Last news in Fakti

7 Март, 2024 13:52 3 584 32

Фермерите в Чехия блокираха улиците на Прага като изхвърляха тор пред правителствени сгради

  • чехия-
  • фермери-
  • тор-
  • улици-
  • блокирани-
  • прага

Тази година фермери от целия Европейски съюз излязоха на улиците с призив за премахване на ограниченията, наложени им чрез Зелената сделка за борба с климатичните изменения

Фермерите в Чехия блокираха улиците на Прага като изхвърляха тор пред правителствени сгради - 1
Снимка: БГНЕС

Днес фермерите от Чехия изхвърлиха тор пред правителствени сгради в столицата Прага и блокираха улици, с цел да подчертаят своите искания за увеличена подкрепа, намалена бюрокрация и ограничаване на евтиния внос в ЕС, съобщават Ройтерс и БТА.

Тази година фермери от целия Европейски съюз излязоха на улиците с призив за премахване на ограниченията, наложени им чрез Зелената сделка за борба с климатичните изменения. Фермерите поискаха и повторно налагане на мита на феремерски продукти от Украйна.

Хиляди полски фермери протестираха вчера във Варшава, като палиха автомобилни гуми и хвърляха фойерверки. Миналия месец фермери в Брюксел поставиха гуми пред сградата, в която се провеждаше среща на министрите на земеделието от ЕС.

При третия си протест от средата на февруари насам чешки фермери излязоха рано тази сутрин и разположиха стотици трактори по пражките улици, водещи към правителствени сгради, като по този начин затрудниха автомобилното движение, както и на някои линии на градския транспорт.

Полицията заяви, че фермери са изхвърлили оборски тор на улиците, при което един човек е бил арестуван.

Министърът на земеделието Марек Виборни повтори, че правителството няма да се поддаде на натиска.

"Готов съм да водя преговори с фермерите", написа той в "Екс". "Очаквам честен подход от организаторите на (протестите), които обещаха да не блокират движението в Прага. Не мисля, че изхвърлянето на тор по линиите на трамваите е такъв подход".

Чешкият съюз на земеделците призова за субсидии, съвпадащи с нивото от 2022 г., и програми за подпомагане на назначаването на повече хора в областта на фермерството, както и намаляване на данъка върху земеделската земя. Съюзът иска също правителството да помогне при справянето с излишъка на пазара в ЕС, причинен от евтиния внос.

"Ситуацията не е добра и се влошава непрекъснато", каза председателят на съюза преди протестите. "Когато от две години липсва политическата воля на управляващата коалиция, трябва публично да поискаме помощ", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разпада на ЕС

    59 1 Отговор
    започна.

    Коментиран от #13

  • 2 БСП за България и Радев

    68 1 Отговор
    Колхозниците в Чехия се оказаха с по-големи топки от нашите. Нашите милионерчета веднага прибраха тракторите Ламборгини след едва седмица протести. Клекнаха на Сглобката

    Коментиран от #6, #16

  • 3 Последния Софиянец

    52 0 Отговор
    Браво!
  • 4 На урсула

    52 1 Отговор
    Не и пука
  • 5 Гориил

    42 0 Отговор
    Какво чакаше? Че Русия ще се дистанцира от проблемите на Европа? Бъркаш се Белгия е създадена с помощта на Русия.
  • 6 Мирослав

    1 74 Отговор

    До коментар #2 от "БСП за България и Радев":

    Живея в Чехия и да ти кажа там обществото въобще не търпи тия подлоги на Путлер. Гражданите се обединяват да не купуват продукция от протестиращите. Големи сайтове и магазини отказват договори с организаторите на протеста и тн. Тук много добре знаят, че тези протести се финансират и са в полза на Великия Диктатор

    Коментиран от #8, #11, #12, #17, #25, #27

  • 7 Боруна Лом

    45 0 Отговор
    МАЙ ЕВРОАНАЛ.ГЕТИЦИТЕ СКОРО ЩЕ СЕ НАИГРАЯТ? А ТУК КОГА ЩЕ СЕ ПОЯВИ,,,СВИНАРЯ,, ИВАЙЛО?
  • 8 Боруна Лом

    38 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мирослав":

    ЕТО ТИ ПЕТ ЛЕВА И СИ КУПИ БЛИЗАЛКА 🍭
  • 9 😆😆😆

    45 0 Отговор
    Тези неграмотни управляващи със зелените тикви и зелени енергийни източници до разпадането на ЕС ще доведат 🙄
  • 10 Мда

    57 0 Отговор
    Съвсем лекичко сте загатнали от къде идва проблемът, заради който фермерите в цяла европа протестират, а той е безмитният внос от Украйна... Срещу всички други производители извън ЕС има защитни мита, но срещу "демократичните" отровни продукти на Монсанто идващи от Украйна, не се предприема нищо и те умишлено са оставени да убият европейските производители на храни. Същото важи с пълна сила и за България, където нашето правителство е по-заинтересовано от украинските проблеми, отколкото от защитата на националните интереси
  • 11 Гориил

    36 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мирослав":

    Чехия няма избор. Чешкото посолство в Москва не функционира. Всички дипломатически услуги към чешкото посолство са забранени.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хахахаха

    0 25 Отговор

    До коментар #1 от "Разпада на ЕС":

    Това въобще не трябва да радва българите копейка.

    Коментиран от #26, #28

  • 14 Гориил

    26 0 Отговор
    Сега години наред ще потвърждаваме и опровергаваме основите на белгийската държавност. Този дебат се разгръща широко по света и ще донесе много напрежение и страх в Брюксел.Всъщност самата Чехия е създадена в резултат на Първата световна война. Създаването на Чехия също се основава на целите на Русия да разпадне и унищожи австро-германския съюз.Никоя друга държава от Антантата не положи толкова много усилия, за да победи Австро-Унгария и Германия, както Русия. За съжаление съюзниците измамиха и предадоха Русия.
  • 15 Аха

    36 0 Отговор
    Гледайте в Полша какви битки се водят между полицията и фермерите . А нашите с препълнени гуши даже вече и не се обаждат
  • 16 оня с коня

    0 20 Отговор

    До коментар #2 от "БСП за България и Радев":

    Вместо да вникнеш в написаното,ти си седнал да мериш големината на Чешките и Българските фермерски топки.А си го пише черно на бяло ч„е Чешките фермери искат намаляване данъка върху земед.земя,докато у нас такъв данък ИЗОБЩО не съществува.Вярно е че Правителството у нас оряза Държ. субсидии за Арендатори обработващи над 10 хил. Дка,но няма никакъв проблем Моят Арендатор който обработва 150хил дка да ги разхвърля на членове от Семейството си и да попаднат в Категория за Държ. субсидии,като Европ субсидии за Единица площ/декар/ си вървят регулярно и никой не може да ги "преразпределя" за други отрасли в С.Стопанство.А между другото цялата ви Русофилска Акция е да ИЗПОЛЗВАТЕ всякакъв протест в БГ за да дестабилизирате обществения мир,независимо че е ГРОТЕСКНО да заставате на страната на Исканията на нашите Фермери и да ги нахъсвате към по-твърди действия - същите "Зърнари",които вие оплювате че си сменяли Луксозните МПС-та Ежегодно!И само за Инфо:НЯМА РЕНТА изплатена от "Зърнарите",която да е намалена спрямо Миналогодишната - върви САМО НАГОРЕ независимо от всичко!

    Коментиран от #18, #30, #31

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Еш па

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    Ти! Как ги разбираш , аш кулсун

    Коментиран от #19

  • 19 оня с коня

    2 12 Отговор

    До коментар #18 от "Еш па":

    Ами чел съм Дебели книги и от там идва цялата работа и ненапразно Мъдрият народ е казал "Ученото си е пак Учено".Все пак блг за Комплимента:)

    Коментиран от #20, #22

  • 20 Но проблем

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    Моля 🙂
  • 21 Тома

    18 0 Отговор
    Тези хора ще изметат корупционерите от ес иначе ще става по зле

    Коментиран от #24

  • 22 Хахаха

    19 0 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    Хората ти се подиграват и те иронизират, а ти им благодариш:) Май и ти като господаря си от Банкя си чел само първа страница на Винету:)
  • 23 Аспарух

    1 22 Отговор
    Мисли на русороба :Ама каква е тази демокрация???Всеки има право да протестира в Европа, САЩ, Канада, Япония,Австралия, Н.Зеландия, Ю.Корея....кВо е това нещо бе???Ела в Русия да протестираш и 20г.в тюрмата.И ако там се правиш на интересен Новичок и гушваш букета .

    Коментиран от #29, #32

  • 24 оня с коня

    1 7 Отговор

    До коментар #21 от "Тома":

    Ако българо-турския израз "аш колсун" което има смисъла на "Браво" според тебе е Подигравка,означава че просто си НЕАДЕКВАТЕН ОБИТАТЕЛ на Българската територия.И не се опитвай да ми натрапваш НЕПОИСКАНИТЕ ТИ Предположения какво съм чел - НЕ МЕ КАСАЯТ.
  • 25 Николай Стоименов

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мирослав":

    И като не купувате продукцията лайка ли ядете бе хюмне
  • 26 Кирето

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хахахаха":

    Ще се забранят прайд парадите и това ни радва. Тъжно ли ти е? Ще си седиш У дома и никой няма да ти се кефи на изрисуваните вежди?! Няма да си навехнеш краката от високи токчета. Стабиуен ще си.
  • 27 Пешо

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мирослав":

    И кого заблуждаваш? Миризмуслав.
  • 28 Хо хо хо

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хахахаха":

    До онзи ден се праскаше за тях , сега
    за центове .
  • 29 Шишман

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Аспарух":

    Де бре , в Канада блокираха сметките на протестиращите защото не искаха да се боцнат и
    затварят .
    В зандана поне ще хранят .
  • 30 Катъра

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    Дупка в енергетиката 1 милиард
    Русия ли ни е виновна .
    Шоково вдигане на тока , нали Киро ни казваше Ка с ФЕЦ ще става по евтин а то лъжа до лъжа .
    И почват мантрите че , който е не съгласен с тях бил копейка и русофил а лъжците какви сте бе.
  • 31 Mикеле

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    Точно ,че протестите бяха заради вноса на ГМО от Украйна.И фашисткото правителство на Фияла и Петър Павел разправят по телевизията,че Москва го организира.Ще ви се.Скоро има избори.
  • 32 Микеле

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Аспарух":

    Ама на такива като теб само белене
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания