Last news in Fakti

11 Януари, 2024 15:01 4 565 74

Гняв, протести, стачки: какво става в Германия

  • фермери-
  • германия-
  • протести-
  • ангела меркел-
  • гняв-
  • стачка-
  • олаф шолц

Какво се случва в Германия и как се стигна дотук?

Гняв, протести, стачки: какво става в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившата канцлерка на Германия Ангела Меркел печелеше избори, правейки най-вече едно - нищо. "Познавате ме", гласеше лозунгът на кампанията ѝ. Ромбът, който Меркел образуваше с ръцете си, когато говореше, се беше превърнал в политически символ. Тогава той беше обещание за просперитет и мир. От сегашна гледна точка това се оказа заблуда. Но миналото е формирало германците.

Без подготовка за шокове и кризи

"Променяйте света, но не и начина ми на живот" - манталитетът на германците може да се опише с тези думи на българския политолог Иван Кръстев, изречени през 2023 пред германския "Шпигел". Вътрешната нагласа на Германия не е била готова за кризите и шоковете, казва още Кръстев. "Последните 30 години са били толкова добри, че хората не искат вчерашният ден да си отива."

Но и настоящото коалиционно правителство, което дойде на власт в края на 2021, не беше подготвено за войната в Украйна и последствията за Германия. То обещаваше да промени страната - без загуби на благосъстояние. Дори и преминаването към климатично неутрална икономика и общество трябваше да е възможно без намаляване на просперитета - то трябваше да бъде финансирано със заеми в размер на 60 милиарда евро. Те всъщност бяха предвидени за времената на пандемията, които обаче, противно на очакванията, така и не бяха необходими. Тези сметки на управляващите, т.е. това управление на бюджета, беше обявено за противоконституционно от Федералния конституционен съд през ноември 2023 година.

На икономиите се гледа като на неразумни

И ето, че сега правителството е с празни ръце. След началото на войната властите така или иначе не можеха да изпълнят предизборните си обещания. Спирането на доставките на евтин руски газ за кратко предизвика огромно увеличение на цените и вкара икономиката в рецесия. Резулатът: просперитетът е намалял навсякъде. И това е очевидно.

При тази ситуация всяка следваща икономия се възприема като наглост. Това изтощава някои хора, а други са гневни на правителството. Когато канцлерът Олаф Шолц посети районите, пострадали от наводненията в края на 2023 и началото на 2024, той беше посрещнат на места с истинско презрение. Наричаха го "лъжец", "предател" и "престъпник".

Тенденции към разделение

Фермерите, чиито субсидии ще бъдат намалени, са особено гневни. В цялата страна те сега блокират пътища, влизат в градовете с тракторите си и спират движението. По крайбрежието гневните фермери, вероятно съвместно с крайнодесни екстремисти, опитаха да щурмуват ферибота, с който заместник-канцлерът Роберт Хабек се прибираше от коледната си почивка.

През 2016 година германците бяха определени като най-малко податливите на популистки политики в целия ЕС. Това изглежда вече се е променило. Обществото се поляризира, казва журналистът Албрехт фон Луке. Позициите се приближават все повече до политическите периферии. В Германия се наблюдават "тенденции към разделение и дезинтеграция" и се преминава от общество на консенсуса към "култура на несъгласието”.

"Спорът е необходим за демокрацията", казва Луке. "Но ако този спор вече не е съпроводен с желание за формиране на компромиси, а вместо това всяка клиентелистка група се опитва да прокара максимално интересите си, тогава демокрацията ерозира, правителството губи всякакъв авторитет и в крайна сметка позициите все повече се изместват към периферията."

Всеки гледа само себе си

Урсула Мюнх от Академията за политическо образование Туцинг изказва подобно мнение, но не смята, че нещата са толкова драматични. "Не мисля че трябва да се говори за разделение на две равни части в обществото. Но забелязвам, че периферните групи се увеличават", обяснява политоложката. Под това тя разбира онези, "които действително са склонни да изразяват несъгласие, които изразяват силно недоволство, които организират протестни събития".

Както в момента правят фермерите, а и машинистите. И двете групи имат потенциала да парализират цялата държава с действията си. Според Луке фермерските протести са пример за това, че "всеки гледа само себе си". "Фермерите вече постигнаха отмяна на почти всичко, но продължават да се борят до последно."

Урсула Мюнх смята, че протестите на фермерите се дължат и на натрупано напрежение - първо финансово, заради отменените субсидии без адекватен срок за подготовка за промяната. От друга страна фермерите се чувстват пренебрегнати, тъй като с тях и техните организации не е било говорено предварително.

Всеки, който разговаря с тях, чува многократно, че натискът за реформи е прекалено голям, че постоянно има нови и нови изисквания, свързани с опазването на климата и условията за отглеждане на животни. Най-вече малките стопанства изтъкват, че не им се дава достатъчно време, за да направят нужните промени, а и парите не стигат за реализиране на новите правила.

Вмешателство на държавата?

Това чувство не е непознато на гражданите. Когато в началото на 2023 стана известно, че правителството иска да забрани възможно най-бързо отоплителните системи на дизелово гориво и газ и вместо това да въведе задължително инсталиране на термопомпи, обществото се възмути. Особено министърът на икономиката Хабек загуби доверието на хората, а социологическите рейтинги на партиите от коалицията рязко спаднаха.

"Дотогава много хора си казваха, че разбират, че трябва малко да се променят. Но фактът, че това директно засяга техните финанси, тяхното отопление и техния гараж - това е промяна, която веднага се възприема като вмешателство на държавата", казва политоложката Мюнх.

Партията, която има най-голяма полза от това, е "Алтернатива за Германия" (АзГ). Нейният рейтинг продължава да расте. Във федералните провинции Саксония, Тюрингия и Бранденбург, където през септември ще се проведат местни избори, АзГ е категорично най-силната партия според някои проучвания на общественото мнение.

Ще има ли "избори на гнева" през 2024?

"Алтернатива за Германия" поляризира германците. Политоложката Мюнх предупреждава, че не бива "да се чуват само посланията на екстремистите и популистите". "Според мен в момента действително съществува заплаха или определена опасност, защото има част от населението, която може би лесно може да бъде инструментализирана". Увеличава се броят на хората, "които обръщат гръб и казват, че всички само ни лъжат".

Публицистът Албрехт фон Луке очаква "избори на гнева" през 2024, особено след като не се вижда никакво подобрение при коалиционната власт. "Разногласията ще продължат, разочарованието в страната ще расте и ще трябва да се справяме с избори, при които недоволството и протестният вот ще играят силна роля".

Автори: Сабине Кинкарц | Ралф Бозен


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краварска медия

    127 5 Отговор
    Народна любов му се вика
  • 2 Дякон Унуфрий Араллампиев

    105 8 Отговор
    Да живее Велика Германия да живее Германския народ Оставка и съд за Шолц
  • 3 Сократ

    161 11 Отговор
    Как се стигна до тук? Ами много просто, като си подлога на сащ, така ще е. Режат фермерите за да има за зеления клоун. Той и кликата му трябва да имат средства за нови прескъпи имоти и яхти. Немците сега да усетят на собствен гръб, как живее българина вече повече от 30 години.

    Коментиран от #13, #32

  • 4 ФАКТИ

    78 5 Отговор
    Защо ни занимавате с глупости, пуснете някоя качествена статия за Путин.
  • 5 мдаааа

    16 37 Отговор
    Най-после , че тука един таваришч се побръка да пита ...

    Коментиран от #10

  • 6 Радо

    60 4 Отговор
    Духаст швабен капутише.
  • 7 Сиганин

    76 4 Отговор
    Ей ша ривете за Адолф ама...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 замислен

    122 4 Отговор
    Цялата икономика се градеше върху евтин Руски газ и евтина работна ръка от източна европа. В един момент някой гръмна газопроводите и газта хич не е евтина, постепенно стандарта на живот се беше вдигнал и... няма кой да работи за без пари. Сега просто няма кой да плаща стабилни данъци и държавата няма какво да харчи.
  • 10 Дякон Унуфрий АраллампиевА

    31 4 Отговор

    До коментар #5 от "мдаааа":

    Аз Съм ХЕР с главно Х Майне либе фройнде

    Коментиран от #20

  • 11 🚜🚦🚜🚦🚜🚦🚜🚦

    107 2 Отговор
    Вече и пожарната и полицията
    се присъединиха към протестиращите.
    Купонът тече.
  • 12 Госあ

    29 21 Отговор
    Германия трябва да мине на воени релси и да мята приматите
  • 13 ха ха хааа

    21 53 Отговор

    До коментар #3 от "Сократ":

    Как се стигна ли ?! Казва му се демокрация ... Я опитай в русия , веднага ще се срещнеш с палките на Росгвардия ...🤭

    Коментиран от #16, #21

  • 14 ЕВРОНЮЗ

    86 5 Отговор
    😂 😂 😂 ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ , къпани ли сте днес.??? Важното е че фалирахме Русия, НАВАЛНИ е президент и разказахме играта на Путин.
  • 15 Ццц

    93 3 Отговор
    Аз поне не разбрах какво става в Германия от тази статия. Само, че "евтината руска газ" сама спряла. Дали от лош късмет или лоши приятели? Евроатлантиците да кажат. Те се радваха на гръмките заглавия "Санкциите работят!" От умници писани и за умници предназначени. Ако не изритат тия мекотели и да идат да се извинят на Путин, германците ще започнат да се давят на път за Африка. Плаче ми се като на Солом Паси в кой съюз пак членуваме.

    Коментиран от #19, #49

  • 16 Ти изкъртИ

    31 3 Отговор

    До коментар #13 от "ха ха хааа":

    де-що има мивки в Софийското поле бе?

    Коментиран от #39

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 малиии

    30 13 Отговор
    Край ! Нашата колхозня "фалира" Германия ... 🤭😁
  • 19 Реалността

    9 26 Отговор

    До коментар #15 от "Ццц":

    В статията изобщо не се говори за газ.

    Коментиран от #24

  • 20 Тя госпожата Мдаааа

    16 2 Отговор

    До коментар #10 от "Дякон Унуфрий АраллампиевА":

    Е учила в Петър Берон и
    них фершТанден дой4.

    Коментиран от #26, #34

  • 21 Ццц

    39 2 Отговор

    До коментар #13 от "ха ха хааа":

    Значи все пак сме си по-близки с руснаците, а? Е не е Росгвардия, ама пък татуировки имат нашите "полицаи".
  • 22 20 дена са вече

    64 4 Отговор
    Знаете много добре какво става - това е продукта на трето-половото краварско управление - това става душички благи. То и в БГ става, но явно ви харесва да сядате на него.
  • 23 Дякон Унуфрий Араллампиев

    60 3 Отговор
    Нов договор Рибентроп Молотов Вън америка от Европа
  • 24 Ццц

    21 3 Отговор

    До коментар #19 от "Реалността":

    Пак ли с твоите реалности, Истино? Я пак прочети, може пък малко по-реално да ти се види?

    Коментиран от #27

  • 25 Кое не е ясно

    58 3 Отговор
    Ами следва че немците са малко изнервени и ако се изнервят още малко,ще почнат да пращат гостите на Меркел на източния фронт.

    Коментиран от #63

  • 26 Дякон Унуфрий АраллампиевЯ

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Тя госпожата Мдаааа":

    Яя натюрлих
  • 27 Реалност

    6 45 Отговор

    До коментар #24 от "Ццц":

    За това, че живеят в изцяло измислен свят, са си виновни само т.нар русофили (реално КГБфили).

    Коментиран от #52

  • 28 Месершмид

    59 3 Отговор
    Резултата от експеримента,, зелена сделка " и в момента Германия е на улицата, и иска справедливост.
  • 29 Все равно

    8 46 Отговор
    В расий минимална 150€ нето
    В Германия минимална 1500 € нето
    Цените в магазините почти еднакви.
    Без доматите и краставиците.Яйцата са на една цена.

    Коментиран от #38

  • 30 Калпазанин

    42 4 Отговор
    Дз, молете се алтернатива за Германия да не спечели защото тя не е ционистка и ще се наложи да си обират крушите и от там ако сварите де, хич не ми жал за вас урсула защото те са единствената партия която казва, и говори истината и за измисления ви кромид и за всичко
  • 31 идея

    58 2 Отговор
    Да погледнем нашата черга. Простести..недоволство от шуробаджанащината. Забрави. И да има, са си глас в пустиня.За 30 + години обезкървиха Територията. Пиша Територия, понеже тва е всичко друго,но не и държава. Бангладешките индигота безчинстват из Територията. Станаха повече от нас. Само права, без задължения. Иначе на опашките за помощи първи е електората.По селата Бог, високо Цар далеко. Обикновения човек в БГ се съсипва от работа и дънъци. По родните географски ширини -бедност, деградация, чалга.
  • 32 един

    5 45 Отговор

    До коментар #3 от "Сократ":

    A вей Сократе-Сократе,от коя гора си хванат не знам!Германия били подлоги на САЩ,ами нали ако не бяха САЩ,Западна Германия щеше да е под руски ботуш дълго време,нали ако не бяха САЩ стотици хиляди берличани щяха да измрат от глад и студ поради наложената блокада от Сталин през 1945год.,нали ако САЩ не бяха инвестирали чрез планът Маршал,Германия днес нямаше да е моторът на Европа!Тия неща отчиташ ли ги Сократе,или на тебе ти е казано какво точно да пишеш,и ти не умуваш?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Яааа,

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Тя госпожата Мдаааа":

    Яааа ... Только по русскому , Бероне ..
  • 35 Реалист

    43 2 Отговор
    Меркелица ви показваше сороски масонски знаци с ръцете под формата на пирамидата на ротшилдски долар.
  • 36 дойчето

    44 2 Отговор
    оня правилно каза - И НИКОГА НЕ ВОЮВАЙТЕ С РУСИЯ - ШЕ ПАПКАТЕ БАУРА
  • 37 Оги

    52 2 Отговор
    Путин ни си е мечтал, че ще фалира немците чрез собствените им санкции.
  • 38 джаба

    20 2 Отговор

    До коментар #29 от "Все равно":

    МНОООО ТЪПО ПАРЧЕ МИ СЕ ДАВАШ
  • 39 ха ха хааа

    17 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ти изкъртИ":

    Ако загряваш бааавно , за протести иде реч .. 🤭
  • 40 Тепърва се започва и

    52 2 Отговор
    Недоволството ще се превърне в анархия. Всички решения на ЕК са във вреда на хората. Пари за субсидии се орязват а за Украйна и война явно има. Или нормални и разумни политици ще се появят, (леви разбира се) или нищо добро Европа не я чака.

    Коментиран от #72

  • 41 Самият

    14 1 Отговор
    факт, че цитирате Кръстев, говори много. До там четох.
  • 42 ТрампЛин

    30 5 Отговор
    На голяма част от европейците, още не им е ясно че Европа е във война! Война в която е въпрос на време да започнат да проливат кръв! Проспаното време от падането на Берлинската стена до днес, ще трябва да се навакса!
  • 43 Ханс

    20 2 Отговор
    Защо заклеймявате популистите. Нали това е основата на демокрацията - избират се най-популярните кандидате. Не най-знаещите и най-можещите, а тези които най-добре канализират общественото мнение. Или демокрацията е само като им върши работа.
  • 44 Прав е човека

    45 2 Отговор
    "избори на гнева" ще има през 2024, навсякъде във Европа. Атлантизма се оказа по вреден даже от нацизма на практика. Хората е време да го осъзнаят. Всяко евро за въоръжаване удря по стандарта на живот на средностатистическият европеец. Точно той плаща инфлацията и огромните безполезни и вредни разходи.

    Коментиран от #47, #50

  • 45 Бай Дън

    34 3 Отговор
    Германците да дават още на Украйна както на са научени на лишение скоро ще има гражданска война. Да живеят американците постигнаха си целите разсипаха съюза.
  • 46 Нормално е

    33 3 Отговор
    Гърчовете на умиращата империя на злото САЩ да дадат отражение и на Европа.
  • 47 ТрампЛин

    5 26 Отговор

    До коментар #44 от "Прав е човека":

    Всяко евро дадено за въоръжаване удря по стандарта на живот на европееца? А всяка рубла дадена за ирански дронове и корейски ракети носи просперитет и жизнен стандарт на Альоша? Така ли?

    Коментиран от #51

  • 48 1234

    32 2 Отговор
    Така е, като се подлъгахте по американците да се откаже те от руския газ (разбирай много евтиния) и сега купувате в пъти по-скъпия американски. Това май очаква и други водещи икономики в Европата.
  • 49 ключовата фраза е

    37 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ццц":

    "Сбогом Газпром" - Германия се освободи от зависимостта. Все едно не беше изгодно сътрудничество, а някой ги е изнудвал с евтина газ.
  • 50 "избори на гнева" може и да няма 2024

    24 3 Отговор

    До коментар #44 от "Прав е човека":

    Атлантическите нацисти и олигархия като нищо може да ги забранят. ЕК ще измисли някаква простотия и готово. Ще почнат репресии под някаква предлог или повод и атлантическата нацистка диктатура ще наложи поголовен терор. Една случайна авария в АЕЦ в Украйна и извънредните мерки моментално ще влязат във сила.
  • 51 Това са скачени съдове

    8 1 Отговор

    До коментар #47 от "ТрампЛин":

    А не алтернативни събития. Би трябвало да ви е ясно.
  • 52 1234

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Реалност":

    Бъркаш русофили с русофоби
  • 53 ТрампЛин

    5 39 Отговор
    Крайно време е Света да сложи Точка на терористите от русия, иран, сев. корея и хамас! Не може тези терористични елементи да държат Света като заложник!
  • 54 Соваж бейби

    13 4 Отговор
    Да са живи и здрави комшиите !Нямам идея защо се крие и не дават нищо ,често и ж.жилетки правят опити да се събират полицията ги гони.Дали заради олимпиядата ама лошо им се пише на тукашните
  • 55 Хахаха хахаха

    38 3 Отговор
    Смешно племе соросоидно 5 дни не смеят да публкуват защото господарите от НПО не позвиляваха хахаха

    Коментиран от #57

  • 56 И всичко това само заради

    37 4 Отговор
    Малоумната идея на някой атлантически кретен Украйна в НАТО да е.... Русия никога не е била против членството на Украйна в ЕС. Всички изложени на времето "червени линии" на Русия бяха разумни и логични. Сега няма вече спор че Европа влиза в криза. На всички това им е ясно но въпроса е защо и трябваше да си го причинява ? Социалното икономическо неравенство достигна невиждани до момента нива и това също категорично може да е предпоставка за революционни настроения. Без леви политики и антиатлантизъм няма шанс хората да живеят по добре.
  • 57 Соваж бейби

    14 3 Отговор

    До коментар #55 от "Хахаха хахаха":

    Тука пък изобщо не се споменава,имало е и няколко малки протести по места които не са излъчени само информация за ранени.Много странно имаше обявена дата за протести нищо не стана нищо не даваха положението е по зле а никой не се решава да излезе ?
  • 58 флипп

    17 2 Отговор
    Очевидно Путин в виновен
  • 59 Задавам важен провокативен въпрос

    21 2 Отговор
    Някой знае ли колко % от цената на горивата на земеделците и животновъдите в Германия беше субсидията им ? Можете ли да я сравните в цифри с положението в България ?
  • 60 Да бееее

    25 3 Отговор
    ===разочарованието в страната ще расте и ще трябва да се справяме с избори, ===== с лопати и колове е по добре, пълен блокаж на Германия и до пълна победа. Венсеремус другари.
  • 61 Бай Дън

    31 1 Отговор
    Олаф продължава да реве за украинците скоро неговите ще го натирят точно натам.
  • 62 Запознат читател

    31 0 Отговор
    Най после една по официална информация за събитията в Германия. БНТ, БТВ, Нова мълчат, все едно че нищо няма. Казано е който е тръгнал след бръмбъра къде отива. Всеки знае къде отива бръмбъра.
  • 63 Тошко укр@йнски

    15 0 Отговор

    До коментар #25 от "Кое не е ясно":

    Немците като се ядосат първо нападат полша
  • 64 Асен Василев

    9 0 Отговор
    Пр100 няма как като режеш клона на който седиш, да паднеш и да не се пребиеш...КАПИТООО!!!
  • 65 Ха ха ха

    23 1 Отговор
    "По крайбрежието гневните фермери, ВЕРОЯТНО съвместно с крайнодесни екстремисти?!?!, опитаха да щурмуват ферибота, с който заместник-канцлерът Роберт Хабек се прибираше от коледната си почивка."
    Ako не добавите и замесите крайнодесните екстремисти, няма да ви мине лъжата, нали, професионални лъжци и манипулатори. Изтъркаха се номерата ви и времето ви е почти изтекло. Макар че сте написали ВЕРОЯТНО, го манипулирате като доказан факт. Обаче за да ви е по-гадно ще ви кажем че и ние искаме тези екстремисти според вас наистина да са участвали. Те поне знаят какво трябва да се прави и как да хвърчат предателски глави.
  • 66 Българин

    21 1 Отговор
    Колко глупости изписани, просто трябваше да се каже, че сащ подхлъзнаха ЕС към бездната!
  • 67 Чичо Дончо каза

    13 0 Отговор
    Санкциите работят успешно.
  • 68 Време е за Възраждане

    17 1 Отговор
    Алтернатива за Германия ще бъде ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА ПРИ СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ !!!!

    Коментиран от #71, #73

  • 69 емил

    18 0 Отговор
    ..... Спирането на доставките на евтин руски газ за кратко предизвика огромно увеличение на цените и вкара икономиката в рецесия. Резулатът: просперитетът е намалял навсякъде. И това е очевидно."" Най долната и отвратителна медия наречена DW открито признава истината .Америка разруши Близкият Изток като само последните години около 37 милиона са напуснали родните си места от вечните и безкрайни войни. Особено 2011 и 2015-2016 милиони емигранти дойдоха в Европа и голяма част в Германия. Войната в Украйна пак милиони най- много в Германия. Сякаш не стига всичко това лишиха я от евтиният Руски газ . Сега наивни и глу...паво пита DW какво става в Германия .
  • 70 безпартиен

    9 0 Отговор
    Истинските германци и истинската Германия свършиха на 9 май 1945 г.!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Шопо

    8 0 Отговор

    До коментар #40 от "Тепърва се започва и":

    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Прост народ слаба държава

    1 0 Отговор
    Ами те затова са платени добре защото стачкуват всички без изключение При нас ако излязат двама пет ще продължат да слугуват след това защо сме били най бедните
Новини по държави: