Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Февруари, 2024 13:54 2 220 33

Русия: Украйна използва американско химическо оръжие срещу руската армия

  • химическо оръжие-
  • русия-
  • украйна-
  • руска армия-
  • сащ

Това вещество е дразнещо за очите и горните дихателни пътища и във високи концентрации може да причини изгаряния на кожата, парализа на дишането и сърдечен арест

Русия: Украйна използва американско химическо оръжие срещу руската армия  - 1
Снимка: БГНЕС

Украинските военни са използвали американски химически боеприпаси срещу руската армия. С такова твърдение излезе началникът на руските Войски за радиационна, химическа и биологическа защита Игор Кирилов на брифинг за предполагаеми нарушения на изискванията на Конвенцията за химическите оръжия от страна на САЩ и Украйна, предава РИА Новости и Фокус.

"Така на 28 декември 2023 г. На Краснолиманско тактическото направление БПЛА тип коптер хвърли върху позициите на руските войски газови гранати американско производство, пълни с веществото CS“, заяви генерал-лейтенантът.

Още новини от Украйна

Това вещество е дразнещо за очите и горните дихателни пътища и във високи концентрации може да причини изгаряния на кожата, парализа на дишането и сърдечен арест.

По думите на Кирилов, това не е изолиран случай на използване от Украйна на несмъртоносни химически оръжия. На 7 и 23 април 2023 г. Въоръжените сили на Украйна, според него, са пуснали от дронове ръчни гранати с дразнещи химикали с надпис "Терен-6“.

"На тридесет и първи януари 2024 г. върху позициите на руските войски беше използван неизвестен отровен химикал, чието действие доведе до изгаряния на горните дихателни пътища, гадене и повръщане. Въз основа на резултатите от изследването е установено наличието на токсичното вещество антрахинон", продължи генералът.

Този химикал има изразен токсичен ефект, причиняващ слепота, дисфункция на черния дроб и бъбреците. В Европейския съюз антрахинонът е забранен поради неговата канцерогенност.

Освен това на 15 юни 2023 г. в района на село Работино срещу руски военнослужещи предполагаемо е използван дрон с пластмасов контейнер, съдържащ смес от хлорацетофенон и хлорпикрин. Първото съединение е химикал за контрол на безредици, а хлорпикринът е забранен за употреба дори за целите на правоприлагането. Многократни случаи на използване на боеприпаси, пълни с хлорпикрин, са регистрирани в района на Работино на 3 и 11 август 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    8 61 Отговор
    пълно зануляване на братушките

    Коментиран от #9

  • 3 Българин

    9 57 Отговор
    никой не може да се бъзика със САЩ
  • 4 ХАХАХА

    61 7 Отговор
    Нищо ново под слънцето . То не бяха касетъчни бомби, то не бяха фагусни . Ясно е какво представляват нацистите.

    Коментиран от #11

  • 5 Българин

    3 62 Отговор
    Украйна ще победи

    Коментиран от #17

  • 6 Българин

    5 53 Отговор
    няма да има милост за окупатора

    Коментиран от #7

  • 7 0001

    43 5 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    И ЗА ТЕБ.
  • 8 Радио Елто

    54 2 Отговор
    Знаех Си Че Украинците Са Грешка На Природата
  • 9 Точен

    44 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Особено след Авдеевка зануляването 100 % е за украйна. Западът надцени руската македония, една корумпирана държава, с враждуващи вътрешно етноси, с многополюсни ценности, разнопосочни цели и национални характери. Начело с не"украинци".
  • 10 Гадни

    37 2 Отговор
    Бандеровци!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 боен комар от биолаборатория

    4 5 Отговор
    йа йа
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ОПА

    4 35 Отговор
    Само така, всичко е позволено срещу руската ЧУМА.
  • 15 дедо

    24 0 Отговор
    и да триеш файда няма! боклуците цял свят ги видя
  • 16 Иван

    29 0 Отговор
    Русия трябва да обяви международна заповед за арест на стотици американци и европейци.
  • 17 123

    23 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Марш на фронта
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Никос

    18 1 Отговор
    Ааааа не е мъцможно. Американците са добрички, хуманисти, демократи и нямат никакви биологични оръжия освен КОВИД-19.
  • 20 Констатираща

    18 1 Отговор
    Още преди да започне СВО, а и затова започна, бях чела, че Украйна трупа на границата с Русия, химическо оръжие. Ясно е всичко.

    Коментиран от #29

  • 21 ОМОН..

    11 1 Отговор
    Вова-приключвай по бърже..тва бандерско племе.
  • 22 Гост

    2 2 Отговор
    Да се арестуват сърдечно всички освободители грабители...прошка да няма...
  • 23 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    1 4 Отговор
    Германия, а и целият Запад може съвсем добре да се справя без НИЩО от рабсия. Западът по никой начин няма да зависи нито от рабсия, нито от когото и да било. Защото има ЗНАНИЕ. Оттам - три-четвърти от постиженията на фундаменталните науки и като следствие - почти всички технологии. Полезни изкопами и петрол има по цялата земя в изобилие. Отделно от това, само едните перки по света тотализират 300 Гв мощ (колкото 300 Козлодуя), а като включим соларните енергийни системи, които в много страни имат ръст от 30 -50 та до 70% годишно, рабсия не може да мечтае за енергиен монопол. Фиброптичните кабели се нуждаят от кварцов пясък за да се направят - има го навсякъде. Хората синтезират метан (природен газ) от водород (електролиза на вода) и СО2 отпадъка от металургия и циментопроизводство с излишъка от енергията на соларните панели (Германия). Западът може без рабсия, но рабсия не може без Запада (или ще си стоят в крепостните колхози и калта).
  • 24 ТаУмВзе

    2 3 Отговор
    Ватата и копейката трябва да са в чувал барабар с децата им.
  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    2 4 Отговор
    Кармата на пycлеpoвич е да доведе руската империя на злото до нов разпад ❗ ❗
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗
    пycлеp, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби ❗ ❗
    Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят ❗ ❗
    Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗

    Коментиран от #32

  • 26 Отец Дионисий

    2 4 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Констатираща":

    Била чела някъде.
    Солидни доводи!
  • 30 Мразя Масква безплатно, но завинаги!

    2 4 Отговор
    Щом го казват руските мрши, значи те самите го правят! Долна гнусна руска помия...
  • 31 По тази логика

    0 2 Отговор
    Русия ползва химически оръжия срещу населението си - въпросния газ е иначе известен като "сълзотворен газ" и е използван редовно в Русия за разпръскване на демонстрации.
  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    Кармата за Зеленски е да доведе Украйна до изчезване, до пълен колапс❗ ❗
    И това е така. Списъкът му с „постижения“ нараства всеки ден ❗ ❗
    Евреинът Зеленски, в допълнение към предаването на Авдиевка и срамното бягство, ще донесе бедствие на други укрепления на Украйна. Стотици украински затворници, както и изоставени боеприпаси, доставени от Запада, ще бъдат полезни за по-нататъшното унищожаване на украинските войници - това е само върхът на айсберга. Колкото повече хора подкрепят SVO в Москва, толкова повече победи ще има на бойното поле! А Западът може само да пише лъжи за Русия, да лъже и да пуска фейкове, те не са способни на повече, те също принуждават Зеленски да води война до последния украинец ❗ ❗
    Всички предатели вече избягаха, въздухът в Русия стана по-чист, благодаря на Запада за това❗ ❗
    Скоро няма да има Украйна, това е недържава, това е държава, изкуствено създадена от Ленин, време е да върнем територията обратно на унгарците и румънците❗❗
    Имайте това предвид, европейци, доставяйки муниции, вие убивате украинци, лишавате ги от бъдещето и територията им. Спри, слепци
  • 33 Малко химическо

    0 1 Отговор
    оръжие ще се пусне и там откъдето идва.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания