Last news in Fakti

24 Януари, 2024 23:01 1 929 17

Олаф Шолц - канцлерът, който все си мълчи

  • олаф шолц-
  • канцлер-
  • германия-
  • политика-
  • берлин-
  • фермери-
  • протести

Германия отдавна не е имала толкова непопулярен канцлер

Олаф Шолц - канцлерът, който все си мълчи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Вижте, ето го Олаф Шолц, канцлерът", казва една жена на двамата си синове, приблизително десетгодишни. „Ниският плешив мъж?“, пита единият от тях. Жената прави снимки и определено е впечатлена от това, че канцлерът посещава „Зелената седмица“ в Берлин. Олаф Шолц прекарва час и половина на Международното аграрно изложение: символично засажда една дърво, оглежда ястията и помага на пекарите да оформят тестените си изделия. Но повече не се доближава до обикновените посетители – маршрутът на канцлера е фиксиран и строго охраняван.

Шолц като че ли го няма

В дистанцията има и нещо символично – в очите на много граждани канцлерът от седмици и месеци сякаш отсъства. От декември 2021 година социалдемократът е начело на трипартийно правителство, включващо социалдемократи, зелени и либералите. Работата на канцлера да балансира между тях определено не е лесна. На германското правителство никога не му се е налагало да се справя с толкова много проблеми едновременно, както в момента. Руската нападателна война срещу Украйна доведе до затруднения в енергиен план и оскъпи горивата, което предизвика инфлация.Държавата осигури финансови помощи, но междувременно касите са празни. Това се усети последно от фермерите, чиито енергийни субсидии трябваше да бъдат намалени.

Многобройни проблеми

Фермерите излязоха на улиците, а към протестите им се присъединиха и мнозина други: занаятчиите се оплакват от прекомерна бюрокрация, в железниците стачкуват локомотивните машинисти, които искат да получават повече пари и да работят по-малко. Пътища, мостове и релси са в лошо състояние, по отношение на дигитализацията Германия изостава от другите държави. В международното проучване „PISA“ германските ученици се представят по-зле от всякога.

Хората виждат: дрязгите в правителството са твърде много

А Олаф Шолц и правителството? Какво правят срещу всичко това? Според гражданите – твърде малко. При това социалдемократите, зелените и либералите все пак изпълниха някои от мерките, набелязани в коалиционния им договор. Но твърде много се карат – спорове има най-вече между либералите и зелените. Шолц обичайно се държи настрана и това не остава незабелязано. В рамките на анкета на ДВ от средата на януари по улиците на Берлин един мъж казва: „Ако в едно семейство кавгите са постоянни, но иначе двамата твърдят, че са щастливи, е ясно, че нещата не вървят“. Запитана за Шолц, жена изразява следното мнение: „Не се чувстваме наистина чути. Разходите като че ли стават космически и човек има чувството, че вече не си струва да живееш в Германия“.

Едва всеки пети е доволен от Шолц

По данни на Института за изследване на общественото мнение infratest-dimap, само 19 процента от избирателите са доволни от работата на Олаф Шолц. Толкова ниска популярност не е имал нито един канцлер от началото на проучванията през 1997 година. Тогава канцлер е Хелмут Кол, който година по-късно губи изборите. „На хората просто трябва да се обясни, че им се налага да се сблъскват с определени проблеми. И че не може всичко да остане така, както е било“, казва една жена пред ДВ.

Шолц: трезв, обективен и уравновесен

Но Олаф Шолц не прави това – канцлерът говори само тогава, когато е абсолютно необходимо. А когато каже нещо, то е лаконично, суховато и по същество, но и обективно. Шолц успокоява и обещава на гражданите, че всичко отново ще бъде добре. Но това не звучи твърде вероятно. Естествено е множеството промени да предизвикват сериозни проблеми, казва Марсел Фрацшер, президент на Германския институт за икономически изследвания в Берлин. От Олаф Шолц се очаква повече прозрачност: „Той трябва честно и открито да говори за това какво може да постигне правителството и какво – не. Трябва да покаже смирение и да се бори както за доверието на гражданите, така и за доверието на бизнеса“.

Канцлерството: Шолц разговаря често с хората

Всъщност не би могло да се каже, че Шолц си седи в кабинета и оттам наблюдава проблемите в страната. От самото канцлерство заявяват, че Шолц търси контакт с гражданите много повече от своята предшественичка Ангела Меркел. Това обаче по правило са подбрани и направлявани контакти – независимо дали става дума за „Зелената седмица“ в Берлин или за посещението в някоя болница.

Недоволство и обиди

По време на посещенията на канцлера Шолц в засегнатите от наводнението части на Германия през декември и в началото на януари се видя какво се случва при непосредствените му срещи с граждани: той беше обиждан, освиркван и стана обект на подигравки. Канцлерът просто не успява да представи на обществото политиката и позициите си. По този повод политоложката Урсула Мюнх казва, че в трипартийната коалиция канцлерът се държи повече като модератор, отколкото като шеф.

Тайни срещи сред отчаяните социалдемократи

Към управлението на Шолц се отправят и критики на международно ниво – особено във връзка с помощите за Украйна. Експертите от седмици очакват да разберат дали и кога Германия ще предостави на Украйна крилати ракети „Таурус“. А Шолц не казва и дума. Затова не е странно, че и недоволството в партията на канцлера расте. Списание „Шпигел“ вече написа, че се обсъжда идеята на следващите избори през есента на 2025 година за водещ кандидат на социалдемократите да бъде издигнат не Шолц, а много харесваният министър на отбраната Борис Писториус. Канцлерът не направи никакъв коментар и по този повод.

Автори: Йенс Турау | Сабине Кинкарц


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кнаус 485

    24 0 Отговор
    Мълчи си защото все говори глупости..... Тоя съсипа Германия...... Статията не четох защото видях автора......

    Коментиран от #7

  • 2 Майна

    18 0 Отговор
    Мълчи ли..
    Да ..
    Не се появи на протестите на фермерите в Берлин
    Скри се..
    Но беше на протеста , който организира в Постдам ( Берлин) предния ден против Алтернативата..
    Сега каза, че няма да подаде оставка..
    Мълчи ли..?
  • 3 Майна

    19 0 Отговор
    Този е дребен, мижав..
    Във всяко отношение..
  • 4 Яне Сандански

    22 0 Отговор
    Посочва на синовете си човека който разби икономиката на Германия .Няма лошо ,нека всички го знаят,включително и децата .
  • 5 Майна

    6 1 Отговор
    Хм, ясно е какво целят да внушат с тая статия- , че изборите ще са през 2025, аха..
    Няма да е.., няма да стане, ..ще ги срутят скоро германците..
    И друго , подготвят Писториус..( то това се чува)
    Да, ще го сложите, ама и той няма да изкара дълго..
    Полицията ли ще ..,wвадите,,..?
    Ще видим..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ибре

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кнаус 485":

    Там половете не са ясно определени: авторче отговаря на среден род....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Шолции

    5 0 Отговор
    Каде са тракторите
  • 11 Ти си

    15 0 Отговор
    Той си мълчи защото няма какво да каже и е пстоянно неадекватен .Но за сметка на това Аналена Бербок не спира да говори с патос и вдъхновение като комсомолка на партийно отчетно-изборно събрание и да ръси простотия след простотия ! А пък за вицето Хабек , министъра на финансите Линднер и здравния министър Лаутербах не ми се говори ! Като чели по специален конкурс са ги избирали като нашите случайници ....
  • 12 Асен

    4 0 Отговор
    Да мълчи, защото е много тъп, продажен ,грешен!! Германия беше мечта за всеки европеец ,но този я продаде на краварите и украинските фашисти , за сметка на немските хора! Казвам го от лично наблюдение, мои близки и познати , са в ужас от ставащото!!
  • 13 Хххххххххх

    1 0 Отговор
    Gruppenfuhrer-а нещо го е страх май.
  • 14 Сатана Z

    1 1 Отговор
    Истински “Ариец”,мълчи щото му се идва да изреве “Зиг,Хайл”
  • 15 незнайко

    1 0 Отговор
    Като ПОДСТАВЕНО лице ще мълчи докато не му кажат да говори !!! Почне ли да говори САМ означава край на кариерата му !!!
  • 16 еми

    3 0 Отговор
    "Олаф Шолц - канцлерът, който все си мълчи " как ще говори тоя катър когато това което става в Германия не го разбира от слабоумният , мали...умният чакат отговор не само това когатo само се усмихва не може да го асимилира и смисъла да разбере леко се усмихва без да казва нещо. За мало...умната овца въобще нямам думи да се изразя. Например като : " Израел веднага да спре войната." Трябва да има две държави ".
  • 17 Бай Дън

    0 0 Отговор
    По добре да не говори защото мисълта му се движи бавно и плещи глупости.