Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Февруари, 2024 22:16 2 081 11

Фермерите във Франция: Защо властта капитулира пред тях

  • фермери-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • украйна-
  • политика-
  • париж-
  • земеделие

Фермерите във Франция разполагат с голяма мощ и политическо влияние

Фермерите във Франция: Защо властта капитулира пред тях - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Фермерите във Франция от седмици демонстрират срещу ниските доходи и прекомерното административно бреме. Правителството направи отстъпки, но не е ясно, дали те ще успеят да омилостивят земеделците. А реакцията на властите за пореден път демонстрира колко голяма мощ имат аграрните производители във Франция.

Това се дължи на исторически, но и на съвременни фактори, въпреки че секторът произвежда само около 1,6% от брутния вътрешен продукт. Експерти смятат, че голямото влияние на селскостопанските производители пречи да се приложат необходимите по-обхватни мерки.

Още новини от Украйна

Структурни причини за властта на фермерите

"Властите реагираха на други масови протестни движения, като това срещу пенсионната реформа през миналата година, с палки и сълзотворен газ", казва Фаустин Ба-Дефосе. Тя е директорка на отдел "Природа, здраве и околна среда" в Европейското бюро за околна среда в Брюксел - мрежа от неправителствени организации в около 40 държави.

"Но когато около 12 000 фермери блокираха пътищата в цялата страна в продължение на няколко седмици, те ги оставиха на мира. Това показва колко добре представено е фермерското лоби по всички нива на политическата система - чрез земеделските камари, а и с това, че има много местни политици, които са фермери", обяснява Ба-Дефосе.

Пиер-Мари Обер, директор на отдел в Института за устойчиво развитие и международни отношения в Париж, дори говори за "съвместен мениджмънт". "Правителството решава въпросите на селскостопанската ни политика заедно с най-големия фермерски съюз FNSEA, който представлява около една четвърт от фермерите. Това е така от 50 години насам. Има го и в други държави – например в Германия. Нарича се "изключение за земеделието", обяснява той пред ДВ. Относително ясната организационна структура на FNSEA, обединяваща ограничения брой фермери, които според правителството са около половин милион, дават на лобито предимство пред протестните движения на други синдикати, които са многобройни и не винаги единни.

Собствеността над земята

"Фермерите са силни и защото са собственици на земя. Те представляват фундамента на държавата", допълва Обер. "Да можеш да изхранваш хората е неразривна част от държавните задължения. През 2007 година имаше гладни бунтове в около 40 държави по света. Пандемията и войната в Украйна допълнително подчертаха важността на това да имаме собствено селско стопанство, за да бъдем по-малко зависими от веригите за доставки", казва още експертът.

Заради демонстрациите на фермерите правителството бързо направи щедри отстъпки и дори ги разшири допълнително. Властите обещаха по-малко бюрокрация, допълнителни субсидии за финансово закъсали лозари, запазване на данъчните облекчения за аграрния дизел и по-добро прилагане на законите, гарантиращи справедливи цени на едро. Спрени са и мерките за ограничаване на пестицидите.

Франция застана зад фермерите си и в Брюксел

Президентът Еманюел Макрон защити исканията на френските земеделски производители и в Брюксел. Той им издейства облекчаване на европейския регламент, който изисква от фермерите да оставят 4% от земите си необработени, за да съхранят биоразнообразието. Освен това в определени случаи вече ще се налагат мита върху вноса от Украйна. От началото на руската инвазия в Украйна оттам се внасят все повече евтини пилета, яйца и захар.

Правителството в Париж се противопостави и на евентуално споразумение за свободна търговия между ЕС и членовете на латиноамериканската зона за свободна търговия Меркосур, преговорите за което се водят от 20 години насам. Френските селяни се опасяват от нелоялна конкуренция от държави като Бразилия, Аржентина, Венецуела, Парагвай. Малко след това Европейската комисия обяви, че "условията за приключване на преговорите все още не са изпълнени".

Опасения за изборите

Селскостопанският експерт Пиер-Мари Обер тълкува тези отстъпки пред фермерите като знак, че правителството е загрижено за изхода на предстоящите избори за Европейски парламент през юни. Политическото влияние на фермерите би могло да изиграе голяма роля.

"В Нидерландия новата партия на фермерите може да помогне на крайната десница да дойде на власт. В Германия се твърди, че десни екстремисти са инфилтрирали движението на земеделските производители, а френската крайнодясна политичка Марион Марешал-Льо Пен, племенница на бившата кандидат-президентка Марин Льо Пен, ненапразно е забелязвана на събрания с фермери в Брюксел", подчертава Обер. И допълва: "Не само популистите са открили, че селското стопанство може да бъде точно толкова централен предизборен въпрос, колкото и имиграцията."

Автор: Лиза Луис


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    18 4 Отговор
    Товя е бъдещето на всяка аграрна държава.Глад бедност и мизерия на туристическите държави също
  • 2 войските на НАТО в Украйна?

    7 3 Отговор
    „Сигнал на всички“. Какво се крие зад думите на Макрон за войските на НАТО в Украйна? -Комплекс Наполеон
    „Поражението на Русия е необходимо за сигурността и стабилността в Европа“, подчерта Макрон . - "Войнствена вербална ескалация от една ядрена сила срещу друга вече е безотговорен акт. Крайно време е да преговаряме за мир и взаимна сигурност", каза той.
    Ръководителят на фракцията на крайнодясната партия Национално обединение във френското Национално събрание Марин льо Пен изрази съмнение, че президентът разбира сериозността на изявлението му. „Макрон играе военен лидер, но той говори толкова безгрижно за живота на нашите деца“, каза тя.
    Въпреки това френският премиер Габриел Атал потвърди официалната позиция на Париж: изпращането на войски не е изключено, победата на Русия не може да бъде допусната. И добави: „Войната е пред вратите на Европейския съюз“.

    Коментиран от #6

  • 3 Мда

    21 0 Отговор
    Без ресурси и с укр продукция без мито за задължителен внос ес ще е така до безкрайност.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Властта във Франция

    21 0 Отговор
    не можа да се справи с фермерите си,а иска.да.воюва.с Русия?! Как ще стане тая работа,не ми е ясно!
  • 6 За сметка на това,

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "войските на НАТО в Украйна?":

    всички останали европейски лидери,бяха категорично против изпращането на натовски войници в Украйна!
  • 7 Брюкселско зеле

    13 0 Отговор
    Санкциите работят, нЕа сЕ плашите.
  • 8 Франция..

    11 0 Отговор
    Е просто посмешище,Ердо ги нарита в Либия,а Путин в Сахарска Африка.
  • 9 А50

    11 1 Отговор
    Ако се замисли човек ще осъзнае, че след армията и полицията фермерите най-голямата механизирана организация
  • 10 Я кажете

    6 0 Отговор
    А за фермерите от Полша направили сламен Абрамс защо няма статия ?
  • 11 Още ли не можете

    2 0 Отговор
    Да разберете замисъла на американците с един куршум два заека. Отслабване ,изтощение и умора на една от великите сили и рефлектира не в Европа. Дедо Джо е с ирландски корени. Сигурно му е заложено да си го връща на когото трябва. Той иска една слаба и зависима Европа и май го постигна.
Новини по държави: