Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Февруари, 2024 11:51 981 11

Мирча Джоана: Нито Русия, нито Украйна са способни на голям пробив в сраженията

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • мирча джоана-
  • заместник-генерален секретар-
  • сражения

Според него, НАТО може да съдейства за поддържане на морския коридор за износ на украинско зърно край бреговете на България и Румъния

Мирча Джоана: Нито Русия, нито Украйна са способни на голям пробив в сраженията - 1
Снимка: БГНЕС

Нито Русия, нито Украйна демонстрират значителен прогрес в бойните действия, заяви заместник-генералният секретар на НАТО, Мирча Джоана, по време на своето изказване пред комисията по външни работи на Европейския парламент, предаде БТА.

Според него, НАТО може да съдейства за поддържане на морския коридор за износ на украинско зърно край бреговете на България и Румъния.

Черно море, Западните Балканите и Адриатика са общо стратегическо поле, от стратегически интерес за НАТО.

Черно море е сложно заради географията и регионалния баланс на силите. Руският черноморски флот премина в укритие, последната руска фрегата бе торпилирана от украинците в езеро зад Крим.

Може би сбъркахме и бяхме прекалено големи оптимисти в очакванията си за възможностите на украинците да предприемат контранастъпление, но сега изпадаме в свръхпесимизъм. Има напредък и не трябва да бъдем големи песимисти, призова Джоана.

По повод предстоящите избори в Северна Македония той изрази опасения от разпространението на дезинформация и хибридни дейности. Това ни тревожи много, виждаме задействане на местни и руски играчи, каза Джоана.

Нестабилността на Западните Балкани не е опасна, но винаги може да пламне искра, добави той.

Според него може да се очаква Русия чрез подставени играчи да се опита да възпрепятства опитите за ускоряване на пътя на страните от региона към ЕС. По неговите думи европейското бъдеще на този регион е от изключителна важност за алианса.

Джоана допълни, че предстоят президентски избори в Молдова. Очакваме Русия да действа срещу прозападното правителство в Кишинев, каза той. Джоана съобщи, че НАТО и Европейската комисия ще открият съвместно център за противодействие на дезинформацията в Молдова.

По повод "изказвания на политици" от последните дни Джоана посочи, че държавите от НАТО напредват към постигането на целта за военни разходи, равни на два процента от техния БВП.

По неговите думи доскоро едва девет държави са покривали тази цел, а вече техният брой достига 20 от 31 съюзници. Държавите в НАТО полагат усилия, обобщи той.

Работим с украинците като с равни, каза Джоана. По неговите думи присъединяването на Финландия и очакваното влизане на Швеция в НАТО е огромен стратегически провал за Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    1 19 Отговор
    руската армия се окопа и чака Путин да си замине
  • 2 Българин

    1 19 Отговор
    руснаците не искат да ходят в Украйна-и непалците вече се дърпат
  • 3 Българин

    2 19 Отговор
    Русия съвсем скоро ще капитулира
  • 4 ТаУмВзе

    20 0 Отговор
    Пуделите пак имат Бесни Халюцинации!
  • 5 По- големи

    20 0 Отговор
    Глупости не бях чел.
  • 6 атеш айдар марийка джамбаз

    17 1 Отговор
    рекорд,руснаците демилитизираха 584000
    (+23000 за януари) фашистки урки а други 780000 ги направиха инвалиди
  • 7 Гошо

    14 0 Отговор
    Мирча , да не се напъва толкова, че по влашките райони може да има ново раздаване на карти с корекции по трансилвания
  • 8 Тъкър

    14 0 Отговор
    Тъкър Карлсън: Путин е много способен човек

    Тъкър Карлсън на Световната правителствена среща на върха в Дубай:

    Тъкър Карлсън: Путин е много способен човек
    За всичките тези осем дена, в които бях в Москва, най-много ме радикализира дори не държавният глава, който, разбира се, впечатлява.

    Това е най-голямата територия в света, крайно разнообразна в езиков, културен, религиозен смисъл, трудно е да се управлява такава страна 24 години.

    Харесва ли ви това или не, но с това би се справил само способен човек.

    Путин е много способен човек.

    Много от вас го познават и знаят, че това е така.

    Но това, което ме радикализира, много ме шокира и разтревожи, е град Москва, където не съм бил никога. Това е най-големият град в Европа — 13 милиона човека.

    Москва е толкова по-приятен град от всеки в моята страна.
  • 9 Тоя

    6 0 Отговор
    Що говори глупости?Не са поискали руснаците, не са изравнили Киев със земята.Абе да се радва ,,колективния запад" че на мястото на Путин не е някой като Сталин.
  • 10 Иракски архитект

    1 1 Отговор
    Българина отгоре го райберовах но явно не му стига, трябва още.
  • 11 сноу

    1 0 Отговор
    Църънкуца,мирча с двата крака куца,явно е прекалил с лютата мамалига...иначе здраво са го накичили, ама по си му отиваше таксиметровата униформа..
Новини по държави: