Last news in Fakti

9 Март, 2024 04:51 1 948 15

Доналд Тръмп посрещна Виктор Орбан във Флорида ВИДЕО

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • виктор орбан-
  • дело-
  • присъда-
  • унгария

Бившият американски президент обжалва присъдата по делото за клевета на писателката Е. Джийн Карол за 83,3 млн. долара

Доналд Тръмп посрещна Виктор Орбан във Флорида ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се срещна във Флорида с унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Орбан се превърна в икона за някои консервативни популисти, заради това че проповядва, онова, което той нарича, "тясна демокрация", белязана от ограничения на имиграцията и на правата на ЛГБТ общността. Той също така въведе и ограничения върху съдебната система и медиите. В ЕС Орбан е единственият, който продължи да поддържа близки връзки с Русия, отбелязва Асошиейтед прес.

Във Флорида Орбан се срещна с Тръмп в имението му в Мар а Лаго. Унгарският премиер постна в "Инстаграм" кадри от посрещането, което му устройва Тръмп. Още в началото унгарският лидер е поднесъл на бившата първа дама Мелания букет.

Във видеокадрите от срещата се вижда как Тръмп хвали Орбан и го наричан "бос". "Той е неполемична личност, защото той казва: "Нещата ще бъдат такива" и всичко приключва. Нали така", допълва Тръмп по адрес на Орбан, докато останалите членове на екипите им се смеят на този коментар.

Вчера външният министър на Унгария Петер Сиярто, придружаващ Орбан, пък приветства "силата" на Тръмп и намекна, че светът би бил по-мирен, ако той все още беше президент. "Ако Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ през 2020 г., войната в Украйна, която продължава вече трета година, нямаше да избухне и конфликтът в Близкия изток щеше да бъде разрешен много по-бързо", написа той.

Орбан е министър-председател на Унгария от 2010 г. насам. През следващата година неговата партия "Фидес" използва мнозинството си от две трети в законодателния орган, за да пренапише конституцията на страната. Тя промени възрастта за пенсиониране на съдиите, принуждавайки стотици от тях да се пенсионират по-рано, и възложи отговорността за назначаването на нови съдии на едно политическо лице, което беше широко обвинявано, че действа от името на "Фидес". По-късно "Фидес" прие нов медиен закон и създаде деветчленен съвет, който да играе ролята на медиен регулатор. Всичките девет членове на съвета бяха назначени пак от "Фидес", което според медийните наблюдатели е спомогнало за значителното намаляване на свободата и плурализма на медиите. Законодателните линии в страната бяха преначертани в защита на членовете на "Фидес" и днес няма големи новинарски издания, които да критикуват правителството на Орбан, което прави почти невъзможно партията му да загуби изборите, твърдят анализатори.

Орбан подкрепя усилията за преизбиране на Тръмп и е в хладни отношения с администрацията на Джо Байдън, която не покани Унгария на срещата на върха за демокрацията, организирана след встъпването в длъжност на президента. Унгарски официални лица пък обвиниха посланика на Байдън в Унгария, бившия правозащитник Дейвид Пресман, че се намесва във вътрешните дела на правителството.

Орбан също така ентусиазирано подкрепи последната президентска кампания на Тръмп, като публикува съобщение, насърчаващо републиканеца да "продължи да се бори", след като миналата година срещу него беше заведено първото от общо четири наказателни дела. Миналата седмица Орбан заяви, че победа на бившия президент би била "единственият сериозен шанс" за прекратяване на войната в Украйна.

"Доналд Тръмп и Виктор Орбан обсъдиха широк спектър от въпроси, касаещи Унгария и САЩ, в това число и укрепването и безопасността на границите, което позволява защитата на суверенитета на всяка страна", се казва в пресслужбата на Тръмп относно проведената среща между него и унгарския лидер.

"Визитата постави акцент върху изграждането на отношения между американските и унгарските консерватори и върху ползите, които могат да произтекат, ако Тръмп бъде преизбран за президент през ноември", се казва в изявление на Гладен Папин, сътрудник на Орбан.

Същевременно Байдън разкритикува Тръмп, че е приел унгарския премиер в имението си във Флорида. "Знаете ли с кого се среща днес той в Мар-а-Лаго? С Орбан от Унгария, който категорично заяви, че не смята демокрацията за работеща, а се стреми към диктатура. Ето с кого се среща той", каза Байдън.

Междувременно бившият американски президент Доналд Тръмп обжалва присъдата по делото за клевета на писателката Е. Джийн Карол за 83,3 млн. долара, породено от това, че я нарекъл лъжкиня, след като тя го обвини, че я е изнасилил преди десетилетия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръмп заяви, че обжалването му пред Втори окръжен апелативен съд в Манхатън ще обхване "всички неблагоприятни заповеди, постановления, укази, решения, становища, меморандуми, заключения или констатации", довели до присъдата от 26 януари".

Бившият президент също така разкри, че е подготвил 91,63 милиона долара за плащането на гаранция във връзка с обжалването, отразявайки обичайна практика на първоинстанционния съд, според която гаранцията се равнява на 110 процента от стойността, постановена при съдебното решение.

Обжалването дойде дни преди изтичането на крайния срок за Тръмп да плати 83,3 млн. долара обезщетение на Карол за клеветата срещу нея от 2019 г., когато като президент за първи път отрече твърдението ѝ, че я е изнасилил през 90-те години на миналия век в съблекалнята на луксозния магазин "Бергдорф Гудмън" в Манхатън, отбелязва Си Ен Би Си.

Гаранцията от 91,63 млн. долара, която той е готов да плати, има за цел да обезпечи това обезщетение, в случай че обжалването на присъдата на съда, произнесена през януари се провали. Тръмп ще получи обратно парите от гаранцията, ако спечели обжалването си.

Съдебните заседатели присъдиха в полза на Карол обезщетение в размер на 18,3 млн. долара, включващо 7,3 млн. долара за емоционални вреди и 11 млн. долара за накърняване на репутацията ѝ, както и 65 млн. долара наказателни щети, отбелязва Ройтерс.

Финансовото състояние на Тръмп се влоши миналия месец, когато съдията, който реши, че той носи отговорност по искането на главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс по гражданското дело за измама, го осъди да плати 454,2 млн. долара. Тръмп предложи да внесе гаранция от 100 млн. долара по това дело, но Джеймс заяви, че каквато и да било гаранция трябва да покрива изцяло сумата по съдебното решение.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дони да стане

    39 5 Отговор
    Президент на ФАЩ а Орбан да изрита онази мумия, акушерката и да стане шеф на ЕС. И да седнат двамата с Путин и са се разберат на водка и сельодка, без война на мирен договор. Вместо да имаме някакви тъпанари на власт, които и ядрена война може да направят...

    Коментиран от #11

  • 3 Един

    6 46 Отговор
    Тоя Орбан съвсем изтрещя. Ама те краставите магарета се намират сами.
  • 4 Историк

    7 47 Отговор
    Такива като Орбан и Тръмп станаха за посмешище.

    Вече служат само като инструменти на диктатурите, нищо повече.
  • 5 Напиши коментар

    14 6 Отговор
    Доналд Тръмп не е измамил никой - посочете ми поименно, човекът не е глезен - ако това искате да чуете. Не е измамил и Виктор Орбан никой. Алексей Навални - обаче - но - простимо - но това е.

    Доналд Тръмп е работлива ръка - човек сърдечен и не е да желае злини. Къпе се, редовно играе на тото - образцов човек.

    САЩ имат нужда от един тип като Марк Твен, като се спрат тези интриги на ЦРУ и не знам още какво.

    Прозрачни и нефелни интриги.
  • 6 Нашия човек

    10 7 Отговор
    Само Путен липсва
  • 7 Добра работа още от сега

    5 32 Отговор
    Тия и двамата са невъзможно токсични и никой не иска да контактува с тях само че от комитета на Тръмп вместо да кажат нашия кандидат ще се среща с други политици ако спечели изборите сега са се събрали да разиграват циркове по руски
  • 8 Орбан

    21 4 Отговор
    Когато човек казва истината, то тогава винаги е неудобен!!! Не познавам лично Орбан, но ако съдя по това което казва...То той е достоен , казва това което мисли и не се кланя на никой...Не съм човек който да го съди не знам и дали е мониполирал избори ,но щом го избраха отново...Това значи че хората са доволни...
  • 9 Бай Байдън

    13 3 Отговор
    Лошо ми е.. Не можах да го пробия Орбан и да наложат от нашата демокрация в Унгария. На тези избори, ако направим пак голямата "мушенгия", вече ще ме линчуват. Дано Лукавия, на когато се продадох, да пази моите любими момчета- Зеления наркоман и Синчето Хънтър.
  • 10 Далновиден политик

    13 3 Отговор
    Обаче Орбан пръв отиде при следващия президент на САЩ. И то не пълзейки, както ще отидат нашите след няколко месеца.
  • 11 Сесесере

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Дони да стане":

    Тогава и България да стане руска и всички русофили да плувате в свои води!
  • 12 Тахумба

    2 6 Отговор
    Ама той щеше да приеме и Денков, ако беше отишъл ей така без покана.
  • 13 Пловдив

    9 3 Отговор
    Има нации които демократично са избрали лидера си въз основа на това което този лидер е направил и прави за народа си. Това е случая с Унгария. Този тип лидери не слушат какво им говорят от посолствата ,а гледат интереса на народа си независимо ,че рискуват да ги очернят по всеки възможен начин защото са неудобни . Несравнимо е с тази слузе-ста гня-с която имаме в България. И не се вижда никаква алтернатива и надежда да имаме някога лидер като Орбан. Много жалко.
  • 14 Демократ

    3 6 Отговор
    Тръмп непрекъснато доказва колко опасен е за света. Хвали Путин, нарича го гений, защото нападна Украйна, кани го да нападне страна от НАТО ,да прави каквото си иска, сега се прави на президент и кани приятеля на Путин Орбан да го хвали колко добре се справя като пречи в ЕС на всички мерки за справяне с Русия. Докъде стигнаха САЩ - да има американци,сътрудници на империята на злото и лъжата като бившия президент и да заличи авторитета на републиканската си партия и да не може да се справи с тези хора по законен път. Всички се занимават с тях, както целия ЕС се занимава с Орбан, вместо да работят заедно за справяне с тежката ситуация в света, предизвикана от Русия. От 24.02.2022 г.,когато Русия нападна Украйна ,не може да бъде овладяна ,защото Тръмп и шепа републиканци пречат на САЩ и Орбан пречи на ЕС. Правилото на демокрацията мнозинството да преодолява малцинството не трябва да допуска един да пречи на всички за сметка на всички, защото това е диктат и се нарича диктатура.
  • 15 Сорос

    4 0 Отговор
    "Той също така въведе и ограничения върху съдебната система и медиите"

    Не извъртайте нещата! Той също така въведе и ограничения върху съдебната ми система и медиите ми.