Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 04:49 1 313 8

Падна подкрепата за „Алтернатива за Германия“

  • германия-
  • социология-
  • политика-
  • партии

17% е най-ниското ниво от месеци

Падна подкрепата за „Алтернатива за Германия“ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подкрепата за крайнодясната германска партия „Алтернатива за Германия“ намаля до най-ниското си ниво от юни 2023 г. и стигна 17%, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Алтернатива за Германия“ губи 1% в сравнение с предишната седмица, сочат данни, публикувани от телевизиите Ер Те Ел и Ен Те Фау. Според Ен Те Фау това е най-лошият резултат за партията в проучвания от юни миналата година.

В последните седмици в Германия се наблюдава вълна от протести срещу десния екстремизъм. Стотици хиляди излязоха по улиците в редица градове, обявявайки се също и против „Алтернатива за Германия“. Протестите бяха предизвикани от информация в медиите, разкриваща тайна среща на крайнодесни екстремисти, на която са присъствали и няколко представители на АзГ. На срещата участниците са обсъдили планове за масово депортиране на мигранти.

В днешното проучване консервативният опозиционен блок на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз, както и новата популистка партия на Сара Вагенкнехт, също отбелязват спад с един процентен пункт и получават съответно 30% и 4%.

От друга страна, подкрепата за Свободната демократическа партия, която е по-малкият коалиционен партньор в десноцентристката управляваща коалиция на канцлера Олаф Шолц, се е увеличила с 1%. По този начин за пръв път от година тя стига прага от 5% подкрепа, необходими за влизане в парламента, съобщи Ен Те Фау.

Германската социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц получава 15% подкрепа, „Съюз 90/Зелени“ – 14%, а опозиционната партия „Левите“ е подкрепена от 3%. Това означава, че и трите партии запазват същите резултати, каквито и предходната седмица.

Повече от 2500 души са участвали в проучването, изготвено от института „Форса“ в периода от 13 до 19 февруари.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без коментар

    37 2 Отговор
    Падала, пък с най-многото проценти от всички останали. 😀
  • 2 един от стадото

    31 0 Отговор
    наистина германците се оказаха прости хора. Няма се учудя да направят и транзитен коридор през Полша за украинците. Скоро не се е навъртала руска армия наоколо

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гледах видео

    23 1 Отговор
    На известен българин, който живее в САЩ над 20 г. Той каза, че са много зомбирани. Същото мога да кажа и за германците. Абе толкова наивен и зомбиран народ не съм виждал. Политиците им с помощта на медиите правят с тях, каквото си поиска т. АзГ е единствената народна партия и трябва да си адски тъп да избираш другите там, зелени, червени, черни. Те закопават страната съвсем открито. Но пропагандата е много силна и овцете вярват.
  • 7 един от стадото

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "Геша":

    за финландците е ясно, имат земя да влязат всички в нея, и да не излазат от там. Макар, че им симпатизирам, и все си мислех, че са от малкото, които Русия няма да удари и ще ползва като резервна територия с преференции. Но тоя запад наистина подивя. На какво разчита вече, не знам.. Аа, сигурно на конференции
  • 8 Умирам от смях

    1 1 Отговор
    Пускай газа, пали фурната. 6 милиона курабийки има за печене.
Новини по държави: