Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 19:25 1 339 13

Израел освободи двама заложници

  • израел-
  • запожници-
  • освободени-
  • газа-
  • хамас

Според официални данни от Газа при нападението са убити 67 души

Израел освободи двама заложници - 1
Снимкa: БГНЕС

В понеделник Израел освободи двама израелски и аржентински заложници, държани от Хамас в Рафах, при жестока спасителна операция, при която загинаха 67 палестинци в южния град на Газа, където около един милион цивилни са потърсили убежище от месеци на бомбардировки, предаде Ройтерс.

При мисията на израелските военни, службата за сигурност "Шин Бет" и специално полицейско подразделение бяха освободени 60-годишният Фернандо Симон Марман и 70-годишният Луис Харе, съобщиха военните. Те бяха сред 250-те души, заловени по време на нападението на 7 октомври от бойци на Хамас, което предизвика войната на Израел срещу Газа.

Повече от четири месеца след това голяма част от гъсто населената ивица земя на Средиземно море е в руини, като по данни на здравните власти в Газа 28 340 палестинци са загинали, 67 984 са ранени, а много други се смятат за погребани под развалините.

Израелските военни твърдят, че за това време са загинали 31 заложници, но министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че спасяването в понеделник показва, че военният натиск трябва да продължи, и отхвърли настрана международната тревога от плановете си за сухопътна атака в Рафах.

"Фернандо и Луис, добре дошли у дома", каза той, поздравявайки израелските сили, които са ги спасили. "Само продължаващият военен натиск до пълна победа ще доведе до освобождаването на всички наши заложници."

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че 67 палестинци са били убити през нощта и броят им може да нарасне, тъй като в момента се провеждат спасителни операции. Журналист на Ройтерс, който е бил на мястото на инцидента, е видял огромна площ от развалини, където са били разрушени сгради, включително джамия. Израел твърди, че голяма част от убитите са бойци, а министерството на Газа - че 70 % от тях са цивилни.

"От сутринта събирам частите от тялото на семейството си", казва Ибрахим Хасуна, докато една жена коленичи над тялото на малко дете наблизо. "Разпознах само пръстите на краката или ръцете им."

Говорител на израелските военни заяви, че заложниците са държани на втория етаж на сграда, която е била пробита с експлозиви по време на нахлуването на фона на силна размяна на огън с околните сгради.

"Работихме дълго време по тази операция", заяви подполковник Ричард Хехт. "Изчаквахме подходящите условия."
Аржентинското правителство благодари на Израел за спасяването на двамата мъже, които според него са с двойно гражданство.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 6 Отговор
    Освободи двама а уби 200.

    Коментиран от #2

  • 2 Някой си...

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да беха мислили на 7ми ..ама не, кефеха се, че сварили армията по долни гащи. Ама не отчетоха момента, че като обуят гащите и ще стане.. олелеле!!
  • 3 Аз съм веган

    12 6 Отговор
    Много ми е тъпо за мирните палестинци. Какви кючеци и гюбеци мятаха когато хамас нападнаха беззащитни хора

    Коментиран от #9

  • 4 Ветеринарен психолог

    10 8 Отговор
    Снимката не съответства на коментара. И за двама заложници 67 избити. Това във всяка служба се нарича тежък провал. Но , според евроатлантическите стандарти си е успех. А сега си представете,че руските силови служби освобождават двама заложници и убиват 67 човека. Със сигурност щеше да бъде централна тема в новините на половината планета в продължение на месец.

    Коментиран от #5, #8, #12, #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тредстоун

    8 8 Отговор
    67 са утрепаните брадати маймуни от хамас , приматите са бонус към освободените заложници , Израел си продължава справедливия отговор на бруталното клане извършено от приматите олигофрени , които в случая бяха пренесени в жертва от иранските подлоги на бункерната кремълска мишка. Вярно че подлогите не осъзнаваха до какво ще ги доведе алчността , но живота учи , както се казва човек цял живот се учи , а некролога е един вид диплома за завършено образувание.....
  • 7 Иоб

    3 4 Отговор
    Вярно, че тея йввреи си мислят, че света е техен и са богоизбрани, но са в грешка, без Америка са като зло стадо което скоро ще получи
  • 8 Да ти кажа..

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ветеринарен психолог":

    Намерил си кои служби да даваш за пример..аве, лапиняк, ти ако не помниш Беслан или Норд Ост, ние помним какво ..иране направиха баш руските служби.

    Коментиран от #10

  • 9 Абе извън темата да те питам

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Аз съм веган":

    Вие веганите плюете или гълтате защото нали все пак човешкият хайвер не е от растителен произход
  • 10 Ветеринарен психолог

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Да ти кажа..":

    Внимавай с епитетите! Всички служби допускат чутовни гафове. Включително и руските. Понеже виждам,че нямаш дарба да следиш мисълта на тези,които мразиш, те напътствам- Какво би се случило ,ако на мястото на Израел беше Русия?

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.