Last news in Fakti

12 Март, 2024 15:42 2 136 23

Джо Байдън под сериозен натиск! Дарители натискат президента заради Израел

  • джо байдън-
  • израел-
  • демократическа партия-
  • републиканска партия-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху

Опозицията на подкрепящите Израел удари гласовете за Байдън на първичните избори на демократите в Минесота и Мичиган, като избра повече от дузина "независими" делегати там

Джо Байдън под сериозен натиск! Дарители натискат президента заради Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Коалиция от прогресивни групи настояват президентът Байдън и Демократичната партия да не приемат подкрепа от произраелски групи и свързани с тях Комитети за политически действия, предаде "Ройтерс".

Те призовават Демократичната партия да не приема подкрепа от Американско-израелския комитет по обществените въпроси, тъй като комитетът взима милиони долари от дарители, които също подкрепят републиканците.

Американско-израелския комитет по обществените въпроси и групите свързани с нея вече за похарчили милиони долара за избирателната кампания през 2024 година. Американско-израелският комитет е комитет към проекта "Обединена Демокрация", който подкрепя и демократи, и републиканци и независими кандидати, според това дали те биха допринесли за доброто партньорство между Израел и САЩ.

Предизборният екип на Байдън и Националният комитет на Демократическата партия не отговориха веднага на исканията за коментар.

Според организацията с нестопанска цел OpenSecrets Джо Байдън е получил около 5,2 милиона долара подкрепа от лобизъм за Израел през последните 34 години, най-много от всеки от Конгреса.

Според Федералната избирателна комисия от януари миналата година до януари тази година Американско-израелския комитет е получил около 25 млн. долара, а проектът "Обединена Демокрация" - 46 млн. долара.

Опозицията на подкрепящите Израел удари гласовете за Байдън на първичните избори на демократите в Минесота и Мичиган, като избра повече от дузина "независими" делегати там.

От своя страна проектът "Обединена Демокрация" е похарчил 4,6 милиона долара срещу представителя на САЩ Дейв Мин, демократ от Калифорния, който спечели първичните избори на Супер Вторника за 47-ия конгресен окръг на щата.

САЩ са традиционен и най-близък съюзник на Израел, включително и на ниво военно сътрудничество. Израел може да разчита и на последователните усилия за подкрепа на ниво международни институции от страна на САЩ, освен че е включен в програмата за финансиране, която бе поставена също под въпрос обаче в залога на противопоставянето между настоящия президент Джо Байдън и републиканците в Конгреса, където те имат мнозинство. На американската администрация обаче се налага да лавира и между многото привърженици на палестинската кауза.

Въпреки последователната подкрепа, от която се ползва Израел в настоящата си война срещу "Хамас", реакцията на Джо Байдън на заявеното намерение за навлизане на операцията в южните части на Газа бе многозначителна и в съзвучие с останалите западни държави. Също така в последната една седмица САЩ усилиха хуманитарната помощ за палестинското население в ивицата Газа.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радио Елто

    31 3 Отговор
    Байдан е Склеротирал Идиот

    Коментиран от #5

  • 2 Сталин

    36 3 Отговор
    Евреите са оплели всички,за когото и да гласуваш,винаги печелят евреите
  • 3 ТаУмВзе

    27 2 Отговор
    Краварчето си е собственост на моше отдавна де! Бай деменция не е проблем, все пак те са си го монтиралите де.
  • 4 Хаха

    26 2 Отговор
    Така е, когато цялата политическа система зависи от парите на "донори". Сега не знае на къде да си обърне д.то... Корумпирана демокрация е това.
  • 5 Последния Ционист

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Радио Елто":

    Точно такъв ни трябва
  • 6 факуса

    2 2 Отговор
    И ас съм пут серйозен натизк урзат, амъ си трая!
  • 7 Хаха

    23 1 Отговор
    Може би един от най-глупавите американски президенти. Чак го съжалявам като гледам как се мъчи и мисли бавно. И това далеч не е от възрастта. Но така ще се запомни, че бил "много възрастен" за поста. Карай да върви
  • 8 ТаУмВзе

    16 2 Отговор
    Дреме му на Памперса! ХАХАХХАХА
  • 9 доктора

    19 1 Отговор
    Тия са навързани там като свински черва . Дори предизборната им кампания е търгашеска дейност .
  • 10 Е как

    18 2 Отговор
    Там едни селски избори не могат да направят ако няма частно финансиране... Цялата им работа се върти около пари... "Демокрацията" е за наивните души. Всичко е търговищка...
  • 11 💠🔆♻️

    12 4 Отговор
    Даниел Давис, полк.Дъглас Макгрегор.

    “Байдън налива бензин в огъня на войните, още за Френски войски във Украйна, Близкият Изток, Газа, Израел, Северна Корея, войната в Украйна, готовност на US Armed Forces.”
  • 12 💠🔆♻️

    4 0 Отговор
    Даниел Давис, полк.Дъглас Макгрегор.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 9689

    3 1 Отговор
    Туй нещо какво работи?
  • 15 Рико Анаграмата

    3 1 Отговор
    А на бас ,че с това движение Джоу Де Ментсио е ударил големият кафяв президентски печат.Залагам 100 тарка,някой друг?
  • 16 Клати Курти

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    Къде си видял хазарин да върви и разхвърля пари,а след него да върви арменец ,който ги събира да му ги връща?
  • 17 Румен Димитров

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "💠🔆♻️":

    Гледай от вчера съдия Наполитано със Скот Ритър,направо си е революционно.Иска се много смелост в гнездото на змиите да кажеш подобни истини.
  • 18 Истини

    3 1 Отговор
    Евреите живеещи в БГ са най големите, бяха де, комунисти. Окръжен прокурор бе, евреина. Х извика.. А как да му кажеше, че човек има 5 пръста и не си приличат, диктатор умерен бе, дс, евреина комунист, сорос и той е прикрит според мен комунист. Който е живял сред тях по време оно в България, най много може да каже, гробовете ни са едно до друго, а живков им бе построул еврейски парк, намиращ се до Градската централна поща. Има го парка, но евреите ги няма, може би се изселиха от Хасково след 1989 или по късно. Но бяха приятелки с един от живите ни родители. Дори 1989 започнаха, къде имаше на гробищата петолъчка ги рушаха, събаряхме плочите, но някои се усетиха, заличиха ги и смениха плочите с кръст, но кои, богатите, заможните 1989. А на евреите полегнали не им сториха нищо. Истината сорос е такава, обичаха си др Тодор Живков и 1989 прокурора случайно се видяхме. Извини се за думите.. Но.. Имаше евреина прокурор окръжен диктатура, но сега по сташно ще дойде, ще има голяма безработица и сие И позна. Много са умни евреите. Факт неуспорим, но по душа си бяха комунисти, милееха си за него и ессср.

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Петричката леля

    1 1 Отговор
    Натаняху не е зомбиран.
  • 21 Дедо

    2 2 Отговор
    Колкото повече войни с мириканско участие, толкова повече мириканска дермо крация.
    Да живей великия Дементош!
  • 22 Абе

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Истини":

    със сигурност и твоите родители не са били по назад от тях, айде стига си дрънкал глупости тия ги разправяй на младите задръстеняци! По ония времена всички се навеждаха и целуваха ръце и крака на комунарите!
  • 23 Теория на конспирацията

    0 0 Отговор
    Света е управляван от "дарители", които "помагат" на този или онзи кандидат да спечели, за което той ще им "бъде благодарен"