Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 04:41 1 333 2

Хусите атакуваха нов контейнеровоз в Червено море

  • кораб-
  • хуси-
  • червено море

Подкрепяната от Иран групировка заяви, че е атакувала израелски товарен кораб MSC Silver в Аденския залив

Хусите атакуваха нов контейнеровоз в Червено море - 1
Снимка: YouTube

Британската фирма за морска сигурност "Амбри"(Ambrey) заяви, че йеменските бунтовници хуси са открили огън по контейнеровоз, плавал под флага на Либерия и пътувал към Сомалия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Подкрепяната от Иран групировка заяви, че е атакувала израелски товарен кораб MSC Silver в Аденския залив, в близост до Червено море, с няколко ракети.

Военният говорител на хусите Яхия Сареа не даде подробности, но заяви, че групировката е използвала и безпилотни самолети, за да атакува редица американски военни кораби в Червено и Арабско море, както и обекти в южния израелски курортен град Ейлат.

"Хусите окачествиха плавателния съд като израелски. На сайта операторът беше публично обявен като работещ в сътрудничество със ЗИМ и че редовно е посещавал (израелски) пристанища", се казва в консултативната бележка на "Амбри".

Zim Integrated Shipping Services Ltd, известно като ЗИМ, е израелска компания за международни товарни превози със седалище в Израел.

Хусите, които контролират най-гъсто населените райони на Йемен, редовно атакуват плавателни съдове с търговски връзки със САЩ, Великобритания и Израел, което предизвика ответни западни удари по военни обекти на хусите в Йемен.

Хусите обещаха да продължат да атакуват кораби в знак на солидарност с палестинците, докато израелските сили не спрат военните си действия в Газа.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пролетариат събуди се

    19 1 Отговор
    Хусите са за пример! Едни от малкото, които се осмеляват да се опълчат на Империята по света!

    Коментиран от #2

  • 2 оня с коня

    0 14 Отговор

    До коментар #1 от "Пролетариат събуди се":

    Хусите са "смели" ОТ ОТЧАЯНИЕ,щото Иран е опрял ножа на Гърлата им