Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 10:01 3 066 11

Напрежението се засилва! Смъртоносен инцидент край спорен тайвански остров

  • тайван-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • уилам лай-
  • кинмен

Кинмен е бил място на чести битки по време на разгара на Студената война, но днес е популярна туристическа дестинация, въпреки че много от островите, които са част от островната група, са силно укрепени от тайванската армия

Напрежението се засилва! Смъртоносен инцидент край спорен тайвански остров - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тайван в четвъртък защити действията на своята брегова охрана, след като двама души на китайска моторна лодка, която се приближи твърде близо до фронтови тайвански остров, загинаха, предава "Ройтерс".

Китайската служба по въпросите на Тайван каза, че Тайван от известно време се е отнасял с китайските рибари по "груб и опасен" начин, което е основната причина за инцидента.

Тайван, който Китай приема за своя собствена територия, се оплака през последните години от китайски рибарски лодки и други кораби, работещи в контролирани от Тайван води, особено около островите Кинмен и Мацу, които се намират близо до бреговете на Китай.

В сряда двама души загинаха, след като китайска моторна лодка се преобърна близо до остров Бейдинг от групата Кинмен, където се намира военен гарнизон. Според съобщеното от бреговата охрана на Тайван, в лодката са се намирали четирима души, когато навлязла в забранените води близо до спорният остров. Лодката се е преобърнала когато те се опитали да избягат от бреговата охрана.

Тайванският съвет по континенталните въпроси, отговарящ за политиката към Китай заяви, че според предварително разследване бреговата охрана е изпълнявала задълженията си в съответствие със закона и не е направила нищо неправомерно.

"Дълбоко съжаляваме, че членовете на континенталния екипаж отказаха да сътрудничат на нашите правоприлагащи органи този път и се случи нещастен инцидент", се казва в изявление.

"Също така се надяваме, че съответните власти на континента могат да ограничат подобно поведение на хора от другата страна", добави съветът.

Кинмен е бил място на чести битки по време на разгара на Студената война, но днес е популярна туристическа дестинация, въпреки че много от островите, които са част от островната група, са силно укрепени от тайванската армия и са забранени за цивилни.

Тайван, чието правителство отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет, казва, че Китай използва т. нар. война в сива зона, което включва използване на нестандартни тактики за изтощаване на врага, без всъщност да се прибягва до открита битка, включително изпращане на цивилни кораби в или близо до тайвански води.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    19 11 Отговор
    Тайван е отнет от Китай, след Опиумните войни на британчето.

    Коментиран от #3

  • 2 Вълк

    8 5 Отговор
    При толкова много китайци, какво са двама
  • 3 не е вярно

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Тайван е даден на Япония като гаранция за дълговете на Китай към Япония. След ВСВ в Тайван се евакуира Куангтунгската Армия начело Чан Кай Шек при отстъплението от революционната армия на Мао Тсе Донг. Извинявайте ако имената не съвпадат с възприетия в България правопис.
    И така докато националистическото правителство на Чан Кай Шек воюва с Япония, Мао Тсе Донг който между другото е стипендиант на Чан Кай Шек в Москва, Сталин му подарява японските складове с въоръжение от Корея и Мао, в гръб на своя блъгодетел започва революция. Британия я няма въобще, а САЩ като победител над Япония гарантира независимостта на Тайван. Така да се каже освобождава Тайван от Японско робство ако ползваме риториката на Румен Радев.

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 4 Истината е

    9 12 Отговор

    До коментар #3 от "не е вярно":

    Китай е тавански, порсто временно е под комунистическо робство.
  • 5 ТаУмВзе

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "не е вярно":

    Иде реч за британската империя пич! След тва цирковете са си ясни.
  • 6 Бай Пън

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "не е вярно":

    Не си наясно с историята, или може би си наясно, но дезинформацията е амплоато на галиното посолство. Мао повежда борба с националистите на Чан Кай Ши, един вид гражданска война. Националистите са победени и бягат, а не отстъпват на остров Тайван. И наглосаксите са основни спонсори на Чан Кай Ши. Освен това и СССР са победители на Япония, а не само ФАЩ.
  • 7 Азиатски македонци

    15 4 Отговор
    "Тайван, който Китай приема за своя собствена територия..."
    Той Е тяхна територия, дори САЩ признават това. Има само една държава Китай и Тайван е част от нея.

    Коментиран от #10

  • 8 Някой

    4 1 Отговор
    Тайван е остров. А онези там наричат себе си Република Китай. Така че си се считат за китайци. Там се укрепват след комунистическата революция.
  • 9 "Фронтови тайвански остров"?!

    4 2 Отговор
    Чакайте малко бе,войната да не започна,че да имаме фронтови остров?! Или бибите не могат и да преписват правилно?!
  • 10 Много си прав

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Азиатски македонци":

    Китай-Тайван е същата ситуация като Русия-Украйна и България-Македония.
  • 11 Световната политиката

    0 0 Отговор
    По-голямата риба изяжда по-малката , това винаги е бил основния принцип на съществуване на хомо сапиенс . Дружба , приятелство , братство , вятър работа !