюза москвичи и жигули и панелки за всеки на 20 етажа поне 60 кв метра

    Коментиран от #32, #33

  • 29 Абе каквото и да

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хаххааа леко перко":

    Имате е все тая! Чу ли, кво каза Путин?
    "Руснаци не се предават!"
    Когато западналите вече са предали Богу дух, е все тая, има ли Русия още или не!!!
    Важното е че фашо-сатанятите са изчезнали.
    Руснаците ни ги е изобщо страх от смъртта!
    Знаеш ли, какво означава "УРА"?
    У РА...
    Ни сме в слънцето. Ра е слънце! Рай!
    Атака с "ура" означава, че и да умрат, отиват в рая!!!

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Тия работи

    0 5 Отговор

    До коментар #29 от "Абе каквото и да":

    От Ал Кайда ли го начупиха руснаците , там за рая стоте девици и за един стар германски Мерцедес по аутобана в рая?

    Коментиран от #44

  • 31 Точно казано

    3 7 Отговор

    До коментар #29 от "Абе каквото и да":

    Русия още я има, и винаги ще я има, но става все по малка от 300 милионния СССР сега е по малко от наполовина и по малко от които половината дръпнати котайчета а другата половина брадати кадирчета 👍
  • 32 Пенсионер

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Интересно":

    Панелката определено има известни предимства сравнена с кашона на улицата...па бил той и в Ню Йорк!

    Коментиран от #36, #38

  • 33 А ти сега имаш

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Интересно":

    "въксини", КПП-та, стелт самолети, които са ти дали в хангара, ама не ги виждаш, имаш прах от Сахара, пълен с вируси от биолабораториите на сатанягите..
    Корона вируса беше изменен в лаборатории, да поразява директно и мозъка. "Изкуствено направиха "форин пролука" военните, за да ти отровят мозъка. Демокрацията е много демократична.
  • 34 А не си ли

    4 5 Отговор
    задаваш въпроса защо НАТО се разшири точно с бившите участнички от Варшавския договор (доскорошни "верни" съюзници на СССР) дори с бивши съюзни републики като трите Прибалтики и досега миролюбивите Финландия и Швеция? Какво стана с тия които не се присъединиха към НАТО - Грузия, Украйна, Беларус? На Грузия ѝ взеха Абхазия и Южна Осетия с война 2008г., на Украйна Крим,ЛНР и ДНР и война от 2014г. и 2022г., тоталитарен проруски режим в Беларус с ядрени руски ракети на територията превръщайки я в цел за НАТО. Сега се заканват на Приднестровието, Молдова, Казахстан, Армения.

    Коментиран от #45

  • 35 Търновец

    7 1 Отговор
    Ако Русия нападне България по въздух или сила САЩ няма да помогнат с нищо - правителството е фалирало, целта сигурно е да ни накарат да плащаме остарели оръжия от САЩ и Израел

    Коментиран от #39

  • 36 Наборе не е така

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "Пенсионер":

    В Ню Йорк нямаш спиране да еволюираш, може да станеш шеф на Гугъл като руснака Сергей Брин или шеф на Амазон като кубинеца Джеф Бесос или шеф на кока кола като индиеца .... забравих му името, докато в панелката си се родил ти и ще се раждат децата ти в същата панелка поколения след тебе освен ако комунистите не са проектирали панелките да са по издръжливи от пирамидите в Гиза? Съмнявам се

    Коментиран от #46, #49

  • 37 Малък детайл

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Русия го подписа":

    ...ако Украйна е военно неутрална. Този детайл също го има записан.

    Коментиран от #43

  • 38 А недей така!

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Пенсионер":

    В Сан Франциско има цял квартал от "палаткови "жилища"! Да да имаш право на тротоара да си направиш "палатково жилище " ти трябва разрешение от кмета!
    Е, дали е по-добре от соц- панелка, ще се разбере зимата при минус 10 и надолу...

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мдааа

    2 4 Отговор

    До коментар #38 от "А недей така!":

    В Сан Франциско не беше ли имигрирал Медведев младши синчето на тати на бившия президент на руската федерация преди да му вземат визата?
  • 41 НАТО трябва да се вземе в ръце !

    2 6 Отговор
    Нападението е най добрата защита !
    Да се атакува Москва и Санкт Петербург !
    И всичко си идва по местата !
    Член на НАТО, град София Център.
  • 42 Путин ти каза!

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Не е ясно":

    За преговорите в Турция ние се ОТТИГЛИХМЕ от Киев. Но Борис Джонсън провали преговорите. "ЗАПАДЪТ НЕ Е ГОТОВ ОЩЕ ЗА МИР С РУСИЯ!!!"
    "А къде е сега този Борис Джонсън??? А ние тука мрем във войната! "
    Това каза Путин!!!
  • 43 Няма как

    2 5 Отговор

    До коментар #37 от "Малък детайл":

    една държава съседна на РФ да е неутрална. Ако е такава се анексира и пак стигаме до държава която ако не е в НАТО ще бъде анексирана. Няма спиране при такава политика на РФ.

    Коментиран от #65

  • 44 Не, това е още

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Тия работи":

    От дълбока древност! Русия и ние не сме с 3 поколения история.
    На пра баба ми чекръка на тавана е по-стар от бялата колиба! Ха-ха-ха!!!
  • 45 Отговорът ми

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "А не си ли":

    е към пост 14 от Сатаната Z.
  • 46 Пенсионер

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Наборе не е така":

    До някъде сте прав и донякъде не чак...В САЩ човек може много да прогресира както изброените от вас личности, но може и да поеме в обратната посока стигайки действително до кашона...В България от соц епохата обикновения човек реално нямаше шанс за развитие но пък си имаше сигурнот и усещането за държава(колкото и репресивна да е) която е зад гърба ти...И все пак мисля, че човек има нужда най-вече от сигурност, да си отгледа децата и да завърши живота си що годе прилично а не като мен на 74 години да ходи да продава желязо и хартия, че като млад е бил идеалист и не си е "опекъл" работата...Айде със здраве-дано вие барем да имате по-голям късмет от мен!

    Коментиран от #50, #58

  • 47 Докога ще търпим Жужето ?!

    2 6 Отговор
    Да си играе на войници ?!
    Да стегнем нашите редици !
    И победим руските алкохолици !
    Миглена от Тервел.
  • 48 Потъналата Атлантида

    5 0 Отговор
    След разпадането на СССР и варшавския договор, бъдещето на НАТО изглеждаше доста несигурно, затова предизвикаха войната в Югославия. Но, този път, едно от условията по капитулацията на фашистката хунта в Украйна, би могло да бъде разпускане на НАТО.

    Коментиран от #52

  • 49 Нагоре, кажи цялата

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Наборе не е така":

    Истина! Трилионерите в обора са създадени изкуствено. В петък борсата в САЩ , индексът SP 500 мина нов исторически връх!!! Защо тези стават все по-ботати, а останалия свят само събират гилзите? Хазарите там са измислили печатницата за "пари"! Печатят вестници и ги обявяват за "пари"!
    И всичките риби по света си дават стоките в замяна на зелени вестници!!!
    Днес тези измислени "пари" са само цифри в компютрите. Другите копат картофи, правят коли..
    докато в САЩ само ГИ пишат тези "пари" в компютрите... това е. Така се става "трилионер"!!!
  • 50 Ами то в САЩ

    2 3 Отговор

    До коментар #46 от "Пенсионер":

    е пълно с идеалисти като теб под мостове, балкони и в кашони. Взимали са помощи като млади, не са работили и сега обвиняват тия които са работили, че са си оправили живота и не мислят за другите. такива хора са в основата на левите партии по света. Когато си направят собствена държава пак се намират такива които да ги експлоатират и стават още по-бедни, човешката природа е такава.

    Коментиран от #55

  • 51 Биби

    4 0 Отговор
    В НАТО са 31 държави, които се страхуват от ЕДНА държава! И се чудят как да я спрат, щото щяла да ги напада ! Смях в залата...

    Коментиран от #59

  • 52 Ако НАТО

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Потъналата Атлантида":

    се разпусне следва това което съм написал в 34 и 43 пост.
  • 53 Абе я се оправяйте там

    6 0 Отговор
    И си говорете дивотии колкото душа ви иска. За българите НАТО е терористична организация и само вреди от нея има. Нито в НАТО ще служа още по малко концепциите и дивотиите им ще изпълнявам. Който пари от НАТО получава да прави каквото реши на негова си отговорност. Няма как данъци да не плащам и шепа кретени после за НАТО да ги дават вместо за образование, здравеопазване и социални дейности. Нищо от мен не зависи но и нищо друго няма за НАТО на направя. Мразя и НАТО и българските му малоумни и вредни подлоги.
  • 54 Колкото повече НАТО

    4 0 Отговор
    и конвенционално превъзходство.....толкова повече ядрен конфликт може да има. Ако някой не го разбира значи ментален проблем сериозен има
  • 55 Пенсионер

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "Ами то в САЩ":

    Да но аз работих не съм се потривал- бях старши лаборант към БАН и колкото и да е нескромно имам и аз принос към разработката и внедряването на лекарства и медикаменти наш патент, помня всеки път каква еуфория беше в екипа - имахме чувството, че спасяваме света и се гордеехме с това! Лошото е, че сега се срамувам да кажа каква ми е пенсията...
  • 56 Всичките тези приоритети

    2 0 Отговор
    Са за засилване на агресивния потенциал на алианса
    Кого заблуждават ние не пасем трева никой не се кани да напада алианса а самият той се готви за нови агресии извън неговата територия
  • 57 Русия има пълно право да се защитава

    4 0 Отговор
    От евентуална агресия на НАТО ! Не само реална а и вербална. Страна на НАТО никога не е била нападана, но НАТО многократно други е нападало и от атлантически недоразумения всичко може да се очаква ...

    Коментиран от #62

  • 58 Наборе, остави ги

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "Пенсионер":

    Тия днешните не могат да ни разберат!
    Миж, имаш ли село? От 1 април в Германистан отглеждането на Коноп вече е легално. Нашите тикви веднага ще позволят и у нас!
    Значи конопът е много полезно растение, отворим за индустриалният. Той сега съща е забранен. Но скоро го разрешават да се отглежда и е нас.
    Та това растение е много устойчиво, не му трябва никаква грижа. Хвърляш семето и след време събираш цветовете и режеш снопите.
    Лекува 38 болести, включително и РАК!
    Правят се от него платове, въжета, лекарства, изоляция на сградите.
    Наборе, това е бизнес за пенсионери на село. Хвърляш семето и после продаваш скъпа реколта. Нито се плеви, нито се полива, нито се прокопава. Това е почти диво и много устойчиво растение, но с много ценни качества... Когато го разрешат тука, без да искаш може и милионер да станеш.

    Коментиран от #64

  • 59 Ако не са

    0 5 Отговор

    До коментар #51 от "Биби":

    заграбените от Путин ядрени оръжия от бившия СССР РФ отдавна да е ликвидирана. Да направиш зло е много по-лесно отколкото да го предотвратиш. Западът не иска да бъде ударен нито един многомилионен град в САЩ или ЕС, дори след това да унищожи цялата РФ. Затова си траят и най-вероятно ще изолират РФ като С. Корея, Куба, Венецуела, Никарагуа. Китайците не само, че няма да спасят РФ, а ще се настанят още по удобно и нахално в "безграничния" Сибир както те си знаят.

    Коментиран от #66

  • 60 Търновец

    4 0 Отговор
    Новите програми за шесто поколение бойни самолети между Британия - Италия и Франция - Германия са Европейско предупреждение и за Тръмп и за Байдън че ние можем и без старите оръжия на САЩ, вижте как Израелски танкове Меркава 4 на стойност 6 милиона долара горят ударени от РПГ за 200 долара, че къде е прехвалената активна протекция Trophy? Още преди години обединена Европа беше считана за конкурент на САЩ - военно, политически икономически, а върхът беше изказването на Виктория Нюлънд. Боинг МАХ уби 360 човека и наскоро можеше да убие още хора - нещата вървят назад в САЩ
  • 61 Намерете хора

    5 0 Отговор
    Статията : (Theodore Achilles Oral History Interview) човека който реално създаде НАТО и ще се убедите за каква гнус и корупция става дума от самото му създаване на това НАТО. В библиотеката на Труман е публикувана статията. Невероятно добре човека е обяснил всичко от А до Я......
  • 62 Никой не иска война

    0 6 Отговор

    До коментар #57 от "Русия има пълно право да се защитава":

    с Русия и да завладява нейната територия, тази кочина. Такава огромна площ не може да се окупира, а и няма смисъл да се рискува с ядрена война която би унищожила живота на планетата. Русия ще бъде икономически изолирана както беше СССР и са сега С. Корея, Куба, Венецуела, Иран и ще се саморазпадне защото е многонационална държава както стана със СССР. При това разпадане, което е всъщност опасността за РФ срещу кого ще се използва ЯО - Чечня, Дагестан или Якутия? Окупацията ще бъде мирна, ще дойде от изток и на практика вече е започнала с харизването от Путин на 1,5млн.кв. км. на Китай. Другарят Си казва, че изконните китайски земи са до Урал. Китайците ще разработят Сибир както руснаците не можаха, а суровините в големите крайбрежни китайски мегаполиси и стоките оттам с корабите по целия свят.
  • 63 Интелект

    5 0 Отговор
    Войната разбира се е срещу Русия и жаждата на англосаксонската пасмина, никога няама да спре!Но Путин е много умен и хитър и не иска да се спира войната до като западните идиоти не спрат да изпращат оръжия просто защото ще им свършат, както и ресурсите!
  • 64 Пенсионер

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "Наборе, остави ги":

    Благодаря ти за съвета и подкрепата- неща характерни за възпитанието на хората от нашата епоха! Поздрави и ти желая крепко здраве!

    Коментиран от #71

  • 65 Абе виж Канада,

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "Няма как":

    Мексико и Куба? Кко пък те са "неутрални"?
    Заради руски ракети на Куба Сащ щяха да направят ядрена война още по времето на СССР.
    Та какво гледаш само към Русия?
    Сащ също искат около себе си да нямат руски, корейски или китайски военни бази.
  • 66 Ха-ха-ха

    6 1 Отговор

    До коментар #59 от "Ако не са":

    Тези, "умните" и "красивите" ще изолират цял свят?
    Усещаш ли, как след интервюто на Путин целият НОРМАЛЕН свят ще се обърне против тях???
    Как така, те имало право да унищожат Югославия, Ирак, Сирия, Афганистан... А Русия "нямала право" да се защитава??? Я нека тя пак да сложи ракети в Куба, да видиш обора как ще се побърка в истерия.
    Те могат да убиват всички по света, но винаги те са "прави", чиста вода, ненапита???
  • 67 мислят,че хората са глухи и слепи

    4 1 Отговор
    нато е нападателна сепаратиска организация.Какви заблуди за отбрана кви 5лв?
  • 68 васил

    4 1 Отговор
    Най голямата Легална престъпна организация наречена НАТО в историята на човечеството ще задължи и ще сключи военни контракти за милиарди под предлог ,че Русия застрашава тяхната безопасност ,че ще ги нападне.
  • 69 НАТО е агресор

    2 0 Отговор
    Сащ са агресор! Те подпалиха вс войни след ВСВ. Хубавото, че си отиват.
  • 70 Така де

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Приоритет номер 1️⃣":

    Член 5-ти е текст за наивници. Винаги ще се намерят правни аргументи защо не може да се подкрепи една страна, като България например!
  • 71 Благодаря наборе!

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Пенсионер":

    Всичко е добре. Живея от наеми. Иначе с тая пенсия, за нищо не стига. Ако нещо те мъчи със здравето, пии структурирана вода. Тя се създава по електролитен път, на "анодна" и "катодна"! Евтино, може и в къщи да се направи. В руските видеа (през Яндекс) има инструкции. (Казва се "живая" и "мёртвая " вода) Някога военните засекретиха силата на тази вода, но вече се знае и използва. Едната от тази вода даже противостои и на радиоактивно заразяване!!! Също ти желая здраве и по-малко неприятности в този луд свят!