Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Март, 2024 14:04 7 585 118

В селата на Украйна: "Не останаха мъже"

  • украйна-
  • мъже-
  • села-
  • война-
  • мобилизация-
  • русия-
  • зсу-
  • украинци

В Украйна събират мъже за армията направо от работните им места или по улиците

В селата на Украйна: "Не останаха мъже" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От месеци в Украйна спорят за готвения нов закон за мобилизацията. На фронта няма достатъчно войници. След две години война много от частите са изтощени от битки и се нуждаят от нови попълнения. Докато в някои от големите украински градове животът тече почти нормално, в провинциалните райони картината е коренно различна, пише ARD в свой репортаж от Западна Украйна.

Кой да бъде мобилизиран

"Синът на съседа беше на фронта, сега е почти инвалид, а е само на 30 години. Вените на краката му са станали дебели колкото пръстите му. Друг мой съсед се върна от фронта, но постоянно е в болница“, казва един мъж. Самият той също се е сражавал - в Донбас. С него е бил и друг съсед - „а сега е напълно глух. Но слуховото апаратче трябва сам да си го плати“, казва още мъжът в репортажа. Името си той не желае да каже. Тъй като говори руски се опасява, че всички в украинското село ще го разпознаят лесно.

"Казват ни, че имаме почти 120 000 добре обучени бойци. Не разбирам защо всички тези полицаи, които се мотаят наоколо безцелно, не бъдат мобилизирани. Аз съм пенсионер и мога доброволно да патрулирам по улиците, за да пазя реда. Няма да има никакъв проблем“, казва още мъжът пред ARD.

"Трима от синовете ми са на фронта – вече от две години, а единият служи дори още от 2014-та. Имам общо седем синове, от които трима се сражават, а други двама получиха призовки. Единият вчера се яви пред комисията“, разказва украинка, която също иска да остане анонимна. Прекалено голямо е недоверието към медиите, но също и срамът, че околните могат да я обвинят в недостатъчен патриотизъм. Но онова, което тя разказва, не е някакво изключение, отбелязва ARD.

Друга жена от селото разказва пред германското издание, че и тримата синове на нейна приятелка се сражават във войната. „Единият се върна ранен и сега лежи в болница“, казва тя.

"Останахме без мъже"

Властите не оповестяват данни за броя на ранените, убитите или призованите под знамената. Но много хора в Украйна са убедени, че мобилизират основно мъже от селските райони.

Това е забелязал и адвокатът от Лвов Йевхен Филипец. "Не мога да кажа защо това е така, но е факт, че взимат хора от селата. Казвали са ми, че в края на лятото не е имало кой да събира картофите. Не останаха мъже“, е цитиран той да казва пред ARD.

Вземат хората направо от улицата

Критични гласове твърдят, че и след две години на война украинското ръководство не е намерило справедлив начин за организиране на наборната служба. Опитът на неправителствените организации и наборниците показва, че който има пари, контакти и влияние е по-вероятно да избегне наборната служба, пише германското издание.

Много хора в Украйна не са адресно регистрирани и никой не знае къде всъщност живеят. Властите фактически нямат точна представа къде се намират хората, които са годни за военна служба. Затова се налага да събират хората направо от работното им място или от улицата, казва адвокатът Филипец. „Призовките се изготвят, като се оставя празно място за името. След това служителите тръгват с тях, срещат някого и му връчват призовка. Вписват името и му казват, че трябва да се яви в наборната служба до 15-20 минути. Това законно ли е? Разбира се, че не“, коментира адвокатът.

В селата повиквателните се издават от кметските наместници. Там обаче всички се познават. „Това е неприятно задължение“, казва Наталия Стрилец, която е кметски наместник в едно малко населено място в Западна Украйна. "Можете ли да си представите: днес издавам призовка, а след седмица връщат човека в ковчег. Имали сме такива случаи. Страхувам се да отида на погребението и да гледам родителите в очите. Могат да ме обвинят за смъртта на техния близък“, казва Стрилец пред ARD.

Много мъже се крият

Тя би предпочела призовките за армията да се изпращат от полицията или от военни. Разказва, че междувременно хората я отбягвали: "Щом ме зърнат, веднага заключват къщата – за да не мога да връча известието за военна служба. Някои хора дори барикадират портите си с огромни камъни, за да не мога да вляза в двора“.

Много мъже се укриват, твърди Стрилец. Други просто са избягали в чужбина. По официални данни в страните от ЕС се намират над 600 000 украинци, които биха били годни за военна служба. Експерти обаче твърдят, че Украйна все още разполага с достатъчен мобилизационен потенциал. Според тях украинското ръководство трябва да е обаче готово да приеме непопулярни решения.

Автор: Ребека Барт ARD


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    144 4 Отговор
    Зеленски :
    - Тия па , аз нямам месо за фронта , пука ми , че народа е гладен !!!

    Коментиран от #16

  • 2 Хохо Бохо

    147 4 Отговор
    Станаха жени ли? Щото зе каза само 32000 са загинали за 2 години. Другите къде са? Избягали или със сменен пол?
  • 3 Ден

    121 5 Отговор
    магарев пали на фронта
  • 4 КОТарАК

    62 19 Отговор
    държава с кръв се ражда-стягайте си страхливците от Киев и престанете с кражбите!през 1 СВ ние сме пострадали също от измекяри ,уж снабдявали войската

    Коментиран от #52

  • 5 404

    105 4 Отговор
    Украинските въоръжени сили загубиха 68 бронирани машини Bradley, пише The National Interest.
    „Към тази година на Украйна бяха предоставени 186 бронирани машини Bradley. Предполага се, че до 120 от тях са били задействани активно в операциите, а останалите са били запазени за резервни части, обучение и спешна подмяна“, се казва в материала.
    Както отбеляза авторът, по време на бойните действия с руските военни, украинците са загубили една трета от своите Bradley — 68 от общо 186 броя американска бронирана техника са унищожени, повредени или изоставени.
    Журналистът също така отбелязва, че някои завзети образци на БМП се проучват от руските сили, за да се установят техните недостатъци.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БеГемот

    104 6 Отговор
    Реалността винаги е по лоша от пропагандата...
  • 8 ТаУмВзе

    93 6 Отговор
    Окраинското наци нещо Кризира де! Нали окраинчето Побеждаше де, са нещо друга Пропаганда бичите. Z
  • 9 Аз съм веган

    8 97 Отговор
    А в мордор не мобилизирани няма.А женските орки не плачат на путлер всеки ден не.

    Коментиран от #14, #115

  • 10 забава

    2 79 Отговор
    Колко ми е забавно да гледам християни да избиват християни :)

    Коментиран от #17, #34

  • 11 Хохо Бохо

    94 8 Отговор
    Ходят за гъби по време на майдан сега селяните реват, че им вземат децата и им връщат инвалиди....ако ги върнат де. Ми ходенето за гъби по време на избори си е опасно
  • 12 Боко Тротинетката

    109 4 Отговор
    Денкофф ще ви прати трета механизирана ромска бригада,руснаците като видят черните барети и ще се самоубият.И те така ще спечелите войната,вервайте ми.
  • 13 Бъдете благодарни на зелето

    93 5 Отговор
    Вашият главнокомандващ
  • 14 ти си веган

    58 2 Отговор

    До коментар #9 от "Аз съм веган":

    ама хапваш наденицата до картофките

    Коментиран от #42

  • 15 време разделно

    101 2 Отговор
    Ами като не се вдигнат всички вкупом да линчуват зеления потник и хунтата му така ще е, вярно че ще е трудно ама поне ще има смисъл отколкото да ги водят като овце на заколение!
  • 16 ГЕРБЕР

    47 15 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    ТАГАРЕВ ДА ПУСКА БГ ТОЛУПИТЕ, НЕ САМО ДА СТОЯТ ПО КАЗАРМИТЕ И ДА ВЗИМАТ ПАРИ.

    Коментиран от #20, #56

  • 17 и на мен ми е забавно като

    40 4 Отговор

    До коментар #10 от "забава":

    седнеш в скута ми и ти говоря на ушенце тогава ставаш и ти християнин викаш оххх боже милостиви
  • 18 Бай Джо

    81 2 Отговор
    Ще се бием до последния украинец, пък после ще мислим какво да правим с територията. хи хи хи

    Коментиран от #37

  • 19 Аз съм веган

    73 2 Отговор
    Сирски се карал жестоко на подчинените си за големите загуби на много територии , според украински сайтове. Той за живота на хората си, не се интересува. Генерал мясо.
  • 20 заминавай и ти с тях

    38 2 Отговор

    До коментар #16 от "ГЕРБЕР":

    да вдигаш бойния дих по палатките
  • 21 Точно

    23 1 Отговор
    Така трябва!

    Коментиран от #28

  • 22 ЕВРОНЮЗ

    83 1 Отговор
    ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ, от днес гледам само украински сайтове. Предават и директно.. Хората са нахлули в полицейските управления и крещят... ПОЛИЦИЯТА И БЮРОКРАЦИЯТА НА ФРОНТА.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Жмуц

    85 2 Отговор
    Ако бяха се изправили срещу хазарския си президент назначен от англосаксонците щяха да умрат в пъти по-малко хора.
  • 26 Бри

    90 2 Отговор
    Усещането за патриотизъм отдавна изветря.Ако все пак решиш да отговориш на повиквателната и да отидеш на фронта помагаш единствено на оръжейните гиганти и политическия комфорт на шепа жадни за власт световни лидери.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Риболовеца

    13 0 Отговор

    До коментар #21 от "Точно":

    И защо трябва така? Та това е огромна трагедия.
  • 29 Дедо

    38 2 Отговор
    Глупав Коч отива за курбан на кочбайрам.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Украинките ще кацнат на Слънчака

    4 36 Отговор
    Русофилите ще плащат масрафа.
  • 32 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    48 3 Отговор
    Спокойно СрАЩ и ЕСсср ще им внесат негри да си оправят генофонда, че не са достатъчно разнообразни.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мамул

    34 7 Отговор

    До коментар #10 от "забава":

    А мюсюлмани да избиват юдеи забавно ли ще ти е?

    Коментиран от #38

  • 35 Механик

    82 1 Отговор
    Хората от 2 години години пишат, че вУкрайна ги събират от улицата насилствено, ама нашите тука укро-балалйки разправят, че било путинофилска пропагнада и че всеки украинец нямал търпение да го мобилизират.
    Ето ,че дойде моментът на истината и четете това от дойчевеле. (или и тия са путинофили и кУпейки?)
    Но въросът е друг. След като безкрайно и кристално честният Зелински ви се закле, че имат 30000 жертви, то къде са другите мобилизирани?
    Нали разбирате, че за всяка пропагнада идва момент в който да самокатастрофира във фактите на реалността?
    Чудя се как тогава ще вземете завоя? Щото хем ще е на 180 градуса, хем радиусът ще е много малък. Ще падне яко дрифтене. Ще изчакам момента и ще се смея много.
  • 36 Тагаренковски

    67 1 Отговор
    Веднага да се свали статията!!! Веднага! Украинските героями не може да се връщат от фронта с ревматизъм и глухи. Те се връщата само добре е б а н и от руснаците!
  • 37 Я па ти,

    27 2 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Джо":

    След последния украинец няма да мисли бай Джо, чичо Путин.
  • 38 Арабски евреин будист

    15 2 Отговор

    До коментар #34 от "Мамул":

    По принцип да, доста забавно ще е.
  • 39 Учуден

    50 1 Отговор
    "На фронта няма достатъчно войници......Много мъже се крият"

    А не може да бъде според зеления смелите укри са дали само 31 000 жертви а руснаците мрат като мухи на фронта. Той зеления каза че имат милионна армия в началото на СВО и са мобилизирали поне 600 000 след това и армията им сега трябва да наброява около 1 570 000 но пък спешно им трябвали нови 500 000 защото зеления иска сигурно да надхвърли армията на Хитлер с която нападна СССР.
  • 40 Мдааа

    16 56 Отговор
    Винаги страдат бедните. Това е войната и за Русия и за Украйна! Но оная Кремълска кочина е решила, че светът е неин. А на света не му се живее в кочина!

    Коментиран от #47, #53, #54

  • 41 СЕРХО ИМПОРТА

    38 0 Отговор
    ПЪРВЕТЕ 6 ВАГОНА СЕНЕГАЛСЦИ СА ГОТОВИ ДА ПОТЕГЛЯТ КЪМ УСРАЙНА ,БЕЛИ ПОХОТЛИВИ
    УКРОПКИ ,ГИ ЧАКАТ С РАЗКРАЧЕНИ КРАКА
  • 42 Аз съм веган

    4 7 Отговор

    До коментар #14 от "ти си веган":

    Айде и от мен един +. Дълго време ли го измисля или ти дойде изведнъж?

    Коментиран от #63

  • 43 Дедо ви...

    45 0 Отговор
    Не вервайте. В окрайнината е цветя и рози, сичко цъфти и връзва!?!?!?
  • 44 12345

    7 28 Отговор
    Тази война няма решение. Рано или късно ще спре, но няма да свърши. Тези два народа отново ще се мразят поне век. Избити и от двете страни. Една срутена сържава, в която всички ще се тикат ден през ден в затвора. И властта на Русия ще е пак в Сибир. Всички войни за идиотизъм на страхливци!
  • 45 барт

    3 0 Отговор
    симсон
  • 46 наблюдател

    52 1 Отговор
    Не виждам за какво е този зор за мобилизация защото Зеленски каза, че загубите са само 31000.

    Коментиран от #55

  • 47 Механик

    76 1 Отговор

    До коментар #40 от "Мдааа":

    Ти какво си мислеше бе? След нощните факелни шевствия в Киев и виковете "Москаляку на гиляку", заканите да се къпете в руска кръв, откритото въоръжаване за война срещу Русия и желанието ви да подарите Украйна (която ви бе подарена от руснаците) на САЩ, че руските ще ви бавят ли? Ами ония хора в Донецк, дето децата им трябваше да живеят в мазетата, вашите да да се радват на живота???
    Нещо бъркаш причината със следствието. Вината е ваша и сега ще си платите много яко и окончателно.
  • 48 Мет

    30 1 Отговор
    Аааа, няма да говорите такива работи. Ще викате само слава, слава, слава, ураааааааааааааааааааааа!
  • 49 Сократ

    49 1 Отговор
    Чакайте малко. Нещо съвсем се обърках. Как така ловят мъжете в Украйна? Нали според зеления, навсякъде в укрия са опашки от желаещи да умират за откраднатите милиарди?

    Коментиран от #77

  • 50 Правоверен Евроатлантик

    44 1 Отговор
    Я, Дойче Зеле откриха топлата вода. Кога ли ще открият, че карат ранени украинци от фронта, в Германия, за да ги разфасоват за органи. Търговията с кръв също върви добре. Изобщо някои хора направиха добри пачки от войната. Броя на милионерите в Украйна се увеличи, също отчитат ръст в продажбите на луксозни автомобили. А на фронта пушечното месо става на кайма в месомелачките. С калашник срещу ФАБ с над 100 кг експлозив, дето троши бетонен бункер вкопан дълбоко в земята. Евроатлантическите каски също не помагат срещу такива, затова и няма други желаещи да идат на Източния фронт.
    А пък той много бързо може да се премести на хиляди километри с няколко залпа от по-скъпите...
  • 51 незнайко

    41 1 Отговор
    В селата на Украйна: "Не останаха мъже" ! Селата по населени ли са от градовете, че търсят мъже там ? Това поредната западна пропаганда ли е ? Умните мъже в градовете не искат да защитават ЗЕЛЕНСКИ !!!
  • 52 гост

    28 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Не се говори така за "елита" на нацията.Я какви сгради си върнаха от реституцията техните потомци!
  • 53 Сократ

    47 1 Отговор

    До коментар #40 от "Мдааа":

    Май бъркаш географията. Има едни сатрапи, но те са зад океана, които си повярваха след 1990, че притежават света. Не зачитат никого и нищо. Сега по трудния начин за укрите, на сащинците ще им бъде обяснено къде им е мястото.
  • 54 Запознат

    55 3 Отговор

    До коментар #40 от "Мдааа":

    "Но оная Кремълска кочина е решила, че светът е неин"

    Не господарите ти са решили че светът е техен и могат да си сменят президенти в суверенни държави или да нападат такива и да заграбват петрола им, да слагат марионетки на власт в колониите и да ги ограбват. В крайна сметка не Русия има 800 бази по света а господарите ти и те се месят навсякъде по света даже и на 10 000 км от тях все "американските интереси" били застрашени.

    Та колкото и да казвате на черното бяло и колкото и да преписвате греховете на господарите си върху Русия няма да ви се получи - просто пропагандата с лъжи не живее дълго.
  • 55 Залужни

    43 1 Отговор

    До коментар #46 от "наблюдател":

    31 хиляди само са загинали. Иначе по гробищата май са повече, но всеки месец там броячът почва от нула.
    Онези допълнителни 500 хиляди, които му трябват на Зеленски, са за допълване на липсващите 500 хиляди. А защо липсват - загадка. Според Шойгу са убити, според Путин са денацифизирани, според Герасимов не си изяждат порциите храна. Доста са избягали, пленени, емигрирали, надявам се да са живи и Шойгу да не е прав.

    От руснаците също има много умрели, но те поне знаят, че умират за някакво дело. (е, и за пари, амнистия, или просто да си отмъстят).

    Чакаме джендърите на Макрон да обявят загиналите. Те обаче не умират като мъже, а като каквито си искат. Там даже нямат право да ги броят. На недостоен войник - недостойна памет.
  • 56 Така ли

    29 1 Отговор

    До коментар #16 от "ГЕРБЕР":

    Отиди ти бре - Женезио! Защо пращаш други хора? Това не е тяхна война! Много си смел, ама само да кълвеш с нежните пръстчета по клавиатурата! Днес оправи ли маникюра?

    Коментиран от #97

  • 57 777

    8 1 Отговор
    Ами да ходим да ибем :)
  • 58 Той

    32 1 Отговор
    Слава на всеки укрил се, избягал, дезертирал или убил т.нар си началник украинец, Слава!
  • 59 Доротея

    44 1 Отговор
    И през Първата световна беше така! На фронта в Македония бяха земеделци и комунисти, Стамболийски и Димитров, техните лидери бяха против воните и фашистите ги затвориха, но момчетата 3 години громиха когото срещнат на бойното поле и сега какво - историци с боядисани глави и огромни бузи ми обясняват по телевизията, че земеделци и комунисти са предатели, а техните тилови герои - огромни патриоти!
  • 60 Симо

    34 1 Отговор
    Само 31000 жертви, според беломана, а не остали мъже от четиридесет милионна държава???? Другите нещо не горят от възторг да умрат за англосаксонските лични интереси.
  • 61 Славай Орком

    9 21 Отговор
    Страхливци.. мобилизирайте 2мил укри какво ги бавите още тези . България през балканската война вади 800 000 армия при 4мил население и при това всеки мъж е бил доброволец... тази жълто синя пасмина още се крие зад жените си. Срам в жълто ... те и рашките са трагични , но поне Путя не ги жали и ги хвърля яко в боя , както Сталин през ВСВ...
  • 62 Киро

    41 1 Отговор
    Ало факти, сега ли прогледнахте ? Този лудият наркоман цяла година събира млади ,болни ,възрастни хора по улиците и домовете и ги изпраща за пушечно месо на фронта!! Момчетата се предават в плен за да останат живи ,но от техните изверги стрелят по тях в гръб ,дрогирани, обезумели!! Този наркоман трябва да бъде разпънат на кръст от майките на убитите момчета !! Спрете да давате този и жълто синия парцал !?
  • 63 но защо ми е

    15 1 Отговор

    До коментар #42 от "Аз съм веган":

    ти скъпа все си на плюс навсякъде нали си веган хем не ядеш месо хем наденицата не излиза от теб
  • 64 Призив:

    32 3 Отговор
    Абе Зелински,
    Как така "Не останаха мъже"!
    Ела в България по курортите, по моловете, по дискотеките и заведенията да видиш
    колко много Млади и яки Укри има.
    При това почти всички са с мощни джипове, които са готови направо за фронта!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 малко инфо

    36 2 Отговор
    "а единият служи дори още от 2014-та"
    Служенето се изразява в стрелба с оръдия по населението на Донецк, заради това че говорят руски.
    Никой в Украина за 8 години не попита "защо ги убиваме тези хора"
    Но сега сякаш нещата се връщат на мястото си.
  • 67 Проста Аритметика

    28 1 Отговор
    Как така Няма мъже, бе Зеления!
    Вие започнахте войната с 1 5ОО ООО личен състав!
    Ти каза, че жертвите са само 31 000!
    Значи ти останаха още 1 469 ООО

    Коментиран от #106

  • 68 Безпристрастен

    26 1 Отговор
    Една от малкото верни статии,който са публикувани.Там съзнателно цари анархия, във регистрация по местоживеене.Заради бизнеса , концентриран в големите градове.На който е нужна ,евтина,работна ръка.Едно към едно,с нашата действителност.Погледнете клиповете от Киев,и другите градове- Изобщо няма дори сянка,че се води война.Хората се движат спокойно,забързани в ежедневието.Младежта е както у нас - едно към едно.За Лвов и цялата Галичина, почти няма мобилизирани.Интересно, нали? Жестоката цена,е плаща пак беднотията.Някой проследява ли,колко от " горките" бежанци в Европа ( и у нас) от кой регион са? Никой! Пълно е точно с тарикати от средната класа,който да отърват мобилизация,хукнаха из цяла Европа.При нормална ситуация, трябват визи,покана от работодател, сериозни финанси за издръжка, никой няма да те храни и дундурка безплатно за сметка на държавата - приемник.В нашето каре от 2 г, живеят подобни хитреци.Под наем,в големи апартаменти - нали ганчо им плаща наема, като " помощ"С по три деца.Единия язди "скромна "примера, а другия - леванте( нарочно не пиша марка автомобил - ще ми ударят гумата,но запознатите ще се сетят сами,за какви суми става дума.
  • 69 попълване на мъже

    19 3 Отговор
    Спокойно Макрон реши проблема с попълнения от приятелските му евроколонии.
  • 70 Само питам

    26 3 Отговор
    Как да няма войници на Фронта ? Потника каза че загубите са само 31 хиляди . Останалите на Канарските острови ли са ?
  • 71 Преминаващ

    30 5 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ си Погуби Народа
  • 72 Нено

    26 4 Отговор
    Той Путин си знае работата , от фашистка Осрайна,камък върху камък не трябва да остане!

    Коментиран от #75

  • 73 Ето да това нямам деца

    9 3 Отговор
    Трима от синовете ми са на фронта – вече от две години, а единият служи дори още от 2014-та. Имам общо седем синове, от които трима се сражават, а други двама получиха призовки. .....защото не желая да отглеждам месо за месомелачката на някой диктатор..по добре неродени деца и душите им да витаят някъде отколко робове на луди да принадлежат духом и телом на диктатор и олигарси

    Коментиран от #104

  • 74 Сатана Z

    14 3 Отговор
    Не останаха мъже в Украйна ,Пан Зеленски.
    —Дайте ми оръжие да доубия и останалите
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Мишел

    19 3 Отговор
    Украинските власти започват да компенсират липсата на мъже на фронта. Според информация от украински източници, сформиран е първият полк от мобилизирани украински девойки и жени на възраст от 16 до 33 г.. След обучение полкът ще бъде изпратен на фронта.

    Коментиран от #90

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Ама...

    21 2 Отговор
    ...чакайте сега, нали досега твърдеше Зеленият, че са 40 хиляди войника е загубил. Ако Украйна е примерно 30 - 40 милиона хора, все два милиона украински боеспособни мъже ще има, къде отидоха тези хора? Айде ако махнем 40к убити, то остават около милион и 950 к вйника. Къде отидоха тези мъже? Или Зеленият лъже или Руската Армия е утрепала два милиона украински войници или са забегнали по Европа и въпреки указът на Зеленото, Европа не ги връща на фронта, а си ги взима да им слугуват, че иначе няма кой... нещо и някой мноо долно лъже, но сметките не излизат....
  • 79 А жени има ли??

    5 1 Отговор
    Каква порода са само
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Тома

    16 4 Отговор
    Ние мъжете на украйна сме на българските курорти.Ядем пием а българите ни плащат сметката защото са много богати

    Коментиран от #86

  • 83 СЕЛАТА СА ВЪРХУ ЗЕМЯТА НА МОНСАНТО

    14 2 Отговор
    И БЛЕК РОК.ТРЯБВА ДА СА ОЧИСТЯТ ОТ ДВУКРАКИ ЗА ДА СЕЯТ ЕФТИНА ГМО ЦАРЕВИЦА И ГМО СОЯ И ГМО ЖИТО....

    Коментиран от #89

  • 84 Истината

    3 14 Отговор
    Не случайно Факти е в списъка на медиите разпространяващи руска пропаганда и дезинформация. Факти е медия, работеща по метода „40 на 60“, който според руските учебници за военна пропаганда и дезинформация е изфабрикуван от Гьобелс. Състои се в създаване на медии, които предоставят 60 процента от информацията си в интерес на врага. Но след като по този начин са спечелили доверието му, останалите 40 процента, благодарение на това доверие, се използват изключително ефективно за дезинформация. По време на Втората световна война е имало радиостанция, която се е слушала много от антифашистите в Европа. Смятало се, че е британска. И едва след войната се оказва, че всъщност това е радиостанцията на Гьобелс, работеща по разработения от него принцип „40 на 60“.
  • 85 американците разтуриха още

    19 3 Отговор
    една държава и загробиха още един народ.
    ако лай нато не се бе разляло до там , нямаше да има
    толкова смърт. но нали трябва да се продава оръжие ,
    трябват конфликти, войни. коя държава е просперирала
    когато е нагазила в тая смрад ?
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Това ли е -слава Украине!?

    18 1 Отговор
    "По официални данни в страните от ЕС се намират над 600 000 украинци, които биха били годни за военна служба." -големите патриоти, страхливи мишки, знаят какво ще им се случи на фронта, а на Слънчака е рай, хотелите без пари, мамбото без пари, будалите нека мрат в калта!?
  • 88 истината

    21 2 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Мишел

    17 1 Отговор

    До коментар #76 от "Мишел":

    Продължение : ВСУ преминаха на нова тактика на воюване - активна отбрана. Същността е, че украинската армия не брани на всяка цена всяка позиция, а само така наречените силни позиции, основно командни височини, укрепени райони и градове. При такава тактика на първа линия са поставени части на териториалната отбрана (в бъдеще и женски полкове). Зад тях са резервите от обучени военни, от специализирани части механизирана пехота, части на морска пехота, десантни и други такива. Те служат за ликвидиране на пробиви на фронта, но и да не позволяват бягство на месото от първа линия.
    Следващата стъпка е мобилизацията на непълнолетни.
  • 91 боги

    2 3 Отговор
    скоро и в Киев
  • 92 Ох, омръзна ми от

    8 0 Отговор
    Всякакви лицемерия и измами!Светът е подчинен на висши сфери и си разиграват хората и природата, както те си знаят . Ето ви към края на предсказанията на Земята. - Накрая онзи, който бе от восък, към Жакмара ще бъде прикован и господарят със гласеЦа плосък не ще е вече господар призван , остане ли без сабя тоз арслан, ненужни ще са хитрост, препоръки.....И, много ми е омръзнало от 🐍 и нечестната и игра и постепенно ще я унищожа.....
  • 93 Хахах

    11 1 Отговор
    ШвабскитеСвине останаха без глави и опорки.
  • 94 Извънредно съобщение:

    16 2 Отговор
    Прихванато е съобщение, потвърждаващо участието на Германия в конфликта в Украйна.
    От 40 мин. аудио файл с преговори на високопоставени германски офицери се чува как ще бомбардират Кримския мост и ще прикрият следите си.
    Те говорят и за това как американците и британците са пряко замесени в украинския конфликт.
  • 95 Очевидец

    12 0 Отговор
    Ха ха, в Киев е пълно с млади мъже, по барове, университети, цехове, в Европа украинци да искаш, във всеки Мол ще ги откриеш! Миналата година в Изтчна Полша ги виждах как идваха и се въщаха обратно или извода е, че ако има украинци на фронта или са платени, или някой нещастник от затънтено село е отвлечен и завлечен на сила!
    Фейк война!
  • 96 Ахаха

    15 1 Отговор
    "Не разбирам защо всички тези полицаи, които се мотаят наоколо безцелно, не бъдат мобилизирани."
    -добре казано, дори глупака го е забелязал...умните мъже отдавна са извън пределите на Украйна или са отказали, затвора е за предпочитане дори
  • 97 ГЕРБЕР

    3 11 Отговор

    До коментар #56 от "Така ли":

    Аз не съм военен а чиновник, къде ме пращаш?
    И как да не е тяхна война? След Украйна ЖУЖЕТО че запука нас.

    Коментиран от #98, #105, #117

  • 98 Цербер

    4 1 Отговор

    До коментар #97 от "ГЕРБЕР":

    Нас не, тебе или Путин, или Симитлийският кмет ;)
  • 99 ехаа

    1 2 Отговор

    До коментар #89 от "Копейкин Костя":

    що не ми порупаш кожената кора

    Коментиран от #113

  • 100 Нормално

    2 12 Отговор
    За Украйна войната е на живот и смърт. Или ще са без мъже, или без мъже и родина, а жените, децата и старците ще са руски роби. Те вече са били и знаят за какво иде реч. Затова и толкова героично се защитават.

    Коментиран от #101

  • 101 Посолството

    4 2 Отговор

    До коментар #100 от "Нормално":

    Ква родина? Територия може, ама пък чак родина
  • 102 Българин

    10 1 Отговор
    Споко скоро ще им вкарат мъже от Африка и Азия за разплод и да им подобрят гена.
  • 103 Пълен Провал

    6 1 Отговор
    Зеленски да ходи по селата и да прави нови мъже щом са свършили. Храна за руските оръдия.
  • 104 вярно е

    2 5 Отговор

    До коментар #73 от "Ето да това нямам деца":

    още от малки децата се обучават да са роби, клас стани, клас мирно и който не го изпълни бива наказан, родителя робопроизводител бива глобен, викат го в училището и пред всички други родители и деца бива унижават, че не е произвел качествен роб
  • 105 стоян георгиев

    7 0 Отговор

    До коментар #97 от "ГЕРБЕР":

    Абе в някоя военна кухня картофи можеш да белиш.
  • 106 Сдкрф

    2 1 Отговор

    До коментар #67 от "Проста Аритметика":

    Ти нормален ли си тези бедняци повече от 200000 не можеха да поддържат преди войната.. сега са 1000000 400к на фронта 300 в резерв и 300к логистика
  • 107 Да видиш истината е трудно.

    20 0 Отговор
    Води се кървава борба за унищожаване на славяните. Едни славяни убиват други славяни, под ръководството на злокобни външни сили. За жалост други славяни - българите - в по-голямата си част вярват на телевизора, а телевизиите отдавна не са собственост на българи, те са собственост на враговете на нашата държава.
    Зомбираният човек вярва, че Русия е нападнала Украйна за да разшири своята територия. Каква наивност!

    Коментиран от #111

  • 108 Бай Лисан

    10 0 Отговор
    Скоро ще почнат да ги събират направо от прайдовете.
  • 109 малиййй

    11 0 Отговор
    В Украйна събират мъже за армията направо от работните им места или по улиците
  • 110 леле

    9 0 Отговор
    Ужас настръхна ми косата! Един българин няма да остане жив в Украйна, само бабички!
  • 111 юююю

    10 0 Отговор

    До коментар #107 от "Да видиш истината е трудно.":

    Евреите искат християните да умрат, защото така пишело в Тората!
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Тошко

    5 0 Отговор
    Това не е вярно другаря Зелен каза само 31 000 са жертви. Който не вярва на Зеления, нека пита Арменския поп.
  • 115 Ташко

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Аз съм веган":

    Яж Морков.
  • 116 Чернобил

    1 0 Отговор
    С викове Слава на юда!
  • 117 Тъкмо

    3 0 Отговор

    До коментар #97 от "ГЕРБЕР":

    Тагаренко само.
  • 118 Ерсте банк

    0 0 Отговор
    Нещо да кажете, защо укро "героите" бягат в чужбина и се крият?!
Новини по държави: