Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 10:50 2 463 21

Протестите с трактори: откъде се взе този гняв срещу Брюксел

  • фермери-
  • брюксел-
  • земеделие-
  • протест-
  • белгия-
  • гняв-
  • ес-
  • субсидии-
  • животновъди-
  • земеделци-
  • трактори

Голяма част от щедрото финансиране в сектора изобщо не стига до производителите

Протестите с трактори: откъде се взе този гняв срещу Брюксел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Хиляди трактори са затворили улиците на Брюксел и са блокирали Европейския парламент. Хвърлят се камъни, паметници се бутат, горят клади, а полицията е в бойна готовност. Нищо от това не е ново. Никоя друга група хора не демонстрира недоволството си от европейската политика толкова ясно, колкото земеделците.

Урсула фон дер Лайен обяви, че новите регулации за използването на пестициди ще бъдат оттеглени, както и че земята под угар също ще може да се използва от земеделците, припомня ARD. Това обаче изглежда не е достатъчно за фермерите, а дори е контрапродуктивно, поне що се отнася до земята под угар. Повечето хора разбират, че биоразнообразието е особено важно за земеделието. Критиките към Брюксел само се засилват.

"Не се плаща истинската цена за продукцията”

"Аз също понякога се ядосвам, когато виждам, че за земеделската продукция не се плаща истинската цена”, обяснява пред ARD евродепутатката Мария Нойхл. Германската представителка подчертава, че тя се застъпва за всички земеделци.

Селскостопанският икономист Себастиан Лакнер от Университета в Рощок е съгласен и също смята, че потребителите имат своята роля. "Колко струва това, колко всъщност струва за мен устойчивостта?" е въпросът, който потребителите трябва да си зададат, казва Лакнер пред ARD.

От друга страна фермерите в Европа трябва да се съсредоточат върху високото качество на продукцията си, устойчивостта ѝ и работата според всички стандарти за опазване на околната среда. Очаква се земеделците да насърчават биоразнообразието и да осигуряват хуманно отношение към животните. Това иска Европейският съюз.

Споразуменията за свободна търговия отварят вратата за дъмпинг

Но същият този ЕС сключва споразумения за свободна търговия, в които основният акцент е върху нашата експортна икономика в индустриалния сектор, припомня германското издание. И обратното, селскостопанските продукти, които се внасят в ЕС, далеч не са подчинени на изискванията, на които трябва да отговарят земеделските производители в ЕС.

Затова страните от Северна Африка или Латинска Америка например могат да постигнат огромни приходи чрез дъмпинг на цените с напълно различна земя, с много по-евтина работна ръка и с химикали, които са забранени в Европейския съюз. Особено испанците, които в момента протестират най-много, страдат много от това.

Повечето пари от Брюксел не достигат до земеделците

Иванна Мартинез представлява животновъдите и дребните земеделски производители в района на Мадрид. Селскостопанската политика не трябва да се решава от стола в офиса, казва тя в интервю за ARD. Общата селскостопанска политика е "порочна система".

Всъщност голяма част от огромния бюджет на Брюксел за земеделска политика отива основно в големите земевладелци, защото Европейският съюз основно плаща за земята. Те от своя страна отдават земята си под аренда на фермерите, които я обработват. Арендаторите могат да са бивши фермери, но в последно време те дори нямат нищо общо със земеделието, пише ARD.

Това означава, че много земеделски стопани не получават никакъв дял от парите от Брюксел, тъй като трябва да ги прехвърлят на собствениците и да плащат наем. Много по-малък е бюджетът за модернизация, биоразнообразие или повишени цени на енергията, например.

Мнозина се страхуват, че няма да оцелеят

Много земеделци дори искат да се откажат. Млади талантливи хора трудно се намират в тази индустрия, а работата е тежка, за да се върши до преклонна възраст. Ако иска човек да оцелее в този бизнес, трябва да инвестира много, например в модерна техника, пише ARD. Това спестява от издръжка на работници, но изисква много енергия, а тя е все по-скъпа.

Така земеделците се оказват в омагьосан кръг от постоянни дългове. Хранително-вкусовата промишленост се възползва от това и придобива такава пазарна сила, че може да диктува цените на земеделските производители. Това всъщност би трябвало да се предотврати от антитръстовото законодателство, но често са необходими години, ако не и десетилетия, за да се приложи.

Европа не прави достатъчно, за да наруши пазарната доминация на хранително-вкусовата промишленост. Резултатът е един: огромен брой фермери, най-вече по-малките, които Европейският съюз твърди, че иска да подпомага, трябва да продават на по-ниски цени от стойността на продукцията им и зависят изключително от субсидии. Мнозина се страхуват, че няма да могат да оцеляват.

Всъщност секторът трябва да бъде подпомаган по съвсем различен начин, смята аграрният икономист Лакнер. Европейската селскостопанска политика трябва да отчита най-големите предизвикателства пред земеделските стопани. След това трябва да се предлагат програми за подпомагане, например за опазване на климата, напояване, модерно животновъдство или угари.

Протести срещу вноса на украинско зърно

Политическите решения също могат да доведат до изкривявания на пазара, протестите които понякога изобщо не се отчитат като проблем. Много източноевропейски земеделци са гневни, че Европейският съюз позволява внос на зърно от Украйна към Европа, при положение, че то е предназначено за трети страни. Там се нуждаят от него, но очевидно част от него остава на европейска територия противно на правилата, пише ARD. По този начин по-евтин продукт разводнява пазара в ЕС.

Всичко това се случва на фона на широко разпространеното в Европа мнение, че "фермерите" малтретират животните, тровят подпочвените води и почвата, произвеждат некачествени храни, преувеличават трудностите си или се оставят да бъдат използвани като инструмент от дясната политика. Много фермери смятат това за несправедливо.

Автор: Корнелия Колден (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    63 1 Отговор
    Фон дер Лаен обяснява на земеделските производители как се сади пипер.Това е абсурд .В Брюксел не само не помагат ами пречат.
  • 2 Сократ

    63 1 Отговор
    Да познаем ли от три пъти? За укрите милиарди за сметка на европейците.
  • 3 Пишете,хахаха

    38 0 Отговор
    Американци от Ню Йорк също се разбунтуваха с трактори.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Името на блатото

    45 1 Отговор
    Мръсната дума в това ЕС е ПРОЕКТ!!! Това е хороводна далавера, в която "от името на" плюскат камари чиновници, икономисти и юристи.
  • 6 Буден

    43 1 Отговор
    една е думата КОРУПЦИЯ повсеместна
  • 7 Така Така

    44 1 Отговор
    Че никой не ви харесва Никой . Излезте на улицата и се ослушайте ще чуете истината за вас и вашият съюз

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Булекзит 🇪🇺🚾

    37 2 Отговор
    Ционистко-глобалисткото мъртво родено недоносче ЕС е поело към своя логичен завършек,а именно -РАЗПАД
  • 10 Дедо ви....

    31 1 Отговор
    Протестите не са само в Брюксел.. Протестиращите чешки фермери са блокирали Прага. Селското въстание и краят на Ес.
  • 11 Последния Софиянец

    35 1 Отговор

    До коментар #7 от "Така Така":

    Този фашистки ЕС се меси навсякъде и все във вреда на малкия бизнес в полза на големите риби.
  • 12 ЕСССР трябва да се разтури!

    30 1 Отговор
    ЕСССР превръща земеделието в корпоративни колхози, дето ще ни хранят със скакалци, синтетично месо и ГМО. Даже са малко протестите.
    Брюкселското Политбюро тотално е скъсало връзка с реалността. Ей затова протестират хората и си искат държавите обратно. ЕС се изроди в откровено фашистка и диктаторска структура дето налага само регулации, данъци и цензура, а развъжда корупция и корпоративен лобизъм.
    Те не само, че не решават нито един проблем на хората, ами и създават нови и водят цяла Европа към кризи и войни. Как да ви търпим бе? И за чий?
    Заради зелените ви тъпотии, заради джендърската ви псевдо наука, заради медицинския фашизъм или заради икономическите регулации, дето направиха цяла Европа неконкурентна дори на държава във война като Украйна?
    Пъти по-добре ще ни е без това брюкселско извращение.
  • 13 Калпазанин

    18 0 Отговор
    Тцт тцтцтц нещо и аз да прочета, откога гинехоложйс разбира от земеделие аз си мислех че разбира само от ваксини, санкциите и те нямат нищо общо важното е тези същите подлоги да внасят гмо от обора та да може пак той да печели и да ни тровят и да ни ваксинират после и да ни лекуват до последната стотинка. Къде отиде този свят
  • 14 Ами дойде

    19 1 Отговор
    Защото ни управляват хора в Брюксел за които са по важни интересите на сащ от колкото интереса на европейските граждани.
  • 15 Фон Дер Вандал

    20 0 Отговор
    Европа се управлява от закоравели чиновници заели отдавна тези служби и всеки ден се будят с някоя луда идея, която да не може да бъде покрита и да останат повече средства за даряване! Например зелените сделки, намалянето на пестицидите ограниченията които налагат а в същото време увеличават вноса от страни където не се спазват никакви мерки като Украйна. Това естествено ще доведе до недоволства. Кой разумен ще го ограничават а в същото време под носа му ще пробутват боклуци и отровени стоки?
  • 16 Съдията Дред

    13 0 Отговор
    По принцип правилен коментар, но не е посмяла да напише, че основния проблем е безумната "зелена сделка", цената на която плащаме всички, а се облагодетелства само една малка група хора.
  • 17 Хихихих

    7 0 Отговор
    Еее Путин е виновен! Башаров и Петров първи трактористи!
  • 18 А някой

    11 0 Отговор
    въобще обича ли Брюксел? Има ли за какво да бъде обичан, или уважаван?!?
  • 19 като натискат нашите

    2 0 Отговор
    да натискат и другите . то незная някой да не стачкува . Обикновено водачите си гледат мрежите - дела, наркотици , лобисти , парламрнтьори , бизнес, рушвети . като ударят някой бизнес с троен акцис и му намалят субсидиите двойно и се учудват
  • 20 Сашко

    6 0 Отговор
    Вон Дер Лайнян трябва да изчезне и свестен консервативен политик да заеме нейното място. Тогава нещата мога да започват да се оправят.
  • 21 Ганю

    0 0 Отговор
    Баламосвате европейците като изкупувате продукт за 1 евро а го продавате за 5-6 евро
    или обикновените хора работят а вие живеете на гърба им и ги обирате с данъци и такси
    допълнително.Как няма да е начумерен трактора
Новини по държави: