Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Февруари, 2024 11:01 5 035 127

Пирови победи и гробно мълчание

  • euvsdisinfo-
  • украйна-
  • авдеевка-
  • русия-
  • пирова победа-
  • война-
  • владимир путин-
  • руска пропаганда-
  • дезинформация-
  • алексей навални

Скоро след повсеместната радост стана необходимо да се формулира някакво обяснение за смисъла на дадените жертви

Пирови победи и гробно мълчание - 1
Снимка: EUvsDisinfo

Пирови победи и гробно мълчание (ориг. заглавие: Pyrrhic victories and crickets chirping in the graveyard)

Тази седмица Кремъл твърдо впери поглед в Авдеевка и изсипа порой възхвали на превземането на това парче изгорена земя, представяйки го като изключителна победа. Същевременно смъртта на дългогодишния критик и яростен противник на Кремъл, Алексей Навални, несправедливо заточен в руски лагер на смъртта, получи само бегло споменаване и отразяване в стил „конспиративна теория“. Ако подробности за смъртта на Навални в контролираните от Кремъл медийни канали имаше, макар и оскъдни, то втората годишнина от руската инвазия в Украйна беше напълно и умишлено изключена от (дез)информационния поток през тази седмица.

Пирова победа в Авдеевка

На 17 февруари Украйна обяви изтегляне на войските си от град Авдеевка, за да избегне обкръжаване. Впоследствие руските мобики (от съкр. „моб.“ – „мобилизиран“, бел. ред.) поеха контрола върху това, което е останало от града. Там месеците на тежки боеве и безразборен руски артилерийски огън са унищожили гражданската инфраструктура почти изцяло. Дезинформационните агенти на Кремъл изпаднаха в нездрава радост от тази новина.

Откакто се случи разрушаването на Бахмут, добри новини от фронта, които да се принесат в нозете на господаря, липсваха, та затова сега се отприщиха мощни хвалби за Пировата победа в Авдеевка. Пропагандистите осмиват „страхливостта“ на Украйна и бълват материали за „хаотичното отстъпление“, за „паниката, обзела Запада“ заради това, че „Украйна загуби Авдеевка“. Всички те обаче удобно премълчават факта, че „превземането на Авдеевка“ е струвало на Москва повече животи, отколкото цялата съветска война в Афганистан.

Непосилната цена на победата

Може би Москва все пак си е давала бегла сметка за огромните жертви, които ще даде, при това по своя собствена воля. Скоро след повсеместната радост стана необходимо да се формулира някакво обяснение за смисъла на дадените жертви. И така, контролираните от Кремъл медии вкараха в употреба поредните обвинения, че Украйна е терористична държава – това е подъл дезинформационен трик от арсенала, който руското ръководство удобно използва. Нека изясним извратената логика на Кремъл. Огромните загуби, които Русия претърпя в Авдеевка, се обясняват с нуждата да се защити Донбас от набезите на украински терористи. Уж че се преследва благородната цел за спасяване на човешки животи – прави се опит да се внуши, че всичко, което е било нужно за постигането на тази цел, е един деветкилометров пробив навътре и изместване на фронтовата линия.

В крайна сметка тези цели може и да не са толкова благородни, тъй като само няколко дни по-късно същите тези дезинформационни медии вече пишеха за „научените безценни уроци“ и как Авдеевка е само началото на нова руска атака. Изглежда урокът е да продължиш да изтребваш собствения си народ в месомелачката на войната, само и само зда утолиш имперската си жажда. Високата цена на победата обаче слабо интересува господаря на Кремъл, така че рупорите му продължават да ликуват.

Дългата ръка на Кремъл

Темата „Авдеевка“ изглежда ценна за Путин като зеница на окото. Темата „Алексей Навални“ обаче е точно обратното – болезнен трън в очите е… всъщност беше, уви. След като се опита да го отрови, затвори го по скалъпени обвинения в „екстремизъм“, многократно го поставяше в плачевни условия и изолация, отказа му медицинска помощ и накрая го премести в една от най-смъртоносните наказателни колонии в Арктическа Русия, господарят на Кремъл почти лично дръпна спусъка, водещ до смъртта на Алексей Навални.

С появата на новината за преждевременната смърт на Навални в ръцете на похитителите му, международната общност реагира с отвращение, скръб и категорично осъждане. Прокремълската дезинформационна мрежа обаче прояви съвсем различно отношение към смъртта на Навални. Официалните данни за действителните обстоятелства бяха оскъдни и руските медийни канали под правителствен контрол избраха да запълнят ефира с размишления за това колко „неприемливи“ са западните изявления по този въпрос и с омаловажаване на посмъртната почит, отдадена на Навални в цяла Русия.

Конспирациите се харчат повече от фактите

Като следваща стъпка се появиха конспиративните теории: точно като по учебника на Кремъл по дезинформация. Първата вълна от конспирации прокара добрата стара тактика за отвличане на вниманието „Cui Bono“, задавайки на пръв поглед невинен въпрос – кой печели от смъртта на Навални? Идеолозите на Кремъл естествено имат готов отговор – Западът.

После пропагандистите бръкнаха по-надълбоко в торбата с конспирациите и извадиха по-креативни теории. Беше прокарано твърдението, че Западът е убедил Навални да се върне в Русия, за да организира там Майдан, и че смъртта му е заговор и организирана кампания срещу Путин. Завъртя се и недоказаната версия, че Навални може да е починал заради доставена от Германия КОВИД-ваксина. Разбира се, всички тези истории звучат пресилено, но те са целенасочено измислени и предназначени да отвлекат вниманието от простия факт, че животът на Навални е бил в ръцете на Путин. Дали е бил отнет нарочно или поради умишлено бездействие, на този етап няма голямо значение.

24 февруари не съществува

Идеолозите на руското ръководство често намират утеха, изпадайки в състояние на оглушително мълчание. Така, както Кремъл замълча за обстоятелствата около смъртта на Навални, така замълча и за датата, която тази седмица всички си спомниха – 24 февруари, денят, в който преди две години Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна. По руските ТВ-канали на тази тема цареше гробна тишина.

Може би почти пълното мълчание на Кремъл все пак не е толкова странно. То може да бъде инструмент за манипулация и репресия. Скорошното решение на Русия да определи „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“ като „нежелана организация“ е друг нерадостен пример как Кремъл се опитва да заглуши гласовете на свободата и да деформира колективната ни памет.

Украйна и нейните поддръжници по целия свят почитат падналите герои, които се изправиха в битка за свобода и достойнство. За Кремъл обаче тази втора годишнина представлява едно твърде неудобно напомняне колко дълбоко завлече Путин Русия в блатото на войната. В края на краищата, след като сте обещали на масите да проведете „тридневна специална военна операция“, не ви е лесно да валидирате тази измамна лъжа като я съпоставите с реалностите на двугодишната война. За нас обаче е ясно като бял ден. Колкото и митове да създава Кремъл, ние няма да се оставим да бъдем измамени от лъжите и дезинформацията на Русия за нейната война срещу Украйна.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    89 76 Отговор
    Следваща седмица на 28 февруари официалните лица на Приднестровието ще поискат официално да бъдат анексирани от Русия това каза сегашния управител на района Вадим Красноселски

    Коментиран от #30, #69

  • 2 Петър

    119 80 Отговор
    Според българските медии, руските войски се бият с лопати и напредват, а представяте ли какво щеше да стане ако имаха огнестрелно оръжие?

    Коментиран от #127

  • 3 Примати

    90 112 Отговор
    Русия прие превземането на Авдеевка като нещо много сериозно. А то е едно малко градче…

    Коментиран от #20, #37, #83, #108, #109, #113, #114

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Шах-Мат на укронатовците

    105 32 Отговор
    Украйна няма никаква субектност. Меко казано е илюзия, недоразумение и измислица породена от слабостите и пропуските на самата Русия, както и от умела русофобска външна агресия.

    Медицински казано - украйна е зловреден, присаден тумор на тялото на Велика Русия, който е в процес на оперативно отстраняване.

    Живото ще бъде спасено и излекувано, а мъртвото - премахнато и унищожено.
    Амин.

    Коментиран от #21, #100

  • 7 А50

    87 22 Отговор
    Гробно мълчание в Киев, всеки ден руската армия неутрализира по 1200 всушника.
  • 8 ТаУмВзе

    88 14 Отговор
    Краварчето не може да приеме окраинското Прегазване при Авдеевка! Праведната Проганда са ни обяснява, че Русия е загубила при Победа. Z
  • 9 реру

    55 16 Отговор
    Важно е денафицираните улици да имат руски имена...

    Коментиран от #98, #111

  • 10 БЪЛГАРИН🇧🇬

    99 26 Отговор
    Поредния жалък и смешен материал.
    И запомнете: С Украйна е свършено.Русия победи.
  • 11 Читател

    91 13 Отговор
    "несправедливо заточен в руски лагер на смъртта"

    Джамбаз ти надмина себе си - с 5 думи 5 лъжи.
  • 12 Жимбуль Жимбулин

    62 10 Отговор
    100 млрд за контранаступ и Авдеевка падна, че и линията Суровкин вчера. За 100 млрд бракувана техника едно Работино 10 на 10 км, ма вече и там ври котела
  • 13 ОМРЕАХМЕ ОТ СТУТ БЕЗ РУЦКИ ГАЗ,

    20 44 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен-_ Язовец":

    БЕ ПРУДАЖНИК!

    Коментиран от #18, #25, #120

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Има нарастваща тенденция за

    69 7 Отговор
    Растеж на пропагандата за мекотели явно западът се е превърнал във вегетиращо консуматорско сборище на не много интелигентни индивиди с нестандартна сексуално ориентация
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ае копейките

    17 42 Отговор
    Дайте газ!

    Коментиран от #50

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Аха

    51 8 Отговор
    Пак смехотворни твърдение на Джанбаза.
  • 20 ПУЛЮ СУЛЕВ ДЕСАНТЧИКА

    51 8 Отговор

    До коментар #3 от "Примати":

    ПРИМАТИТЕ НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ОЦЕНЯТ КАКВАТО И ДА ВОЕННА СТРАТЕГИЯ ИДЕЯ СИ НЯМАТ ОТ ВОЕННИ ДЕЛА -А АВТОРА ПАЛЯЧО ВЗЕЛ СЕ НА СЕРИОЗНО БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ РАЗБИРА ОТ ЖУРНАЛИСТИКА
  • 21 Ей смех

    16 46 Отговор

    До коментар #6 от "Шах-Мат на укронатовците":

    Замълчи последния месец16000 руснаци и 300 бр.бронетехника се изпариха А битката за Авдеевка се води4 месеца Общите броики на загиналите е повече от жителите на града Преди войната 32 хиляди..

    Коментиран от #33, #122

  • 22 морския

    35 11 Отговор
    пирови ама победи ! то си е характерно за руската военна тактика. въобще не ги бърка ! важно е : победа будет за нами и толкоз !

    Коментиран от #32

  • 23 Военен

    63 8 Отговор

    До коментар #5 от "Смисъла на руските жертви е":

    "вълци, чакали и лисици, с pycкo CBAPEHO"

    Нещо си се объркал братчет - руснаците не оставят труповете на своите загинали а укрите ги изоставят че и ранените даже изоставят - то не за друго ами така "намаляват" своите загуби - водят ги безследно изчезнали. Руснаците понякога се смиляват и ги погребват по християнски.

    Коментиран от #35, #46, #71

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ПУЛЮ СУЛЕВ ДЕСАНТЧИКА

    35 4 Отговор

    До коментар #13 от "ОМРЕАХМЕ ОТ СТУТ БЕЗ РУЦКИ ГАЗ,":

    ДОСТА СИ СМЕШЕН АКО НЕ БЕШЕ ТЪЖЕН

    Коментиран от #85

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мишел

    33 6 Отговор
    От другата страна - тотални загуби и океан от лъжливи приказки.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Наздраве джамбо

    32 4 Отговор
    За победата
  • 30 Неадекватни русофили и руски "победи"

    34 40 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    "Контролираните от Кремъл медии вкараха в употреба поредните обвинения, че Украйна е терористична държава – това е подъл дезинформационен трик от арсенала, който руското ръководство удобно използва. Нека изясним извратената логика на Кремъл. Огромните загуби, които Русия претърпя в Авдеевка, се обясняват с нуждата да се защити Донбас от набезите на украински терористи. Уж че се преследва благородната цел за спасяване на човешки животи... "

    224 загубени танка за Авдеевка , от които 128 унищожени, 88 изоставени и 8 сериозно повредени. 359 загубени бронирани машини, от които 252 унищожени, 98 изоставени и 9 сериозно повредени. Това е само част от цената на руските загуби във военна техника, платена за превземането на градчето...
    Данните са на публичната разузнавателна платформа Oryx, която води статистика за руските и украинските загуби...

    От украинска страна, основните загуби във военна техника в Авдеевка са следните – 21 танка, от които 13 унищожени, 6 изоставени и 2 сериозно повредени. Освен това – 20 бронирани машини, от които 14 унищожени, 3 изоставени, 2 сериозно повредени и 1 пленена.

    Загубите на жива сила са около 16 000 убити и ранени руснаци и около 3 400 убити и ранени украинци.

    Коментиран от #41, #72, #115

  • 31 ЕК от много

    27 20 Отговор
    време няма необходимия авторитет не само в България, но и в целия свят, основно заради своите недълновидни и продаждни решения в корупционното й управление. Горната писана е неопровержимото доказателство.
  • 32 Запознат

    39 40 Отговор

    До коментар #22 от "морския":

    Пирова или непирова руснаците винаги побеждават - свиквайте всички "евроатлантици" и мислете за място по колесниците. Господарите ви използват но после ще ви зарежат както са го правили много пъти.

    Коментиран от #44

  • 33 Не,не, в грешка си

    31 20 Отговор

    До коментар #21 от "Ей смех":

    Това е в сапьорски лопатки всичко, всеизвестен е факта, че руснаците се бият само със сапьорски лопатки, цялата западна демократична свободна преса го писа, а те не лъжат.
  • 34 Радио Елто

    26 27 Отговор
    Слава на Русия!Русия е Сила и Мощ!
  • 35 Абе военния

    26 33 Отговор

    До коментар #23 от "Военен":

    Ти интернет имаш ли.Искаш ли видеа на руснаци как се валят с месеци из полята.Ти от коя планета си .Явно още слушаш вефа.Ужас .Тия ранените им мрат като мухи без помощ от нокой.Искаш ли да гледаш колко са жалки Смешник.

    Коментиран от #42, #59

  • 36 Пеевски,ти

    15 0 Отговор

    До коментар #26 от "Къффф фашизъм бе":

    Ли си, бре?
  • 37 Абе

    23 4 Отговор

    До коментар #3 от "Примати":

    Орангутан тоя град преди войната има около тридесет хиляди души, по вечето принудително изселени от украинската хунта след 2014г
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Пешо от Банишора

    30 2 Отговор
    Както обикновено този аФтор пак ни информира погрешно за нещата около конфликта в Украйна! Пирова победа била? Безмислена била... Ами ако беше така, тогаз защо укрите се биеха там с магарешка упоритост, а не се изтеглиха та да спасят от смърт стотици свои бойци? Защо пращаха там подкрепления не веднъж и дваж, които директно попадаха в месомелачката? Знае ли аФторът какво означаваше тая Авдеевка за украинците, та я бяха укрепили едва ли не като линията Мажино в продължение на 7 - 8 години? Удобно място за артилерийски обстрел на Донецк, което и правеха в продължение на тия години... Първи "обезцени" Авдеевка човекът, който изпрати десетки хиляди да се бият и умират там, т.е. направи същото, което беше направил и в Бахмут...
  • 40 !!!?

    9 17 Отговор
    24.02.2022 - 24.02.2024
    РАВНОСМЕТКАТА:

    Коментиран от #48

  • 41 Военен

    38 5 Отговор

    До коментар #30 от "Неадекватни русофили и руски "победи"":

    Изобщо не ви се отдава пропагандата колкото и лъжи да измислите.

    "224 загубени танка за Авдеевка , от които 128 унищожени, 88 изоставени"

    Та как руснаците са изоставили 88 танка след като са превзели Авдеевка - къде са ги изоставили. Ама то и да лъжеш се иска акъл.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Като

    29 2 Отговор
    е толкова незначителен Авдеевка, защо толкова упорито и с толкова жертви го бранеха украйнците? Много от битките в световната история са се водили на голо поле. Важно е било кой е спечелил битката а не къде се е провела.
  • 44 Като при Херсон, Лиман и Изюм

    18 20 Отговор

    До коментар #32 от "Запознат":

    нали русофилче заблудено?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Иванушка 🇷🇺

    22 4 Отговор
    Джамбаза май не наясно с материята, както обикновено. Делата, решенията на съда и издадените присъди за измами срещу френската компания Ив Рошер и спекулата с дърва за огрев са много преди Льохата да стане блогер и лидер на някаква партия. Със или без Путин Льохота беше пътник за затвора.
  • 48 Антитрол

    23 28 Отговор

    До коментар #40 от "!!!?":

    Ами като си почнал публикувай и снимка на новото гробище до Киев което вече се вижда от космоса.

    Пък равносметката е:
    4 области от Украйна плюс Крим са руски
    украйна имаше над 2500 танка и 250 самолета а сега се моли за 100 танка и 10 самолета
    украйна имаше 800 000 армия и мобилизира още 600 000 а сега руснаците които са 450 000 на фронта имали числено превъзходство

    И това до сега.

    Коментиран от #65

  • 49 Ветеран от протеста

    25 4 Отговор
    Лъжете , или не лъжете за повдигане на духа,руският валяк мачка подред ,бавно ,но стабилно и ще спре където и когато той реши.Без значение е на кой му харесва ,на кой не .
  • 50 Добре

    11 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ае копейките":

    центаджия. Даваме нефт.
  • 51 Не точно тук.

    2 15 Отговор

    До коментар #38 от "Ку-ку":

    У вас съм. Докато ти щракаш на компа с тиквичка в aнyсa, гледайки руско reй nopнo в детската, аз onpaвям тая дето те.е.uZcpaлa, там откъдето те е uZcpaлa. Утре ще ти направи братче/сестриче!

    Коментиран от #56

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Не много

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Къффф фашизъм бе":

    Бъркаш фашизма е единствено в твоята глава.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Бай Яни.

    4 13 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен-_ Язовец":

    За втори път я превземат но до Март към края пак ще се оттеглят.

    Коментиран от #74

  • 59 Военен

    22 3 Отговор

    До коментар #35 от "Абе военния":

    "Искаш ли видеа на руснаци как се валят с месеци из полята"

    И къде се валят тези руснаци - в превзетите от руснаците територии ли? А пък "смелите" укри преминават през фронтовата линия да си събират убитите. Сега ще атакуват Кринки само да си съберат над 3500 убити там и после ще се изтеглят с тях - ще ги пуснат да плуват по Днепър.

    Лъжите и пропагандата не вървят - някои имат нещо между ушите си за разлика от други.
  • 60 А пък снощи един самальот

    7 13 Отговор
    Се взривил от радост в чест на 2 години тридневно асвабсждение.

    Коментиран от #67

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Руския кенеф

    8 17 Отговор
    никога няма да стане нормална държава те са толкова увредени от диктатурата, че за съжаление там останаха само облъчени и заробени крепостни примати. Желязна завеса за да не излизат от блатото, понеже са и вредни и неприятни.
  • 64 Ива

    8 0 Отговор
    И тоя изпълзя от дупката!
  • 65 И войната е свършила, а

    24 6 Отговор

    До коментар #48 от "Антитрол":

    Украйна е подписала капитулацията си, а "умнико"..?

    Коментиран от #73

  • 66 Ае копейките

    25 7 Отговор
    Къде са се запиша към групичката ви? Животът стана скъп Да изкарам някое доларче,преди да е фалирало.

    Коментиран от #68

  • 67 Антитрол

    15 13 Отговор

    До коментар #60 от "А пък снощи един самальот":

    Ами Русия има самолети и се взривяват а Украйна като няма и не се взривяват - та къде са над 250 нейни самолета които имаха преди СВО и останалите които им предадоха от източния блок можеш ли ми каза защото сега се радват че щели да им дадат 10 самолета от запада.
  • 68 Антитрол

    11 12 Отговор

    До коментар #66 от "Ае копейките":

    Че от посолството да не са ви спрели центовете
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 А50

    16 11 Отговор
    Само да питам нали рейнметал щяха да правят завод за оръжие в 404, турците щяха да сглобяват байрактари, какво стана с всички тези илюзии.
  • 71 Я питай майките и жените

    11 15 Отговор

    До коментар #23 от "Военен":

    на тея почти половин милион руски безсмислени жертви, дали ще.видят поне телата им някога?
    За какво мислиш, че са безбройните женски протести и съответно арести в РФ?

    Коментиран от #81

  • 72 Мишел

    11 14 Отговор

    До коментар #30 от "Неадекватни русофили и руски "победи"":

    И всичко това е, защото руснаците се биеха въоръжени с лопатки, а украинците се отбраняваха с КПФАБ 250 /500/1500, , със Солнцепек ТОС 1,2, при десетократно украинско превъзходство в артилерия, РСЗО и боеприпаси, при пълно превъзходство в авиация итн.😀😀😀
    Загубите на атакуващите могат да бъдат евентуално по - големи само при равно въоръжение на двете страни. При смазващо превъзходство на въоръжението на едната страна, другата неминуемо търпи грамадни загуби.

    Коментиран от #75

  • 73 Антитрол

    13 10 Отговор

    До коментар #65 от "И войната е свършила, а":

    Не Украйна не е подписала капитулацията си - не четеш ли аз съм написал "до сега" пък до капитулацията от Украйна може нищо да не е останало или пък малка част около Лвов ама много ме съмнява че поляците ще си я вземат нея.

    Та равносметката колкото и да не ви харесва до сега е такава.

    Коментиран от #79

  • 74 стоян георгиев

    4 4 Отговор

    До коментар #58 от "Бай Яни.":

    Яни ,яни,датее дъни който и където те хване,мен вече ми писна.

    Коментиран от #123

  • 75 Тази глупост

    13 15 Отговор

    До коментар #72 от "Мишел":

    я постваш за 98ми път...
    Напъни си пилeшкия мозък за нещо по-умно или ни припомни от кого просят дронове и ракети руслямистите?

    Коментиран от #77, #92

  • 76 Каквито и да ги "дъвче"

    12 9 Отговор
    Няма проблем Авдеевка. Сега запачва вой за последиците на "пировата" победа. За сведение Пир е казал че при още една такава победа и няма армия. Да сте чули това за СВО? Няма и да чуете, но ще доживеете до края на ... и такива.

    Коментиран от #103

  • 77 Тити

    8 10 Отговор

    До коментар #75 от "Тази глупост":

    Суссс,бе доуна козяшкоукрофилташка масс тиййо,пошол наХ Суу Каа вокзалная.
  • 78 атеш айдар марийка джамбаз

    15 11 Отговор
    рекорд,руснаците демилитизираха 584000 (+23000 за януари) фашистки урки а други 780000 ги направиха инвалиди

    Коментиран от #80

  • 79 Обясни ми

    15 12 Отговор

    До коментар #73 от "Антитрол":

    защо Херсон, Изюм и Лиман вече не са руски?

    Коментиран от #86

  • 80 реру

    12 16 Отговор

    До коментар #78 от "атеш айдар марийка джамбаз":

    Поправи си цифрите,само за Февруари са утилизарини около 25000 хохохола,включая и наемниците.
  • 81 Военен

    8 12 Отговор

    До коментар #71 от "Я питай майките и жените":

    "на тея почти половин милион руски безсмислени жертви"

    Те господарите ти казаха че руските загуби са 45 000 - сега на теб ли да вярвам или на господарите ти. Пък можеш ли ми каза според официалната статистика на Киев колко се водят "безследно изчезнали".

    "безбройните женски протести и съответно арести в РФ" - както казах то само с лъжи и пропаганда не става колкото и да ги повтаряте едни и същи опорки.
  • 82 Валя

    11 8 Отговор
    Статията е от поредицата "Европейският съюз срещу дезинформацията". Питам се дали има дезинформация в тази статия срещу дезинформацията?
  • 83 Еволюцията

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Примати":

    е под минала някои видове м@ймуняци
  • 84 Аз съм веган

    10 10 Отговор
    Какво се няколстотин хиляди орки пред величието на бункернато джудже?

    Коментиран от #89

  • 85 стоян

    4 8 Отговор

    До коментар #25 от "ПУЛЮ СУЛЕВ ДЕСАНТЧИКА":

    До 25 ком - много си остроумен ама не разбрах кое е смешното- можело и без руски газ - ти ползваш ли газ в някой двустаен в краен квартал
  • 86 Антитрол

    7 6 Отговор

    До коментар #79 от "Обясни ми":

    Какво да ти обяснявам - фронт е понякога върви напред понякога назад - та за това ти казах че статистиката "до сега" е такава и Украйна ако обяви капитулация сега ще си остане такава но ако не обяви капитулация със сигурност статистиката няма да е същата.

    Нещо невярно да казвам

    Коментиран от #93

  • 87 Механик

    11 7 Отговор
    Пирови-непирови, ама Афдийфка падна, а с нея и О-краина утече у каналя.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Дилъра

    13 5 Отговор

    До коментар #84 от "Аз съм веган":

    Е друго си е да затриеш цяло поколение мъже и държавата си заради пари и бело.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Джамбо,

    11 6 Отговор
    след капитулацията на Украйна(в това никой не се съмнява освен денков и тагаренко) завода там ще е златна мина
  • 92 Мишел

    9 10 Отговор

    До коментар #75 от "Тази глупост":

    Какво те кара да смяташ, че Русия е длъжна сама да се бие срещу коалиция от НатО, ЕС и общо 52 държави?
    Можеш ли да кажеш за украинците от кого не а просили и не просят оръжие и финансиране?
    Светът е многополюсен е това личи и във военните конфликти. САЩ е само бивш хегемон, който губи в Афганистан, в Украйна и навсякъде.
  • 93 Не можеш и да кажеш

    5 2 Отговор

    До коментар #86 от "Антитрол":

    защото тук само се пише...
    Факт е, че си на светлинни години от истината.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Иванушка🇺🇲

    3 11 Отговор
    Вече две години света гледа безсилието на жалкото джудже путин как се мъчи да превземе Украйна. От днес си пожелаваме империята на злото джудже да бъде унищожена в най скоро време. Дано Бог да чуе молитвите на Свободния свят.
  • 96 НАБЛЮДАТЕЛ

    13 3 Отговор
    Пропагандата се напъва да омаловажи сериозната военна загуба на урковермахта.
  • 97 Тръмп каза

    11 4 Отговор
    Украина избор има.Капут.И Европа ще се куртулиса от този цирей.
  • 98 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    10 11 Отговор

    До коментар #9 от "реру":

    Я дай снимки на Мариупол

    Коментиран от #105

  • 99 Васил

    5 10 Отговор
    Едно празно село за каква победа ми говори скапаният кремълски диктатор???

    Коментиран от #101, #104

  • 100 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Шах-Мат на укронатовците":

    Освен Този шах мат,тази седмица ,от немците от Крим ,е повдигнат въпроса за денонсиране объединението на Германия и връщането на ГДР Много интересно става.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 ДЕНИСЧО

    12 3 Отговор
    ОЩЕ НЯКОЛКО ТАКИВА ПИРОВИ ПОБЕДИ И ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ЗАТВОРИШ УСТИЧКАТА ЩОТО НЯМА ДА ИМА КВО ДА КОМЕНТИРАШ
    ОТ РАЗВАЛИНИТЕ НА КОКСОХИМА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ДВА ДНИ СА ИЗПЪЛЗЯЛИ ОЩЕ 200 УМОРЕНИ И ОТЧАЯНИ УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ
    ТА КЪСМЕТЛИИ ОСТАНАЛИ СА ЖИВИ

    Коментиран от #106

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 ААААА НЕ Е ПРАЗНО

    9 2 Отговор

    До коментар #99 от "Васил":

    ОСТАНАЛИТЕ ТАМ ЖИТЕЛИ ПОСРЕЩНАХА РУСНАЦИТЕ С РАДОСТ
    СЕГА ПРОБЛЕМА Е ПОЧИСТВАНЕТО ОТ УКРАИНСКИТЕ ТРУПОВЕ ЗА ДА НЯМА ЗАРАЗИ
  • 105 реру

    13 3 Отговор

    До коментар #98 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    "Я дай снимки на Мариупол"


    Не е по-различно, но щом трябва...

  • 106 Р.К.И.

    9 8 Отговор

    До коментар #102 от "ДЕНИСЧО":

    Цял завод са превзели (неработещ!), защо няма паради и салюти в Москва. И нови петолъчки по пагоните на оленовъда.
  • 107 Денис и Европейската Комисия в България

    9 1 Отговор
    Приказката за Краставицата на Мирча Кришан и Навални!! НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА
    ОТ ТЕЯ фейкове и маниполации!! Не се чете!!
  • 108 Киев

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Примати":

    и Одеса са руски!
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 УКРАИНЕЦ

    6 4 Отговор
    РУСНАЦИТЕ НИ ИЗБИВАН КАТО ПИЛЦИ ТОЗИ ТУК КАКВИ ГЛУПОСТИ ПИШЕ,НЯМЯ Я ВЕЧЕ УКРАЙНА ,,РУСИЯ СИ ВЗЕ КАКВОТО И ТРЯБВА,ПОЛШО,УНГАРИЯ И РУМЪНИЯ ЧАКАТ ЗА СВОЙТЕ ПАРЧЕТА ....НЯМА Я ВЕЧЕ ПОГРЕБАХМЕ Я

    Коментиран от #119

  • 111 Ха ха

    5 6 Отговор

    До коментар #9 от "реру":

    Ще имат.Ул.Бандера може в Столипиново само.
  • 112 Прощай Чапаев

    7 1 Отговор
    Блицкрига се движи доста добре 400 000 башибозука алилуя
  • 113 САП

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Примати":

    Винаги е е лесно да се неглижира или възхвалява едно сражение.

    Конкретно Авдеевка е бил превърнат в силно укрепен опорен пункт на украинската армия постепенно от 2014г.
    И подобни укрепени пунктове се завземат много трудно. Обикновено при бързи пробиви се заобикалят и остават язва в тила на врага.

    От стратегическа гледна точка тази победа може да е много по сериозна от, колкото изглежда "завзет един малък град".

    Този укрепен пункт позволяваше директен артилерийски обстрел на град Донецк.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 факуса

    4 5 Отговор

    До коментар #30 от "Неадекватни русофили и руски "победи"":

    ама кви медии,нали русия фалира, няма пари, какъв контрол гони многополовите ви кратуни

    Коментиран от #124, #125

  • 116 Отец Дионисий

    8 4 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.
  • 117 Русофил

    7 5 Отговор
    Петното,което залепи на своя народ,петното на позора ще хвърля сянка върху нормалните руски братя десетелетия напред. Пировата победа на психопата Путин,закопа демократичното развитие та Русия
  • 118 Дааааааам

    3 0 Отговор
    Я къф мЪтрял копи/пейстнал дарак джамбазъ! Кво вият гевр0пч0вцити? Гроздето кисело?!!! Това на са сирия, либия, ирак и др. места, де налагаха дем0нкрацията си. Раздава се за дървените им чутури и сопа. Лошо кънтят, нетолерантно. Е кой не разбира и не слуша това е цярът. Лечението е започнало. Чува се писъка на пациентите, но нищо, трай бабо за здраве и хубост.
  • 119 Червен кхмер

    4 2 Отговор

    До коментар #110 от "УКРАИНЕЦ":

    Какъв украинец си бе??? Обикновен проZZZт безроден ганьовски русороб пишещ от мизерната сивата панелка на баща ти.
  • 120 Отворко,

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "ОМРЕАХМЕ ОТ СТУТ БЕЗ РУЦКИ ГАЗ,":

    ти сметки плащаш ли , бре умник? Май си още при мама и тати?

    Коментиран от #126

  • 121 Неуморни в 3-ене

    1 0 Отговор
    Няма умора, няма спиране, неуморни в 3-ене, от страх ще е.
  • 122 Ха ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ей смех":

    Ти от този храм на "стината" ли черпиш информация? - "EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България" - гевр0пск0т0 министерство на истината. Или просто галя ви каза да викате "ЗА" осРайна? Ха ха ха ха
  • 123 Ъ?!!!

    2 0 Отговор

    До коментар #74 от "стоян георгиев":

    Как да та фани ма, стуенкей ма? Как бурятите та фатаха по - рано ли? Ейиии, кат научиш прА си на копа ня, се на нея си идва начи! По трудовете на Павлов, това се нарича придобиване на условен рефлекс, а на разговорен език дресировка. Добре са та дрисирали бурятити. Още не могат ти изляза от сърцету, гЕвр0атлантическ0!
  • 124 Алън Пугачов

    1 0 Отговор

    До коментар #115 от "факуса":

    Блицкрига се движи доста добре 400 000 башибозука алилуя
  • 125 А, Долф Х- Итлер

    0 1 Отговор

    До коментар #115 от "факуса":

    Браво на адаша! Това се казва Блицкрийг! Так держат Путлер!
  • 126 Алън Пугачов

    0 0 Отговор

    До коментар #120 от "Отворко,":

    Аз не знам как се води дискусията тук в този форум! Сигурно от отвъдното? Всички измрели без гаzz пишем тук като полудели и си не даваме сметка, че на нас гаzz вече не ни требва! За какво му е на умрел газ?
  • 127 Мито

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Загубата на Авдеевка показва че Запада не е достатъчно консолидиран и не може да осигури достатъчно оръжия и муниции на Украйна за да се защити. Това никак не е за подценяване.
Новини по държави: