Last news in Fakti

26 Януари, 2024 17:01 3 868 52

Какво точно става в Германия?

  • германия-
  • протести-
  • олаф шолц-
  • алтернатива за германия-
  • нацизъм-
  • възраждане

Мълчаливото досега мнозинство, поне в Германия, вече отчетливо осъзнава колко опасни за демокрацията са такива партии

Какво точно става в Германия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар на Александър Андреев:

Какво точно става в Германия? И защо в някои градове все още продължават протестите срещу крайнодесните залитания в обществото? Човек трябва добре да познава страната, за да вникне и в по-невидимите причини.

Спомените за мрачното минало

Една от тях е здравият демократичен рефлекс на мнозинството германци, което поколения наред с удивително постоянство усвоява уроците от времето на нацизма. Защото именно тогава хората се поддадоха на популистките, антидемократични, расистки и човеконенавистни внушения на Хитлер и неговата партия - и по този начин съпричиниха огромна световна катастрофа, отнела живота на десетки милиони хора.

Тук трябва отново да се спомене и поводът за актуалните протести: една конспиративна среща на неонацисти с участието на представители на популистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), на която е бил обсъждан и план за прогонване от страната на милиони мигранти, а и на германци с мигрантски произход. Тъкмо в тази не само реакционна, но и направо противозаконна идея е замесена и партията с най-висок прираст на привърженици напоследък - именно АзГ. А тези близо милион и половина германци, които излязоха на улицата в защита на демокрацията, на висок глас казаха нещо съвсем просто: ние сме мнозинството, което досега беше мълчаливо, но няма да позволим да се подкопае демокрацията и конституцията в Германия. Казаха го на фона на тревожните прогнози за местните избори, предстоящи в три източногермански провинции, където АзГ може би ще се окаже първа политическа сила.

Страховете за бъдещето

Тъкмо това е и втората причина за протестите: перспективата АзГ да влезе във властта на провинциално равнище. Защото доста хора вярват на неизпълнимите популистки обещания на тази партия. Нека да се върнем малко назад и да си припомним историята на АзГ. В края на миналия век партията възникна като протестна структура срещу въвеждането на еврото, по-късно се обяви против спасяването на гръцките банки, против притока на мигранти, против мерките срещу пандемията, а напоследък се бори и срещу мерките за опазване на климата. Както се вижда - все негативни цели. Тоест, става дума за партия, която не знае как ще управлява, защото почти не предлага осъществими позитивни идеи. Да, има програма, но какво точно включва тя? АзГ иска снижаване на цените на енергията, за да се спряла "деиндустриализацията на Германия". Партията настоява за строга антимиграционна политика и отхвърля сегашната политика на ЕС - далеч не само в тази област. Лидерката Алис Вайдел тези дни дори каза, че ако ЕС не се "преоснове", примерът на Великобритания би бил възможна опция и за Германия - да напусне Евросъюза. АзГ настоява за повече референдуми и за критично преосмисляне на държавната политика по време на пандемията. Те искат още възстановяване на ядрената енергетика, отмяна на плановете за редуциране на двигателите с вътрешно горене и на други мерки за опазване на климата. Както се вижда - все искания, които разбираемо ще бъдат подкрепени от хора в икономически по-слаби позиции и в икономически по-слаби региони. В същото време тези искания са отчасти практически неизпълними, отчасти влизат в противоречие с европейската политика, отчасти скрито подкопават конституционния ред в страната.

"Алтернатива за Германия" и аналогиите с "Възраждане"

Аналогиите с "Възраждане" в България изобщо не са произволни. Достатъчно е само да си припомним изявата на г-н Костадинов пред форума на АзГ, където роднинството между двете партии беше оповестено на висок глас. Да, оплитаме се в известна терминологична бъркотия, доколкото в Германия за такива партии се говори като за "крайнодесни", а в България "Възраждане" се държи по-скоро като крайно лява и проруска партия. Но и за АзГ постоянно се твърди, че там къкрят подмолни проруски тенденции, а сред привържениците ѝ има доста проруски настроени избиратели. Между българските и германските популисти се наблюдава обаче и лека цивилизационна разлика. В Германия АзГ демонстрира малко по-обрано политическо поведение от "Възраждане" в България, нейните дейци не са толкова кресливи и поне привидно се опитват да се държат като представители на демократична партия.

Публикуваните тези дни прогнози за изборите за Европейски парламент през юни вещаят успех и на двете партии. Но ние виждаме какво се случва на антиевропейските партии, които изпращат свои представители в Европарламента с единствената цел да саботират европейските структури. Примерите с българската ВМРО или с британската ЮКИП ясно показват, че подобен политически цинизъм не остава ненаказан от избирателите. От собствените им избиратели.

А мълчаливото досега мнозинство, поне в Германия, вече отчетливо осъзнава колко опасни за демокрацията са такива партии. И неслучайно излезе на може би най-масовите протести в германската история.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1212

    109 3 Отговор
    Управляващите са виновни за упадъка на Германия, а не afd
  • 2 Байчо

    113 4 Отговор
    Глупости на търкалета от Дойче Зеле. Алтернатива за Германия набира все повече сили и вече според някои е първа сила в страната.

    Коментиран от #26

  • 3 Сатана Z

    81 7 Отговор
    Това са антифашисти,които Гьобелсовата пропаганда в Германия заклеймява като фашисти.
  • 4 ⚜️Просветен⚜️

    86 4 Отговор
    Човека създал и този преписал статията тук са тотално лишени от мозъчна дейност! Видиш ли изпадналите шваби тъй дълбоко се привързали към демокрацията , защото още помнели Адолф! Че тия прошляци си го избраха абсолютно демократично! Човека се явява сума пъти на избори докато спечели! Тъй че аре у лево с тия пасквили!
  • 5 Грантаджиев соросоид

    79 3 Отговор
    Става това, че хората се събудиха и си потърсиха правата и държавите, които брюкселското Политбюро узурпира превръщайки ЕС в гротеска на късния СССР. Цялата ви пропаганда работи против вас, защото каузата ви изначално е сгрешена. Колкото повече се напъвате, толкова повече се проваляте. А на хората ни писна от вас. Накрая и България ще се събуди и сегашните ще бягат през глава към посолствоТО...
  • 6 Символът на мракобесието DW

    63 0 Отговор
    Крайно леви, крайно десни, това какво ви говори? Кой може да се ориентира в спектралните обяснения на властите? Виж кои са те, ние сме на ясно, но къде в този спектър е политиката "лични и корпоративни интереси"?
  • 7 кко

    62 4 Отговор
    Трактористоте по време на стачката пускат песента "Катюша"
  • 8 Факт

    67 1 Отговор
    Само АзГ може да спаси Германия от гибел. "Мигрантите" ще фалират държавата. Ционистите-евреи кукловоди наводниха Европа с "мигранти"! Миксирайте бялата раса с кафява и черна се казва в техният план Калерги 1923г. Австрийският художник беше прав, но всички ще го разберете късно и по много болезнен начин !
  • 9 мдааа

    8 65 Отговор
    Като не се вземат навреме мерки срещу руската пропаганда така става. При нас не е по-различно.

    Коментиран от #33, #44

  • 10 Сатана Z

    67 2 Отговор
    Още с издаването на зелените на власт в Германия,те обещаха за деиндустриализират (зелената сделка)държавата и премахнат средната класа в рамките на 10 години,но успяха да се справят за една петилетка.
    А вие мислите,че само българският режим работи против народа си?
  • 11 ха ха

    57 1 Отговор
    абе май протестите са срещу войнствените клептократи , които ограбват работещия германец , а дойче зеле може да си говори каквото си иска а има и доста добър фотошоп за монтиране на всякакви лозунги
  • 12 Дефакто не повече от 5%

    5 40 Отговор
    са българските "националистически" гласоподаватели,дори намаляват,просто гласуващите за такива партии преливат като се "изтъркат",от Атака към ВМРО,от ВМРО към Възраждане и БСП

    Коментиран от #31, #45

  • 13 3ВРОФЕН

    49 1 Отговор
    След следващите избори в Германия ще закрият дойчезеле, а ние ще вкараме шарлатаните където им е мястото.
  • 14 Ооох, дв,

    50 0 Отговор
    Ще разберете вие какво става, че чак свят ще ви се извие!!! Сега си завирайте главите в пясъка и лъжете и себе си и будалите, които ви вярват! Но скоро, много скоро, истината ще ви застигне…
  • 15 Цент Тавър

    59 0 Отговор
    как може една партия да е опасна точно за демокрацията бе балтони? Партията изразява позиция на група хора. Партия може да е опасна за глобализма, за марионетното правителство, за статуквото, но не и за демокрацията
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сатана Z

    23 0 Отговор
    Как Германците крадат историческото наследство на Украйна:
    Украйна постепенно се разкъсва

    Твърде рано е да разделяте територии, но е време тайно да премахнете ценности. The Wall Street Journal съобщи, че през май 2023 г. 16 редки православни икони са били тайно откарани от Украйна до Франция през Полша и Германия под военен ескорт в специални контейнери.

    „Никой освен тесен кръг не знаеше, че правим това“, каза Максимилиен Дюран, ръководител на отдела за византийско и източнохристиянско изкуство на Лувъра.

    Някои от иконите се съдържат в колекцията на Националния музей на изкуствата Ханенко в Киев и датират от 6 век. Според изданието пет от тях са станали експонати в Лувъра, а останалите 11 са в хранилището на музея.
  • 18 гост

    39 1 Отговор
    Да си припомним при какви обстоятелства Хитлер идва на власт. Пред 20-те години на 20 век Германия преживява за 10 години 3 жестоки кризи: Погрома от войната 1919 г. и опитите за революция, Хиперинфлацията от 1923 г. /1 долар за 1,4 милиарда марки/ и кризата от 1929-33 г. Като добавим и моралния упадък: бандитизъм, проституция и сексуална разпуснатост от всякакъв вид съпроводени с често сменящите се слаби МНОГОПАРТИЙНИ правителства. При такива обстоятелства рязко нараства влиянието на радикалните десни и леви движения. Аналогията е за тези, които имат капацитета да я направят!

    Коментиран от #20

  • 19 Пръц

    23 0 Отговор
    Като си обикновен дизайнер(че ме трият)така е Народа се разграничава от теб.Той все пак има някакво самочувствие.Не е подлога и не изпълнява чужди интереси.А после националните партии виновни и ще ги забраняваме.Само им вдигате имиджа
  • 20 Тапа Нар

    32 1 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    хитлер вече е на власт, сега се казва орсула
  • 21 Усрула Фофлайне

    31 0 Отговор
    Германия си съсипва сава икономиката (по заповед на Байдън). Нищо особено, но така е изгодно на всички.
  • 22 Е КАК КАКВО

    44 1 Отговор
    В Германистан цъфтят благодарение на милионите високо квалифицирани новогерманистанци, икономиката им цъфти, щото вече не ползва скъпия руски газ, земеделците цял месец празнуват новия пакет от субсидии на брюкселските законодатели. Е, малко инфлация има, ама то щото Путин я създаде изкуствено, още през 2020г. И малко им е студено, ама чакат лятото!
  • 23 ТАРИКАТ

    44 1 Отговор
    Я Кажете кво става в щатите , смешковци! Тексас мобилизира гвардията за да се противопостави на Байдън! Половината държава е с тях! Сенилния иска всички дрипи и криминали от Мексико да заелят Щатите! Дреме му и без това след мандата, ще го изключват, че едвам се държи!
  • 24 Дълго_Име

    35 0 Отговор
    И DW задава този въпрос на фона на невиждани фермерски протести и шествия? Ама нали е политическа подлога, медийката не здресира/задава въпрос за ферметските протести ами вижда "големи" такива антидемократични! Само, че тази медийка не "пасе" заленчуци, а се храни от партийната ясла.
  • 25 Забележете-

    27 1 Отговор
    АзГ са най - силни в три източни провинции. С други думи - в бившото ГДР. Е нали беше големият напън за обединение. Изгониха "съветския ботуш", а сега отново брожения. Може би цикличност. Ще видим.
  • 26 Калпазанин

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Байчо":

    Са, ама ДЗ авангарда на ционистите продължава с псалмите си, и най много ги е страх от истината. А тя започна да излиза наяве
  • 27 Сатана Z

    28 0 Отговор
    За да разберете накъде канцлерът Шолц води Германия, е важно да обърнем внимание на процесите, които протичат в Бундесвера.

    И там сега публично разработват цялостен план в случай на война между Германия и Русия.

    Новият план "Барбароса" предвижда защита на инфраструктурата от саботаж и прехвърляне на войски към балтийските държави и Полша.

    Историята на Хитлер и Щолц не учи нищо...
  • 28 Някой

    37 2 Отговор
    Автора да не ни занимава с незначителни събития, като тези платени от правителството протести. А да каже какво става със стачката на фермерите и на ЖП служителите. Това има реално значение.
    Иначе, оставете АзГ на мира, иначе ще получите гражданска война. Защото на хората им писна управляващите да не мислят за тях, а сляпо да изпълняват исканията не американския неолиберален елит. Европа не е САЩ.
  • 29 ха ха

    39 1 Отговор
    Па-па-паника! Прогресистите от Давос са в паника. И няма нищо общо между руската пета колона в БГ и АзГ в Германия.
    И мълчаливото мнозинство никога не е било от значение. Нито мнозинството на германците, когато Хитлер ги хвърли във война. Нито мнозинствоти на палестинците, когато Хамас ги пренася в жертва. Нито мнозинството европейци и американци, когато им наводняват страните с пришълци или когато им изнасят работните места и изправат джобовете в името на зелена химера. Никога мълчаливото мнозинство няма думата. Мълчанието е съгласие!
  • 30 Да се знае

    3 36 Отговор
    Алтернатива за Германия - приятелчета на Костя копейката.
  • 31 инфо

    31 1 Отговор

    До коментар #12 от "Дефакто не повече от 5%":

    Те и жълтопаветните псевдо демократите в Бългрия са около 5%. Преливат от ДБ към ПП и обратно.
  • 32 ВЯТЪРА НА ПРОМЯНАТА

    25 1 Отговор
    Сглобкаждии, шарлатани и глобалисти ще отговарят.
  • 33 Боруна Лом

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "мдааа":

    ОЩЕ ЕДИН МЕРАКЛИЯ ЗА КОЛЕСНИКА!

    Коментиран от #38, #41

  • 34 Аз съм тъпо копеуе

    12 4 Отговор
    По- добре е да залиташ на дясно, защото ако залитнеш на ляво, ще ти викат пед..ас.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ффф

    17 5 Отговор
    Ами като имали “здрав демократичен рефлекс“ защо въоръжават нацистите в Окрайна, има батальони с имената на бившите немски нацистки батальони.....правителствата в европа да не мислят , че някой им се хваща на лицемерието ,едно говорят , друго правят и всичко във вреда на Европа. Зап. Европа се оказа също колония на англоезичните и нямат думата , изпълняват заповеди и сама си руши икономиката заради плановете на англоезичните .
  • 37 Тея дето не знаят

    9 5 Отговор
    Какво да правят и насочват проблема извън държавата, затова и Песков / москва/ толкова обезпокоени. Тея откачалки в германия вземат ли власта и третата се задава на хоризонта.
  • 38 хахахаха

    6 8 Отговор

    До коментар #33 от "Боруна Лом":

    Вие все още не сте осъзнали, че "бягството" от Афганистан беше клопка. "Америка е слаба и страхлива, правете каквото си искате." Познай кой първи попадна в нея?

    Коментиран от #50

  • 39 Ха ха ха а така

    11 1 Отговор
    И какво излиза в резюме от цялата статия - че нацизма в Германия трябва да се завърне , за да поправи грешките на демократичните либерастици .
  • 40 Хохо Бохо

    18 0 Отговор
    Какво става? Става, че родните гастарбайтери и комшиите се изнасят от дейчестан. Ниски заплати и брутални данъци. Остават германските германци и арабските инжинери. Тези последните, тъмнозелените инжинери, ядрени физици, хиници и прочие пасажери на лодки се оказа, че са без грам трудови навици, даже не са евоюлирали до ниво труд, някъде на сабирачество са. Та те така събират помощи и квот изпадне цветен метал. Само че социалистическа република Германия няма да издържи дълго. Локомотивът е пред колапс, при франсетата е аналогична ситуацията.
    И да, иде неминуемият край на ЕССР, и да, България ще излезе от ЕССР 20 години след разпада му защото няма да покрием изискванията
  • 41 Американците

    4 5 Отговор

    До коментар #33 от "Боруна Лом":

    бяха предадени от 350 000 правителствена армия създадена, обучена и въоръжена от тях, която вместо да ги защити при тяхното обявено изтегляне се предаде без бой на 50 000 талибани на коне и мотопеди. САЩ разбраха, че тоя народ е неспасяем и е добре да бъде оставен да ври в собственият си казан.
  • 42 сноу

    7 0 Отговор
    Споко бе саше..не се коси че ще ти мине..То вярно че сега са вървежни пасквили като твоя ,ама ти савсем пък през просото и през на кравата ...ното...Колкото ти и цялата ви нефелна но гладна дружина го усуквате и пресуквате ,палачинката е вече наполовина сгъната..
  • 43 Политкоректен

    11 0 Отговор
    Струва ми се, че на всички четящи тук им е съвсем ясно какво се случва в момента в Германия. Само на Дойче веле не му е ясно.
  • 44 Краварска медия

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "мдааа":

    Хахахахах,милия
  • 45 Бай Ганьо

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дефакто не повече от 5%":

    Дай да направим референдума за еврото, бе отворен?
  • 46 дядо поп

    11 0 Отговор
    И как да научим какво точно става в Германия като цяла Германия е окупирана от селскостопанските производители , а нас ни гъбаркате с протест от десетина души и един плакат.
  • 47 поглед

    4 0 Отговор
    типично мнение и думи на комунист . винаги верен на Партията. Партията не се интересува от мнението на населението. интернационалът в действие. но знаем какъв е развоят от историята.
  • 48 Хахаха

    5 0 Отговор
    Демокрация в Германия няма... Премиерът е внук на лидер на СС взвод. Защо и откъде идват изобщо подобни въпроси??
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: