Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Февруари, 2024 04:16 892 19

Киев подписа споразумения за сигурност с Париж и Берлин

  • володимир зеленски-
  • еманюел макрон-
  • олаф шолц

До края на 2024 г. Украйна ще получи военна помощ на стойност около 10 милиарда евро

Киев подписа споразумения за сигурност с Париж и Берлин - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски подписа вчера двустранни споразумения за сигурност в Берлин и Париж, гарантирайки дългосрочна подкрепа от страна на Германия и Франция за Украйна, като до края на 2024 г. ще получи военна помощ на стойност около 10 милиарда евро, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Френският президент Еманюел Макрон обеща „до 3 милиарда евро“ „допълнителна“ подкрепа за Киев тази година. По време на церемонията по подписването на договора Макрон също така отбеляза промяна в поведението на Русия, която изисква колективна реакция, визирайки кибератаките срещу западни страни и опасенията, че Русия може да разположи ядрени оръжия в Космоса.

Още новини от Украйна

Споразуменията за сигурност, подписани от Франция и Германия, последвани от това с Обединеното кралство, подписано през януари, трябва да осигурят дългосрочна подкрепа за Киев в очакване на евентуално бъдещо членство в НАТО. Тази подкрепа се очаква с нетърпение в момент, когато украинската армия се бори срещу руснаците, а американската помощ за момента е спряна, отбелязва АФП.

"Тези три споразумения ми дават увереност като президент, че не сме сами", заяви Зеленски в Париж. "Много е важно да имаме конкретни споразумения с всички наши партньори. Но бих искал да подчертая, че това не е алтернатива на Съединените щати, ние сме всички заедно", каза той. По-рано Зеленски заяви, че се работи по още споразумения с други държави. Според украинския президент това ще даде "тласък на САЩ", където пакетът от помощи в размер на 60 милиарда долара е блокиран от републиканците в Камарата на представителите.

Споразумението, подписано за "период от десет години" и "докато Украйна не се присъедини към НАТО", както се надява Франция, предвижда "глобална помощ", включително засилено сътрудничество в областта на артилерията.

Десетгодишният пакт за сигурност с Франция включва ангажимент страната тази година да достави повече оръжия, да обучи войници и да изпрати до три милиарда евро военна помощ на Украйна, каза Макрон и обясни, че през 2022 г. Франция е отделила 1,7 милиарда евро, а през 2023 г. – 2,1 милиарда евро. "Ангажиментът ни към Украйна няма да отслабне", заяви Макрон на съвместна пресконференция. "Като помагаме на нашия украински партньор, ние инвестираме в нашата сигурност", каза Макрон.

Киев подписа споразумения за сигурност с Париж и Берлин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц и Володимир Зеленски също подписаха споразумение за сигурност, определено като "историческо" от германския лидер, който отново заяви, че ще подкрепя Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо" срещу руския агресор.

Според германското министерство на отбраната споразумението за сигурност е на стойност 1,1 милиарда евро, а фокусът е върху противовъздушната отбрана и укрепването на артилерията на украинските въоръжени сили, предаде германският вестник „Зюддойче цайтунг“.

По-конкретно споразуменията за сигурност с Франция и Германия включват доставката на военно оборудване, което е оперативно съвместимо с техниката на НАТО, обучението на украинските сили и укрепването на украинската отбранителна промишленост.

Новата германска доставка за Украйна включва 36 танка и колесни гаубици от промишлените запаси, 120 000 артилерийски боеприпаса, две допълнителни системи за противовъздушна отбрана и ракети ИРИС-Т.

"Две години след началото на тази ужасяваща война, днес изпращаме много ясно послание на руския президент: няма да отслабим подкрепата си за Украйна", предупреди германският лидер и добави, че издръжливостта на украинския народ е „достойна за възхищение“. По думите му военната помощ, която страната му е предоставила и обещала до момента, възлиза на общо 28 милиарда евро.

Франция и Германия заявиха, че планират да подкрепят следвоенна Украйна в изграждането на модерна армия, способна да отблъсне евентуални бъдещи нападения от Русия.

"Нашето споразумение за сигурност е наистина безпрецедентен двустранен документ", подчерта украинският президент в Берлин. "Вярвам, че това споразумение е най-ценното и най-силното, което имаме до момента", каза Шолц. "Германската подкрепа е жизненоважна за нас, за нашите бойци на фронтовата линия", заяви той и добави, че документът отразява и "фундаменталната роля на Германия за поддържане на нормалния начин на живот в Европа и света".

Украинският президент заяви, че помощта е от решаващо значение, тъй като военните доставки от други партньори са намалели, а Русия има предимство в артилерията на фронтовата линия.

Споразуменията бяха сключени вследствие на поетите ангажименти от страна на най-развитите икономики в света, обявени по време на миналогодишната среща на върха на НАТО във Вилнюс, уточнява Асошиейтед прес.

Тези дипломатически совалки и сключените спогодби са жизненоважни за Зеленски в момент, когато ситуацията на фронта в Украйна значително се влошава, отбелязва АФП. Украинската армия съобщи, че се е изтеглила от източния град Авдеевка в Донецка област, където от месеци се водят ожесточени боеве с руските сили.

А евентуалното завръщане в Белия дом в края на годината на Доналд Тръмп, който заплашва, че няма да повече да подкрепя някои съюзници срещу Русия, защото не отделят достатъчно средства за отбрана, също поражда безпокойство, посочва АФП.

Пътуването на Зеленски се състоя в същия ден, в който Русия обяви смъртта на Алексей Навални, най-яростния критик на руския президент Владимир Путин.

"Путин вече се превърна в един от най-кървавите диктатори в европейската история, но, за съжаление, той не е приключил", заяви Зеленски в Париж. "Ще работим с всички по света, които са в състояние да го подведат под отговорност", заяви той.

Днес Зеленски ще участва в Мюнхенската конференция по сигурността - годишна среща на високопоставени служители в областта на сигурността и външната политика, където планира срещи с вицепрезидента на САЩ Камала Харис и други официални представители.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електра

    17 1 Отговор
    Войната трябва да Спре и да Настъпи Мир

    Коментиран от #3

  • 2 И какво ?

    27 6 Отговор
    И смисъла какъв е? Само празни приказки-гаранти били немците и французите..-колкото бяха гарант за Минските Съглашения..-дето и Меркел и Оланд си признаха,че просто са лъгали да имат време да въоражават укро нацистите..

    Коментиран от #11

  • 3 Да де

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "Електра":

    Трябва-ама англосаксите не дават-самите укри го казаха--Борис Джонсан дойде в Киев и ни каза-воювайте...!!!

    Коментиран от #5

  • 4 Винкело

    26 6 Отговор
    При всяка загуба на стратегически позиции Зеленски хуква предвидливо по пътешествия и круизове. Сигурно щот се опасява военните да не скъсат синджира и да го обесят на него. Ей го на - Авдеевка падна, той пак...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тонката

    20 4 Отговор
    ".......като до края на 2024 г. ще получи военна помощ на стойност около 10 милиарда евро.....

    Само аз ли си мисля, че до края на годината Обединения запад вече ще е разпарчетосал това, което е останало от Украйна и всеки ще си получи своето?
    Щял да получи военна помощ за €10млд.....🤣
  • 7 Тонката

    24 4 Отговор

    До коментар #5 от "Електра":

    Някои май още не са вдянали, че Путин не е от типа хора, които ще отлагат до безкрай това, което възнамеряват да направят. ....Той не врънка, не мрънка, а действа! Справка: Украйна!

    Ако искаше да приключи Навални, изобщо нямаше да го забави толкова време и вече е безсмислено да се преекспонира неговата смърт, но....Всеки си шета на акъла!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Али Турчинът

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Електра":

    Петров, Беширов и Путин.
    Ей тези хора са злото на ЦРУ.
    За всичко е виновен Путин.
    Запад на толкова е наркотизиран...
    Не могат да си кажат имената даже..
    Ако имате приятели, познати в Сащ, питайте как се казва първият президент на Сащ.
    Ще се удивите от знания.
    :))
  • 10 Нали точно тези

    18 1 Отговор
    Бяха гаранцията и за изпълнението на Минските договори? Изпързаляха Путин, сега и Зельо може да бъде оставен на сухо? Това са "западните партньори"!!!

    Коментиран от #12

  • 11 Тонката

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "И какво ?":

    Той Макрон беше гарант, че територията Северна Македония, щото това е територия, а не държава.....Та същия този Макрон беше гарант и по казуса Северна Македония.....Какво гарантира и какво се случи след това? Такива "гаранти"....Заеби....
  • 12 Али Турчинът

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Нали точно тези":

    Абе не бе колега...:))
    Тръмп предварително им каза.
    Или пари, или Русия.
    Така че....сложно.
  • 13 Фен

    9 2 Отговор
    Някой дали е сметнал, всеки милион, даден на Украйна, до смъртта на колко украинци води?

    Коментиран от #16, #19

  • 14 Никакви гаранти

    2 0 Отговор
    Просто родината на третия и новата родина на четвъртия райх решиха, че са си близки и е редно да се обединят.
  • 15 Това няма

    0 0 Отговор
    да е в полза и на трите страни. Англичаните добре вдяноха конец.
  • 16 Фенчо

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Фен":

    Сметнато е, че ще има огромни загуби на руската армия. Огромни!
  • 17 ТИЯ БОКЛУЦИ ПОДПИСАХА И МИНСКИТЕ

    2 1 Отговор
    СПОРАЗУМЕНИЯ ....... А УКРИЯ ВЕЧЕ Е ОБЕЗЛЮДЕНА ! СЪЩИТЕ ! ........... С ТАКИВА ПРИЯТЕЛИ - ТОВА Е !
  • 18 СПОРАЗУМЕНИЯТА СЕ ПОДПИСВАТ , НО

    1 0 Отговор
    МОШЕННИЦИТЕ НЕ ГИ СПАЗВАТ НИКОГА !
  • 19 СМЕТНАХ , ЧЕ ВСЯКА СТОТАЧКА ДОЛАРИ

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Фен":

    СТРУВА ЕДИН УКРАИНЕЦ НА НЕБЕТО !