Last news in Fakti

7 Март, 2024 11:53 860 7

Нидерландия изпрати военен самолет в Йордания, включва се във въздушните доставки на помощ в Газа

  • нидерландия-
  • военен самолет-
  • йордания-
  • въздушни операции-
  • газа-
  • израел-
  • хуманитарна помощ

Междувременно канадското правителство съобщи, че планира да възобнови финансирането си за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци

Нидерландия изпрати военен самолет в Йордания, включва се във въздушните доставки на помощ в Газа - 1
Снимка: БГНЕС

Холандия изпрати военен транспортен самолет в Йордания с цел улеснение на доставката на хуманитарна помощ за палестинците в ивицата Газа, съобщи Ройтерс и БТА, цитирайки изявление на холандското правителство.

По-рано тази седмица подобни операции предприеха и САЩ, Франция и Египет. Във вторник американски товарни самолети пуснаха над 36 хиляди пакета с храна над ивицата Газа в съвместна операция с Йордания.

Междувременно канадското правителство съобщи, че планира да възобнови финансирането си за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Отава преустанови плащанията си към агенцията заради твърденията на Тел Авив, че 12 нейни служители са замесени в атаките на "Хамас" от 7 октомври срещу Южен Израел.

Канадското правителство възнамерява да извърши планираното за април плащане в размер на 18,5 милиона щатски долара, съобщи телевизия Си Би Си, като се позова на неназован държавен служител. Канадското министерство на външните работи, както и министерството на регионалното развитие, отказаха коментар, отбелязва Ройтерс.

Ако информацията се потвърди, Канада може да е сред първите страни, които размразяват финансирането си за агенцията, за която работят над 13 000 души в Газа. Тя осигурява училищно образование, здравни грижи и други социални услуги в палестинския анклав.

Все още никоя от 16-те страни, които временно спряха помощите си на обща стойност 450 милиона долара, не е отменила решението си официално, заяви вчера пред Ройтерс Джулиет Тума, ръководител на отдела по комуникации на агенцията. Според норвежкия външен министър Еспен Барт Ейде обаче много от тези държави вероятно са размислили и е възможно скоро плащанията да бъдат възобновени.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    2 1 Отговор
    Тия освен педли имали и военен самолет???? Закривай
  • 3 егати двуличието

    1 4 Отговор
    Да не хвърлят зарази а уж помагат?Аз вяра на тия им нямам.Направиха всичко възможно да бъдат избивани палестинците там,да им отнемат законната територия и сега се правят на спасители с медийно раздухване на уж спасяване,помагане и загриженост

    Коментиран от #7

  • 4 ???

    2 0 Отговор
    Нидер ни не дер.
  • 5 Ще замерва

    0 2 Отговор
    Палестинците с развален сос холандец ли?
  • 6 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    4 0 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен
  • 7 Историк

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "егати двуличието":

    Не лъжи хората никакви земи Израел на никого не е окупирал. Направи справка и се осведоми. Няма държава законна Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина по скоро живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името на областта. Така както има египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина.