Last news in Fakti

3 Март, 2024 05:22 1 699 2

Водачът на хунтата в Чад ще се кандидатира на изборите за президент

  • чад-
  • президент

Новината идва в края на една белязана от хаос седмица, в която водещият опозиционен лидер Яя Дило бе застрелян в столицата Нджамена

Водачът на хунтата в Чад ще се кандидатира на изборите за президент - 1
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на военната хунта и преходен президент на Чад генерал Махамат Идрис Деби Итно заяви днес, че възнамерява да се кандидатира за дългоочакваните избори за поста тази година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че потвърждението на кандидатурата на Деби идва в края на една белязана от хаос седмица, в която водещият опозиционен лидер Яя Дило бе застрелян в столицата Нджамена.

Смъртта при неизяснени обстоятелства на Дило в сряда още по-отчетливо очерта разделението в управляващия елит в един доста деликатен политически момент, в който централноафриканската държава се подготвя за обещаното завръщане на демокрацията чрез изборите, посочва Ройтерс.

Генерал Деби обяви своята кандидатура пред свои поддръжници и държавни служители в реч, в която не стана дума за неотдавнашното насилие.

"Приемам тази номинация със смесено усещане за морален дълг, смирение, отговорност и благодарност", каза временният лидер на Чад.

Той обеща 18-месечен преход към избори, след като взе властта през 2021 г., когато управлявалият страната в продължение на 30 години негов баща Идрис Деби Итно беше убит от бунтовници.

Правителството на настоящия президент обаче прие решения, които забавиха демократичните избори до тази година, като му позволи да се кандидатира за поста. Вчера управляващите потвърдиха, че чичото на лидера - генерал Салех Деби Итно, е арестуван след събитията от сряда.

Салех Деби Итно наскоро се присъедини към опозиционната партия на убития Дило - "Социалистическа партия без граници" (СПГ).

"Сега прокуратурата му повдигна обвинения, животът му е вън от опасност", заяви говорителят на управляващата хунта и министър на комуникациите Абдераман Куламала, без да уточнява какви са обвиненията.

Правителството на Чад беше обявило, че Дило се е "укрил в централата на своята партия, не е пожелал да се предаде и е стрелял по силите на реда". Членове на СПГ бяха обвинени, че също са нападнали представители на службата за вътрешна сигурност.

Бунтовническата групировка "Фронт за промяна и съгласие в Чад" и опозиционната партия "Национален център за съпротива и демокрация" нарекоха смъртта на Дило "убийство". Според експерти обстоятелствата около смъртта на опозиционния лидер остават неизяснени.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо не пишат,

    4 1 Отговор
    Че и в САЩ е хунта? Дай Дън беше "избран" с "огромно мнозинство " от "отдавна умрели американци"! А Зельо в КИЙФ? Как е избран, като страната е във война? Уж Крим и Донбас са "украински", ама там тези укро-граждани НЕ са участвали в укро изборите!!! Еми тогава? Зельо е нелигитимен за тези, които НЕ са го избирали?
  • 2 вятъра на промяната

    0 0 Отговор
    Напоследък много безроги шилета се навъдиха по света. И всички те ще излязат от едно стадо. Ще провалят скучната кампания с яловия си нрав за години напред.