Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 15:36 924 33

Турция в Хага: Израелската окупация е причината за конфликта в региона

  • турция-
  • хага-
  • израел-
  • газа-
  • израелска окупация-
  • конфликт-
  • близкия изток

Израел, който не участва в изслушванията, предупреждава, че участието на съда може да навреди на постигането на споразумение чрез преговори

Турция в Хага: Израелската окупация е причината за конфликта в региона - 1
Снимка: БГНЕС

Основната причина за конфликта в Близкия изток е израелската окупация на палестинските територии, заяви Турция пред Международния съд в Хага, предава Ройтерс и News.bg.

Турският заместник-външен министър Ахмет Йълдъз спомена атаките на "Хамас" от 7 октомври в Израел, при които загинаха 1200 души, както и военния отговор на Израел, който оттогава насам е причинил смъртта на над 29 000 палестинци, в последния ден от публичните изслушвания по дело, разглеждащо правните последици от израелската окупация на палестинските територии

Върховният съд на ООН, известен още като Световния съд, изслушва позициите на над 50 държави след искане от Общото събрание на ООН през 2022 г. да излезе с необвързващо становище относно правните последици от израелската окупация.

Изслушванията са част от палестинския натиск международните правни институции да проучат поведението на Израел в окупираните територии.

Израел, който не участва в изслушванията, предупреждава, че участието на съда може да навреди на постигането на споразумение чрез преговори.

Миналата седмица палестински представители поискаха от съдиите да обявят израелската окупация на тяхната територия за незаконна и посочиха, че тяхното становище може да помогне за постигането на решение за две държави.

Очаква до шест месеца съдиите да излязат със становище по искането.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо ви....

    14 3 Отговор
    Що мълчите бе...! В Брюксел е бойно поле!?!?!? Трактора с греблото отпред разчиства таралежите да премине колоната трактори , полицаите не могат да сварят да избягат

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Баба ти

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо ви....":

    Пиши по темата, явно си сбъркал Форума.

    Коментиран от #6

  • 4 Генерал Колев

    6 16 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 5 Генерал Айзенхауер

    8 7 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен

    Коментиран от #18

  • 6 Име

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Баба ти":

    И защо да не пита, бе? Те техните теми все странични и неверни. Човека пита по същество, защо не отразяват важните неща? Не са им изгодни ли? Или след пет дена ще ги кажат, като всичките им стари новини днес, ако си забелязал. Пък и не пита теб. Що свиркаш?

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Баба ти

    6 8 Отговор

    До коментар #6 от "Име":

    Това не е вярно. ФАКТИ отразява всички теми. Намираш си темата и пишеш. Тук се пише за войната Израел-Палестина. Какво общо има това с тракторите и бягащите полицаи? Ами мислете бе хора. не пишеш неща които нямат връзка с темата.
  • 9 Българка

    5 16 Отговор

    До коментар #7 от "Емор":

    Това не е важно кой бил създал ХАМАС. Важното е, какво направи ХАМАС на 7 октомври 2023г и последствията от този смъртоносен акт.
  • 10 Мдаа

    7 3 Отговор
    Без съмнение, всички ислямисти трябва да се изселят от Европа!
  • 11 Я па ти,

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    А къде е територията на Палестина и палестинския народ ма шуйко?! Аман от щатни клакьори, а ти не си нищо друго.

    Коментиран от #12

  • 12 Историк

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "Я па ти,":

    Нещо не си наясно. Няма държава Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала държавата Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името но областта. Така като египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина.
  • 13 Лумпен

    4 3 Отговор
    Мъдър съд отсъжда с години!
    Сигурно има и нашенци там ?
    А евреите се опитват даже да плашат!
    Сърбите ги бомбардира НАТО!
    Къде е сега ?
    Да защити правата на палестинците или на евреите?
    ЛИЦЕМЕРНИ ЕВРОПА И САЩ!

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бесен язовец

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Лумпен":

    Защо мигрантите не живеят, в държавите където са родени к"во им пречи. Отговори господин Лумпен, недей мълча! На всичкото отгоре чаршафите не мигрират в богатите арабски държави, ами хукнали в християнска Европа да живеят, че и социалните фондове да източват. Кой ще ги търпи тези мързеливи мюсюлмани? Няма кой! Не става.
  • 16 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    4 3 Отговор
    На рожденният ден на палестинчето навършило 10 години, му се връчва АК-47 и прочита възванието, което трябва да научи найзуст, как да убива враговете си? КОЙ Е ВРАГЪТ ПИТАМ АЗ? Забележете врагът е израелската девойка, израелският юноша въобще израелеца. Те не са съседи, а врагове които трябва да бъдат убити. 7 октомври 2023г светът беше свидетел на жестоките ислямски убийства! Така не може да продължава! Как може да се разрешат нещата? Просто е. Египет си отваря границите за палестинските мигранти, както останалите богати арабски държави също се включват в процеса и прибират палестинците в своите държави. Република Турция също може да приеме мигранти хиляди палестинци в Анадола. Какво и пречи? Няма друго положение.
  • 17 Шарл Де Гол

    5 2 Отговор
    Палестинците е наложително да мигрират в Египет, Турция и другите богати арабски държави. Европа как прие да мигрират милиони арабски чаршафи. Сега е ред на Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, ОАЕ и т.н. да приемат палестинците в своите държави. Няма друго положение.
  • 18 луд умора няма

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Генерал Айзенхауер":

    Стига писа едно и също като коментар в различните статии.Трябвало палестинците да ги приемат другите държави- и от какъв зор?За да може израел да си разшири територията, и да добива ресурси от земите на палестинците ли? Не само че палестинците ще си останат по земите си, а и ще се плащат огромни обезщетения от израел. Тази година БВП на израел е минус 20%, ако продължава така ще става и по зле.След някой месец може и натаняху да "увисне" като изкупителна жертва.

    Коментиран от #19

  • 19 Историк

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "луд умора няма":

    Генерал Айзенхауер е точен! Нещо не си наясно. Няма държава Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала държавата Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името на областта. Така както има египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина.

    Коментиран от #20

  • 20 До пишман историк

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "Историк":

    И като има държава израел , в кои граници е призната?Колко територия е заграбила от признаването си до сега, колко години държи палестинците затворени в лагера ГАЗА. СПИРАМ ДОТУК, НАЛИ СИ ИСТОРИК МОЖЕШ И САМ ДА ПРОДЪЛЖИШ НАТАТЪК
  • 21 Без държава Палестина,

    2 3 Отговор
    на територията на Палестина,

    мир няма да има в държавата Израел, изградена върху територията на Палестина,

    съгласно резолюциите на ООН от 1948 г. за създаване на две държави - Израел и Палестина - на

    територията на Британския протекторат Палестина. Бивша територия на Османската империя, а преди

    това - на Арабския халифат. А още по-преди - територия на Римската империя.

    Та така до 70-а година от рождението на нашия Бог Исус Христос, когато в римския протекторат Юдея е бил сринат Втория храм на Бог, като Божия наказание за нечестивите юдаисти, които съдиха Бог и осъдиха Бог на позорна и мъчителна смърт на римския кръст и се гавриха с Бог... След което Бог ги пръсна по света за изкупление на греховете им.

    Коментиран от #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ооопс!":

    Зададен въпрос:-
    "А откъде Хамас има модерни западни оръжия"?
    Получавате отговор: -
    Катар и всички други арабски държави, финансират ХАМАС, който има огромен финансов капитал, да изкупи дори ракетите на Мъск! Стига ЦРУ и държавният департамент на САЩ да нямат нищо против. Парите не представляват проблем за терористичната злодейска групировка ХАМАС.
  • 25 Причината е създателят на Хамаз

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "Анонимен":

    Куца ти елементарната логика.

    Иди на психиатър, за да се провериш за раздвоение на личността.

    Следствието не може да е причина.

    А следствието на делата на израелските тайни служби е Хамас.

    Така израелските тайни служби, чрез Хамас и неговите зверски действия (за които причината е самият Израел, вкл. тайните му служби) успешно манипулират такива като теб.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българка

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Без държава Палестина,":

    За да няма войни и има мир, на територията на Палестина може да има само една държава. Това е Израел!

    Коментиран от #30

  • 30 Нищо българско няма в теб

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Българка":

    Защото си изкривена ментално, без сърце и чувство за справедливост.

    Ако българите бяха като теб, през 1943 г. нямаше да спасят от унищожение в нацистките концлагери своите така наречени "евреи" (юдаистите) в Царство България.

    Коментиран от #31

  • 31 Българка

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Нищо българско няма в теб":

    Ислямисте, виж първо себе си, не другите.

    Коментиран от #32

  • 32 Крива куко,

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Българка":

    прочети отново горното мнение за теб!
  • 33 Анонимен

    1 0 Отговор
    Днес на летище София, кацнаха 2 самолета, общо 45 мигранта. Първият от Виена кацна в 11.30 часа с 30 аробски мигранта. Вторият от Брюксел с 15 мигранта. Ужас. Започна се! Връщайте мигрантите на Турция, защото първо са влезли в Turkey (Турция, Пуйка)! Всичките тези ислямисти нямат работа в България!