Last news in Fakti

5 Април, 2024 22:52 1 632 28

Хакерска атака! Москва се опитва да саботира европейските железници

  • чехия-
  • русия-
  • хакери-
  • хакерска атака-
  • киберсигурност

Предишни атаки са изваждали от строя системите за продажба на билети и са пораждали опасения за успешна намеса в сигналите, която да доведе до сериозни инциденти

Хакерска атака! Москва се опитва да саботира европейските железници - 1
Снимка: Shutterstock

"Русия е направила "хиляди" опити за намеса в европейските железопътни мрежи в рамките на кампания за дестабилизиране на ЕС и саботиране на критична инфраструктура, заяви министърът на транспорта на Чешката република", заявява Мартин Купка пред Financial Times.

Купка посочва, че Москва е заподозряна, че е направила "хиляди опити да отслаби нашите системи", откакто руският президент Владимир Путин нареди пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Хакерската кампания е включвала атаки срещу системите за сигнализация и срещу мрежите на чешкия национален железопътен оператор České dráhy, посочва Купка.

Предишни атаки са изваждали от строя системите за продажба на билети и са пораждали опасения за успешна намеса в сигналите, която да доведе до сериозни инциденти. "Това определено е труден момент... [но] наистина съм много доволен, защото сме в състояние да защитим всички системи [от] успешна атака", заявява Купка. Руските опити за дестабилизиране на европейската енергийна инфраструктура са добре документирани, но намесата в транспортните мрежи е по-малко обсъждана.

Агенцията на ЕС за киберсигурност публикува първия си доклад за заплахите за транспорта през март миналата година. В него се посочваше, че има "атаки срещу железопътни компании с нарастваща честота, главно поради нахлуването на Русия в Украйна".

Той отбелязва големи кибератаки от "проруски хакерски групи" срещу железопътни компании в Латвия, Литва, Румъния и Естония.

Чешката агенция за киберсигурност NUKIB предупреди за нарастващ брой кибератаки през последните години.

"Една от открояващите се тенденции през последната година е нарастващият интерес на злонамерените атакуващи към енергийния и транспортния сектор", се посочва в доклад, публикуван през юли. Чешките железници заявяват, че са "наблюдавали увеличен брой кибератаки срещу нашата цифрова инфраструктура" и "непрекъснато укрепват" своята киберсигурност.

Прага става все по-настъпателна по отношение на руските кампании за влияние, след като през 2022 г. одобри закон, който позволява на правителството да предприема мерки срещу чуждестранни субекти, заподозрени в нарушаване на човешките права или киберпрестъпления.

Миналата седмица чешкото правителство наложи санкции на украинския олигарх Виктор Медведчук и неговия сътрудник Артьом Марчевски, както и на медията Voice of Europe, която според чешкото външно министерство е отговорна за провеждането на "руска операция за влияние" от името на Медведчук.

Купка посочва, че Чешката република, която планира изграждането на високоскоростна железопътна линия, която ще свързва Берлин, Прага и Виена за четири часа, също въвежда ограничения за възможността на чуждестранни оператори да участват в търговете.

"Това не е нещо като забрана, но бихме предпочели европейски компании... За цифровите части, а също и за системите за сигнализация, определено сме поискали ограничение [за чуждестранните оператори, предоставящи специфични части], защото е част от критичната инфраструктура."

Министърът е коментирал пред FT в Брюксел, където лобира ЕС да заложи повече от общия си бюджет за големи транспортни инфраструктурни проекти, тъй като застаряващата железопътна мрежа на блока се бори да се справи с нарастващото търсене.

"Става въпрос за абсолютно претоварени конвенционални оператори" по-специално за товари" допълва Купка, предупреждавайки, че това потенциално би навредило на функционирането на единния пазар на ЕС.

Линията е първата от поредица високоскоростни железопътни проекти, които в крайна сметка имат за цел да свържат Централна Европа с Украйна, Молдова и Западните Балкани. Прага оцени цената на своята част от проекта на около 1 трилион CZK (78.70 милиарда лева).

Железопътният транспорт представлява по-голямата част от проектите в рамките на 25,8 милиарда евро (51.24 милиарда лева), предоставени за транспорт от Механизма за свързване на Европа на ЕС.

Чешки служител е заявил, че разходите за новия им проект вече надхвърлят разпределението на страната от фонда.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    14 9 Отговор
    масквата може и да саботира Алиса в страната на чудесата/ нейната песен е изпята
  • 2 Русофил

    15 14 Отговор
    Руснаците се свързват само с думи като: крадци, убийци, хакери....
  • 3 Войни и окупации-руска история

    11 14 Отговор
    От Западът идва и добро и зло.от Русия идва само зло
  • 4 Фън шуй

    11 12 Отговор
    Путин на концерт на Кобзон.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 1944

    9 10 Отговор
    мечката анорексичка си търси майстора с фенер. пак ше реват на краварите да ги спасяват от глад. за пореден път.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Китин от Китен

    10 5 Отговор
    Това не са ли атаки на ИДИЛ, защо подозират Москва?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 последен валс

    8 17 Отговор
    ,,Руснаците са ,като скакалци. Където минат, трева не никне. Крадливо, жестоко, мръсно, долно, противно, подмолно, лицемерно, лъжливо племе от недоеволюирали, алкохолизирани, наследствено обременени и ментално увредени сибирско-азиатски дегенерати. Крив клон и задънена улица от човешката еволюция.”
  • 14 Иван Крумов

    10 4 Отговор
    Трол съм.

    Купих си вчера едно влакче, викам - че да се поглезя и - руснаците ми го блокирали - става въпрос за играчка-влакче - дето правиш - бррр и - така.

    Коментиран от #16

  • 15 Зеленчук

    4 2 Отговор
    Абе къде е Турчинов ?
  • 16 Кондуктора

    3 5 Отговор

    До коментар #14 от "Иван Крумов":

    Прави си бръ, бръ без влакче , то като нямаш нищо на раменете, влакче не ти трябва.
  • 17 007

    5 11 Отговор
    Не е ли време да се спре Интернет в блатната монголо татарска диктатура!!! Да ги оставим в средновековието, където ментално путлеристите всъщност са!!!🇧🇬🇺🇦🇺🇲🇯🇵🇬🇧🇪🇺🇰🇷🇧🇬

    Коментиран от #28

  • 18 я па ги тия

    8 4 Отговор
    руснаците им виновни!
    Да вземат пример от шефовете си в САЩ - там железопътния транспорт бележи рекорди на Гинес по проблеми и аварии, ама не са седнали да се вайкат и да казват, че им идва от руснаците. Къде установяват грешки на персонала, къде не им стигат ресурси за поддръжка, къде просто им е остаряла техниката, но при толкова много катастрофи (по няколко на седмица), не са прибягвали до лесното оправдание, наречено намеса от Русия.
    Разбирам, че в ЕС за всичко са виновни лошите руснаци, ама не е лошо, в името на избягване на големи трагедии да се видят и намерят истинските причини. Подобно отношение може да се нарече нехайство или безотговорност, които може да излязат през носа на някой застраховател.
  • 19 Коев

    7 2 Отговор
    Да бе, те все руснаците и Путин да виновни...... Вече и шараните не кълват на евтината медийна проамериканска пропаганда....Журналята хич да не се напъват угоднически. Не им се получава
  • 20 иречек

    6 1 Отговор
    айде пак Москва.На крив...
  • 21 Редник

    6 0 Отговор
    Русия е направила хиляди опити за намеса в европейските жп мрежи. Тоя като лъже няма мярка. Остава и милиони да каже
  • 22 М3 голд

    6 0 Отговор
    Прочетох внимателно цялата статия. Да приемем, че има хакерска атака. От там нататък, че е от Русия, е предположение. И всички хакерски атаки били от Русия, също е предположение. После се открехнат, че по този повод започват да подбират участници в настоящи и бъдещи търгове. Ами да вземат пример от България. Направо ни казват кой да спечели сделката. Те нямат ли си правилното посолство?
  • 23 Отворихте ми очите

    3 1 Отговор
    с тази статия!
    А се чудих за защо казанчето ми в тоалетната, не работи както трябва от два дена.

    Тоя Путин вече прекали!!! Не може да понесе, че загуби в Украйна!

    Коментиран от #24

  • 24 За рецесията и деиндустриализацията

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Отворихте ми очите":

    на Европа, също е виновен той!
    И краде деца!

    Световен престъпник!
  • 25 чатпат бот

    4 0 Отговор
    Нека се опитатат да саботират БДЖ да видим дали ще им се получи.
  • 26 Инж

    3 2 Отговор
    Москва се опитва да разруши ЕС. Ако им позволим, сме най-големите глупаци!!!
  • 27 факуса

    1 0 Отговор
    и как пияните руснаци биещи се с лопатки,могат да хакнат високтехнологичния запад,май някой си измисля за да оправдае загубите си
  • 28 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "007":

    ха седмия пол е изчистил туалетната
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания