Last news in Fakti

2 Март, 2024 20:51 7 680 83

Защо дълговете от над 1,1 трилиона долара по кредитни карти в САЩ не тревожат анализаторите?

  • сащ-
  • джанет йелън-
  • кредитна карта-
  • инфлация-
  • икономика

Това означава, че голяма част от американците все още могат да изплащат дълговете си, да отделят пари за спестявания и да продължат да харчат, посочва Си Ен Ен

Защо дълговете от над 1,1 трилиона долара по кредитни карти в САЩ не тревожат анализаторите? - 1
Снимка: Shutterstock

Американците са натрупали рекордни задължения по кредитни карти през 2023 г. - над 1,1 трилион долара.

На фона на повишените лихвени проценти от страна на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, насочени към овладяване на високата инфлация, поскъпва и кредитирането, което води до увеличаване на дълговете на американците.

Въпреки това една ли през тази година ще бъдем свидетели на масово свиване на потребителските разходи зад Океана, посочват финансови анализатори.

Задълженията по кредитни карти в САЩ може и да са се повишили рязко в номинално изражение, но ако бъдат коригирани спрямо инфлацията, те се оказват с близо 20 на сто под пиковите стойности, достигнати в края на 2008 г. Това сочи анализ на онлайн приложението за финансови консултации "УолетХъб" (WalletHub), базиран на данни на Федералната резервна банка на Ню Йорк.

Също така изглежда, че потребителите в САЩ са подготвени да се справят със задълженията по кредитните си карти, посочват икономисти.

"Потребителите (в САЩ - бел. ред.) все още разполагат с много пари, които могат да харчат. Заради това данните, свързани със задълженията по кредитните карти, често се тълкуват неправилно", посочва пред Си Ен Ен Ръсел Прайс, главен икономист на американската финансова компания "Америпрайс файненшъл" (Ameriprise Financial), специализирана в управлението на активи.

"Задълженията по кредитните карти никога не са били толкова значителни, но същевременно сме свидетели на рекордни доходи на потребителите и на висока трудова заетост", отбелязва Ръсел Прайс.

Задълженията на американците по кредитни карти

Задълженията по кредитните карти на потребителите в САЩ са достигнали над 1,13 трилиона долара през периода от октомври до декември 2023 г. в номинално изражение, по данни на Федералната резервна банка на Ню Йорк.

Тази цифра звучи стряскащо, но проблемът не е толкова сериозен, тъй като около 55 на сто от притежателите на кредитни карти в САЩ погасяват изцяло задълженията си всеки месец, посочва главният икономист на "Америпрайс файненшъл" Ръсел Прайс.

Потребителите в САЩ са дължали средно по 6864 долара през четвъртото тримесечие на 2023 г. по кредитните си карти. Това сочи анализ на американската финансова компания "ЛендингТрий" (LendingTree), който се базира на 350 000 доклада за кредитни задължения.

Дълговете на потребителите в САЩ се увеличават

Като цяло задълженията на домакинствата в САЩ (включително салдата по кредитни карти) са се увеличили до нов връх от 17,5 трилиона долара през последната четвърт на миналата година. Това представлява нарастване с 1,2 на сто прямо предходното тримесечие.

Икономисти и финансисти обаче не смятат, че тази ситуация буди тревога, тъй като пазарът на труда в САЩ остава стабилен, а ръстът на заплатите изпреварва инфлацията. Това означава, че голяма част от американците все още могат да изплащат дълговете си, да отделят пари за спестявания и да продължат да харчат, посочва Си Ен Ен.

"Въпреки че ръстът на кредитите се ускорява, а разходите за обслужването им се увеличават, при което броят на просрочените задължения нараства, общата кредитна картина в САЩ не е тревожна", посочва в паметна бележка Грегъри Дако, главен икономист в подразделението "И Уай-Партенън" (EY-Parthenon) на финансово-консултантската компания "Ърнст енд Янг" (Ernst and Young - EY).

Все пак в САЩ не липсват икономически проблеми, отбелязват анализатори.

Инфлацията в страната все още остава висока, въпреки че се е понижила значително от април 2023 г. насам, по данни на tradingeconomics.com. Цените са високи, а снижаването на инфлацията означава, че те няма да спаднат, а просто ще се покачват по-бавно. Американците са изправени и пред поскъпнало кредитиране, което затруднява редица кредитополучатели при обслужването на заемите им.

На този фон едва ли е толкова оправдан оптимизмът на редица анализатори в САЩ, че увеличаването на задълженията по кредитните карти на потребителите в страната не би трябвало да предизвиква тревога.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДБил

    45 4 Отговор
    Ротшилда пукяса и няма на кого да връщат. Затова са спокойни за бързите кредити...
  • 2 ВВП

    70 5 Отговор
    Още живеят с илюзията, че останалият Свят ще им плаща дълговете.

    Коментиран от #6

  • 3 защо

    38 3 Отговор
    еми те имат 34 трилиона дълг 1 е малка част
    - какво са едни 1000000 милиарда в повече

    Коментиран от #12

  • 4 КОТарАК

    44 6 Отговор
    Чудя им се на крЪварите, все го повдигат тавана на външния им дълг и все не пада !
    С кВо го подпират ?!

    Коментиран от #7, #71

  • 5 Приземен

    11 36 Отговор
    Че защо да се тревожат? За 330 милиона население това прави около 3 500 долара на човек. Не че е нищо, но не е кой знае колко.

    Коментиран от #10, #20

  • 6 защо

    30 2 Отговор

    До коментар #2 от "ВВП":

    то света вече ги е платил с тея пари са си пазарували и ресурси и горива и ,,,
  • 7 ДБил

    43 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    С печатницата.
  • 8 Калпазанин

    34 5 Отговор
    Ами просто е, зото и на тех им се плаща в долари, нищо че след време няма да струват нищо. Лъжите наглостта и лицемерието са безплатни, това го може само фамилия ротшилд
  • 9 защо

    31 1 Отговор
    световната им банка дори не е на държавагата , а е частна
  • 10 Ха хи хо

    38 6 Отговор

    До коментар #5 от "Приземен":

    Това са само кредитните карти бе човек! А външния и вътрешен дълг? И децата и бебетата ли броиш? Света направи долара глобална валутна единица, веднага след това коФбоите премахната златното обезпечаване и сега печатат на воля!
  • 11 лично наблюдение

    42 3 Отговор
    Канадците и американците не са особено грамотни на тема финанси. Не си правят сметката колко им излзиат вноските и лихвите по тези кредитни карти. Това с кредитните карти е като схемата с бързите кредити у нас, само че там са го организирали банкерите. Не се чудете че властта иска прости хора за да ги управлява по-лесно.

    Коментиран от #17

  • 12 Пич,

    45 5 Отговор

    До коментар #3 от "защо":

    Изобщо не са 34трлн.
    Имат над 170трлн. общо- на правителството, на отделните щати, бизнеса и домакинствата. За да няма недоразумения ще го напиша и с думи- над сто и седемдесет трилиона долара дълг общо.
    Затова се палят пожари по света.
  • 13 Сатана Z

    37 8 Отговор
    70% от Американците не с виждали 100$ на цяло и ако платиш с такава банкнота идва полиция и започва да те разпитва от къде я имаш.

    Коментиран от #19, #69

  • 14 Симо

    41 7 Отговор
    Цяла нация живееща на гърба на останалия свят! Няма проблем, че държавният дълг вече расте с един трилион долара на всеки 100 дни!! Вече има стабилност в нарастването, което също "ни радва" Все пак има предвидимост. Един трилион дългове по кредитните карти!! Какво пък толкова. 55% си погасявали задълженията всеки месец??? Как точно става това??? И ако ги погасяваха, защо задълженията нарастват??? Имаме и предвид, че средният американец има поне три кредитни карти. По 7000 долара дълг на карта=21000 долара на човек. Е, не всички имат карти. Тези дето са по палатките на улицата , нямат карти!! Трилион и половина поне са и задълженията по студенствките кредити!! 17 трилиона други задължения на физическите лица. Общо дълговете им вече отдавна минаха 100 трилиона долара. 100 трилиона!! Делена на 300 милиона, уникално постижение. Само японците могат да се мерят с тях. Паък ние все си мислим, че били най-яката нация. Да, най-яката по задлъжняване.
  • 15 Дядо Йоцо гледа

    36 7 Отговор
    Все някога ще рухне , американската финансова пирамида и тогава горко на всички повярвали в илюзията наречена Американска демокрация !!!

    Коментиран от #26

  • 16 защо

    27 3 Отговор
    те дори не си правят труда да печатат - въвеждат едни цифри електлонно и си ги харчат за реални ценности - струва им натиска на нечия клавиатура по бутоните
  • 17 Сатана Z

    20 1 Отговор

    До коментар #11 от "лично наблюдение":

    Така е,лихвите по КК или овърдтафта се начисляват не на дни ,а на часове.Както казва Остап Бендер:
    "Финансовата пропаст е най-дълбока.В нея човек можа да пада цял живот"
  • 18 Кой е луд да работи за една заплата и

    14 0 Отговор
    Кои производители ще чакат някой да спестява да си купи нещо или чак след пенсионирането да харчи след като ме знае колко ще живее
    Това наще роботодатели го могат само
  • 19 ДБил

    10 4 Отговор

    До коментар #13 от "Сатана Z":

    Три чифта джапанки са това - не е шега работа... Един приятел каза,че първия път е пълнил количката със 100 гущера, а носле едва дъното....
  • 20 защо

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "Приземен":

    330 милина по 3500 не прави 1000000 милиарда - американския трилин е милион милярда и това е само карти

    Коментиран от #22

  • 21 За бялото

    20 1 Отговор
    там дават мило и драго. Това е тяхната икономика. Следва парне на пари и чиста печалба за банките, които пък отпускат “необезпечени” кредити.
    Нима си мислите, че там е всичко честно и почтено?
    Алчността е в основата на всичкия им “просперитет”.
    А когато свършат хартийките, печатат нови.
    Това е.
  • 22 Извинявай

    11 9 Отговор

    До коментар #20 от "защо":

    Ти в Магадан ли си учил математика? Руският трилион колко милиарда е?

    Коментиран от #23

  • 23 защо

    5 10 Отговор

    До коментар #22 от "Извинявай":

    руския е 1000 американския е с 3 нули повече - прочети им дълга с колко нули е

    Коментиран от #25

  • 24 ...

    8 14 Отговор
    Това е по около половин заплата за средния американец. Просто на заплата погасяват дълга, остават им и спестявания и до следващата си плащат с картата. Такъв им е начинът на живот - плащат всичко с кредитна карта, но не задлъжняват трайно. Делът на просрочените кредити е сред най-ниските в историята им.

    Коментиран от #28

  • 25 Оле майко

    6 19 Отговор

    До коментар #23 от "защо":

    Искаш да кажеш, че Епъл струва един руски квадралион в долари, при БВП на света около 350 руски трилиона? : ) Нека позная - гласуваш за Възраждане нали?

    Коментиран от #30

  • 26 Атина Палада

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Дядо Йоцо гледа":

    Ето финансовата пирамида. Не са САЩ!

  • 27 Официално е така,

    8 0 Отговор
    но неофициално никой не иска да рови защото от калта излизат демони.
    Колкото повече ровиш, толкова повече смърди.
    Там командват парите и този, който има повече от тях.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Отговор

    11 0 Отговор
    Защото анализаторите не обичат да изчезват безследно.
  • 30 защо

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "Оле майко":

    дълга им е 34 с 15 нули - ти си го смятаи - 500 милиарда имат само за месец повече дълг
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 защо

    7 4 Отговор
    Външни кредитори на САЩ (май 2011)8
    Страна Млрд. долара %
    Китай 1159,8 25,69 %
    Япония 912,4 20,21 %
    Великобритания 346,5 7,68 %
    ОПЕК 229,8 5,09 %
    Бразилия 211,4 4,68 %
    Тайван 153,4 3,4 %
    Карибски банков център 148,3 3,29 %
    Хонконг 121,9 2,7 %
    Русия 115,2 2,55 %
    Швейцария 108,2 2,4 %
    Канада 90,7 2,01 %
    Люксембург 68 1,81 %
    Германия 61,2 1,36 %
    Тайланд 59,8 1,32 %
    Сингапур 57,4 1,27 %
    Индия 41 0,91 %
    Турция 39,3 0,87 %
    Ирландия 33,5 0,74 %
    Корея 32,5 0,72 %
    Белгия 31,4 0,7 %
    Полша 27,9 0,62 %
    Мексико 27,7 0,61 %
    Италия 25,4 0,56 %
    Нидерландия 23,7 0,53 %
    Франция 23,6 0,53 %
    Филипини 23,6 0,53 %
    Норвегия 21,1 0,47 %
    Швеция 20,9 0,46 %
    Колумбия 19,9 0,44 %
    Израел 19,1 0,42 %
    Чили 18,9 0,42 %

    Коментиран от #46

  • 33 защо

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Оле майко":

    чети не говори тлупости ще ти се смеят - казаха с 34 с 15 нули като качиха от 33 34
  • 34 защо

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Оле майко":

    Трилионът е цяло, естествено, голямо число ... 1 000 000 000 000 000 000 или 1018 (десет на осемнадесета степен

    Коментиран от #37

  • 35 Хм...

    14 7 Отговор
    Доста хора са се объркали сериозно в коментарите си. Разбираемо е, става въпрос за числа с много нули, пък и математиката не е за всеки.

    И сега, за да няма недоразумения- общия дълг на САЩ- федерален, щатски, на бизнеса и на домакинствата е почти 175 трлн. долара. ($175 000 000 000 000)Това към днешна дата и нараства.
    Падат се средно по около половин милион долара ($500 000) на всеки гражданин на САЩ, включително пеленачета.

    Айде със здраве!

    Коментиран от #49

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 джо

    10 4 Отговор
    Фалирала държава

    Коментиран от #42, #45

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бате Венци от Славия - сикаджията

    11 1 Отговор

    До коментар #40 от "джо":

    Тя щото България не е, само малко.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Верно

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "защо":

    Си Прозздт
  • 45 Бате Венци от Славия - сикаджията

    14 2 Отговор

    До коментар #40 от "джо":

    Само сметни колко дълг изтегли ПП-ДБ-ГЕРБ само за последните 2 години и ги раздели на 6 милиона. Тогава ми говори за САЩ.
  • 46 ДБил

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "защо":

    Много вода изтече оттогава- Русия и Китай си взимаха вагони злато за хартишките....
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 МаДа

    4 4 Отговор
    В щатите лихвите по кредитите са много ниски м/у 1 и 4%.
    Средната заплата в момента е около 4800$
    Освен това, ако не можеш да си погасяваш заема обявяваш фалит и не плащаш.
    След седем години кредитната си история се изтрива и пак можеш да теглиш кредит.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Добре де

    0 8 Отговор

    До коментар #43 от "Атина Палада":

    Значи и в момента ровиш в кофите ?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Атина Палада

    12 0 Отговор

    До коментар #56 от "МаДа":

    Това съм го преписала от Уикипедия ..Там е описано и късата скала и дългата. Коментиращият не беше написал дългата скала,затова допълнах! Та,къде е моята некомпетентност? В това,че преписах уикито ли?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Е, нищо

    12 0 Отговор
    ще ги потревожи, няма страшно.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Хохо Бохо

    2 13 Отговор
    Единствено путлерастите са загрижени за дълговете на САЩ.
    То и тук, в коментарите ще го видите...
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сатана Z":

    тва са глупоти
  • 70 1111

    9 1 Отговор
    И да дрънкате и да не дрънкате, кръварите си пускат машината за печатане на долари и си оправят "дълга". След това, с тъпаците от усрайна и подобни в целия свят си оправдават печатането.
  • 71 Име

    1 8 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    С огромна, продуктивна икономика! Само първите 10 компании в САЩ имат над 1 трилион долара кеш в банката. Богатството на американските домакинства се изчислява на над 160 трилиона долара.

    Коментиран от #82

  • 72 Ъхъъъъъъ мозък

    12 1 Отговор
    Защо дълговете от над 1,1 трилиона долара по кредитни карти в САЩ не тревожат анализаторите? .....Ами защото дълговете по кредитни карти очевидно не са на анализаторите ......
  • 73 Запорирайте

    7 1 Отговор
    Им кредитите.САЩ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МУШЕННИЦИ И МАНИПУЛАТОРИ!!!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ний ша Ва упрайм

    4 0 Отговор
    тия там живеят на кредит плащат окупираните народи
  • 76 Финансист

    2 1 Отговор
    Та те събират от цял свят ...един пример на 100 човека отказ за виза само в България правят 35 хилки може и на ден на колко хора има отказ за виза
  • 77 @@@@@@@@

    6 0 Отговор
    Значи, правиш си печатаща машина на зелени хартии и принуждаваш останалия Свят да ти ги иска, че да може да търгува и да си купи петрол.
    Не се притесняват от дълга, а от отказа на страните да търгуват с техните хартии, тук е тънкия момент и в основа на настоящите войни...
  • 78 Васил

    1 2 Отговор
    Американците имат реално работеща икономика и ниска безработица и ниски цени на горивата и храните.
  • 79 подслушван и гледан през мобилния

    5 0 Отговор
    ние ще плащаме дълга им и фалшивите им долари нали затова наште новите ходят на инструктажи редовно
    ще ни задължат като с ваксините, допитвания до народа няма да има само американски машинарийки ще гласуват вместо нас а нас ще ни глобяват ако ги снимаме.
  • 80 Казуар

    1 2 Отговор
    От руска група напускаща турски хотел иззеха 35 кг. хранителни продукти крадени от ресторанта. Казали, че им е за по време на пътуването. Имаше снимка на продуктите.
  • 81 Митев

    4 0 Отговор
    Няма да е за дълго, времената се менят,а останалия свят не му се работи за американците,ще да видим и докога ще продължи това....
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.