Last news in Fakti

20 Януари, 2014 13:53 975 0

Над 100 ранени при протестите в Киев

  • украйна-
  • киев-
  • протести-
  • законопроект

Властите - готови на отстъпки по законопроекта, предвиждащ драконовски мерки срещу протестиращи

Над 100 ранени при протестите в Киев - 1
Снимки: АП/БТА

Украинската опозиция успя да принуди властите да направят отстъпки по спорния законопроект, който доведе до нови бурни протести в страната, съобщи РБК Украйна, позовавайки се на думите на опозиционния депутат от партия „Баткивщина“ Андрей Павловски.

„Условие за начало на преговори е отмяната на драконовските закони за цензурата и преследването на другомислещи. Управляващите дадоха предварително съгласие законът да не се обнародва, което означава, че той няма да влезе в сила“, обясни парламентаристът. По-нататък опозицията има намерение да анулира всички свързани с него документи. Официално потвърждение на новината от страна на правителството засега няма.

Законопроектът беше приет в края на миналата седмица. За него гласуваха депутатите от управляващата Партия на регионите и комунистите, а опозицията не можа да попречи на вота. Той включва жестоки мерки при провеждането на масови мероприятия и забрани на участниците в митингите да правят палаткови лагери. Приетите документи бяха подписани от президента Виктор Янукович, а противниците му заговориха за държавен преврат, установяване на диктатура и цензура в страната.

И днес в центъра на Киев продължиха започналите в неделя сблъсъци на демонстранти с бойците от специалните части на милицията „Беркут“ и вътрешните войски. Общият брой на ранените от двете страни надмина сто души, четири полицейски автобуса идва камиона бяха изгорени. Изпепелените им останки, залети с пяна, разделят като бариера протестиращите от силите на реда. Много от близо 2000-те демонстранти в центъра са с противогази. 

Недоволните хвърляха по полицаите камъни, коктейли „Молотов“ и по-рано през деня се опитаха да пробият охранителния кордон. Пазителите на реда са употребили гумени куршуми, за да отблъснат демонстрантите, както и сълзотворен газ.

Заради безредиците над 20 души са били задържани в понеделник, съобщи „Интерфакс“, включително и снимачен екип на "Радио Свобода".

Междувременно стана ясно, че основателят на партия „Удар“ Виталий Кличко е бил избран за единен лидер на протестите, които се борят за европейска интеграция на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: