Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 08:56 2 858 48

Новият шеф на НАТО? Джо Байдън избра Марк Рюте

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • марк рюте-
  • кая калас-
  • джо байдън

Съгласно правилата на НАТО генералният секретар се избира с единодушие, което означава, че Рюте все още трябва да получи подкрепата на всички 31 държави членки

Новият шеф на НАТО? Джо Байдън избра Марк Рюте - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи холандския министър-председател Марк Рюте за следващия генерален секретар на НАТО. Това съобщи за "Политико" американски служител в сряда.

Подкрепата на Байдън вероятно ще повлияе на повече съюзници да подкрепят кандидатурата на Рюте, след като месеци наред той и няколко други европейски лидери се бореха за поста. Американският служител е запазил анонимност, за да разкрие подкрепата на президента по въпрос, който той не е подкрепял публично.

По-рано в сряда "Политико" съобщи, че две трети от страните от НАТО подкрепят кандидатурата на Рюте да поеме ръководството на военния алианс по-късно тази година.

Мандатът на сегашния ръководител на НАТО Йенс Столтенберг, който от 2014 г. насам стабилно ръководи военнополитическия блок в бурни времена в трансатлантическата политика, приключва през октомври.

Нараства натискът за одобряване на кандидатурата на Рюте за лидер преди срещата на върха на НАТО през юли, която ще се проведе във Вашингтон за отбелязване на 75-годишнината на Алианса.

Естонският министър-председател Кая Калас изрази интерес към ръководния пост в НАТО по време на събитие, организирано от POLITICO през ноември. Но служители на НАТО твърдят, че тя не е в списъка, тъй като не е обявила кандидатурата си. Същото важи и за външния министър на Латвия Кришянис Кариниш, който миналата година направи мини обиколка из медиите, за да тества нагласата.

Пътят на Рюте към ролята на генерален секретар го поставя на курс на сблъсък с Русия, тъй като Алиансът се изправя срещу агресията на Владимир Путин две години след пълномащабната инвазия в Украйна.

А ако бившият президент Доналд Тръмп се върне в Овалния кабинет, холандският лидер ще трябва да се ориентира в скептицизма на републиканеца към НАТО и колективната сигурност.

Рюте не пожела да обсъжда кандидатурата си за ръководител на Алианса по време на Мюнхенската конференция по сигурността, събрала световните лидери през изминалия уикенд, като заяви, че си е научил урока още през октомври, когато изяви първоначален интерес.

"Направих грешка през октомври, когато говорих за това, че може би се интересувам от тази роля", каза той по време на малка медийна дискусия. "Не трябваше да го правя, затова реших да не говоря повече за това".

На Рюте му предстои да измине доста път, преди да вземе каквото и да било решение. Съгласно правилата на НАТО генералният секретар се избира с единодушие, което означава, че Рюте все още трябва да получи подкрепата на всички 31 държави членки.

Всеки кандидат за поста трябва да премине през Турция и Унгария, които се оказаха най-големите пречки пред приемането на нови членове. Съобщава се, че Турция е поискала уверения, преди да подкрепи Рюте, докато Унгария има дългогодишни разногласия с холандския премиер.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    41 5 Отговор
    Значи всичкия камилар от Нидерландия ще го стоварят при Ганчо.
  • 2 да де

    52 4 Отговор
    Педалите завладяват вече и НАТО.
  • 3 ТаУмВзе

    45 4 Отговор
    НАТО е с декоративни функции, просто пудели на краварите.
  • 4 Българин

    40 2 Отговор
    Снощи гръмна скандал в Аржентина-либертарианеца Милей бе заловен от журналисти в хотел в Буенос Айрес с две момиченца в стаята си. Децата са съответно на 11 и 14 години!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Отец Дионисий

    5 37 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 3 Отговор
    БайПън знае ли ❓🤔❓
  • 8 А Д. Тръмп

    28 2 Отговор
    кого ще избере?
  • 9 Гошо

    25 3 Отговор
    Трябваше Урлуса Тя е по НАТОвец
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    6 40 Отговор
    Не му трябваше на пуcин да започва тази война в Украйна и да хвърля колосални средства на вятъра когато можеше да подобри с тези средства живота на ватите, Но paбcия винаги се изживявала като империя с крепостници и психопата пycин се помисли ,че може да се нарече император петър велики и че в болния си мозък от шизофренията си , може да води реваншистка война с целия цивилизован свят за да покаже надмощие над НАТО, Но реалността и истината е друга и руските градове замръзват, и се обстрелват с ракети, магазините се изпразват, икономиката боксува и черните чували с трупове на руски войници пристигат на конвейер и ватите колкото и да да са лъгани и потискани да живеят в мизерни условия, разбират, че са управлявани от терористичен и фашистки режим,който е отговорен за войната в Украйна, където огромни суми пари са похарчени за една безсмислена война , когато можеше да бъдат инвестирани в подобряването на качеството на живот, на руския народ, а не да живее в бедност и лишения...❗❗❗

    Коментиран от #23

  • 13 Атланлантида потъна

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    А ти какво спечели? Сто или сто и десет цента? Или един голям .!.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ТаУмВзе

    3 29 Отговор
    Германия, а и целият Запад може съвсем добре да се справя без НИЩО от рабсия. Западът по никой начин няма да зависи нито от рабсия, нито от когото и да било. Защото има ЗНАНИЕ. Оттам - три-четвърти от постиженията на фундаменталните науки и като следствие - почти всички технологии. Полезни изкопами и петрол има по цялата земя в изобилие. Отделно от това, само едните перки по света тотализират 300 Гв мощ (колкото 300 Козлодуя), а като включим соларните енергийни системи, които в много страни имат ръст от 30 -50 та до 70% годишно, рабсия не може да мечтае за енергиен монопол. Фиброптичните кабели се нуждаят от кварцов пясък за да се направят - има го навсякъде. Хората синтезират метан (природен газ) от водород (електролиза на вода) и СО2 отпадъка от металургия и циментопроизводство с излишъка от енергията на соларните панели (Германия). Западът може без рабсия, но рабсия не може без Запада (или ще си стоят в крепостните колхози и калта).

    Коментиран от #21

  • 16 Боже, каква ирония само!

    28 0 Отговор
    Ами ако сега нашите политици решат да търсят реванш от Рюте за дългогодишното спъване на страната ни за Шенген? Ха дано, ама силно се съмнявам, че все още имаме изправени политици.Иначе като идея не е лошо, вижте как Орбан държи на нокти една Швеция!
  • 17 честен ционист

    2 23 Отговор
    Доценти от Университетите учат децата ни на путинофилия.
    александър сервилов в ютюб сам си каза, че дядо му е работил като руски шпионин.
    дарина григорова, редовно дава русофилски интервюта за руски канали.
    валентин вацев преподава така наречената европеистика в така нареченият " Европейски колеж“, а всъщност преподава путинофилия в" руски колеж" ??? Това някакво старческо малоумие ли е?
    вацев каза, преди 3 дена, че половината му студенти ВЕЧЕ са станали русофили!
    вацев каза, че в проссия са издигнати НОВИ 264 паметника на сталин и според вацев това било оптимистично.
  • 18 ЧЕСТНО

    28 2 Отговор
    ДАЛИ ИЗОБЩО БАЙДЪН СИ СПОМНЯ КОЙ Е РЮТЕ, ЗАЩОТО Е МАЛКО ВЕРОЯТНО! СРАМ И ПОЗОР Е ЗА ДЪРЖАВА, КОЯТО НА ЧЕЛО Е ПОСТАВИЛА ЛИЦЕ В НЕАДЕКВАТНО СЪСТОЯНИЕ, А СЕ ИМА И ЗА СИЛА!
  • 19 Георги

    34 2 Отговор
    Холандския гей оправи холандия, сега ще оправи и нато. Та той още живее с майка си. И понятие няма от военно дело. Вярно ще излезе че Европа е само един балон, който предстои да се спука.

    Коментиран от #24

  • 20 Бийк

    1 19 Отговор
    Сигурен съм че унгарската КОЧка орбан ще го одобри,видяхме го колко добре скача като му хвърлят кокалче
    Хахаха
  • 21 Мдаа

    18 1 Отговор

    До коментар #15 от "ТаУмВзе":

    Виждаме как добре се справя...отиди и го кажи на ония с тракторите!
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    4 21 Отговор
    Глобализмът или по-точно Американският ред на земята води до създаване на огромно богатство, което многократно надвишава сумарното богатство, което би се създало от национални държави. Баснословното богатство на Британската Империя в миналото е създадено най-вече от търговията през океани и континенти. Свободното движение на хора, стоки и капитали е много, много по-могъщо в производителните си и творчески сили от всяко национално затворено стопанство. Затова, Глобализмът няма алтернатива и да знаете - епохата на националните държави приключи. Европа ще се превърне в нещо като Съединените Щати, макар и бавно, но тенденцията е определено в тази посока. И това е в интересите на 80% от хората❗❗

    Коментиран от #25

  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ 😝😝

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    Не ти трябваше да крадеш никове и да пишеш 100 пъти едно и също 😝😝😝

    Коментиран от #39

  • 24 ТаУмВзе

    2 16 Отговор

    До коментар #19 от "Георги":

    Хахаа, то за това Украина унищожи втарая и заминаха 600 000 чувала за крематорките в блатницата и още над милион без крайници, а на Нато колко са жертвите, подлогович!?
  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ 😝😝

    11 2 Отговор

    До коментар #22 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    Америка не е само САЩ ,
    ама ти откъде да знаеш
    😝😝😝😝😝
  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    2 17 Отговор
    Списъкът с "постижения" на страхливеца с ботокса от калния бункер нараства с всеки изминал ден ❗ ❗..."


    Добра работа върши:
    – Закри центъра за радиоразузнаване в Куба /Лурдес 2002/;
    – Закри военно-морската база във Виетнам /Камран 2002/;
    – Бракува 500 тона оръжеен уран и го продаде на САЩ;
    – Унищожи ЖП ядрения комплекс РТ-23 /2005/;
    – Пенсионира подводници "Акула" /последна 2023/;
    – Продаде комплекси С-400 на Турция /NATO 2019/;
    – Предаде съюзниците /Ирак - 2003, Либия - 2011/;
    – Започна война и тласна Украйна към ЕС и NATO;
    – Помогна на неутралните Швеция и Финландия да бъдат приети в NATO;
    – Обедини страните от ЕС в рамките на NATO;
    – Унищожи огромно количество оръжие от времето на СССР;
    – Построи вертикална корумпирана власт /70% държавни фирми/;
    – Изолира страната от високите технологии и световните банки;
    – Изгони от страната активните младежи /повече от 5 млн. за 20 години/.

    Коментиран от #28, #31

  • 27 Последния Софиянец

    1 9 Отговор
    От това миене на чинии са ми постоянно мокри ръцете и не мога да пиша, а и в миалното долу няма нет, та все забравям да ви кажа, че няма в мире по пропаднало, продажно, крадливо и лъжливо от пияния блатник и прегладнелия му проскубан балкански раб, а вие си говорете каквото си щете и аз бях заблуден като вас и чаках на оная опoвpъщаната да ме нахрани и се наслушах на лъжи и пиянски истории! Сега си бачкам и всичко е наред, рядко минавам тук да видя старите дрогаре до къде са потънали, понякога даже ми е жал за тях.
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ 😝😝

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    Списъкът от Галя дето я галиш ли е 😝😝😝
  • 29 Иго

    14 1 Отговор
    Напълно са обезумели англосаксите ,НАТО ,ЕС ,представете си Европа ври от протести ,но Урсула и компания фашаги ,ще реват за крадеца и престъпник Навални!! Тези кръвожадници да погледнат какво става в Казан - руската федерация!! Над сто държави от света провеждат "Игри на бъдещето", нещо не виждано ,наистина поглед в бъдещето! А тези европейците в болните им мозъци витаят милиарди,оръжие, войни и смърт!! Тези наистина са полудели , унищожават народа на Европа!!
  • 30 Артилерист

    15 1 Отговор
    И сега някой да не си помисли, че тези останали 31 решават нещо, както и "Генералния секретар" американското НАТО. Тази длъжност е абсолютно куха, освен пиара. НАТОто си го командват американците, защото, както твърди Тагарев, това са партньорски задължения. Или по-направо казано: щом сме в НАТО ТРЯБВА да слушаме американците.
  • 31 Реплика

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    Можете ли да посочите държава,в която управлението да бъде в защита на интересите на избирателите,т.е.хоризонтално?

    Коментиран от #41

  • 32 Бай Ганьо

    12 1 Отговор
    Какво е шеф на НАТО? На кое точно е шеф? В какво му се състои шефството?
    Туй е сладка синекурна чиновническа службица без грам реални правомощия. Тоя ни война може да убеди, ни да застави някоя държава от НАТО да направи нещо. Може само да чете спуснатите опорки на пресконференциите. Дет се вика, уреди си пенсията човека...
  • 33 ха ха

    14 1 Отговор
    Давоска пешка в НАТО. Кликата пробутва старите муцуни най-безогледно - Урсула, този и т.н... Да видим дали пак ще "спечелят" изборите в Щатите.

    Коментиран от #37

  • 34 Ден

    10 1 Отговор
    Марионетките ги преназначават!
  • 35 Пробита манерка

    11 1 Отговор
    е и този! Не виждам, колко "по-добър" да е от Урсулята?
    Тези, западналите вече не стават за нищо. Ще ни хвърлят в тотална война с техните побъркани представи за света!
  • 36 Еш па теа...

    9 1 Отговор
    На Рюте само като му видя мазната физиономия, и ми иде да му фърлим нещо тежко, та да го прекинем!
  • 37 Тези "давоските" са

    12 1 Отговор

    До коментар #33 от "ха ха":

    най-опасните. Те са нещо, като секта. Събра ли се от кол и въже и си вярват на идиотщините, които Шваб им пуска в главите:
    "Планетата е пренаселена и трябва да се намали населението до максимално 500 мил. души за цялата планета!"
    За тази цел "всичко е оправдано": "зарази, принудителни лечения с "подходящи медикаменти", които те ще предложат"
    "Войните са "удобно средство, особено с големи страни с много възможности за намаляването на ....""
    "До 2030-та г. трябва да сме останали без нищо?, да не притежаваме и нищо, но да бъдем ТАКА щастливи...???" Това е за "простолюдието". НО, тези за тях си виждат съвсем друга роля. Бил Гейтс, Блек Рок (инвеститионен фонд на САЩ) и други "богати" изкупуват масово земята по всички страни ... Е, те май не искат да бъдат "бедни и щастливи" 2030-та г.? Това са изобщо сектантски умопомрачения, които НЕ би трябвало да се прокарват в света! НО за съжаление, виждаме какво става реално!
  • 38 Реплика

    10 1 Отговор
    Оставам с впечатлението,че за ръководни длъжности в НАТО и ЕС е достатъчно само да се кандидатираш,за да бъдеш ,,избран",тъй като други желаещи няма.Такава процедура не се ли нарича ,,назначение"?
  • 39 Историк

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ 😝😝":

    Това не си ли ти? Честно казано бях започнал да те намразвам...
  • 40 Историк

    1 6 Отговор
    руснакът иска ли война?
    не питай тази тишина,
    в която братските могили
    войниците са приютили.

    Ти за това попитай тези,
    които в цинкови ковчези
    тук от земи съседски влачат
    стариците да ги оплачат.

    Попитай храбрите момчета,
    които днес из Кремъл шетат,
    с пагона си го украсяват
    и сопа „мирна” там развяват.

    Литовец питай и поляк –
    за тях кошмарът е руснак,
    попитай пролетта във Прага
    как мир със сила се налага.

    Унгарците попитай как
    войникът руски в руски танк
    из Будапеща мирно ХОРА гази
    от тях мира за да опази.

    Ще ти отвърне побелял
    финландец доста остарял
    как „мирно” руската войска
    там зиме драпа през снега.

    И братът белорусин даже
    намерил би какво да каже,
    че на изгаряща цена
    дари им братството Москва

    когато с ордата си зла
    Суворов палеше села.
    Попитай техните поля –
    кръв непокорна ги поля.

    Попитай ти Украйна братска
    защо от любовта славянска
    и от прегръдката на брата
    защита търси днес при НАТО.

    Миролюбивият Иван
    обстрелваше Афганистан
    и в градове, и във села
    не мир донесе, а беда.

    Деца, вдовици във Чечня
    руснакът иска ли война
    попитай и ще чуеш сам
    руснак как „миротворства” там.

    Грузинец винаги щастлив
    през сълзи днес ще премълчи,
    че от съсед „миролюбив”
    сега земята му гори !

    „Руснакът иска ли война?” –
    от Литва питай до Китай
    съсед дали един поне
    ще отговори твърдо: „Не!”
  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    2 6 Отговор

    До коментар #31 от "Реплика":

    Другарю мусорчик, Алтернатива за Германия се финансира от Путин, както и Националния Фронт на Льо Пен във Франция, както и крайната десница в Италия. Русия поддържа и финансира почти всички фашизирани дясно-екстремистки партии в Европа. Русия е, която измисли идиотския лозунг Европа на Нациите. Времето на нациите отдавна отмина. Сега е време на Глобализма, което е много по-добре за 80% от хората на тая земя. Аз не искам граници, митници, разрешителни и пр. Аз си хващам авиона когато и закъдето пожелая. Свободното движение на идеи, хора, стоки и капитали - това е Глобализмът и благодарение на него светът има невиждан в цялата история стандарт на живот. И всичко това е благодарение на Америка❗❗

    Коментиран от #44, #45

  • 42 Уса

    3 1 Отговор
    Ако американците не изоставяха своите домашни любимци нямаше да има толкова много приюти и хотели за животни.Чувствата са до идването на новия любомец
  • 43 ТаУмВзе

    1 3 Отговор
    Германия, а и целият Запад може съвсем добре да се справя без НИЩО от рабсия. Западът по никой начин няма да зависи нито от рабсия, нито от когото и да било. Защото има ЗНАНИЕ. Оттам - три-четвърти от постиженията на фундаменталните науки и като следствие - почти всички технологии. Полезни изкопами и петрол има по цялата земя в изобилие. Отделно от това, само едните перки по света тотализират 300 Гв мощ (колкото 300 Козлодуя), а като включим соларните енергийни системи, които в много страни имат ръст от 30 -50 та до 70% годишно, рабсия не може да мечтае за енергиен монопол. Фиброптичните кабели се нуждаят от кварцов пясък за да се направят - има го навсякъде. Хората синтезират метан (природен газ) от водород (електролиза на вода) и СО2 отпадъка от металургия и циментопроизводство с излишъка от енергията на соларните панели (Германия). Западът може без рабсия, но рабсия не може без Запада (или ще си стоят в крепостните колхози и калта).

    Коментиран от #46

  • 44 Реплика

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    Не питах това,а за какво е време решават хората,а не шепа неприлично богати старци.
  • 45 Няма нищо вярно

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    в това, което си писал!
    АзГ била финансирана от Путин? Няма как да е станало. В Германия всичките преводи и трансакции на пари се знаят, следят се. Ако беше така, то другите партии веднага щяха да направят огромен скандал. Те постоянно търсят за какво да се хванат и да забранят завинаги Алтернативата... Те имат достъп до всички банки, до тайните служби, до Нато, до армия и полиция в страната и в съюза...Е, как си представяш, Путин и Русия са дали някакви пари, тези да ги харчат и цялата тази огромна държавна машина да не е забелязала??? Това не ти е Русия или България: Дошли и дали 10 чувала с кеш :)! Ама дори когато отидеш да платиш с 2000 евро (кеш) нещо, веднага ставаш подозрителен? От къде са? Още повече, ако си от някоя партия!!! Ха-ха-ха! Май правиш само пропаганда с твоите лъжи?
  • 46 Ела, ела в Германия

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "ТаУмВзе":

    и прави тези лекции на "новите германци" :)!!!
    На тях не им трябват електроцентрали, те даже и езика не знаят, няма и да го научат... А "старите" немци скоро няма да ги има. Говирш и ти за "минало бешало време"!
  • 47 ⚜️Просветен⚜️

    5 1 Отговор
    Все едно пък една секретарка , била и генерална такава , може да е нещо по различно от проста секретарка! Колкото зависи от мен командването на ОТАН, толкова зависи и от тия изтръпнали чичаци!!!
  • 48 Германски експерт

    4 0 Отговор
    Той, дементния, чорапи не може сам да си избере, че шеф на Натю...
    Ама щом е пе. да. л, ше го сложат единодушно!
    Пък, ако е траВерс, ще гласуват с две ръце...
Новини по държави: