Last news in Fakti

12 Март, 2024 08:32 1 134 16

Молдова е загрижена от наличието на руски избирателни секции в Приднестровието

  • молдова-
  • загрижена-
  • русия-
  • избирателни секции

Министерството на външните работи на страната посочи, че на руския посланик Олег Васнецов е било наредено да се яви във ведомството днес

Молдова е загрижена от наличието на руски избирателни секции в Приднестровието - 1
Снимка: Shutterstock

Кишинев привиква руския посланик за обяснение защо Москва планира да разкрие шест избирателни секции в Молдова за президентските избори в Русия тази седмица вместо договорената една, съобщава Ройтерс и News.bg.

Министерството на външните работи на страната посочи, че на руския посланик Олег Васнецов е било наредено да се яви във ведомството днес.

Отбелязва се, че той ще бъде помолен да обясни съобщенията в медиите, че шест избирателни секции ще бъдат разкрити в Приднестровието - проруски сепаратистки регион.

Според Молдова това е в противоречие със споразумението за разкриване на единна секция в руското посолство в Кишинев - столицата на бившата съветска страна, която се намира между Украйна и Румъния.

Руснаците гласуват на президентски избори от 15 до 17 март, на които действащият президент Владимир Путин почти сигурно ще спечели срещу останалите трима претенденти, нито един от които не го е критикувал.

Проруският президент на Молдова Мая Санду осъди нахлуването на руските сили в Украйна, обвини Кремъл в заговор за преврат, за да я свали от власт, и посочи Русия като най-голямата заплаха за суверенитета на страната си.

На свой ред Русия обвинява Санду в насърчаване на антируски настроения и отхвърля опита ѝ да осигури членство за страната си в Европейския съюз като разрушителен.

Приднестровието се отдели от Молдова по време на разпадането на Съветския съюз, проведе кратка война срещу новата независима държава и остана на източната граница на страната повече от три десетилетия без практически никакво насилие или безредици. Около 1500 руски "миротворци" остават на територията.

Оазу Нантой, член на парламента от партията на Санду, заяви, че решението за разкриване на избирателни секции без разрешение е само последното от многобройните провокативни руски действия.

"Това е пример за провокативните действия, които Москва използва, за да обвини Молдова в русофобия, в нарушаване на човешките права на руските граждани и в следване на стъпките на сценария в Киев", подчерта той.

Приднестровието отдавна се разглежда като възможна конфликтна точка около Украйна и войната засили напрежението в региона.

Напрежението се засилва и от налагането на мита от централните власти в Кишинев върху стоките, влизащи и напускащи анклава.

Молдова е изправена и пред друга регионална заплаха от южната си област Гагаузия, населена предимно с етнически турци. Лидерът на региона, подкрепян от бизнесмен в изгнание, който е осъден задочно за измама, редовно насърчава по-близки връзки с Русия и миналата седмица се срещна с лидера на Кремъл.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🙄🙄🙄

    30 3 Отговор
    Всеки има право на глас!
    При демокрация право има посолството 👏👏👏
  • 2 С две думи

    35 3 Отговор
    Ама Преднестровието още от распада на СССР не иска да е в състава на Молдова-за това и воюваха там 4-5 години. Дойдоха руските миротворци след решение на ООН и войната приключи.Сега Молдова пак започна да рови старите рани по поръчка на Запада и май скоро време Приднестровието ще бъде в състава на Русия...
  • 3 Шляхтиц

    35 2 Отговор
    Населението на Приднестровието е само от руснаци и имат свое собствено руско управление и 98% от хората искат да бъдат автономна република на РФ. Толкоз.
  • 4 Българин

    29 3 Отговор
    Това са нормални неща и трябва да свикваме с тях. Старите велики империи се възраждат и налагат своята воля в земите си и никой не може да ги спре!
  • 5 Хи хи хи

    4 14 Отговор
    Всички руски посланици биват
    привиквани
    Другите биват
    поканени
  • 6 Трол

    21 2 Отговор
    Тези така са напълнили гащите, като че ли приднестровци ще избират техния президент, а не руския.
  • 7 Преслав

    21 1 Отговор
    Това, че Санду е "Проруският президент на Молдова" е тъпотия.
  • 8 Санду

    17 2 Отговор
    какво иска. Да я оставят да демократизира ли. Айде стига с тия изтъркани каубойски номера.
  • 9 Един от онези

    4 16 Отговор
    Защото започва сценарий Крим - зелени човечета ще се появят на референдум и вместо избори за ще гласуват за присъединяване към раЗЗия! Това ще е претекст да пратят руски войски и да тръгнат към румънската граница!
    Всичко това понеже няма никакви индикации да преместят фронта в Украйна!
  • 10 Боико Петров

    3 16 Отговор
    НАТО триабва да влезе и да изгони руските воиски от Молдова и Украина иначе губи доверие във всички Европеици и съюзници.
  • 11 Киро П@рапета

    3 11 Отговор
    Разликата между Боко и Мутин е че единия го държи за топките Магнитски а другия Кабаева а иначе един дол дренки , но разликата е в мащаба .
  • 12 Кресна

    12 1 Отговор
    Вие не можете и да преписвате ,Факти.Санду не е проруско настроена .Приднестровието не са част от Молдова и не 6 ,а 600 може да си сложат .
  • 13 МирО

    12 2 Отговор
    А дали САЩ или Германия са ЗАГРИЖЕНИ , когато има български секции на тяхна територия при избори в БГ??
  • 14 Понятия?

    8 2 Отговор
    Санду не е проруски президент, а прорумънски, дори има румънско гражданство, което е в противоречие на молдовските закони. Като просто Киро с канадското гражданство, без последствие според българските закони.
  • 15 Малко логика

    5 2 Отговор
    При избори гражданите на една държава имат право на гласуване и трябва да им се създадат условия, например от посолствата, ако са в чужбина. Молдова смята да пречи на демокрацията в РФ ? Нали това им е "ценност" ?

    Коментиран от #16

  • 16 Бай Пърдечко

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Малко логика":

    Избирателни секции се откриват според броя на избирателите, така е поне според изборното законодателство в България.