Last news in Fakti

12 Март, 2024 16:50 1 666 16

Предизборни номера от Ердоган! Турското правителство готви специални екстри за пенсионерите

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • екрем имамоглу

В началото на тази година президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви 2024 за година на турските пенсионери

Предизборни номера от Ердоган! Турското правителство готви специални екстри за пенсионерите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на труда и социалното осигуряване е подготвило пакет от допълнителни преференции за турските пенсионери, които са най-тежко засегнатите от галопиращата инфлация в страната, съобщава БТА.

По информация на сайта Хаберлер пакетът ще включва преференции в общо седем сектора, така че пенсионерите да бъдат облекчени да покриват сметките и задълженията си. Една от главните преференции е отстъпки от сметките за природен газ, електричество и вода. Предстои да бъде подписан договор с Министерството на енергетиката и природните ресурси за размера на отстъпките.

При пътуване с влак пенсионерите и сега заплащат 50 на сто от стойността на билета. Пакетът обаче предвижда да има отстъпки и при пътуванията със самолет, за което се водят преговори с Министерството на транспорта.

Предвижда се безплатно или с отстъпка пътуване в обществения транспорт, право на ползване на общинските заведения при по-ниски цени.

Пакетът цели да улесни и социалната активност на пенсионерите - те ще могат да посещават безплатно музеите и туристическите обекти, ще им бъдат осигурени намаления в цената на билетите за концерти.

Предстои пакетът от преференции за пенсионерите да бъде внесен за гласуване от депутатите в турския Меджлис преди изборите за местни органи на властта на 31 март т.г.

Според официалната статистика пенсионерите в Турция наброяват около 16 млн. от населението на страната, което надвишава 85 милиона.

В началото на тази година турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви 2024 за ”година на турските пенсионери“.

Правителството обеща да предприеме инициативи, които да гарантират по-спокоен и комфортен живот на възрастните хора, като им се осигурят предимства в услугите на здравеопазването, образованието, културата; трудова заетост като съветници в една или друга област, майстори на позабравени професии с цел тяхното възраждане и т.н.

Специална програма ”Срещи с пенсионери“ включва инициативи, при които възрастните предават знанията и опита си на по-млади хора.

Минималната пенсия в страната беше увеличена от 7500 турски лири (229 евро) на 10 000 турски лири (305 евро). На фона на галопиращата инфлация (67,1% на годишна база през февруари т.г. -б.а.) увеличението се оказа под очакванията и породи недоволство сред пенсионерите, посочва анализаторът Мехмет Гюлеч от сайта “Къса далга”.

Предлаганите от правителството преференции за пенсионерите не са достатъчни, за да запълнят съдържанието на обещаната ”Година на пенсионера 2024“, поради което има силно недоволство, коментира и опозиционният вестник "Сьозджу".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво на султана!!

    32 2 Отговор
    И ние имаме пенсионери и ние имаме избори, но никой не ни прилага такива предизборни номера. Ай гиди мисирки ниедни....номера били
  • 2 Па язе помнем

    16 3 Отговор
    Предизборните номера на Кирчо-Кокорчо, на Великия Баци и как сегашни дейци на ГРАБ щяха да пралят чещна политика!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Предизборни номера от Ердоган!

    17 4 Отговор
    тук такива номера няма да има , ЗАЩОТО СГЛОБКАТА НЯМА СМЕТКА ДА ГЛАСУВАМЕ , ТЕ ЗНАЯТ ЧЕ ГИ МРАЗИМ ! ЗНАЯТ ЧЕ ИМ ПОЖЕЛАВАМЕ ЧЕРНА ЧУМА ДА ГИ УМОРИ ДО 9ТО КОЛЯНО !

    Коментиран от #9

  • 5 Нашите пенсионери

    14 1 Отговор
    сигурно мечтаят за такива "предизборни номера".

    Но пък в Ердоган е лош, а нашите са от добрите

    Коментиран от #7

  • 6 Ми като са номера Анадолиййй

    9 0 Отговор
    Като дойдат следващите да ги отменят 🤭
  • 7 Угодия няма за пропагандата

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Нашите пенсионери":

    Ако не го направи- как смее наглеца?!
    Ако го направи- ега ти наглеца!!!
  • 8 М3 голд

    13 0 Отговор
    Какво е това заглавие? Смешно и тенденциозно. Прочетете внимателно предложенията. Може да са предизборни но не са номера, а реалности. И то не лоши. Хайде и тук ПП или герб да направят "предизборни номера", ама не!
    И последното изречение в статията, както и заглавието, разголи автора като страна в изборите, срещу Ердоган. Нищо лично!
  • 9 В допълнение:

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Предизборни номера от Ердоган!":

    Те, сглобката, знаят че ги мразим, че сме усетили че са ни излъгали, че с фалшиви протоколи флашки и какво ли не постигнаха настоящото в законодателната власт. И че при нови избори за НС ще са "надолу". Затова не искат избори и са впрегнали всички да работят за това. Чувам, и Нинова с половин уста иска избори, щото вече и нея я разкриха като поръчков гробар на БСП. Тази година ще е интересна!
  • 10 Г нусняка уСтайков

    5 1 Отговор
    "Номера" били
  • 11 Номера били...

    13 3 Отговор
    Ердоган прави всичко за държавата и народа си, а вчера опозицията 4 часа броя и разпределя парите с които ще купува вот. За това нещо да напишеш Анатолий, м
  • 12 5115

    15 0 Отговор
    В статията се казва намалението да се отнася за всички пенсионери.
    А нека да напомня че там има пенсионери дори на 42 години.
    Що се отнася за сегашните възможности по турската железница жителите им на възраст между 60 -65 години пътуват с намаление от 15% а тези дето са над 65 години до сега са пътували с 50 % отстъпка от цената на билетите.
    Защо да не пътуват и младите им пенсионери.
  • 13 Ердоган прегръща чужда жена

    1 13 Отговор
    Ердоган прегръща чужда жена? Че това не е ли грях в Турция?
    Лелеееее! Ццццццццццц...

    Коментиран от #14

  • 14 3Тун

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ердоган прегръща чужда жена":

    Това е майка а според корана раят е под краката и.
    Твоето виждане си е плод на подсъзнанието ви.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Жжжжжж

    3 0 Отговор
    10000,е най ниската пенсия,аз получавам 18000,с имам познати с около 30000
Новини по държави: